Wojna z anty-klonerstwem

Akademia Nauk Mikrozoficznych w Ivanovie im. Jezera Enksea to filia MANI znajdująca się pod opieką władz Westlandu. Wykłada się na niej mikrozofię, antropologię i języki.

Moderator: Profesorowie MANI

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Wojna z anty-klonerstwem

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Najdrożsi,
nie każdy chce całe życie być żulem pijącym piwo pod sklepem, ale potrzebujemy w mirko takich ludzi. Nie każdy chce być sprzedajną ku... politykiem całe mikronacyjne życie, ale potrzebujemy ich. Niektórzy lubią obydwa sposoby bycia, ale ograniczani przez ostracyzm społeczny i logikę nie mogą być jednym i drugim jednocześnie. Pozostaje im tylko posiadanie jednej głównej osobowści i udawanie innych w drobnej narracji. Jednak drobna narracja nie dorasta do pięt życia życiem innego życia.
Do czego zmierzam? Niesprawiedliwie mikronacje penalizują klonning we wszelkiej postaci. Proszę mnie jeszcze nie cancelować, proszę mi dać dokończyć! Klonning nierówny jest klonningowi. Jeśli ktoś robi drugie konto tylko po to, żeby odnieść jakąś korzyść jako pierwsza persona i to jeszcze ukrywając ten fakt przed innym, to jest po prostu niepoważny. Jednak jeśli ktoś robi sobie drugie, trzecie konto, aby żyć jako inna persona o innych ideałach, poglądach, zawodzie, celach i ekspresji, a jednocześnie nie ukrywa tego przed innymi, to winniśmy mu jesteśmy przynajmniej szacunku.
Docelowo, uważam, że powinniśmy zalegalizować jawne multikonta i pozwolić ludziom żyć. Może ktoś ma świetny pomysł na inbę, ale nie wypada mu jej organizować jako poważny sędzia, a my go ograniczamy? Śmiesznogenność takiego konceptu jest aż oszałamiająca.
Posłuchajmy się jednak przez chwilę głosu rozsądku - co jeśli ktoś będzie wykorzystywał takiego klona, obok słusznych celów, do niecnych zamiarów osiągnięcia korzyści osobistej? Co jeśli ktoś stworzy chmarę klonów wygrywających dla niego wybory?
I ja tutaj odpowiadam: rozróżnijmy obywateli realnych od wirtualnych. Jedna osoba realna to jedna osoba realna, nawet jeśli ma 10 osobowości. W wyborach będzie głosować jako jedna osoba, a nie jako swoje 10 postaci. W referendach będzie mieć jeden głos. Tam gdzie mamy siły głosów będzie trochę trudniej - trzeba będzie sumować działalność wszystkich postaci jednego realnego obywatela. Ale to niska cena za jakość, jaką otrzymamy legalizując klony.
Zainspirujmy się Mikrą, ale dostosujmy jej zasady do pollińskiej rzeczywistości. Nie zmuszajmy człowieka do pisania i robienia rzeczy sprzecznych na jednym koncie.
Jeśli chodzi o MBP: to nie nasz problem, jak ktoś obcy zaprojektował swój system. My mamy swoje zasady i nie będziemy się dopasowywać do woli innych ludzi.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Wojna z anty-klonerstwem

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Kamiljan de Harlin pisze: 15 lip 2023, 15:30 Docelowo, uważam, że powinniśmy zalegalizować jawne multikonta i pozwolić ludziom żyć.
No wybitnie to skomplikowane, to starczy ująć jak KaeSy (tak, KaeS jest chyba jedynym obecnie krajem który ma coś takiego jak legalne klony), czyli że zabraniamy używania konta do uzyskania korzyści majątkowej i politycznej oraz do wprowadzania reżymu w błąd. Gorzej oczywiście będzie z podejściem ludzkim, ale to wiadomo, nie takie rzeczy w tym kraju się pozmieniało.
Kamiljan de Harlin pisze: 15 lip 2023, 15:30 Może ktoś ma świetny pomysł na inbę, ale nie wypada mu jej organizować jako poważny sędzia, a my go ograniczamy?
A tam, nie wypada. Wszystko wypada.

