[Debata] Reforma Prezydium

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

[Debata] Reforma Prezydium

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Najdrożsi,
nie jest rzeczą tajemną, że aktywność nie tylko Cesarstwa, ale także całego mikroświata, w ostatnim czasie podupada. Jako Insulia znajdujemy się na dodatek w dziwnej sytuacji prawnej: spełniamy kryteria aktywnościowe do tego, aby Prezydium mogło funkcjonować jako izba obierana w wyborach, ale przepisy ograniczają grono osób uprawnionych do pełnienia urzędu Posła do garstki obywateli. Nie zdąży minąć pół kadencji, zanim któryś z obranych posłów zaginie w akcji albo pojawi się ktoś aktywny, kto musi czekać do końca kadencji Prezydium na możliwość wywierania jakiegokolwiek wpływu na politykę kraju.
Po upływie czasu uznałem, że wybory do Prezydium nic ciekawego nie wnoszą do kraju (nie jest prowadzona żadna kampania wyborcza, ludzie nie zrzeszają się w partie, bo w sumie nie ma po co). Może więc powrócilibyśmy do modelu Prezydium Zgłoszeniowego, gdzie prawo głosu ma każdy chętny? Dodałbym do tego kilka poprawek:
  1. osoby niekwalifikujące się na urząd Posła mogłyby przekazać swoje głosy komuś innemu,
  2. liberalizujemy przepisy o urzędach niepołączalnych - zakazane będzie tylko i wyłącznie pełnienie urzędu Cesarza i Posła przez Sędziego,
  3. łagodzimy restrykcje dla Insulijczyków posiadających obywatelstwa innych państw - głowa obcego państwa będzie mogła pełnić urząd Posła
Do tego klasyczne zasady Prezydium Zgłoszeniowego: posłem może zostać każdy chętny Insulijczyk niepozbawiony wyrokiem sądu prawa do pełnienia urzędów publicznych; nie łączy się urzędu Posła z urzędem Sędziego; obowiązują siły głosu równe liczbie folwarków posiadanych przez danego Posła.
Co tym myślicie? Zapraszam do wypowiedzi wszystkich obywateli i gości.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Re: [Debata] Reforma Prezydium

Nie widzę sprzeciwu, przejdźmy więc do dalszych elementów planu reformy.

Chciałbym poruszyć temat folwarków. Moim zdaniem obecna metoda ustalania sił głosów tworzy zbyt silne podziały - ostro zaniża wpływ nowych obywateli i multi-obywateli, za to mocno zawyża wpływy starych wyjadaczy i władców prowincji. Powinniśmy ogólnie sprawić, że w obiegu będzie mniej folwarków... Poza tym myślałem, aby zrezygnować z ustalania siły głosu od liczby napisanych postów - to po prostu premiowanie spammingu.
Siedząc na kiblu wpadłem na świetny pomysł i potrzebuję, aby ktoś go skrytykował, żebyśmy wprowadzili w nim jakieś poprawki, zanim zabiorę się do prób jego realizacji...

Chodzi o to, aby folwarki istniały "naprawdę". W sensie, jeśli ktoś ma 2 folwarki, to autentycznie posiada w Insulii jakieś dwie wsie lub dwory, którymi zarządza w zgodzie z prawem Insulii i prowincji. Aby te folwarki nie upadały, to musi o nie zadbać - wydawać pieniądze na ich utrzymanie. Dorabianie do tego roleplayu byłoby całkowicie opcjonalne - nikogo nie będziemy zmuszać do pisania o swojej wsi, jeśli zależy mu tylko na politycznym aspekcie naszego kraju ani w drugą stronę - nie zmusimy ludzi zaintersowanych tylko opisywaniem folwarków do działalności politycznej. Esencją tego pomysłu jest to, że człowiek ma powód by zarabiać i wydawać secesy, a siły głosu stają się bardziej sprawiedliwe. Problem będzie z implementacją i utrzymaniem tego systemu.

Dodałbym do tego jeszcze opcję zdobywania wpływów politycznych dla nie-szlachty. Nie każdego kręci bycie szlachciurem gromadzącym coraz więcej folwarków na swoim koncie. Może wprowadzimy jakieś punkty wpływów przyznawane za służbę w wojsku, rozbudowany roleplay (nie jakieś kolejne przyjęcie z okazji 20-rocznicy urodzin psa siostry królowej Pcimia Dolnego, tylko ciekawe i angażujące akcje typu wojny domowej w Brodrii), pracę naukową (np. pomoc jako profesor MANI w wyniesieniu na orbitę teleskopu kosmicznego). To jest coś, czego nie ma w innych mikro.

