Kwestia secesji Repujerstanu
Moderator: Profesorowie MANI
- Kamiljan de Harlin
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Kwestia secesji Repujerstanu
Kolejną rzeczą, którą skomplikowało odłączenie się od Insulii Repujerstanu jest to, że Akademia Nauk Mikrozoficznych leży teraz na terytorium obcego państwa. Teraz pytanie, co robimy z tym faktem: zakładamy własną akademię zajmującą się naukami społecznymi, czy umiędzynarodowiamy ANM im. Jezera Enksea? Obydwie opcje mają swoje plusy i minusy.
Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
- Joahim von Ribertrop
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Re: Kwestia secesji Repujerstanu
Proponuję opcję numer 3: formalnie (bo praktycznie w sferze narracyjnej najpewniej już to nastąpiło) przenieść siedzibę ANM z Ivanowa do jakiegoś innego miasta (proponuję gdzieś w Westlandzie, żeby zachować tradycyjny podział w którym każda z 3 prowincji Insulii ma na swoim terytorium jedną z filii MANI) i zmienić jej patrona, coby się zagraniczniakom nie myliło z tą Repujerską.
Z prawnego (ach to jakże ukochane przez naszą społeczność słowo!) punktu widzenia od 26 września 2022 ANM jest własnością Cesarstwa Insulii, ergo Repujerstan sobie naszą placówkę uzurpuje. Inby wywoływać nie warto (choć zawsze można), ale rozwiązywać ANM i powoływać nową jednostkę o dokładnie tych samych celach i zapewne nazwie (chociaż oczywiście z innym patronem) też jest głupim pomysłem.
Ewentualnie jak już musi być coś z kaiserowskich opcji to mimo wszystko jestem za opcją numer 1. Rozrzucanie ANM na dwa fora nie służyłoby ani nam, ani Repujerstanowi, ani nauce.
Z prawnego (ach to jakże ukochane przez naszą społeczność słowo!) punktu widzenia od 26 września 2022 ANM jest własnością Cesarstwa Insulii, ergo Repujerstan sobie naszą placówkę uzurpuje. Inby wywoływać nie warto (choć zawsze można), ale rozwiązywać ANM i powoływać nową jednostkę o dokładnie tych samych celach i zapewne nazwie (chociaż oczywiście z innym patronem) też jest głupim pomysłem.
Ewentualnie jak już musi być coś z kaiserowskich opcji to mimo wszystko jestem za opcją numer 1. Rozrzucanie ANM na dwa fora nie służyłoby ani nam, ani Repujerstanowi, ani nauce.

HM Joahim II, Konig af Voxland
But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
- Kamiljan de Harlin
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Re: Kwestia secesji Repujerstanu
To ma sens.Joahim von Ribertrop pisze: ↑20 lip 2023, 17:23 Proponuję opcję numer 3: formalnie (bo praktycznie w sferze narracyjnej najpewniej już to nastąpiło) przenieść siedzibę ANM z Ivanowa do jakiegoś innego miasta (proponuję gdzieś w Westlandzie, żeby zachować tradycyjny podział w którym każda z 3 prowincji Insulii ma na swoim terytorium jedną z filii MANI) i zmienić jej patrona, coby się zagraniczniakom nie myliło z tą Repujerską.
Dobra, chyba nie ma sensu rozdzielać jednej placówki na dwa fora...
Ja widzę też taką opcję, że 4. przekazujemy ANM Repujerstanowi i powołujemy zupełnie nową Akademię, 100% insulijską...
ALBO
5. Utrzymujemy swoją kontrolę nad Akademią Nauk Mikronacyjnych, ale zmieniamy jej siedzibę na Los Alexos i patrona. Repujerstan tworzy w starym budynku ANM w Ivanowie własną uczelnię wyższą.
Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium