| Author |
Poszukujê kandydata na ZSG OPM |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 25.03.2008 22:57:38 |
|
|
Ekscelencje,
Poszukujê kandydata na Zastêpcê Sekretarza Generalnego OPM.
Wymagania: zgodne z Kart± OPM, w tym - do¶wiadczenie w dzia³alno¶ci v-miêdzynarodowej, niekonfliktowo¶æ, mo¿liwie du¿e poczucie humoru. Plus - "wybieralno¶æ", czyli szanse na wybór przez OPM.
Zg³oszenia proszê przez "prywatne wiadomo¶ci".
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
RE: Poszukujê kandydata na ZSG OPM |
MichalORhada

Rank 5

|
| Posted on 26.03.2008 12:01:34 |
|
|
Hm, zastanawiam siê, jak zdefiniowaæ wybieralno¶æ bez zg³aszania kandydatury.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
FJ II

Rank 4

|
| Posted on 26.03.2008 14:09:30 |
|
|
Wydaje mi siê, ¿e chodzi o to, ¿e jak np. przyjdzie kto¶ w stylu Danielo Manina (a JE chyba pamiêta tego jegomo¶cia), to nie ma co siê ubiegaæ ;-). Chocia¿ owszem - powinny byæ równe szanse. W sumie... w wyborach te¿ startuj± osoby bez szans.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 26.03.2008 23:23:37 |
|
|
Je¶li chodzi o wybieralno¶æ, to my¶lê, ze SG mia³ na my¶li tak± osobê, która jest choæ trochê znana na arenie miêdzynarodowej i której kandydaturê mog± poprzeæ kraje cz³onkowskie.
Przyk³ad Manina jest tu skrajno¶ci±, jednak mo¿e siê zdarzyæ tak, ¿e kto¶ bedzie ma³o znany, jego kandydatura dla osób nieznaj±cych kandydata bêdzie ma³oprzekonywuj±ca i mo¿e siê zdarzyæ tak, ¿e nie wybierzemy ZSG.
Je¶li ju¿ mam g³os. Chcia³bym, aby ZSG zosta³a osoba spoza "Trójki". Oczywi¶cie: nie mówiê nie, je¶li kandydat przedstawiony przez Dreamland czy Sarmacjê zostanie wystawiony, to warto siê zastanowiæ. Osobi¶cie uwa¿am, ze Scholandia nie bêdzie w stanie wystawiæ kandydata godnego urzêdu. To jest jednak, co zaznaczam, moja osobista opinia. Byæ mo¿e uda siê, aby ZSG by³a osoba z mniejszego pañstwa. Ale có¿, ja narazie w imieniu Scholandii nikogo nie zg³aszam, czekam na propozycje innych Ekscelencji.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 15.05.2008 12:28:52 |
|
|
Ekscelencje!
W dalszym ci±gu poszukujê kandydatów na Zastepcê Sekretarza Generalnego. W swoim czasie zg³oszono mi 2 kandydatur, ale jednak siê zdezaktualizowa³a... druga jest bardzo powa¿na i mo¿e zostaæ zg³oszona, jednak dobrze by³oby mieæ wybór. Wiêc - proszê powaznie pomy¶leæ.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Patryk I