No i wiecie, podejrzewam że skoro kloneria ma być jawna, to nie ważne czy Pan X zrobi to z Konta A czy z Konta B. Jak przedobrzy (a jak jest inba to zwykle przedobrzasz) to i tak społecznie pewnie dostanie po obu.
Kamiljan de Harlin pisze: 15 lip 2023, 15:30 Posłuchajmy się jednak przez chwilę głosu rozsądku - co jeśli ktoś będzie wykorzystywał takiego klona, obok słusznych celów, do niecnych zamiarów osiągnięcia korzyści osobistej? Co jeśli ktoś stworzy chmarę klonów wygrywających dla niego wybory?
Rozwiązanie tego problemu jest banalne: nie mamy wyborów XD
Kamiljan de Harlin pisze: 15 lip 2023, 15:30 Ale to niska cena za jakość, jaką otrzymamy legalizując klony.
A tu akurat się nie zgodzę. To nie jest tak, że mając Postać A jestem chujowy jakościowo a jak zrobię Postać B to ta będzie wielce jakościowo odmienna. Dowód? Dowolne państwo Piechoty.

Właśnie, skoro o Piechocie mowa: nie będę ukrywał, że ironicznie brzmi walka z antyklonerstwem gdy w Prezydium leży projekt traktatu podpisanego po wojnie w której głównym casus belli był... kloning w Garmanii XD I ja rozumiem że zaraz poleci "no ale on się nie przyznaje i wciąż pierdoli że to nie klony" ale to i tak śmieszy.

Ale tak ogólnie to inicjatywę umiarkowanie popieram. Nie jestem fanatykiem tego pomysłu (jak chcesz odpierdalać to odpierdalaj a nie "oh jeju bo mi nie wypada"!), ale nie zamierzam blokować idaei potencjalnie słusznej.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dobra, trochę przesadziłem. Za bardzo wybrzmiał imbiarski charakter tego pomysłu, a za mało narracyjny. Chodzi głównie o koncept fabularny klonningu, bo czasem ktoś ma pomysł na działalność po obydwu stronach barykady danego konfliktu, ale bez sensu z jednego konta być zarówno za jak i przeciwko czemuś... No jak w grze RPG.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
Vilarte

ODZNACZENIA

REPREZENTANT

Post autor: Vilarte »

Jeśli można: dla mnie w takich sytuacjach kluczowe jest to, żeby z góry wiedzieć, że to konto jest klonem innej osoby. Niechby nawet wprost pod podpisem stało
"Jakub Wilartyński
użytkownik główny: Santi Vilarte"

Do tego oczywiście wyłączenie możliwości zarabiania czy wpływu politycznego poprzez takie konta, albo w ogóle ograniczenie ich aktywności do jednego wskazanego działu (jako SV mogę pisać wszędzie, a jako JW tylko w jednym) i można jechać. Ewentualnie gdyby to się stało popularne, to zakłócicie statystyki w ISM :P
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner

ODZNACZENIA

REPREZENTANT

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W Edelweiss również mamy postacie fabularne. Są one oznaczone na forum specjalnym kolorem. Z góry zatem wiadomo, że to konto fabularne, czy też jak Wy to nazywacie klonerskie. I tak na przykład Roman Schriftsteller jest wykorzystywany jako ktoś w rodzaju narratora, mistrza gry etc.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho

REPREZENTANT

Post autor: Joachim Cargalho »

Swoją drogą, jako pierwsza taką możliwość wprowadziła chyba w 2015 roku - a jakże(!) - La Palma, która ujęła to w swoim Dzienniku Ustaw.
Prawo nazwane "Ustawą o pracownikach" dopuszczało rejestrowanie dodatkowych postaci, służących rozwijaniu życia fabularnego wyspy. Każda z postaci musiała być zgłoszona i przypisana do danego mieszkańca. Brak aktywizacji postaci eliminował możliwość pozyskiwania kolejnych, chyba że tamte był usuwane. Jak dla mnie temat może być rozegrany w przejrzysty sposób i być jak najbardziej praktykowany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Nauk Mikrozoficznych”