Obwieszczenia Cesarskie

Moderator: Dwór Cesarski

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Obwieszczenia Cesarskie

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Najdrożsi!
Dzisiaj podjęta została przeze mnie kluczowa dla funkcjonowania Insulii decyzja. W związku z moją ograniczoną aktywnością, postanowiłem czasowo powołać urząd pełniącego obowiązki Cesarza. Kraj nie może cierpieć przez marazm spowodowany przez absencję jednej osoby.
Na utworzone stanowisko powołałem zasłużonego dla Zjednoczonego Państwa, Transnordaty i Insulii obywatela Augusta. Bez wątpienia jest on osobą predysponowaną do tego urzędu - zachowuje stoicki spokój nawet w najcięższych sytuacjach i potrafi racjonalnie rozwiązywać konflikty.
Ten okres będzie swego rodzaju treningiem dla dziedzica tronu.
Powtarzam ponownie, że nie znikam całkowicie ani na zawsze. Wciąż zaglądam co jakiś czas na forum, a na początku grudnia prawdopodobnie wrócę do aktywności pełną parą.
Życzę powodzenia p.o. Cesarza i pomyślności reszcie obywateli!

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Obwieszczenia Cesarskie

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ale mogliście go chociaż Regentem nazwać. No bo jak to brzmi, P.O. Cesarza :/
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 24 lis 2022, 19:34 Ale mogliście go chociaż Regentem nazwać. No bo jak to brzmi, P.O. Cesarza :/
Pisze się "p.o. Cesarza".
Regent zbyt bardzo się kojarzy według mnie z okresem opróżnienia tronu, ale można użyć tego określenia następnym razem.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Kamiljan de Harlin pisze: 24 lis 2022, 21:21 Regent zbyt bardzo się kojarzy według mnie z okresem opróżnienia tronu, ale można użyć tego określenia następnym razem.
Regent – uprawniona osoba, sprawująca władzę w imieniu monarchy, gdy ten nie może wykonywać swoich obowiązków, np. z powodu małoletności, bezkrólewia, nieobecności w kraju lub poważnej choroby.
Niewątpliwie realioza jest poważną chorobą, więc moim zdaniem jak najbardziej winien to być Regent. P.o. to może być Prezydenta w jakiejś republice, my jesteśmy monarchią i możemy, a wręcz powinniśmy używać tytulatury monarchistycznej.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Oświadczenia Cesarskie

Najdrożsi,
piastując urząd Cesarza staram się być maksymalnie neutralny i nie angażować centrali w sprawy prowincji. Dzisiaj jednakże zobaczyliście ekstremalny wyjątek od tej reguły. Drogi mi Westland został opanowany przez marazm i beton. Działalność z nim daje mało frajdy i sprowadza się do pisania czegoś w rodzaju książki. Razem z Augustem chcieliśmy z tym skończyć, jednak napotkaliśmy na opór Kolegi Aleksandra Novaka. My chcieliśmy zmian, a on zachować status quo. Mimo bycia większością w kraju, nie mogliśmy w nim nic zrobić za sprawą Konstytucji, która wymuszała na nas uzyskanie jednomyślności w Wielkim Kongresie Stanów. To znaczy, że nie wygramy żadnego głosowania nad zmianami prawnymi bez zgody Aleksandra Novaka, którego pomysły na Westland są radykalnie odmienne od naszych. W praktyce oznacza to permamentny marazm. Skoro mamy dwie grupy, które nigdy się nie dogadają i Parlament, w którym głosowanie da się wygrać tylko jednogłośną opinią parlamentarzystów, to nie jesteśmy w stanie nic ruszyć. Grupie westlandzkich reformistów i westlandzkich konserwatystów lepiej działać osobno. Nie możemy się jednak rozdzielić przy użyciu legalnych środków, z powodu obstrukcji parlamentu. Dlatego do akcji zmuszona była zaangażować się centrala, aby uratować Westland przed nieuchronnym upadkiem.
Liczę na Wasze zrozumienie i proszę o wybaczenie, jeśli sądzicie, że posunąłem się w swoich krokach za daleko.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Oświadczenie

OŚWIADCZENIE CESARZA INSULII
w sprawie stanowiska Cesarstwa wobec przystąpienia do II Federacji Nordackiej
Drodzy Mikronauci,
przez ostatnie dni przez Nordatę przetaczają się głosy nawołujące do zjednoczenia państw kontynentu. Wysunięta początkowo przez JE Kaspara Waksmana propozycja sformowania nowej federacji zyskała aprobatę wielu mieszkańców Kontynetu Północnego, jednak nie wszystkich. Jako osoba zaangażowana osobiście w działalność Unii Trzech Narodów, Federacji Nordackiej, Rady Państw Nordaty i Unii Nordackiej szczerze doceniam i pochwalam wysiłki osób zaangażowanych w ustanowienie nowej federacji. Jednakże, jako reprezentant Insulijczyków jestem zobligowany poinformować, że Cesarstwo Insulii nie przystąpi do tej kontynentalnej federacji.
Moja decyzja nie wynika bynajmniej z osobistych pobudek, lecz jest realizacją woli Insulijczyków. W debacie, w której nie zająłem strony, obywatele Cesarstwa jednogłośnie wypowiedzieli się przeciwko pomysłowi włączenia się Insulii w struktury państwa nordackiego. Proszę wziąć pod uwagę fakt, że nasz kraj ma przykre doświadczenia z wszelakiego rodzaju uniami i federacjami - Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu w niesprzyjających okolicznościach przystąpiło do Federacji Nordackiej, a przez to jego obecność w tym tworze była zagrożona. Ażeby uniknąć wyrzucenia Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu z struktur FN, Prezydent ZPViW(wbrew woli reszty obywateli) profilaktycznie zunifikował ZPViW z inną prowincją FN - Muratyką. Jest to dalej źródłem wewnętrznych konfliktów w Insulii - czy unia z Muratyką była konieczna, czy Prezydent sfałszował podpis, czy w ogóle powinniśmy wchodzić do FN... Dochodzi do tego późniejszy, niesatysfakcjonujący okres współdzielenia forum z Winkulią.
Obywatele wątpią w sensowność dalszych unii i zmian forum w momencie, kiedy jako niepodległy byt na własnym hostingu przeżywamy najstabilniejsze czasy w swojej burzliwej historii.
Cesarstwo Insulii nie ma i prawdopobonie nigdy nie będzie miało zamiaru rezygnować ze swojej niepodległości i suwerenności, co oficjalnie potwierdzam poprzez to oświadczenie.

/<3/ Kamiljan de Harlin-Wespucci
IV Cesarz Insulii
Miasto Cesarskie Gaudium,
2023. lipca dzień 13.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pałac Cesarski”