Rank 3

|
| Posted on 15.05.2008 17:00:09 |
|
|
Chcia³bym z³o¿yæ sw± kandydaturê na Zastêpce Sekretarza Generalnego OPM.
Jestem osobom znan± w ca³ym v ¶wiecie z powodu mego panowania w Natanii.
Proszê o pozytywne rozpatrzenie mej kandydatury.
Król Natanii
Patryk I Labacki |
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 15.05.2008 20:13:52 |
|
|
Ja te¿ zg³aszam sw± kandydaturê... Mo¿e nawi±¿emy jaki¶ kontakt z "anglofonami", jak same siebie nazywaj± angielskojêzyczne mikronacje... (ang. Anglophone Sector - Sektor Angielskojêzyczny)
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 15.05.2008 22:18:09 |
|
|
W imieniu Królestwa Elderlandu zg³aszam swoja kandydaturê.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 15.05.2008 22:29:44 |
|
|
|
Percian de Wega napisa³/a:
W imieniu Królestwa Elderlandu zg³aszam swoja kandydaturê.
Krótkie CV
-Przybycie do Elderlandu w maju ubieg³ego roku
- Ukoñczenie Szko³y Podoficerskiej ze stopniem Wachmistrza Sztabowego
- Objêcie funkcji zastêpcy Komendanta Szko³y Podoficerskiej i vicePrezesa Platformy Elderlandu (partii rz±dz±cej)
- Podniesienie do tytu³u baroneta i doktora mecenasa, objecie funkcji Ministra Spraw Zagranicznych i pos³a na Sejm II kadencji KE (grudzieñ)
- Podniesienie do tytu³u barona (luty)
- Objêcie urzêdu Rektora Akademii Królewskiej (marzec)
- Objêcie urzêdu Premiera i MSZ KE (kwiecieñ)
Nie jest to mo¿e rewelacja, ale zawsze co¶. 
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 15.05.2008 22:39:43 |
|
|
No zg³oszenia s±, i to a¿ trzy, ale zastanawia mnie jedna rzecz...
Mianowicie, Pan Pawe³ jest prezydentem swojego kraju, JKM Patryk królem Natanii, za¶ Pan Percian Premierem i MSZ Elderlandu. Zastanawiam siê wiêc, czy mo¿na wybraæ tak± osobê na ZSG.
Bo tak, jak w przypadku MSZ wystarczy dymisja (zreszt±, swego czasu nasz SG musia³ siê zdecydowaæ na podobny krok), to trudniej mo¿e byæ z Natani± i Interlandem, które na skutek odpowiednio abdykacji/dymisji strac± swoich w³adców.
Wg mnie znów istnieje mo¿liwo¶æ stronniczo¶ci. Szczególnie, ¿e mamy przypadek, ¿e osoby odpowiedzialne za politykê zagraniczn± swoich pañstw, bêd±ce jednocze¶nie reprezentantami przy OPM, chc± byæ ZSG. Niepodwa¿alne do¶wiadczenie jest w kandydaturze Króla Patryka. Dwaj pozostali kandydaci tak¿e dali siê poznaæ z dobrej strony. Natomiast szuka³bym kandydata na ZSG w¶ród by³ych ambasadorów, by³ych MSZ, a obecnie osób, które odsunê³y siê w cieñ b±d¼ pe³ni± ni¿sze stanowiska. Nie eliminowa³bym z dzia³ania Reprezentantów. Zanim zaczniemy g³osowanie warto poszukaæ w naszych pañstwach takich "emerytowanych" dyplomatów lub osób m³odych, którym "nie grozi" bycie MSZ lub innych funkcji, które umo¿liwia³yby zarzut stronniczo¶ci.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 16.05.2008 15:43:06 |
|
|
U nas i tak jest demokracja bezpo¶rednia, jestem g³ow± pañstwa w³a¶ciwie tylko tytularnie...
Jak nie ZSG, to mogê byæ doradc± ds. Sektora Angielskiego 
Prezydent Interlandu
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 16.05.2008 23:10:31 |
|
|
pawelabrams napisa³/a:
U nas i tak jest demokracja bezpo¶rednia, jestem g³ow± pañstwa w³a¶ciwie tylko tytularnie...
Jak nie ZSG, to mogê byæ doradc± ds. Sektora Angielskiego 
Tu nie chodzi o zg³êbianie siê w dok³adny ustrój ka¿dego pañstwa, ale o mo¿liwo¶æ stronniczo¶ci.
Co za¶ tego doradcy... Przepraszam, ¿e to powiem, ale naprawdê, polski v-¶wiat daje nam tyle mo¿liwo¶ci, ¿e na chwilê obecn± nie widzê mo¿liwo¶ci nawi±zywania dodatkowych kontaktów. Bardzo siê cieszê, ¿e chce Ekscelencja promowaæ nowy styl, oparty na kontaktach z v-pañstwami innych realnych pañstw, jednak na chwilê obecn± mamy dosyæ problemów w³asnych, z którymi musimy siê uporaæ. Wymieniê kilka: ZSG, konwencja o tytu³ach i stopniach naukowych, Fundusz OPM, Pismo OPM... Naprawdê - najpierw zajmijmy siê tym, czym mo¿emy, a potem szukajmy nowych, innowacyjnych rozwi±zañ. Wg mnie wspó³praca z Anglikami to w obecnym kszta³cie najmniej potrzebna OPM-owi rzecz.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
FJ II

