Prace nad globusem Pollinu

Politechnika Cesarska w Gaudium to filia MANI, której obszarem badań są nauki ścisłe: chemia, fizyka, biologia, technika wojenna i inżynieria. Podlega bezpośrednio pod Cesarza.

Moderator: Profesorowie MANI

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Prace nad globusem Pollinu

Post autor: Kamiljan de Harlin »

W tym wątku będę relacjonował swoje postępy w tworzeniu globusu Pollinu.
W swojej pracy będę kierował się chęcią jak najmniejszego zniekształcenia kształtów lądów, aby były one jak najbardziej zgodne z wyobrażeniami mieszkańców naniesionymi na mapę płaską. Kosztem tego nie będę w dokładny sposób odwzorowywał odległości między poszczególnymi lądami i nieco przemieszczał je względem tego, gdzie leżałyby na globusie, gdyby na siłę nałożyć prostokątną mapę na kulisty glob.

W jeden dzień udało mi się nanieść podział polityczny Nordaty (wraz z subkontynentami) oraz Polarktyki na globus:
Wykorzystałem oprogramowanie Google Earth i mapy lądów JE Ronona Dexa.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Re: Prace nad globusem Pollinu

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Ja przepraszam bardzo, że piszę o tym w tym wątku (jak coś, możecie wydzielić), ale jak to jest w końcu: Pollin jest kulą, czy walcem o zaokrąglonych krawędziach podstaw?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Dla jednych Pollin jest prostokątem, dla innych walcem, a dla jeszcze innych kulą (geoidą). W świecie wyobraźni nie możemy nic narzucić uczestnikom zabawy, więc Pollin znajduje się w kwantowej superpozycji - obserwator przełamuje tę superpozycję dokonując opisu Pollinu na forum i wybiera jedną z trzech sprzecznych opcji.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Mateusz Żmigrodzki

Post autor: Mateusz Żmigrodzki »

Kamiljan de Harlin pisze: 03 kwie 2023, 14:34 Dla jednych Pollin jest prostokątem, dla innych walcem, a dla jeszcze innych kulą (geoidą). W świecie wyobraźni nie możemy nic narzucić uczestnikom zabawy, więc Pollin znajduje się w kwantowej superpozycji - obserwator przełamuje tę superpozycję dokonując opisu Pollinu na forum i wybiera jedną z trzech sprzecznych opcji.
Interesująca hipoteza i w sumie myślę, że ona dobrze wpisuje się w całą v-rzeczywistość i idealnie z nią koresponduje. Dziękuję serdecznie za przedstawienie stanowiska.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Nie usłyszałem sprzeciwu co do wyglądu Nordaty naniesionej na globus, więc przechodzę do kolejnego etapu pracy.
Próbowałem się zająć Orientyką, ale prawdopodobnie w niekrótkim czasie będę musiał ją modyfikować i poprawiać. Dlatego zajmę się bardziej martwymi miejscami.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Globus został uzupełniony o Morenikę i Wirtuazję.
Ze względu na bliskość równika, te tereny niemal wcale nie zostały zniekształcone przez projekcję na kulę.
Obrazek

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Prace postępują!
Neocont
Naniesiono nowy kontynent na globus i oznaczono na nim terytorium Fenocji.
Centrazja i Hiperborea
Naniesiono 2 nowe kontynenty - Centrazję i Hiperboreę na globus oraz poprawiono granice Wirtuazji - oznaczono terytorium Sclavinii.

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Politechnika Cesarska”