Posłużę się wypowiedzią małżonka bo o dziwo (BP...) się zgadzamy w pytaniach w większości.
Z tym się zgadzam, ale do takiej rozumnej ilości. W sensie jedna kurwa czy inne nie wypowiedziane jednoznacznie celem obrażania i wyzywania drugiej strony oraz w przypadku, gdy nie robi ona za przecinek to dla mnie takie ok. W sensie kiedyś to prawo się tak tworzyło, że zero przekleństw itd itd. bo dzieci mogą wejść. No nie zdziwi się nikt, jak powiem, że przecież w dzisiejszych czasach to niektóre są w stanie popisać się lepszą i zarazem ułomnie użytą łaciną od starszych, więc przed niczym ich nie bronimy zakazując jakiegokolwiek użycia przekleństwa. Powiedziałabym więc, że to wszystko w granicach Rozumu i Godności Mikronauty. Ten kto je ma wie kiedy przesadzić, jak zbudować wypowiedź krytykującą czy jakąkolwiek inną bez wylgaryzmów.
2. Kary - przeprosiny, grzywna, zadośćuczynienie, więzienie (od tygodnia do pół roku), Banicja Po Dzień Sądu Ostatecznego. Jeśli będziemy mieli na to jakiś dobry pomysł (a nie coś w stylu "opublikuj x postów", bo wyjdą nam piechocizmy) możemy dać też prace społeczne.
Więzienie dałabym jako areszt na moment spraw sądowych jeżeli ktoś coś zrobił narracyjnie czy serio, że trzeba go przymknąć. IMO więzienie dłuższe niż tydzień nie ma sensu bo jeśli to nie ma być moment na przemyślenie to ktoś będzie robić kolejne konta i po co to nam? Banicja - sprawy wyjątkowe, jak dzisiaj i chyba tylko poważne zaszkodzenie państwu. A prace społeczne... to dobra droga no, ale właśnie piechocizmy. Ja bym dała minimalny próg znaków, jak w zleceniach. Ogólnie kary w mikro są trudne bo jak ktoś się nie chce bawić to będzie je łamać. Można dodać jeszcze komornicze zajęcie danej kwoty. Admin konta państwowego w MBP (tutaj wgl pytanie do
@Kamiljan de Harlin czy Novak dalej jest u nas Ministrem od kasy i z tego powodu może naszą kasą dysponować) może pobierać pieniądze z kont w tej walucie.
3. Trzeba by dać wyjątek, że nie ma przestępstwa jeśli działamy w stanie wyższej konieczności.
Tutaj dobrze tą sprawę poruszono po tej wypowiedzi, że są przepisy o obalaniu etc. No ogólnie, jak się zrobi rewolucję to można każdego uniewinnić, każdego skazać. Ale no
można jakoś ogólnikowo powiedzieć, że w obronie jakiegoś prawa etc. No trzeba to jednak nawet nie ogólnikowo, a dokładnie zdefiniować, więc zastanawiam się czy to potrzebne?
4. Przedawnienia dajmy po 3 miesiącach, względnie po pół roku dla czynów zagrożonych Banicją Po Dzień Sądu Ostatecznego.
Ja bym obkroiła jeszcze bardziej - większość wychodzi szybko. Stany kont są jawne, operacje są jawne, działania na forum zauważalne, więc trzeba być ślepym by nie widzieć przestępstwa. Po co takie długie przedawnienia?
5. Czyny zagrożone karą więzienia do pół roku lub Banicją Po Dzień Sądu Ostatecznego - próba oderwania pikseli (zakład że w takich sprawach zawsze będzie uniewinnienie za stan wyższej konieczności?), doprowadzenie miejsc publicznych do stanu nieużywalności (zaspamienie Discorda albo forum itd.), próba bezprawnego usunięcia władz.
Tutaj zgadzam się ze spamieniem i usuwaniem władz. Próba oderwania - no jak oderwie to już jest innym państwem i wtedy takie międzynarodowe sądzenie prędzej. Czy wewnętrznie warto?
6. Czyny zagrożone karą więzienia do 3 miesięcy - fabrykowanie dowodów RaK khy khy RaK, wrzucanie treści 18+ poza Novakiadą, kloning mający na celu korzyści polityczne lub ominięcie nałożonych kar (klony narracyjne w sumie można by dopuścić, zwłaszcza jeśli będzie wiadomo kto je prowadzi), znieważanie Kaisera.
This, a zwłaszcza zezwolenie na jawne narracyjne klony. Jednak powinny one mieć ograniczone funkcjonowanie tj. brak możliwości obejmowania wysokich pozycji publicznych. Ominięcia finansowe np. nie wiem czy jest sens karać bo podatek jest automatyczny, a przelewanie kasy, z której i tak już odliczono cesarskie to co to za szkoda dla nas. Nie było proponowane, ale zauważam.
1. Kto ma u nas robić za oskarżyciela publicznego? Kaiser, Sędzia osobiście czy też może Uprzejmy Obywatel?
Moderator forum, którego mianuje Cesarz. Moderator jest ogólnie potrzebny, co pokazują ostatnie czasy. Zarówno ja i Cesarz czyli osoby, które obecnie mają pełnię władzy na forum miały/mają realiozę. Potrzeba więc trzeciej osoby, aktywnej, która będzie patrzyć i reagować. Jest to moja uwaga również po linii przynależności do IST. IST nie powinna być organem do karania tylko moderator, który oskarża, nadaje rolę aresztowanego i wykonuje nakaz banicji.
2. Czy Kodeks ma też obowiązywać na Dyszkordzie? W sumie zasugerowałem żeby jedynym miejscem na treści 18+ była Novakiada, więc moja opinia w temacie jest chyba jasna.
No jedynie to, że wszelkie +18 to na jednym kanale plus wszędzie - na forum i Discordzie brak dyskryminacji jakiejkolwiek, nawet na +18 (z czym ogólnie nie powinno być problemu po moich obserwacjach wśród obywateli, ale wciąż przezorność) oraz propagacji nazizmu czy tego totalitarystycznego komunizmu. Bo no ustrojowo, marxowo to nikomu nie szkodzi. Nazizm i faszyzm już tak. I chyba też bym dała jakiś ogranicznik dla wulgaryzmów. W sensie no wiecie, musi być ta linia dobrego smaku. Jak ktoś nie potrafi wysłać choć jednej wiadomości bez kurwy to no jest granica jakaś. I dodałabym też nękanie, stalkowanie, grzebanie w życiu - często jest, że mamy w opcjach na Discordzie ustawione, że pisać do nas mogą ludzie tylko ze wspólnych serwerów. Jeżeli taki nękający, stalkujący jest na serwerze to może pisać. Wiem, że osobiście możemy go zablokować, ale skoro to spotkało kogoś to nie trzymamy go na wolności bo "ofiara sobie poradziła". Ale tak to Discord powinien mieć własne prawa