Spotkanie po koronacji

Dział poświęcony rozmowom wszelakim i narracji

Moderator: Władze Westlandu

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Spotkanie po koronacji

Post autor: Anastasia Windsachen »

Bottom post of the previous page:

To ja tutaj powiem, że forumnacje mają prawo działać, ale jeżeli są otwarte na zagranicę. Samodzielne narracje, które nie angażują większej ilości osób niestety nie przynoszą życia. Aby dzisiejsza mikronacja działała musi być otwarta na zagranicę, tworzyć inicjatywy i kusić obywateli z innych państw by ją odwiedzali. To też sprawia, że na czele musi stać ktoś lub kilka ktosiów, którzy są koniami pociągowymi i wóz ciągną. Niestety większość mikronacji nie dorówna już starym czasom, gdy było po ponad 10 aktywnych obywateli i każdy miał coś, co zrobienia. Obecnie masa krytyczna spadła do takiej 5 obywateli, którzy działają stricte w kraju i wymyślają atrakcje ściągające zagranicę by ta chętnie działała.

Insulia jest o tyle dobrym układem, że razem jest nas więcej niż 5 osób i daje to większe pole do zabawy między nami. Prowincje nie mogą już dłużej bawić się tylko w swoich granicach, muszą wychodzić poza nie bo inaczej kończy się jednej osobie, która to ciągnie, a mikroświat nawet nie słyszy, co się dzieje. Dobrze, że mamy Mundial bo to okazja do zarówno prezentacji Insulii, jak i wspólnych działań między prowincjami celem promocji zarówno siebie, jak i samego Cesarstwa. Jestem zwolenniczką obecnego rozbicia, a nie centralizacji, ale musimy wiedzieć z czym to się wiąże. Klikalne systemy gospodarcze są ok, ale to tylko dodatek do zabawy, nie powinien on być nadrzędny do forum. Druga sprawa to musi być ktoś kto go napisze. Tutaj ponownie poniekąd odzywa się właśnie głos o większe wychodzenie ze swoich czterech ścian. Bez tego nie będzie współprac, jak choćby współdzielenie systemów gospodarczych.
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Widzę, że już bodajże wszyscy Westlandczycy się wypowiedzieli, zatem przyszedł czas i na mnie. Może i nie jestem Westlandzczykiem w pełnym słowa znaczeniu, jednak coś tutaj zrobiłem, a i zamierzam jeszcze czegoś dokonać, w związku z tym myślę, że moja opinia może coś wnieść do tej dyskusji.

Jak powinien wyglądać moim zdaniem Westland? Po pierwsze, odnosząc się tutaj do słów JE Sagana, system rządów w Westlandzie musi opierać się na wspólnym, kolektywnym i równorzędnym procesie decyzyjnym. Nie możemy powracać do czasów novakizmu, do czasów, kiedy to jedna osoba, korzystając ze swojej pozycji urządzała z państwa własny folwark. Na całe szczęście obecna głowa państwa westlandzkiego, nasz Kniaź, jest osobą godną zaufania. Jednak mimo to musimy pamiętać o tych demokratycznych regułach; inaczej stare powróci.

Z kolei jeśli chodzi o słowa kolejnego przedmówcy: zgadzam się z tezą, że Westland się nie rozwija. Niejako powiązane jest to z tym, o czym już wspomniałem - tkwimy wciąż w poprzedniej epoce, na pewno Westland tkwił przez cały ten okres poprzedzający wystąpienie Repujerstanu z SRW. Jednak teraz mamy nową sytuację, mamy okazję, aby wyrwać się z okowów przeszłości i przekształcić Westland na nowo. Pierwszy krok został już wykonany - zmieniona została forma państwa, odrzuciliśmy dawne republikańsko-kongresowe rządy, a zamiast tego wybraliśmy formę monarchiczną (która notabene jak wiemy wszyscy doskonale w ostatnich czasach na Nordacie święci triumfy). Jednak jest jeszcze przed nami praca do wykonania, musimy zdecydować w jakim iść kierunku.

