Posiedzenie Inauguracyjne Prezydium III kadencji

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Posiedzenie Inauguracyjne Prezydium III kadencji

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Wielce Szanowni Posłowie!
Dostąpiliście zaszczytu reprezentowania interesów Insulijczyków w izbie wyższej parlamentu insulijskiego. Wobec początkowego braku organizacji uznałem, że najlepiej będzie, jeśli ja poprowadzę pierwsze obrady.
Tradycyjnie zbieramy zgłoszenia na Marszałka Prezydium. Zgłoszenia zamykam tuż po zgłoszeniu się dwóch kandydatów lub jeśli zgłosi się ich mniej - 23 marca.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Posiedzenie Inauguracyjne Prezydium III kadencji

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Wysoka Inbo,

Zgłaszam się.

A założenie pod tytułem "zamknę zaraz po zgłoszeniu się drugiej osoby" to uważam za głupie i błędne. Co jeśli akurat 3 osoby będą chciały zostać Marszałkiem? Śpieszy nam się gdzieś? No chyba nie, jak ukazuje poprzednia kadencja - większość czasu i tak luja robimy. Można na spokojnie poczekać do 23 marca i bez tego całego "zamykania bo dwie osoby".
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

No mamy 23 i brak chętnych... w sumie to chyba wystarczy jako przyjęcie poprzez aklamację kandydatury kulegi męża. W terminach się zawsze mieści, aktywny jest, chce to i nie widzę powodów by kazać mu zmienić fotel na poselski
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Żeby biurokracji stało się zadość, to zagłosujmy nad kandydaturą, tak dla bezpieczeństwa, żeby nam sąd nie strajkował.

Kod: Zaznacz cały

[b]Karta do głosowania[/b]
[Wybór Marszałka Prezydium]
[list=1][*]Joahim von Ribertrop: ZA / PRZECIW / WSTRZYMANY[/list]
Głosujemy do 25 marca lub momentu, kiedy dodatkowe głosy nie wpłyną na wynik głosowania.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Krzysztof Windsor »

Karta do głosowania
  1. Joahim von Ribertrop: ZA
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Kamiljan de Harlin pisze: 23 mar 2023, 20:09 żeby nam sąd nie strajkował.
Zasadniczo gdyby to zrobił, to jak dla mnie powinien polecieć natychmiast za drzwi, bo po pierwsze w prawie nie ma żadnej procedury wyboru Przewodniczącego, a po drugie w prawie w ogóle nie ma czegoś takiego jak Przewodniczący.

Ale skoro musimy formalnie kijwdupizować to jestem za.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Karta do głosowania
  1. Joahim von Ribertrop: ZA
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Nowym marszałkiem został Joahim von Ribertrop - gratuluję! Przekazuję kierownictwo nad obradami.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Wysoka Inbo,

Już trzeci tydzień leci jak siedzimy i nic nie robimy, nawet kasy z budżetu nie wyciągamy (jawnie czy też nie). Pora to zmienić, żebyśmy potem mogli z dumą sobie poprzyznawać premie.

Nie wiem czy Wysoka Inba widziała (patrząc po stanie aktywności Wysokiej Inby - nie), ale w zeszły piątek Parlament Unijny przyjął taki oto wynalazek jak Egzemplarz w sprawie utworzenia unii walutowej, który to "zobowiązuje"* nas do wprowadzenia do obiegu w naszym kraju niejakiej Unijki.

I teraz tak. Wu wu Egzemplarz podaje dwie rzeczy które mamy zrobić w tym celu. Po pierwsze, wprowadzić specjalne prawo krajowe - czyli pewno uchwalić jakąś uchwałę, bo u nas żaden akt (nie licząc ustawy o kontach samorządów) nie reguluje jak się nazywa nasza waluta. Po drugie, mamy przyjąć wu wu Egzemplarz. Wprawdzie jak tak teraz myślę to ni za chu nie wiem po co, ale spoko.

No więc dobra, żeby choć trochę rozruszać Wysoką Inbę, otwieram debatę w sprawie tego co z tym fantem zrobić. Jako że i tak nie zanosi się na to, byśmy mieli jakąkolwiek inną sprawę do rozpatrzenia w najbliższym czasie, nie wyznaczam na razie daty końca debaty.

P.S. A tak w ogóle przypominam @Kamiljan de Harlin że zgodnie z naszym prawem Repujerstan wciąż robi za Prowincje Zbuntowane i poważnie powinniśmy rozważyć, czy formalnie nie znajdujemy się z nimi obecnie w stanie wojny. I nie, uchwalenie traktatu nic nie zmieni, bo wciąż obowiązuje stara ustawa nie dopuszczająca w ogóle secesji.

*Oczywiście że nas nie zobowiązuje, bo Parlament UN ma tylko rolę doradczą i nawet jeśli nic byśmy z tym przez rok nie zrobili to oni nam nic nie zrobią.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 11 kwie 2023, 23:53 I nie, uchwalenie traktatu nic nie zmieni, bo wciąż obowiązuje stara ustawa nie dopuszczająca w ogóle secesji.
Nie wiem o co chodzi... Od 9 marca obowiązuje nowa ustawa, która pozwala zalegalizować odłączenie się kraju od Insulii.

Art. 2. Ust. 3. AK o podziale administracyjnym: "Opuszczenie struktur Cesarstwa Insulii przez dany region na podstawie obustronnego porozumienia władz centralnych z władzami tegoż regionu nie jest w świetle prawa secesją."

O jakiej ustawie mowa? O tym starym dekrecie? Siedzi w archiwum. Jego nowelizacja znajduje się w poście pod wątkiem aktu nadkonstycyjnego.

Dlatego proponuję ratyfikację tej umowy z Repujerstanem: https://kustosz.stempel.org.pl/1118/100 ... 317703.pdf

A co do waluty unijnej - nie jestem pewny, czy my tego potrzebujemy. W sensie ta waluta i tak będzie naliczana za aktywność na forum wspólnym, a w naszym kraju będzie mieć takie samo zastosowanie, jak liberty.

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prezydium”