Rank 4

|
| Posted on 17.05.2008 10:23:06 |
|
|
|
Wg mnie znów istnieje mo¿liwo¶æ stronniczo¶ci. Szczególnie, ¿e mamy przypadek, ¿e osoby odpowiedzialne za politykê zagraniczn± swoich pañstw, bêd±ce jednocze¶nie reprezentantami przy OPM, chc± byæ ZSG. Niepodwa¿alne do¶wiadczenie jest w kandydaturze Króla Patryka. Dwaj pozostali kandydaci tak¿e dali siê poznaæ z dobrej strony. Natomiast szuka³bym kandydata na ZSG w¶ród by³ych ambasadorów, by³ych MSZ, a obecnie osób, które odsunê³y siê w cieñ b±d¼ pe³ni± ni¿sze stanowiska. Nie eliminowa³bym z dzia³ania Reprezentantów. Zanim zaczniemy g³osowanie warto poszukaæ w naszych pañstwach takich "emerytowanych" dyplomatów lub osób m³odych, którym "nie grozi" bycie MSZ lub innych funkcji, które umo¿liwia³yby zarzut stronniczo¶ci.
WE, my¶lê, ¿e ka¿da delegacja w OPM jest w stanie sama zadbaæ o swoje interesy. O ile SG faktycznie nie powinien mieæ wysokich stanowisk w ¿adnym z pañstw, o tyle pragnê wspomnieæ, ¿e nie widzê sensu sakncjonowania prawnego takiego rozwi±zania w przypadku Zastêpcy Sekretarza Generalnego. Cz³onkowie OPM sami potrafi± my¶leæ i prawo nie musi wskazywaæ im dok³adnie wytycznych, bo jak tak bêdziemy robiæ, to ka¿dy wybór zmieni siê w automatyczny i sztuczny. Co za tym idzie - ¶miertelnie nudny.
JE SG naprawdê nie jest na tyle czêsto nieobecny, by¶my mogli opracowywaæ sztywne kryteria co do ZSG. Jako przedstawiciel Austro-Wêgier w OPM jestem sk³onny poprzeæ kandydaturê JKM Patryka I Labackiego, poniewa¿ JKM jest mi najbardziej znany z dotychczasowych kandydatów i wiem, ¿e mo¿na zaufaæ JKM.
Po prostu nie róbmy z siebie urzêdniczej machiny na zasadzie nudnego, monotonnego i ¿mudnego dzia³ania, które jest ca³kowicie bezcelowe. Pomys³ JE Paw³a Abramsa uwa¿am za warty uwagi, bowiem skoro chcia³by siê zaj±æ, to czemu nie? Widaæ, ¿e JE siê na tym zna, jest w stanie zrobiæ co¶ dla OPM i to siê liczy.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
FJ II

