Zapytanie o Unię Nordacką

Moderator: Dwór Cesarski

Vladimir Agucko

Zapytanie o Unię Nordacką

Post autor: Vladimir Agucko »

Dobry wieczór,

Wpadłem szybkim tempem do kancelarii cesarskiej, by zapytać o konstrukt Unii Nordackiej. Podobno Cesarstwo Insulii należy do tego, a nie udało mi się znaleźć żadnej informacji na forum Insulii, że należy... Jakby Wasza Cesarska Mość mogła uchylić rąbka tajemnicy cóż to za Unia jest, jakie kraje w nią wchodzą i jakie stosunki z nimi utrzymujemy.

Kłaniam się nisko,
Vladimir Agucko
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Re: Zapytanie o Unię Nordacką

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Wielce Szanowny Panie,

Dziękuję za zadanie pytania. Spieszę z odpowiedzią...
Unia Nordacka to luźny związek państw, których stolica znajduje się na Nordacie i które ratyfikowały Statut Unii Nordackiej. Posiada ona własny parlament, który pełni funkcje wyłącznie doradcze oraz Trybunał Arbitrażowy, który pełni dla Insulii sąd najwyższej instancji, a dla innych państw jest miejscem rozsztrzygania sporów.
Unia Nordacka ma własne forum, na którym prawo mają działać państwa członkowskie, ale nie muszą się na nie przenosić. Insulia to jedyny kraj Unii, który ma własne forum.
Insulia jest oczywiście członkiem Unii Nordackiej jako jeden z krajów założycielskich. Pozostałymi członkami są:
- Republika Muratyki, która jest przez nas uznawana, ale dzieli nas historyczna niezgoda,
- Imperium Kiriańskie, z którym mamy traktat uznaniowy,
- Królestwo Hawilandu, z którym mamy traktat uznaniowy i przez którego terytorium płynie eskterytorialny kanał wodny łączący Westland z jeziorem czarnym,
- Socjalistyczna Republika Czesnoradu.
O status kandydata ubiega się dawny region Westlandu, Federacja Repujerstanu.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Vladimir Agucko

Post autor: Vladimir Agucko »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Dopytam tylko o parę spraw:

1) Na czym polegała historyczna niezgoda pomiędzy Insulią a Muratyką?
2) Dlaczego władze Insulii nie są skłonne przenieść się na tamtejsze forum?
3) Jakie czynniki decydują o uznaniowości v-kraju?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Ad. 1.
Sprawa tyczy się wydarzeń związanych z rozpadem Federacji Nordackiej - państwa federacyjnego złożonego m.in. z Muratyki, Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu oraz Winkulii.
20 stycznia 2020 roku pełniłem funkcję Prezydenta Federacji Nordackiej. Po zakulisowych rozmowach wynegocjowałem przyłącznie Zjednoczonego Państwa Voxlandu i Westlandu (które wcześniej było niepodległym państem) do Federacji. Moja decyzja spotkała się z krytyką współobywateli, a dokładając do tego ogólne niezadowolenie społeczne z obecnej sytuacji politycznej, część obywateli rozpoczęła przewrót przeciwko mnie.
Wiedząc, że nie ucieknę puczystom i chcąc umrzeć jako Prezydent, a nie ex-prezydent, postanowiłem popełnić samobójstwo skacząc z mostu w Gaudium.
Zjednoczonemu Państwu Voxlandu i Westlandu groziło wyrzucenie z Federacji Nordackiej. Nowy Prezydent FN zarządził referendum w sprawie odebrania ZPViW statusu prowincji. Ku zaskoczeniu Voxlandczyków i Westlandczyków, obywatele Federacji opowiedzieli się za pozostaniem ZPViW w składzie FN.
I tutaj zaczyna się kontrowersyjna część. August de la Sparasan obawiając się, że ZPViW wkrótce może wyjść z łask władz Federacji Nordackiej, przeprowadził sprytny ruch polityczny, a mianowicie podpisał traktat z inną prowincją FN - Muratyką, na mocy którego ZPViW przestaje być prowincją FN, a staje się regionem Muratyki. Dzięki temu niemożliwe byłoby wyrzcenie Zjednoczonego Państwa z Federacji, bo oznaczałoby to ingerowanie w terytorium Muratyki.
Krytycy Augusta zarzucają mu, że sfałszował ten traktat i przyłączenie ZPViW do Muratyki było motywowane jedynie jego prywatnymi interesami. Mówi się, że skoro w referendum większość mieszkańców Federacji Nordackiej opowiedziało się przeciwko pozbyciu się ZPViW, to nie istniało żadne zagrożenie dla interesów Zjednoczonego Państwa, które chciał rzekomo zabezpieczyć August. Głównym propagatorem tej teorii jest Aleksander Novak.
W późniejszych czasach doszło także do omyłkowego wystrzelenia z terytorium Westlandzkiego miasta Towarzyszowo pocisku balistycznego. Rakieta spadła na ziemie muratyckie, zamiast uderzyć w obiekt testowy w Westlandzie.
To są historyczne źródła niezgody insulijsko-muratyckiej. Jednakże do tego dochodzi fakt, że spora część Insulijczyków działała niegdyś w Federacji Nordackiej i/lub Unii Trzech Narodów, więc żywi negatywne emocje do Republiki Muratyki z powodów, z których Muratyka była krytykowana przez Unijczyków i Federatów.

