Wybory 2023

Realiozowe majaki i rozmowy o nich
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Wybory 2023

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Przygotowałem krótki latarnik wyborczy dla osób zastanawiających się, na kogo oddać głos w najbliższych wyborach:

Kontekst:
W całym województwie podkarpackim pracuje 1 (słownie: jeden) psychiatra dziecięcy w placówkach publicznych. Dzieci po próbach samobójczych zamiast trafić na oddział w podkarpackim jadą do innego województwa długie kilometry z dala od domu. Do tej sytuacji doprowadziły rządy PO-PSL, a PiS przez 7 lat nic nie chce z nią zrobić – woli wydawać miliardy na TVP. Konfederacja natomiast sama napędza popyt na psychiatrię dehumanizując młode osoby LGBT+.
W całej Polsce pracuje 455 psychiatrów dziecięcych. 445 osób na prawie 40-milionowy kraj. Wizyta prywatnie u psychiatry kosztuje minimum 250 zł za wizytę i sięga do 500 zł. Psychotropy nie zawsze są refundowane, a jak są, to i tak ich cena jest wysoka.
Na oddziały dzienne psychiatryczne dla dzieci w Warszawie najbliższe wolne terminy są za 3 lata. Przyjmują wyłącznie osoby zagrożone utratą życia. Reszta chętnych jest automatycznie odrzucana, bo fizycznie brakuje dla nich miejsca.
Ten rząd zabija ludzi i jego poprzednicy też to robili. Nieważne jak dobry program by nie mieli w innych aspektach, nie umyją nim swoich zbrodni.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński

Re: Wybory 2023

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ale miliony dla kopaczy piłki to mają. No cóż, taki kraj.

A co do wyborów, ciężko tu nawet znaleźć jakieś mniejsze zło. Na wybory pewnie pójdę, ale tylko po to, żeby zagłosować przeciwko PiS-iorom. Komu ostatecznie przypadnie mój głos, to zależy od kampanii. Nie wykluczam KO, PSL i Konfederacji.
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

A najśmieszniejsze w tym wątku jest to, że i tak większość społeczeństwa kraju, tego kraju, nie ma praw wyborczych i w 2023 też mieć nie będzie.

Olso ja i tak wierzę w to, że opozycja wreszcie się dogada i dylemat w 2023 będzie "PiS i rozpierdol ostateczny czy Nadkoalicja i też rozpierdol, ale przynajmniej ludzki".
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Andrzej Ordyński pisze: 06 gru 2022, 22:51 Nie wykluczam KO, PSL i Konfederacji.
Ja wykluczam całkowicie.
Osobiście wolę PiS od Konfederacji, bo jest mniej radykalny w swoich postulatach społecznych. Konfederacja nie zapowiada zwiększenia wydatków na psychiatrię dziecięcą, a PiS już sypnął absolutnym minimum grosza.
Liczę także na nieprzekroczenie progu przez PSL, aby reszta opozycji dostała więcej mandatów.
KO jest pozbawione głębi – to big-tent, który tak jak ten na Węgrzech spaja zupełnie różne ugrupowania połączone nienawiścią do obecnego rządu.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński

Post autor: Andrzej Ordyński »

Z tym, że dla mnie jednak polityka zagraniczna jest ważniejsza niż psychiatria dziecięca, a tutaj to wygląda tak:
PiS - konflikt z Rosją i z Niemcami,
KO - konflikt z Rosją, ale dobre stosunki z Niemcami.

Hołownia i Lewica pewnie podobnie jak KO, PSL pewnie też, choć może chłopski pragmatyzm sprawi, że będą chcieli mieć w miarę dobre stosunki również że wschodnim sąsiadem.

Konfederacja to wielka niewiadoma, ale obawiam się, że w ich przypadku to może wyglądać podobnie jak z PiS-em.