Dla konserwatystów moje pomysły mogą brzmieć absurdalnie, ale jest to jakiś sposób walki ze starzeniem się forumnacji i ich formatem. Jak macie lepsze pomysły, to piszcie. Jak chcecie skrytykować te propozycje, to też zapraszam do dyskusji. Może mnie przekonacie do innego rozwiązania.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

O, już wiem gdzie miałem się wypowiedzieć i zapomniałem by to zrobić.
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Siedząc na kiblu wpadłem na świetny pomysł
Czasy się zmieniają, ale kibel wciąż jest źródłem powstawania największych pomysłów w dziejach tego kraju.
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Chodzi o to, aby folwarki istniały "naprawdę".
ZA-JE-BI-STY PO-MYSŁ. Potencjał narracyjny tej idaei jest ogromny (i znając nas zostanie całkowicie niewykorzystany).
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 W sensie, jeśli ktoś ma 2 folwarki, to autentycznie posiada w Insulii jakieś dwie wsie lub dwory, którymi zarządza w zgodzie z prawem Insulii i prowincji.
Osobiście poszedłbym coś w stylu, że możesz sobie wybrać - wieś czy dwór. Z tym że zrobiłbym tak, że dwór można mieć gdy ma się 1 folwark, a wieś gdy się tych folwarków będzie miało trochę więcej, realistycznie powiedzmy, 10.
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Problem będzie z implementacją i utrzymaniem tego systemu.
No właśnie. To jest niestety jeden z projektów typu "fajnie brzmi na papierze, gorzej w praktyce". Najlepszym rozwiązaniem byłoby tu chyba napisanie dedykowanego systemu powiązanego z MBP, tylko że tu oczywiście pojawia się problem, czy ktoś z nas umiałby takie coś napisać (a przede wszystkim czy miałby czas i chęć).
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Dodałbym do tego jeszcze opcję zdobywania wpływów politycznych dla nie-szlachty.
Ta ta w skrócie brzmi słusznie i w ogóle i klasycznie zostaje tylko pytanie "panie, a kto to będzie pilnował?!".
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 18 cze 2023, 21:51
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Dodałbym do tego jeszcze opcję zdobywania wpływów politycznych dla nie-szlachty.
Ta ta w skrócie brzmi słusznie i w ogóle i klasycznie zostaje tylko pytanie "panie, a kto to będzie pilnował?!".
Możemy nadać takie uprawnienia Cesarzowi, bo to jest postać, która ma mieć w kraju autorytet. Kosztem tego można uciąć inne kompetencje cesarskie, jeśli ktoś się obawia wprowadzenia totalitaryzmu (to nie tak, że już blisko do rewolucji).

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Nie no, zadając tu pytanie nie chodziło mi o takie ujęcie tematu. Bardziej o chęci poszczególnych osób.
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 22:00 (to nie tak, że już blisko do rewolucji).
No wiecie, w czasach niesłusznie minionych, za Cesarza Bazylego Izaaka I to przy takim poziomie aktywności Novak już by was chciał detronizować...
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 W sensie, jeśli ktoś ma 2 folwarki, to autentycznie posiada w Insulii jakieś dwie wsie lub dwory, którymi zarządza w zgodzie z prawem Insulii i prowincji.
Osobiście poszedłbym coś w stylu, że możesz sobie wybrać - wieś czy dwór. Z tym że zrobiłbym tak, że dwór można mieć gdy ma się 1 folwark, a wieś gdy się tych folwarków będzie miało trochę więcej, realistycznie powiedzmy, 10.
To ma sens. Albo kupujesz sobie folwareczki w dowolnym miejscu na mapie Insulii i jeśli masz 10 obok siebie, to możesz stworzyć z nich nową wieś. Prowincje mogłyby dodatkowo pobierać lokalne podatki od nieruchomości, aby pozyskać źródło dochodu. Tylko ktoś by musiał prowadzić spis tych folwareczków... Dlatego powinniśmy dążyć do redukcji ich liczby.
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 20:52 Problem będzie z implementacją i utrzymaniem tego systemu.
No właśnie. To jest niestety jeden z projektów typu "fajnie brzmi na papierze, gorzej w praktyce". Najlepszym rozwiązaniem byłoby tu chyba napisanie dedykowanego systemu powiązanego z MBP, tylko że tu oczywiście pojawia się problem, czy ktoś z nas umiałby takie coś napisać (a przede wszystkim czy miałby czas i chęć).
Dokładnie. Najlepiej byłoby mieć jakiś system, gdzie bez składania żadnych wniosków, bez czekania na odpowiedź możesz kupić za swoje uczciwe zarobione pieniądze folwark i od razu go dostajesz. System sam pobiera miesięczne opłaty za utrzymywanie folwarków, rysuje na interaktywnej mapie folwarki i przyznaje siły głosu obywatelom. Ale to byłby projekt na miarę drugiej Lumerii... Nie wiem, czy mamy takie moce przerobowe. Zacznijmy może od czegoś mniejszego, jakiejś wersji demo.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Joahim von Ribertrop pisze: 18 cze 2023, 22:06 Nie no, zadając tu pytanie nie chodziło mi o takie ujęcie tematu. Bardziej o chęci poszczególnych osób.
Aaaa... No to każdy wedle swoich możliwości. Jeśli aktywność będzie znikoma, to po prostu trzeba będzie ją mocniej wynagradzać i stymulować od strony państwa.
Joahim von Ribertrop pisze: 18 cze 2023, 22:06
Kamiljan de Harlin pisze: 18 cze 2023, 22:00 (to nie tak, że już blisko do rewolucji).
No wiecie, w czasach niesłusznie minionych, za Cesarza Bazylego Izaaka I to przy takim poziomie aktywności Novak już by was chciał detronizować...
Podczas elekcji do walki o tron stanęliby August i August.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Wrócmy do debaty, ale przejdźmy do konkretów.
  • Punkty wpływów mają zastąpić siły głosów. Będą przyznawane za aktywność narracyjną, napisane posty, posiadane folwarki i będą możliwe do kupienia w niewielkich ilościach za secesy.
  • Nie wiem, czy likwidacja wyborów ma sens. Chyba powinniśmy utrzymać obecny stan, że od pewnego progu liczby aktywnych obywateli są wybory, a poniżej już nie.
  • W sytuacji kiedy mamy wybory - połowę mandatów obsadzają obywatele wirtualni, a połowę realni. Trzeba będzie robić kampanię wyborczą, aby przekonać do siebie narracyjnych wyborców.
  • Ilość folwarków redukujemy niemal do zera i urzeczywistniamy je. Posiadanie folwarku będzie wiązało się z kosztami utrzymania, ale będzie umożliwiało założenie własnego miasta/wsi (potencjał narracyjny) i zdobywanie dodatkowych punktów wpływów.
  • Posty będą dawały znacznie mniej korzyści politycznych, niż obecnie. Po przekroczeniu pewnego progu postów, np. 200 miesięcznie, nagrody za posty nie będą już wzrastać, czyli osoba która napisze 200 postów otrzyma tyle samo punktów wpływów, co osoba która napisze 1000. Największy zysk będzie przy najniższych ilościach postów - osoba która napisze 30 postów dostanie więcej wpływów, od osoby, która napisze ich 10. Celem tego będzie aktywizacja najrzadziej aktywnych obywateli - wystarczy drobny wysiłek dla poprawienia swojego stanu.
  • Tytuły szlacheckie tylko dla szlachty, nie dla każdego. Tytuły powinny dawać pewien prestiż i nie powinny być tak łatwo dostępne. Dodatkowo nie każdego kręci arystokracja.