Jak zatem powinna wyglądać nasza aktywność w Westlandzie? Cóż, niestety nie posiadam prostych wypowiedzi, tym bardziej, że jak wspomniałem na początku: stuprocentowym Westlandczykiem określić mnie nie sposób. Jednakowoż myślę, że powinniśmy budować swoją odmienność i dziedzictwo, musimy tworzyć swoją własną tożsamość. Niejako kroki zostały już ku temu poczynione; idealnym przykładem tego jest między innymi Amatoria. Więc po pierwsze: tożsamość. Po drugie: owszem, musimy otwierać się do świata. Westland obecnie jest niejako takim zakazanym państwem, pustelniczym królestwem. Oprócz tego: warto przemyśleć wspólnie jakieś zorganizowane formy aktywności; w końcu w kupie siła (hehe). Musimy jednak pamiętać o jednym: to jest zabawa i nie warto popadać w panikę pesymizmu, w stylu, że to jest bez sensu etc. Róbmy tyle, na ile mamy siły, na tym w końcu polega mikro.

Z kwestii bardziej praktycznych: a propos kwestii współrządzenia w Westlandzie przydałoby się unormować w jakikolwiek sposób sytuację prawną w Kniaziostwie. Nie nawołuję do biurokratyzmu i wyprodukowania zaraz setki bezużytecznych ustaw. Jednak myślę, że przyda się zapisać kilka rzeczy, najlepiej tak, aby wszystko było jasne i żeby nikt nie wykorzystał jakichś nieścisłości w przyszłości dla zdobycia dyktatorskiej władzy (patrz: novakizm 2.0). Z moich luźnych rozmyślań to tyle; podsumowując - czas do pracy!
Awatar użytkownika
Aleksander Novak

OBYWATEL

Post autor: Aleksander Novak »

August przy pomocy Cesarza obalił demokratyczny system w którym Kongres jest kolektywnym organem decyzji wszystkich obywateli kosztem utracenia 50% terytorium tj. Repujerstanu, a Pan Żmigrodzki mówi że dokładnie to samo ma zamiar wprowadzić (tj. demokrację i kolektyw) i że nie chcemy wracać do „novakizmu”. Mam wątpliwości jednak co do tego czy ów „novakizm” w waszych oczach jest dyktaturą czy jedynie hasełkiem iżby tylko obrazić i coś niejasnego pokazać, być może wytłumaczyć samemu sobie tak irracjonalne działania jak doprowadzenie do upadku jednolitego Westlandu z własnego widzimisie.

SRW nie było republiką tylko demokracją z kolektywną głową państwa (parlamentem). Pozdrawiam.
Obrazek
Aleksander Novak, Obywatel Federacji Repujerstanu
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Aleksander Novak pisze: 15 mar 2023, 18:49 August przy pomocy Cesarza obalił demokratyczny system w którym Kongres jest kolektywnym organem decyzji wszystkich obywateli kosztem utracenia 50% terytorium tj. Repujerstanu
Nikt Republistanu nie wyganiał z Westlandu. To była wasza wolna decyzja i ani August, ani ja nie ponosimy za niej żadnej odpowiedzialności.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Aleksander Novak

OBYWATEL

SRW było konsensusem na który wszyscy się zgodzili, w tym momencie to już zaszło za daleko, ogłosiłeś secesję kawałka terytorium SRW a August bezkarnie oblegał Stolicę swymi bojówkami, to była zaplanowana akcja Augusta i władz Insulii przeciw jej prowincji. Repujerstan do samego końca egzekwował prawo SRW. Przyczyną wyjścia Repujerstanu z Insulii było upadek SRW i brak poszanowania praw.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Nie było żadnego konsensusu, bo państwo przestało działać. Żadna, ale to żadna uchwała nie mogła zostać przepchnięta przez Kongres, bo wetowała je albo jedna, albo druga strona. Innej opcji na reformy niż utworzenie nowego państwa nie było. Ale to nie jest tematem tej dyskusji, więc nie będę się odnosił do tej kwestii.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Aleksander Novak