Rank 4

|
| Posted on 17.05.2008 10:23:28 |
|
|
|
WE, my¶lê, ¿e ka¿da delegacja w OPM jest w stanie sama zadbaæ o swoje interesy. O ile SG faktycznie nie powinien mieæ wysokich stanowisk w ¿adnym z pañstw, o tyle pragnê wspomnieæ, ¿e nie widzê sensu sakncjonowania prawnego takiego rozwi±zania w przypadku Zastêpcy Sekretarza Generalnego. Cz³onkowie OPM sami potrafi± my¶leæ i prawo nie musi wskazywaæ im dok³adnie wytycznych, bo jak tak bêdziemy robiæ, to ka¿dy wybór zmieni siê w automatyczny i sztuczny. Co za tym idzie - ¶miertelnie nudny.
JE SG naprawdê nie jest na tyle czêsto nieobecny, by¶my mogli opracowywaæ sztywne kryteria co do ZSG. Jako przedstawiciel Austro-Wêgier w OPM jestem sk³onny poprzeæ kandydaturê JKM Patryka I Labackiego, poniewa¿ JKM jest mi najbardziej znany z dotychczasowych kandydatów i wiem, ¿e mo¿na zaufaæ JKM.
Po prostu nie róbmy z siebie urzêdniczej machiny na zasadzie nudnego, monotonnego i ¿mudnego dzia³ania, które jest ca³kowicie bezcelowe. Pomys³ JE Paw³a Abramsa uwa¿am za warty uwagi, bowiem skoro chcia³by siê zaj±æ, to czemu nie? Widaæ, ¿e JE siê na tym zna, jest w stanie zrobiæ co¶ dla OPM i to siê liczy.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 17.05.2008 12:35:25 |
|
|
Ekscelencje,
Dziekujê za zg³oszenia i za cenn± dyskusjê.
Szczegó³owo ustosunkujê siê do niej jutro.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 18.05.2008 14:10:18 |
|
|
Ekscelencje,
Rozumiem doskonale uwagi, ¿e Zastêpca Sekretarza Generalnego powinien w miarê mo¿liwo¶ci nie pe³niæ kluczowych funkcji w swoim v-pañstwie. Faktycznie; trudno dopu¶ciæ do sytuacji, w której jaden z najwy¿szych rang± urzêdników OPM bêdzie zarazem reprezentowa³ swoje w³asne pañstwo.
Ale w polskim v-¶wiecie niemal ka¿dy pe³ni jakie¶ funkcje. Znale¼æ kogo¶, kto nie jest ju¿ ani królem, ksiêciem czy prezydentem, premierem lub ministrem, a by³by jako¶ zaanga¿owany w dzia³alno¶æ v-miêdzynarodow± - i jeszcze znany w v-¶wiecie! - jest niemal niemo¿liwe.
Musimy wiêc szukaæ kompromisów.
W moim przypadku - sprawa jest jasna. Nie bêdê kandydowa³ na urz±d Kanclerza ani te¿ MSZ; Ksiêciem nie zostanê tak czy inaczej.
W przypadku kandydatur na Zastêpcê SG jest problem - mamy Króla, Prezydenta, Premiera...
Proponujê dwie opcje:
- albo zapowied¼ rezygnacji z urzêdu,
- albo o¶wiadczenie, ¿e w razie gdyby w OPM v-pañstwo kandydata sta³oby siê stron± jakiegokolwiek konfliktu, na który to konflikt mog³oby wp³yn±æ stanowisko ZSG OPM, to Zastêpca SG odda siê do dyspozycji Sekretarza Generalnego, który bêdzie móg³ go urlopowaæ na okres niezbêdny do zakoñczenia sprawy.
Jest te¿ problem, wynikaj±cy z Karty OPM:
Art. 19.
1. Sekretarz Generalny mo¿e zostaæ odwo³any na wniosek zg³oszony wspólnie przez wszystkich Cz³onków Sta³ych, w razie nienale¿ytego wype³niania swoich funkcji, w szczególno¶ci stronniczo¶ci.
2. Sekretarz Generalny zostaje odwo³any, je¿eli za wnioskiem o odwo³anie opowie siê co najmniej 2/3 Cz³onków Organizacji.
3. W razie odwo³ania nowym Sekretarzem Generalnym zostaje dotychczasowy zastêpca, chyba ¿e wniosek o odwo³anie zawiera³ wskazanie kandydata na nowego Sekretarza Generalnego
Co, je¶li dotychczasowy SG zostanie odwo³any, a ZSG jest jednocze¶nie Królem, Prezydentem, Premierem?...
Otó¿: wówczas ZSG bêdzie musia³ wybraæ. Jedno albo drugie...
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 18.05.2008 15:14:00 |
|
|
Ekscelencjo Sekretarzu!
Mo¿emy wybraæ jeszcze 3 opcjê. Mianowicie:
W wypadku, gdy który¶ z tych 3 kandydatów zostanie ZSG, nie mo¿e podejmowaæ kluczowych decyzji w imieniu przedstawicielstwa swoje kraju przy OPM. Nale¿y wtedy wys³aæ drugiego przedstawiciela, który bêdzie móg³ glosowaæ itp. Uniezale¿nienie po¶rednie, tak bym to nazwa³. 
Chodzi o to, po prostu, ¿e wybrany ZSG np. z KE nie mo¿e wypowiadaæ siê w imieniu Królestwa Elderlandu itp., wiêc potrzebny jest drugi przedstawiciel. Mam nadziejê, ¿e nie zagmatwa³em za bardzo. Je¶li bêd± w±tpliwo¶ci, proszê pytaæ.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 18.05.2008 18:37:53 |
|
|
Hmmm... Zawsze mo¿na w ten sposób 
Prezydent Interlandu
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 18.05.2008 20:34:39 |
|
|
I mo¿emy do tego dodaæ propozycjê nr. 2 Jego Ekscelencji Sekretarza. 
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 18.05.2008 22:58:59 |
|
|
Pytanie jest takie, czy Król zrezygnuje ze swojego stanowiska na rzecz ZSG? W±tpiê.
Moim zdaniem takie o¶wiadczenia s± delikatnie mówi±c bezsensowne. Bo o¶wiadczaæ mo¿na jedno, a robiæ drugie.
Nie mówiê, aby osoba, bêd±ca ZSG mia³a byæ pozbawionych funkcji, nie. Ale niech nie bêdzie ona, ¿e tak powiem, strategiczna dla polityki zagranicznej danego pañstwa.
Powo³anie przedstawiciela bêdzie rozwi±zaniem, ale ¿e tak powiem, po¶rednim. Bo i tak ta osoba bêdzie mog³a wydawaæ jakie¶ polecenia przedstawicielowi.
Moim zdaniem jedynym sposobem jest albo znalezienie osoby, która nie pe³ni funkcji króla, premiera, MSZ, albo takiej, która pomimo pe³nienia w/w jest gotowych do rezygnacji z nich. To dla mnie racjonalne rozwi±zanie, jakie ja znajdujê.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|