Ad. 2.
Przenosiny na forum unijne nie mają żadnego poparcia społecznego w Insulii. Władze nie są skłonne działać wbrew woli obywateli.
Mamy od niedawna nowe, własne forum na stabilnym hostingu. Jest świetnie zarządzane, a do tego działa bez zarzutu. Dzierżymy w ręku także swoją domenę, która nadaje stronie insulijskiego charakteru. Mamy dość ciągłych przenosin z forum na forum i cieszymy się, że w końcu mamy stabilne miejsce w Internecie.

Ad. 3.
Nie do końca rozumiem, czy mógłby Pan sprecyzować pytanie?

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Kamiljan de Harlin pisze: 05 mar 2023, 14:51 Krytycy Augusta zarzucają mu, że sfałszował ten traktat
1. Nie traktat tylko mój podpis.
2. Owszem, sfałszował go XD I stwierdzanie tego to nie jest bycie "krytykiem Augusta" tylko stwierdzanie prawdy historycznej.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Benji

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Benji »

Kamiljan de Harlin pisze: 05 mar 2023, 14:51Ad. 3.
Nie do końca rozumiem, czy mógłby Pan sprecyzować pytanie?
Jakie kryteria musi spełniać państwo, aby zostało uznane :P
Jego Królewska Mość Benjamin I
Król Fenocji, Król Senior i Ojciec Założyciel Voxlandu, Hrabia Kirgydy
Awatar użytkownika
AF de Espada

ODZNACZENIA

Post autor: AF de Espada »

Każde państwo ustala sobie własne kryteria no ale zazwyczaj dobrze żeby państwo miało kilku realnych obywateli i wykazywało jakąś stałą aktywność.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Źródłem mojego niezrozumienia jest to:
uznaniowość
1. cecha czegoś, co opiera się na czyjejś swobodnej decyzji, a nie wynika z jasnych zasad i przekonujących argumentów

https://wsjp.pl/haslo/do_druku/82957/uznaniowosc

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 05 mar 2023, 14:59
Kamiljan de Harlin pisze: 05 mar 2023, 14:51 Krytycy Augusta zarzucają mu, że sfałszował ten traktat
1. Nie traktat tylko mój podpis.
2. Owszem, sfałszował go XD I stwierdzanie tego to nie jest bycie "krytykiem Augusta" tylko stwierdzanie prawdy historycznej.
Nie żyłem kiedy to się działo, więc tak średnio kojarzę szczegóły. Użyłem kilku skrótów myślowych, bo wiadomość była już dostatecznie długa.
August twierdzi, że zgodziłeś się na ten traktat i wklejenie do niego Twojego podpisu przez Augusta było tylko formalnością. Inni twierdzą, że podpis pod traktatem został wyczarowany bez Twojej zgody.
Ja staram się być maksymalnie neutralny, co oznacza że obydwie strony tego sporu nie będą usatysfakcjonowane moimi słowami. Nie było mnie wtedy, nie śledziłem waszych privów, nie wiem kto mówi prawdę. Ktoś musiałby mi pokazać niezaprzeczalne dowody na prawdziwość swojej wersji wydarzeń. Ewentualnie możemy dociec prawdy wysyłając sprawę do Unijnego Trybunał Arbitrażowego.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Kamiljan de Harlin pisze: 05 mar 2023, 19:54 Nie żyłem kiedy to się działo, więc tak średnio kojarzę szczegóły. Użyłem kilku skrótów myślowych, bo wiadomość była już dostatecznie długa.
August twierdzi, że zgodziłeś się na ten traktat i wklejenie do niego Twojego podpisu przez Augusta było tylko formalnością. Inni twierdzą, że podpis pod traktatem został wyczarowany bez Twojej zgody.
Ja staram się być maksymalnie neutralny, co oznacza że obydwie strony tego sporu nie będą usatysfakcjonowane moimi słowami. Nie było mnie wtedy, nie śledziłem waszych privów, nie wiem kto mówi prawdę. Ktoś musiałby mi pokazać niezaprzeczalne dowody na prawdziwość swojej wersji wydarzeń. Ewentualnie możemy dociec prawdy wysyłając sprawę do Unijnego Trybunał Arbitrażowego.
Chyba lepiej wiem na co się zgadzałem a na co nie. I wiem że jedyną aneksją ZP na jaką wyraziłem zgodę przez całe moje panowanie (czyli całą historię ZP AD 2020) była aneksja do FN. I nie będę się procesował o coś, co już prawie trzy lata temu (za kilka dni będzie rocznica) stwierdził niezależny sąd (vide: wyrok NSF w sprawie ważności traktatu ZP-ZKRM).

Zresztą August też nigdy nie mówił że ja się zgodziłem, tylko że dodał podpis "bo nie dało się ze mną skontaktować", co jest tak śmieszne, że zasługuje na własny pomnik XDedyzmu.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pałac Cesarski”