Jako, że Polska to ch, d i kamieni kupa, nie jesteśmy w stanie prowadzić żadnego poważnego konfliktu z sąsiadami, ani ekonomicznego, ani tym bardziej zbrojnego. Poprzeć należy najbardziej pokojową partię z szansami na sukces. Jeśli oznacza to powrót koalicji z lat 2007-2015, to trudno, widocznie na nic lepszego nie zasługujemy.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Jako że nie chcę ani PiS i Konfy u władzy oraz Lewicy, która nie umie w polskie społeczeństwo próbując, za szybko forsować przemianę na bardziej ludzkie państwo w kwestiach tolerancji i lekkiego "uzachodowienia". Polskie społeczeństwo jest w większości stare i konserwatywne. Konserwatyzm to powolna ewolucja, a nie rewolucja. Wzrost poparcia dla spraw LGBT ze względu na kampanie społeczne pokazuje, że to państwo się zmienia, ale powoli. Lewica zaś zrobiłaby hurr durr do przodu bo mają tylko 4 lata. Z ideologocznego pędu ku prawej stronie, pędzilibyśmy ku lewej. Skrajności nie są dobre bo zawsze generują konflikt, a zwłaszcza w społeczeństwie takim, jak polskie. Dlatego też albo skończymy z KO w koalicji z inną partią, albo dużą koalicją opozycyjną. A przynajmniej tak bym była ukontentowana. KO to puste słowa i jechanie na walce z PiS, ale wolę to niż robienie powoli kraju, który zestawiany jest z Węgrami, Turcją i Białorusią w zachodnich filmach, gdy mowa o upadku demokracji oraz jakiejkolwiek równości płci, wyznań, tożsamości i orientacji.
W skrócie skupiam się na całokształcie, a nie tylko jednym zaniedbaniu rządu, które obiecuje naprawić inna partia. Obiecanki cacanki
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Lewica nie wygra wyborów – jest to oczywiste. Nie będą rządzić samodzielnie, więc nie będą nawet fizycznie w stanie przepychać radykalnych postulatów. Ale można wzmocnić jej pozycję negocjacyjną w nowym, liberalnym rządzie od Lewicy przez KO po Hołownię, aby nowy rząd nie był porównywalnie zaściankowy do PiSu.
Polska 2050 też jest dobrym wyborem, bo jest to ugrupowanie do bólu pragmatyczne, nie ideologiczne. Ma za sobą ekspercki think-tank "Strategie 2050", który łączy naukowców z całego spektrum politycznego. O ile w przypadku KO program istnieje w sumie tylko po to, żeby był, to Polska 2050 nawet teraz go realizuje składając projekty ustaw i głosując zgodnie z ustaleniami programu. Z drugiej strony, pojawia się zagrożenie, że Polska 2050 sprowadzi Polskę na drogę merytokracji i technokracji, gdzie zdania naukowców są ważniejsze od woli obywateli. Ale czy to koniecznie musi być wada?

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Polska 2050 to centrum, które nie gwarantuje niczego. Inaczej. Gwarantuje zejście z kursu ideologii skrajnej, tradycjonalistycznej prawicy na rzecz kursu centrum na odchył prawy. Hołownia, jak dobrze pamiętam nie obiecuje czegoś więcej poza powrót do kompromisu aborcyjnego czy rodziału kościoła od państwa. Zamierza iść w dalsze rozdawnictwo pieniędzy, a to jest ostatnia potrzebna rzecz finansowo. Nie słyszałam od niego za dużych propozycji dla społeczeństwa LGBT. Fakt, że jego partia skupia polityków z PSL, KO, chyba PiS oznacza, że ta partia to taka lżejsza prawica, która chce udawać coś nowego. Boom mieli w 2020. A czy lepiej by krajem sterowali naukowcy? Nie. Jakkolwiek mogę nie lubić obecnej władzy, demokracji jako systemu gdzie decyduje większość często zwabiona socjalem, tak godzę się na to, że taka była wola ludu. Naukowcy są często grupą jednak odklejoną od reszty społeczeństwa i prowadzi kalkulacje statystykami. Jak wyborcy zaczną być dla nich statystyką, a nie siłą, z którą należy się liczyć to proszę bardzo możemy od razu przestać bawić się w wybory
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Krzysztof Windsor »

