Voxlander Allgemeine Zeitung - najważniejsze artykuły

Instytut Historyczny w Voxlandzie to filia MANI znajdująca się pod opieką władz Voxlandu. Wykłada się na niej historię.

Moderator: Profesorowie MANI

Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Voxlander Allgemeine Zeitung - najważniejsze artykuły

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Postanowiłem, że w ramach budowy historii przedinternetowej Voxlandu będę tu przedstawiał różnego typu artykuły napisane w Voxlander Allgemeine Zeitung - gazecie tamtej epoki (tzn. napisane w naszych czasach, ale wiecie o co chodzi). Artykuły te pozwolą nam jeszcze bardziej zrozumieć jak wyglądał i jak żyło się w Voxlandzie epoki I Królestwa.

Pierwszą gazetą voxlandzką był założony w 1736 Politischer Monat (pol. Miesięcznik Polityczny), jednak to ukazujący się od 1848 roku Voxlander Allgemeine Zeitung był najsłynniejszą i najpopularniejszą z voxlandzkich gazet. Jak będzie można zauważyć w toku cyklu, gazeta kilkukrotnie zmieniała linię redakcyjną w związku ze zmianą sytuacji politycznej Królestwa Voxlandu.

Każdy artykuł będzie opatrzony moim współczesnym komentarzem, który pomoże nakreślić kontekst artykułu czy też zrozumieć głębiej jego tezy.

Nie będę zmyślał - ku dodaniu wartości inbiarskiej dramatyzmu i zabawowej (w sensie dla mnie, bo nie ja jestem autorem to komentuje się śmieszniej) powierzyłem pisanie artykułów w łapska ChatGPT (oczywiście je potem muszę poprawiać, pewnie już wiecie jak ten dziad działa), więc może to czasem brzmieć totalnie powalenie.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Vladimir Agucko

Re: Voxlander Allgemeine Zeitung - najważniejsze artykuły

Post autor: Vladimir Agucko »

Cokolwiek to będzie, nie mogę się doczekać. :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instytut Historyczny”