Pięcioksiąg?

Moderator: Władze Amatorii

Awatar użytkownika
Bolesław

OBYWATEL

Pięcioksiąg?

Post autor: Bolesław »

Jak pewnie nie wiecie, "pracuję" cały czas nad Pięcioksięgiem Kiryjskim nadającym twarz naszemu wyznaniu, a praca ta polega na napisaniu paru akapitów o v-apokalipsie z Aleksandrem Novakiem w roli głównej i o egzorcyzmach. Pomyślałem jednak, że może lepiej będzie jeśli ustalimy zarys, co dana księga zawiera, a potem na potrzebę chwili preparować fragmenty świętego tekstu i jednocześnie dopisywać je do całości. Także cytując notkę napisaną przeze mnie do de La Sparasana:
> Księga Początku - księga opisująca powstanie Mikroświata, Mirkoświata i Reala, wyjaśniająca czemu akurat Marsylia taka ważna, podstawowe prawdy wiary

> Księga Boga między nami (Jahwe-között-nełł, Jahweközöttnełł, Jahköztnełł) - księga opisująca najpierw powstanie Kirymu, a potem to przyjście samego Boga na Marsylię które omawialiśmy, kiedy to przekazał właśnie Księgę Początku, Księgę Jahköztnełł oraz Księgę Końca, o której za chwilę. Również kolejne dogmaty, tym razem bardziej o życiu pozagrobowym.

> Księga Wędrowców - księga opisująca najpierw życie Kiriów na terenie północnej Kirianii po ostatecznym upadku Kirymu, a potem również jakąś inbę między dwoma grupami kiryjskimi i wyjście późniejszych Amatorów w poszukiwaniu nowej ojczyzny, co dalej opisuje ta księga. W ogóle między tą a poprzednią jest dziura w postaci opisu upadku Kirymu, ale myślę że do tego będze jakiś dodatek czy coś.

> Księga Końca - księga opisująca koniec Mikroświata, ustanowienie wiecznego Nowego Kirymu, a wcześniej wszelkie znaki zwiastujące Czasy Coraz Bardziej Ostateczne, jakieś informacje co tam trzeba zrobić przed tym Końcem itp.

> Księga Nowego Tysiąclecia - księga końcowa, wyjęta z chronlogii i spisywana na bieżąco, opisująca dzieje nowożytnego Kościoła Kiryjskiego odrodzonego po upadku na przełomie XIX i XX wieku. Czyli historia internetowa. Jedyna księga nie uważana za "świętą"
Trochę to ubogie, właszcza że każda księga ma mieć conajmniej parę rozdziałów, zapraszam więc Kirystów i Jeszcze-Heretyków do składania propozycji.
(-) Bolesław Kirianóo von Hohenburg, I Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Aleksander Novak

OBYWATEL

Re: Pięcioksiąg?

Post autor: Aleksander Novak »

Ciesze sie ze poszliście w większą oryginalność i pomysłowość niż ruchanie wikipedii. Kim bede w tej apokalipsie? Diabłem czy antychrystem?
Obrazek
Aleksander Novak, Obywatel Federacji Repujerstanu
Awatar użytkownika
Bolesław

OBYWATEL

Aleksander Novak pisze: 08 sie 2023, 12:30 Ciesze sie ze poszliście w większą oryginalność i pomysłowość niż ruchanie wikipedii.
Nigdy zaliczyć wikipedię nie chcieliśmy, mam wrażenie że się za bardzo zasugerowałeś imieniem Jahwe i moim psalmem (błagam o litość, pisałem go w pięć minut w nocy).
Aleksander Novak pisze: 08 sie 2023, 12:30 Kim bede w tej apokalipsie? Diabłem czy antychrystem?
Nawróconym heretykiem.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Osobiście nie mam pojęcia, co powinno się znajdować w świętych księgach. Mogę za to zaoferować swoje posłuszeństwo wobec zawartych w nich przepisów, jako osoba z zamiarem nawrócenia się.

Kamiljan de Harlin
Rodzic Doctriny, Prezydent Gaudium
Awatar użytkownika
August dlS

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: August dlS »

Szanowni Państwo. Może ja mam "zboczenie historyczne", ale sądzę, że przydałoby się jeszcze trochę ksiąg historiograficznych. Niedawno wpadł mi do głowy pomysł stworzenia biografii osób zasłużonych dla kiryzmu w Marsylii i Amatorii - może by to rozszerzyć i zrobić z tego Księgę Zasłużonych czy coś w tym rodzaju?

Nie żebym gwarantował, że podołałbym spisaniu czegoś takiego, może jest to zbyt ambitnym pomysłem z mojej strony. Ale może gdyby każdy z krajów Kiryjskich dał coś od siebie, udałoby się złożyć to w całość.
August de la Sparasan de Harlin
Sagan Amatorii, przewodniczący Sądu Ludowego, prezydent ZPViW, piastujący obecnie bądź w przeszłości liczne inne stanowiska
Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

August dlS pisze: 08 sie 2023, 18:35 Szanowni Państwo. Może ja mam "zboczenie historyczne", ale sądzę, że przydałoby się jeszcze trochę ksiąg historiograficznych. Niedawno wpadł mi do głowy pomysł stworzenia biografii osób zasłużonych dla kiryzmu w Marsylii i Amatorii - może by to rozszerzyć i zrobić z tego Księgę Zasłużonych czy coś w tym rodzaju?

Nie żebym gwarantował, że podołałbym spisaniu czegoś takiego, może jest to zbyt ambitnym pomysłem z mojej strony. Ale może gdyby każdy z krajów Kiryjskich dał coś od siebie, udałoby się złożyć to w całość.
O to to. Może historię Kononowicza do tego włączcie, skoro już tym waszym świętym został?
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Bolesław

OBYWATEL

Jak najbardziej, jeszcze jak. Czyli walniemy Księgę Zasłużonych wyjętą z chronologii i może to jakoś pogrupujemy według kolejności życia/zasług/Kraju Kiryjskiego (do ustalenia). Dodajemy coś jeszcze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przenajświętszy Kościół Kiryjski”