Insulijski bank centralny

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Insulijski bank centralny

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Cześć,
wpadłem na pomysła, abyśmy założyli państwowy bank. Nie chodzi o tworzenie konkurencji dla MBP (pewnie nawet założymy dla naszego banku konto w tym systemie), ale żeby stworzyć swoje własne instytucje państwowe. Fajny byłby koncept sprzedawania obligacji skarbowych i innych instrumentów finansowych. Mieszkańcy mogliby handlować tymi obligacjami albo trzymać je do końca okresu i dostać za nie odsetki. Za to budżet łatwo pozyska pieniądze na bieżące wydatki. Jak to się przyjmie to można myśleć nad ambitniejszymi projektami - (dla klientów prywatnych) kantor walutowy oparty na podaży i popycie, konta oszczędnościowe, pożyczki od państwa; albo nad instrumentami polityki pieniężnej - ustalanie przez bank stóp procentowych.
Ja się w to zamierzam bawić, a przynajmniej w obligacje skarbowe. Ktoś ma jakieś swoje propozycje, uwagi albo chciałby się zaagnażować w projekt?

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
August dlS

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Insulijski bank centralny

Post autor: August dlS »

Jak dla mnie brzmi ciekawie i oryginalnie - poza tym każdy projekt pobudzenia gospodarki jest dobry.
August de la Sparasan de Harlin
Sagan Amatorii, przewodniczący Sądu Ludowego, prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

To co, powołujemy chyba dekretem ten organ, bo nie ma co przeciążać Prezydium. Ktoś chciałby zasiadać w zarządzie? I jaką kolejność słów w nazwie wybieramy? Centralny Bank Insulii, Insulijski Bank Centralny, Bank Centralny Insulii, czy coś zupełnie innego?

Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

IMO Insulijski Bank Centralny brzmi najlepiej.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
August dlS

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: August dlS »

Ja oczywiście w swej skromności drobnej posadki bankowej nie odmówię, także zgłaszam się, zgłaszam. Natomiast nazwa to jak dla mnie kwestia drugorzędna - wszystkie są podobne, ale dobre, choć patrząc na skróty IBC brzmiałoby w mojej opinii najlepiej.
August de la Sparasan de Harlin
Sagan Amatorii, przewodniczący Sądu Ludowego, prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Zdecydowane - będzie Insulijski Bank Centralny.
Już szykuję dekret. Robimy też konto w MBP, tak zakładam?

Kamiljan de Harlin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co słychać w Insulii?”