OBYWATEL

Jakie weta? To już kłamstwa. Ty i August stanowiliście większość w Kongresie, mogliście zatem wprowadzić jakie prawo tylko chcecie, jednak woleliście wszystko rozwalić.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Przez pojęcie "novakizm" nie miałem na myśli samego ustroju politycznego sensu stricte, a raczej ustrój społeczno-polityczny, całą tkankę państwową, nie tylko konstytucyjne zapisy. Ale nawet w przypadku tych ostatnich, jak wynika z moich obserwacji, zawsze ostatecznie główną postacią w SRW zostawał Novak. Nawet w tym ostatnim ustroju, niby ultrademokratycznym, głową państwa został Novak.

Ale mi nawet nie chodziło o jakąś tam politykę. Po prostu przez cały ten czas do niedawna niejako Westland był definiowany przez postać Novaka. I - myślę, że tak było przynajmniej na początku - to de facto on definiował, czym jest Westland. Zatem odrywając się od "novakizmu", nie odrywamy się tylko od ustroju, tylko też od starych konwencji, starych skojarzeń, starych nawyków i starych zwyczajów. Wracając jednak jeszcze do tej kolektywności - również miałem coś innego na myśli. Mówiłem bardziej o tym, że po prostu decydowanie o losach Westlandu musi odbywać się w drodze wzajemnego dialogu. To z kolei nie jest równoznaczne z głosowaniem; świetnie zostało to pokazane przy okazji secesji Repujerstanu - mimo, że większość była "za" odmianą Westlandu, to i tak pan, Panie Novak, się uparł przy swojej wizji. I nie mówię, że to coś złego - mówię tylko, że nie można powiedzieć, że za czasów SRW była jakaś forma dialogu.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Aleksander Novak pisze: 15 mar 2023, 19:23 mogliście zatem wprowadzić jakie prawo tylko chcecie
Dawno nie słyszałem tak dobrego żartu!
Skoro "mogliśmy zatem wprowadzić, jakie prawo tylko chcemy", to dlaczego dopisywałeś swoje nielegalne poprawki do ustaw nie poddając ich głosowaniu? Przykład tutaj: viewtopic.php?p=1093#p1093
Dlaczego zignorowałeś całkowicie poprawki Augusta do ustawy o świętach państwowych? (http://forum.winkulia.eu/showthread.php ... 7#pid27767) Bo mieliśmy większość, a ty ich nie chciałeś. Ekspresowo pominąłeś debatę i poddałeś pod głosowanie tylko swoją wersję ustawy. To ma być dowolność do wprowadzania prawa? Mimo posiadania konstytucyjnej większości nie mogliśmy uchwalać własnego prawa.
Dlatego przepraszam, ale kreowanie się przez Ciebie na obrońcę demokracji jest nieco śmieszne.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
AKvH

Post autor: AKvH »

Szanowni Państwo!

Ostudźmy emocje. Nie ma już żadnego sensu w dyskutowaniu o przeszłości. Każda ze stron widzi to inaczej i w nieskończoność może rzucać coraz to nowszymi argumentami. Drzwi do tamtych wydarzeń zostały zamknięte, szczelnie zabite a klucz wyrzucony. Szanujmy siebie i swoją decyzję o resecie w Westlandzie. Swój czas i siły poświęćmy na planowanie nowej przyszłości.
Artur Kardacz von Hohenburg

Wielki Kniaź Westlandu
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Rzeczywiście, nie ma co się rozwodzić nad przeszłością. Trzeba działać teraz w Westlandzie z myślą o przyszłości. Doceniam to, że Wasza Kniaziowska Wysokość stawia się na pozycji mediatora dążącego do łagodzenia sporów i konfliktów. Dokładnie takiego Kniazia potrzebowaliśmy!

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie (nie)codzienne”