Projekt Prawa fundamentalnego Kniaziostwa Westlandu

Moderator: Władze Westlandu

Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Projekt Prawa fundamentalnego Kniaziostwa Westlandu

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Szanowni koledzy,
Wasza Kniaziowska Mość,
zgodnie z zapowiedzią wyrażoną na kanałach komunikacji prywatnej przedkładam projekt Prawa fundamentalnego Kniaziostwa Westlandu, którego celem jest uregulowanie funkcjonowanie naszego kraju. Akt jest zbudowany w formie kilku artykułów, w ramach których są opisane dane zagadnienia takie jak kompetencje Wielkiego Kniazia, czy też prawa obywatelskie. Są jeszcze dwie drobne kwestie do określenia: 1) nazwa parlamentu (technicznie wpisałem "Tajna Rada" aczkolwiek jeśli zaproponujecie coś lepszego, to można to zmienić); 2) symbole narodowe, o których wiedzy żadnej niestety nie posiadam. Ogólnie jeśli macie jakieś uwagi to śmiało je tutaj wyrażajcie - w końcu Prawo fundamentalne ma służyć nam wszystkim.
Prawo fundamentalne Kniaziostwa Westlandu
z dnia ... marca 2023 roku

Artykuł 1. Kniaźstwo Westlandu jest prowincją Cesarstwa Insulii o ustroju monarchicznym, w której władzę sprawuje Wielki Kniaź. Jest on wybierany przez obywateli Westlandu na drodze elekcji. Jest ona przeprowadzana każdorazowo po opróżnieniu tronu kniaziowskiego przez Cesarza Insulii. Opróżnienie tronu następuje w przypadku śmierci lub abdykacji panującego Wielkiego Kniazia. W czasie opróżnienia tronu, obowiązki Wielkiego Kniazia sprawuje Cesarz Insulii.

Artykuł 2. Wielki Kniaź stanowi prawo poprzez wydawanie dekretów, ponadto decyduje on w porozumieniu z Tajną Radą o kierunkach polityki Kniaziostwa. Wielki Kniaź reprezentuje Westland na zewnątrz i stoi on na straży ładu wewnętrznego, poprzez sprawowanie arbitrażu i mediacji między wszelakimi stronami zwaśnionymi.

Artykuł 3. Organem doradczym Wielkiego Kniazia jest Tajna Rada, w skład której wchodzą przedstawiciele krajów Kniaziostwa. Tajna Rada doradza Wielkiemu Kniaziowi w kwestiach dotyczących polityki wewnętrznej i zewnętrznej, może ona także ustanawiać prawo w drodze ustaw, których Wielki Kniaź zawetować nie może i podpisać musi. Wielki Kniaź może powoływać ze składu Tajnej Rady urzędników ministerialnych, którym powierza konkretne zadania lub kompetencje. Wielki Kniaź nie ma prawa rozwiązać Tajnej Rady, a ona sama obraduje permanentnie. Obradom Tajnej Rady przewodniczy sam Wielki Kniaź bądź wybrany przez nią Kanclerz Rady.

Artykuł 4. Kniaziostwo Westlandu podzielone jest na następujące Kraje: Dystrykt Centralny, Autonomię Amatorii oraz Winkulijską Republikę Ludową. Każdy Kraj ma prawo do ustanawiania własnego ustroju wewnętrznego oraz prowadzenia własnej polityki wewnętrznej. Wszelkie decyzje i działania podejmowane przez władze Kraju nie mogą naruszać porządku prawnego Kniaziostwa oraz Cesarstwa Insulii. Każdy Kraj deleguje swojego przedstawiciela do Tajnej Rady.

Artykuł 5. Każdemu obywatelowi i mieszkańcowi Kniaziostwa Westlandu przysługują prawa obywatelskie, które są niezbywalne i nienaruszalne, nawet przez władze najwyższe. Każdy obywatel i mieszkaniec ma prawo do: a) wolności słowa, sumienia i wyznania, w tym także do nieograniczonego rozpowszechniania swoich przekonań za pośrednictwem środków masowego przekazu; b) sprawiedliwych i przejrzystych procedur państwowych; c) uzyskania od organów władzy odpowiedzi na wszelkie zapytania; d) swobodnej działalności politycznej i państwowej; e) zrzeszania się; f) wyrażania swojego sprzeciwu wobec władz państwowych. Za przestrzeganie tych praw odpowiadają władze Kniaziostwa – Wielki Kniaź i Tajna Rada – oraz sądownictwo Cesarstwa Insulii.

