Voxland narracyjny, a użytkowy

Moderator: Władze Voxlandu

Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Voxland narracyjny, a użytkowy

Post autor: Anastasia Windsachen »

Podczas jednego z rozmyślań, które mnie dzisiaj naszło po linii rozmowy o tramwajach w Nowym Brzegu i pomyśleniu sobie "halo halo, a co z KCV? Co z Voxlandem?" wykształciła mi się następująca myśl - różnica pomiędzy Voxlandem narracyjnym, a użytkowym. Głównie chodzi o takie miasta. Jak wiemy kraj mamy duży, więc nie ma sensu leocka idea jednego miasta w tym samym znaczeniu czyli stoi KCV i następne to lenna. Ale też patrzmy realnie - nie jest nas dużo i wcale przyrost nie jest taki by było nas tyle by rozwijać choćby w 3-4 osoby po każdym dużym mieście. A przypominam, że mamy Auguenay, KCV, Rzym, Freeburg, Sambana City i Irismar. No nie idzie się tutaj wspólnie bawić. Prędzej jednoosobowe działalności, a te niestety demotywują.

Dlatego pomyślałam sobie nad czymś takim - KCV staje się miastem użytkowym z logicznego punktu widzenia, stolica, najwięcej aktywności etc. Co to oznacza? To oznacza, że w nim możliwy jest wykup działek, kamienic, etc., rozkręcanie takiej głównej narracji o wszelkich wydarzeniach, skupienie się na budowaniu go w sensie opisów poszczególnych rejonów, dzielnic, itd. Reszta miast cóż, zostaje narracyjna. Coś jak miasta systemowe i na papierze w KS. Jedynie KCV takim by było. Oczywiście ktoś może postawić firmę w Auguenay czy Sambana City, ale jednak nie byłaby prowadzona jakaś ewidencja tego, no nic poważnego. Narracyjne miasta pozostałyby jako punkty na mapie, coś do narracji dla chętnych i rozwijania jeśli mieliby pomysł, ale nie w takim formacie jak KCV.

Trochę składniej to wyglądało w mojej głowie, ale mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi. Chodzi głównie o skierowanie naszych potencjałów w jedno miejsce, które tętniłoby najbardziej życiem i było taką największą wizytówką oraz miejscem do wspólnej zabawy.

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że jeśli Matka Prokrastynacja da to w przyszłym tygodniu zrobiłabym ładną, nową, nowoczesną mapkę KCV oraz zaproponowałam jej zbiorkomową wersję.

Jeśli zaś chodzi o lenna - to dla mnie jest temat do drugiej rozmowy czyli czy forma nagród, czy jednak nadania na życzenie jak w Leocji czy chyba w Muratyce. Jeśli ktoś nie chce wspólnie budować stolicy albo po prostu chce mieć też własny kącik do budowania narracji nieco odrębnej to nie możemy tak stać na drodze moim zdaniem.
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Voxland narracyjny, a użytkowy

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Anastasia Windsachen pisze: 13 wrz 2023, 00:05 Oczywiście ktoś może postawić firmę w Auguenay czy Sambana City, ale jednak nie byłaby prowadzona jakaś ewidencja tego, no nic poważnego.
Reszcie miast wprowadzi się zbiorczy Konigliches Justicregister*.
Anastasia Windsachen pisze: 13 wrz 2023, 00:05 Jeśli zaś chodzi o lenna - to dla mnie jest temat do drugiej rozmowy czyli czy forma nagród, czy jednak nadania na życzenie jak w Leocji czy chyba w Muratyce.
Może jakieś kombo obu? Na ten przykład na życzenie można zająć jedną osadę z jakimś tam nie za dużym obszarem otaczającym natomiast Reżym może w nagrodę nadać pół kraju kilka osad i jeszcze więcej obszarów okalających?
Anastasia Windsachen pisze: 13 wrz 2023, 00:05 wykup działek, kamienic, etc.,
Gdzieś na dysku w folderze mikronacyjnym powinienem mieć chyba bazę kodową do interaktywnych map w HTML, więc jakby nam się chciało można by nawet zrobić mapę miasta ala Nowy Brzeg. Dziś/jutro postaram się znaleźć i sprawdzę jak ciężko byłoby edytować to pod nasze cele.

*Swoją drogą jakaś luźna forma spisu przedsiębiorstw działających w Voxlandzie jest zdecydowanie czymś, co trzeba by zrobić. To nie musi być skomplikowane, wystarczy zrobić jak w Winkulii listę obejmującą nazwy i linki na forum do postów o przedsiębiorstwie. A cały ten temat przypomina mi, że można by się wreszcie zebrać i zrobić tą Encyklopedię Postaci Narracyjnych.
Obrazek
HM Joahim II, Konig af Voxland

But there's no sense crying
Over every mistake.
You just keep on trying
'Til you run out of cake.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen

OBYWATEL

ODZNACZENIA

Re: Voxland narracyjny, a użytkowy

Post autor: Anastasia Windsachen »

Joahim von Ribertrop pisze: 16 wrz 2023, 01:16Reszcie miast wprowadzi się zbiorczy Konigliches Justicregister*.
No dokładnie coś takiego tak. By nie zostać źle zrozumianą - nie chciałabym by było zabronione prowadzenie narracji innych miast bo jeśli ktoś by był bardzo chętny to proszę bardzo. Występuje tutaj u mnie jednak obawa, że taka osoba mogłaby się albo zniechęcić przez brak interakcji ze strony innych, albo nie miałaby w sobie takiej motywacji do działania. Dla mnie by wprowadzić takie drugie miasto do pełnego użytku to musiałaby zostać spełniona masa krytyczna 2-3 osób. W ten sposób zapewniamy mu ruch, aktywność i mamy jakąś pewność, że jeśli kogoś pochłonie realioza to wtedy narracja jest kontynuowana, rozwój zachowany.
Może jakieś kombo obu? Na ten przykład na życzenie można zająć jedną osadę z jakimś tam nie za dużym obszarem otaczającym natomiast Reżym może w nagrodę nadać pół kraju kilka osad i jeszcze więcej obszarów okalających?
Osadę czy też pustą ziemię, ale w sumie takie kombo brzmi logicznie. W końcu na przykład zakładając, że pojawiłaby się u nas osoba chcąca prowadzić narrację hmmm rolną to po co ma czekać na nadanie lenna, które byłoby dosyć spore jak na lenna przystało, jak może właśnie dostać ileś tam km2 ziemi.
Gdzieś na dysku w folderze mikronacyjnym powinienem mieć chyba bazę kodową do interaktywnych map w HTML, więc jakby nam się chciało można by nawet zrobić mapę miasta ala Nowy Brzeg. Dziś/jutro postaram się znaleźć i sprawdzę jak ciężko byłoby edytować to pod nasze cele.
Byłoby to na pewno coś dobrego, obecna mapka i tak przejdzie zmiany by wyglądać nowocześniej i ładniej.
A cały ten temat przypomina mi, że można by się wreszcie zebrać i zrobić tą Encyklopedię Postaci Narracyjnych.
Oj tak, przydatny byłby taki wątek. Wpisać tam wszelkich NPC dostępnych do narracji, dodawać kolejnych.
HM Queen af Konigreich af Voxland
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Voxlandzka codzienność”