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Odniosę się do pomysłu wyborów i podsunę tutaj rozwiązanie voxlandzkie - brak wyborów, ale istnienie kadencji/sesji parlamentu. Do Prezydium mógłby wejść każdy chętny i aktywny w ciągu ostatnich 7 dni obywatel. W momencie zakończenia kadencji parlamentu każdy z posłów mógłby zdecydować czy dalej pełni urząd, czy nie. Brak zgłoszeniu chęci zaprzestania jest równy z dalszym kontynuowaniem pracy poselskiej (jeśli tak to można w mikro nazwać). Zastanawiam się jednak czy np. nie zrobić, że dołączyć można jedynie w pewnych okresach np. podczas przerwy wiosennej, letniej i zimowej oraz między kolejnymi kadencjami by też tak nie sprawić, że jakieś ważne głosowanie w ostatniej chwili zmieni wynik (tak to chamska uwaga, ale polityczna). Na pewno daje to smaczek. W Voxlandzie nie narzekamy (inna sprawa, że Konighaus za żywy nie jest, ale to no już kwestia rozmiarów).
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

W ogóle ja bym zaczął tą reformę od zmiany nazwy Prezydium na "Ribertropogłos", coby nazwa oddawała stan faktyczny XD

A kończąc żarty:
Kamiljan de Harlin pisze: 22 lip 2023, 11:28 Nie wiem, czy likwidacja wyborów ma sens. Chyba powinniśmy utrzymać obecny stan, że od pewnego progu liczby aktywnych obywateli są wybory, a poniżej już nie.
Sounds good.
Kamiljan de Harlin pisze: 22 lip 2023, 11:28 W sytuacji kiedy mamy wybory - połowę mandatów obsadzają obywatele wirtualni, a połowę realni. Trzeba będzie robić kampanię wyborczą, aby przekonać do siebie narracyjnych wyborców.
Sounds... Not good. Doświadczenia drugiej kadencji zniechęciły mnie do modelu x mandatów. Model x ludu bożego jest lepszy*, bo nie pozwala na utworzenie jednego w chuj potężnego osobnika bez którego zgody nic przez Prezydium nie przejdzie.

*I tak, jest w nim większe ryzyko że skończy się sytuacją w której mamy za mało ludzi na obsadzenie wszystkich miejsc, ale jeśli mamy za mało ludzi w takiej sytuacji, to w prezydium x mandatów też ich będzie za mało i skończy się tym, że znowu ja będę jednowładcą tego organellum.
Obrazek

Over every mistake.
You just keep on trying
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co słychać w Insulii?”