Artykuł 6. Za bezpieczeństwo obywateli Kniaziostwa Westlandu oraz zachowanie w nim porządku odpowiada Armia Kniaziostwa. Zwierzchnikiem Armii jest Wielki Kniaź. Dokładną organizację Armii i jej system dowodzenia określa odpowiedni akt prawny.

Artykuł 7. Symbolami Kniaziostwa są: .... Stolicą Kniaziostwa Westlandu jest Miasto Stołeczne Los Alexos.

Artykuł 8. Kwestie nieokreślone w Prawie fundamentalnym określić mają inne akty prawne Kniaziostwa. Niniejszy akt wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Re: Projekt Prawa fundamentalnego Kniaziostwa Westlandu

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Nie wiem, czy odbieranie monarsze prawa do weta do dobry pomysł.
Akt nie precyzuje, w jaki sposób Tajna Rada podejmuje decyzje - większością zwykłą czy jednogłośnym głosowaniem?
Widzę też tutaj pole do permamentnej obstrukcji prawnej, kiedy Tajna Rada i Kniaź nie będą żyli ze sobą w zgodzie.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Kamiljan de Harlin pisze: 20 mar 2023, 15:35 Nie wiem, czy odbieranie monarsze prawa do weta do dobry pomysł.
Akt nie precyzuje, w jaki sposób Tajna Rada podejmuje decyzje - większością zwykłą czy jednogłośnym głosowaniem?
Widzę też tutaj pole do permamentnej obstrukcji prawnej, kiedy Tajna Rada i Kniaź nie będą żyli ze sobą w zgodzie.
Co do sposobu podejmowania decyzji - pełna racja. Nie chcę narzucać konkretnego rozwiązania; ja bym szedł w stronę jednogłośności albo większości kwalifikowanej (choć oczywiście, świadomy jestem słabych stron takich rozwiązań, lecz przynajmniej nie będzie możliwy szybki przewrót legislacyjny).

Jeśli chodzi o kwestię ewentualnych konfliktów na linii Kniaź-Rada, to po przemyśleniu mam propozycję kilku rozwiązań:
  • odebranie kompetencji prawotwórczych Wielkiemu Kniaziowi i ich całkowite przeniesienie na Radę;
  • ustanowienie jedynym organem prawodawczym Wlk. Kniazia, który jednak może wydać dekret po jego akceptacji przez Tajną Radę (czyli tak jak w sumie jest w realowej Tajnej Radzie, gdzie Król Wlk. Brytanii częśc prerogatyw może wykorzystać tylko i wyłącznie za jej zgodą) - ta jest moja ulubiona :D
Oczywiście można tylko i wyłącznie dodać prawo weta dla monarchy albo wprowadzić możliwość detronizacji - ale to rzecz jasna nie będzie prowadzić do niczego konstruktywnego i tylko może zaogniać tego typu konflikty.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Mateusz Żmirogrodzki pisze: 21 mar 2023, 16:49
Kamiljan de Harlin pisze: 20 mar 2023, 15:35 Nie wiem, czy odbieranie monarsze prawa do weta do dobry pomysł.
Jeśli chodzi o kwestię ewentualnych konfliktów na linii Kniaź-Rada, to po przemyśleniu mam propozycję kilku rozwiązań:
  1. odebranie kompetencji prawotwórczych Wielkiemu Kniaziowi i ich całkowite przeniesienie na Radę;
  2. ustanowienie jedynym organem prawodawczym Wlk. Kniazia, który jednak może wydać dekret po jego akceptacji przez Tajną Radę (czyli tak jak w sumie jest w realowej Tajnej Radzie, gdzie Król Wlk. Brytanii częśc prerogatyw może wykorzystać tylko i wyłącznie za jej zgodą) - ta jest moja ulubiona :D
Oczywiście można tylko i wyłącznie dodać prawo weta dla monarchy albo wprowadzić możliwość detronizacji - ale to rzecz jasna nie będzie prowadzić do niczego konstruktywnego i tylko może zaogniać tego typu konflikty.
Zróbmy opcję drugą, bo pierwsza byłaby niemalże powtórzeniem tego, co mamy już w Insulii na szczeblu centralnym.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wielki Kongres Stanów”