Debata nt. kodeksu karnego

Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Debata nt. kodeksu karnego

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Bottom post of the previous page:

Kamiljan de Harlin pisze: 25 lip 2023, 16:10 Majątek skazanego na karę banicji zostaje przejęty na własność przez Skarb Państwa.
Zastanawiam się nad wykonalnością tego podpunktu. O tyle o ile możemy go zastosować wobec takich rzeczy jak np. narracyjny dom czy narracyjna fabryka, o tyle nie mamy chyba żadnych możliwości wyegzekwowania tego przepisu w ramach MBP. Natomiast liczenie w tym zakresie na dobrą wolę skazańca raczej na nie wiele się zda, bo żeby zostać skazanym na banicję to trzeba by już odwalić takie rzeczy, że o dobrej woli już nie ma co gadać.

Do reszty uwag nie mam.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Re: Debata nt. kodeksu karnego

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Joahim von Ribertrop pisze: 01 sie 2023, 00:36
Kamiljan de Harlin pisze: 25 lip 2023, 16:10 Majątek skazanego na karę banicji zostaje przejęty na własność przez Skarb Państwa.
Zastanawiam się nad wykonalnością tego podpunktu.
Dzięki za uwagę, nie zastanowiłem się nad tym. Nie wiem, czy MBP by pozwoliło na czyszczenie konta innego człowieka bez jego zgody, ani czy skazany by nie mógł po prostu przewalutować w ostatniej chwili wszystkich secesów na coś innego.
Bardziej powinniśmy skupić się nad odbieraniem skazanemu rzeczy, które już zostały zakupione i wiszą w naszych systemach - sprzęt wojskowy, obligacje skarbowe, akcje w spółkach... Bo pieniędzy i tak w sumie nie ruszymy.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sąd Ludowy”