Ja już w sumie nie wiem co mam sądzić o całej scenie politycznej Polski... Jedna wielka tragedia i błotniste bagno. Nie chcę PiS, ale nie zniósłbym Lewicy. Konfederacja to w ogóle nie wiem co tu jeszcze robi, a KO kojarzy mi się tylko z nie za bardzo obdarzonymi rozumem członkami, twierdzącymi, że ludzie rzucali w dinozaury kamieniami. Trza coś nowego i CZYSTEGO. Utworzę własną XD
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Anastasia Windsachen pisze: 09 gru 2022, 14:44 Hołownia, jak dobrze pamiętam nie obiecuje czegoś więcej poza powrót do kompromisu aborcyjnego czy rodziału kościoła od państwa.
To spora hiperbola. Polska 2050 posiada jeden z obszerniejszych programów spośród wszystkich ugrupowań politycznych (https://strategie2050.pl/plan-dla-polski/). W kwestii aborcji nie ma być powrotu do kompromisu - Polska 2050 chce zrobić referendum w tej sprawie.
Niezwykle istotny jest program ekologiczny PL'50 (https://strategie2050.pl/wp-content/upl ... szlaku.pdf). Proponowane jest odejście od oligopolu państwa na rynku energii. To znaczy, że wzrośnie znaczenie prywatnych podmiotów. Państwo jedynie będzie regulowało prawo tak, aby zminimalizować wykorzystanie węgla w energetyce.
Polska 2050 ma też plan na naprawę zniszczonego przez PiS wymiaru sprawiedliwości i to nie są populistyczne hasełka jak te rzucane przez KO.
Anastasia Windsachen pisze: 09 gru 2022, 14:44 Nie słyszałam od niego za dużych propozycji dla społeczeństwa LGBT.
[...]
Fakt, że jego partia skupia polityków z PSL, KO, chyba PiS oznacza, że ta partia to taka lżejsza prawica, która chce udawać coś nowego.
Pierwszą osobą z parlamentu, która dołączyła do Polski 2050, była dawna posłanka Lewicy Hanna Gill-Piątek - zadeklarowana osoba biseksualna, która pomimo zmiany barw partyjnych dalej głosi hasła równouprawnienia.
Nie znam żadnego posła ani senatora z PiS, który przeszedł do PL'50. Może to było na szczeblu samorządowym, ale w samorządach nawet koalicja PO-PiS jest możliwa.
Anastasia Windsachen pisze: 09 gru 2022, 14:44 Zamierza iść w dalsze rozdawnictwo pieniędzy, a to jest ostatnia potrzebna rzecz finansowo.
Zamierzają iść w stronę liberalizmu gospodarczego. Może i mają w programie zwiększenie dodatków dla opiekunów osób niepełnosprawnych, wydatków na edukację, służbę zdrowia i jakieś dofinansowania na cele ekologiczne, ale to jest absolutne minimum, czego się wymaga od państwa. Jedyne co przywodzi na myśl rozdawnictwo, to dochód gwarantowany dla osób, które na skutek zielonej transformacji stracą pracę (np. dla górników).
Program gospodarczy: https://strategie2050.pl/wp-content/upl ... odarki.pdf
Jak ten program was nie przekona, że jest to partia liberalna ekonomicznie, to dodam jeszcze, że Polska 2050 należy do grupy Renew Europe w Parlamencie Europejskim. RE to liberałowie zarówno społecznie jak i gospodarczo.

Ja na Polskę 2050 głosować nie będę, bo nie jestem liberałem, ale polecam innym.

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oddział walki z realiozą”