Nudzi mi się. To chyba widać, biorąc pod uwagę, że właśnie siadam żeby zjeżdżać pracę naukową z Łotrii (i próbować władować w to jechanie trochę merytoryki).
Odnoszę się do tego - jakiejś miernej próby udowadniania, że Kościół Łotryjski ma monopol na mówienie o sukcesji apostolskiej. Otóż nie, nie ma. Generalnie moim zdaniem nikt nie ma, nie miał, i mieć nie będzie.
Pierwszym co musimy pamiętać jest oczywiście fakt, że nasza sukcesja apostolska z samego założenia musi być inna niż ta realna. Na potrzeby narracji zakładamy że kiedyś tam istniał Jezus Chrystus i jego Apostołowie, ale były to postaci wirtualne. Z postaciami wirtualnymi jest ten problem, że ich historię można modyfikować łatwo w cholerę, więc osoby poszukujące tu jedynego słusznego źródła sukcesji apostolskiej, które nadaje sukcesję im i tylko im srogo się zawiodą. Musimy więc znaleźć sobie pewien ekwiwalent Apostołów.
(Do tego momentu z grubsza zgadzam się z tezami kulegi Aurelia. Od tego momentu jest już gorzej.)
Kim zatem będzie nasza odsłona Apostoła? To będzie osoba, która przeniosła realną idaeę Kościoła na warunki wirtualne. Robi to lepiej lub gorzej, skuteczniej lub mniej skutecznie, ale to robi. Dla każdego Kościoła tą osobą jest ktoś inny. Dla Łotrii będzie to Victor Surmun i spółka, dla KPP będzie to Piwski i spółka. Ale każdy Kościół ma swoich Apostołów. Nie ma jednego, wspólnego źródła apostolstwa. Nie w Mikroświecie.
W skrócie (i może bardziej logicznie) moja teza jest taka że Kościół Mikronacyjny posiada sukcesję apostolską jeśli posiada sukcesję od swoich Ojców Założycieli.
Sukcesję posiada zatem jak najbardziej Kościół Powszechny Pollinu - zwłaszcza, że jego Ojcowie Założyciele, jego Apostołowie, wciąż są wśród nas. Nie jestem pewien co do kwestii sukcesji współczesnego Kościoła Łotryjskiego z Kościołem Łotryjskim AD 2007 - nie jestem ekspertem w zakresie Wielkiej Schizmy Łotryjskiej. Nawet jeśli nie posiada jednak sukcesji z Kościołem Surmuna, to posiada sukcesję z Kościołem van Berdena, czyli jakąś swoją sukcesję apostolską posiada. Obie te sukcesje są równie ważne i nie możemy mówić że któraś z nich jest ważniejsza i czyni dany Kościół lepszym, prawdziwszym od tego drugiego. No nie.
Oczywiście zarazem sprawia to, że jeśli spojrzeć z perspektywy Kościoła A to Kościół B serio nie ma sukcesji apostolskiej. I tak dla Łotrystów KPP sukcesji nie ma, a dla KPP sukcesji nie ma Łotria. Ale obiektywnie patrząc sukcesję posiadają obaj.
Chuj, i znowu zamiast jechania wyszło bardziej merytorycznie. Trzeba będzie potem zjechać ten cały wątek "wybuch nowej herezji".
O sukcesji apostolskiej w Mirkoświecie
- Joahim von Ribertrop
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
O sukcesji apostolskiej w Mirkoświecie

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.