OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 01:22

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Sala Plenarna

Print Thread Rate Thread Change to new view

Author Wymiana walut
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 19.02.2007 23:21:10
Swego czasu miêdzy ró¿nymi pañstwami mia³y miejsce dyskusje na temat wymiany walut. Kiedy¶ tworzono miêdzy pañstwami umowy o wymianie, o jej kursie i zasadach. Dzi¶ czêsto zasady te s± niejasne, a czasem wymieniaj±c walutê mo¿na nie¼le zarobiæ, je¶li siê trochê "nad³o¿y" drogi. Tote¿ chcia³bym, aby Przedstawiciele ustosunkowali siê do mojego pomys³u i ew. przedstawiali w³asne. Otó¿ przede wszystkim uwa¿am, ¿e powinno siê, zale¿nie od ilo¶ci pieniêdzy na danym rynku, ustaliæ kursy walut. Rozumiem, ¿e wypada³oby do tego w³±czyæ mechanizmy rynkowe, ale wiele pañstw nie ma systemu gospodarki, a niektóre maj± np. niedzia³aj±cy. Nie mam do¶wiadczenia w kwestii praktycznego zastosowania takich pomys³ów, wiêc tutaj proszê o propozycje.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Author RE: Wymiana walut
Montezuma III

Member

Rank 1

Posted on 20.02.2007 13:19:22
Moim zdaniem dobrze by³oby zorganizowaæ jeden wspólny system bankowy, który podzielony by³by na banki poszczególnych pañstw. Mo¿naby by³o przelewaæ pieni±dze z jednego pañstwa do drugiego, a waluta sama zmienia³aby siê po ustalonym kursie. Wtedy jednak istnieje niebezpieczeñstwo zubo¿enia pañstw w których niewiele mo¿na zrobiæ z pieniêdzmi, czyli np. w tej chwili Cesarstwa Aztec, które dopiero powraca do ¿ycia.

Montezuma III
Cesarz Azteków
http://www.aztec.net.pl Send Private Message
Piotr Mikolaj

Webmaster

Rank 2

Posted on 20.02.2007 13:24:35
S±dzê, ¿e najlepiej by³oby pozostawiæ sprawê przedsiêbiorcom prywatnym. Wystarczy, ¿e banki narodowe bêd± udostêpnia³y odpowiednie skrypty integracyjne. Wtedy nie bêdzie problemu polegaj±cego na urzêdowym ustalaniu cen walut oraz ca³ego multum sporów i spraw z tym zwi±zanych. Ustalanie kursów przez rz±dy si³± rzeczy powodowa³oby pojawienie siê m.in. spraw natury ambicjonalnej - co zrozumia³e, ka¿dy chcia³by, by to jego waluta by³a najsilniejsza. Do niedawna funkcjonowa³a wymiana walut pomiêdzy Sarmacj± a Scholandi± - i ¿adne umowy miêdzynarodowe nie by³y do tego potrzebne, co wiêcej - mam tak¿e granicz±ce z pewno¶ci± przypuszczenie, i¿ taka umowa nie zosta³aby zawarta. smiley

(-) Piotr Miko³aj.
A0001 3452913 p.kozanecki http://www.ksiaze.sarmacja.org/ Send Private Message
Ulryk Dariusz Scholandzki

Webmaster

Rank 3

Posted on 20.02.2007 14:14:33
Ja wiem, ze w moim Rzadzie Minister Finansow probowal dzialac w sprawie wymiany walut. Szczegolow nie znam, ale wiem, ze pomysl spotkal sie z ogromna akceptacja, ale potem niestety nie bylo komu ciagnac i MF kilkakrotnie sie przypominal, ale z zerowym skutkiem. Sam pomysl uwazam za bardzo dobry i godny uwagi. Mozna w koncu uregulowac ta sprawe. Ze swojej strony pragne zapewnic, ze przedstawie po raz kolejny sprawe na Radzie Ministrow KSch i bede nalegal na realizacje. Moge tez sprobowac przekonac MF, Hrabiego Lewandowskiego do kolejnej proby przewodniczenia calej sprawie. Wtedy kazdy z wladcow moglby delegowac wlasnego MF do wspolpracy lub inna osobe upowazniona.

WKW jest w bledzie smiley Prosze zwrocic uwage, ze pomimo moich powszechnie znanych pogladow na Sarmacje potrafie rozmawiac z Ksieciem kulturalnie, nie kierujac sie jakimis animozjami ogolnymi i podejmuje tematy dla ogolnego dobra mikronacji. Dlaczego tak sie dzieje? Powod jest prosty - jesli ktos odnosi sie do mnie z szacunkiem, tak samo i ja postepuje. Co do umowy, to mysle, ze Ksiaze sie myli i gdyby umowa taka byla, to dla dobra przedsiebiorcow moglaby byc podpisana. takie jest moje zdanie, a mowi to jeden z wiekszych wrogow wspolnych stosunkow KSch i KS smiley

Ulryk Dariusz Scholandzki
Send Private Message
Piotr Mikolaj

Webmaster

Rank 2

Posted on 20.02.2007 15:56:56
Panie Premierze,

Wyja¶niam, co mia³em na my¶li. Otó¿ - nie wykluczam wcale tego, ¿e chêæ zawarcia umowy by siê pojawi³a, diabe³ jednak - jak zwykle - tkwi w szczegó³ach. Raz, ¿e sama umowa by³aby kwestionowana ("nie bêdziemy siê z Sarmacj±/Scholandi±* porozumiewaæ w czymkolwiek"smiley, a dwa, co chyba najistotniejsze, od razu pojawi³by siê problem co do urzêdowego kursu wymiany walut. Z jednej strony pojawi³yby siê g³osy o mniejszej poda¿y dóbr na rynku scholandzkim, z drugiej strony o (sk±din±d niemaj±cym miejsca) dodruku libertów w Sarmacji - czego efektem by³oby niedoj¶cie do porozumienia w kluczowej sprawie. Absolutnie, nie zajmujê tu stanowiska przeciw takiej umowie, po prostu bawiê siê w prorokowanie, mniej lub bardziej udane smiley.

Natomiast - gdyby kurs mia³ kszta³towaæ rynek, to ¿adna umowa miêdzynarodowa nie jest do tego zwyczajnie potrzebna.

* - Niepotrzebne skre¶liæ

(-) Piotr Miko³aj.
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 20.02.2007 16:33:30
Có¿... my¶lê, ¿e zamiast niezliczonej ilo¶ci umów wystarczy³oby co¶ w stylu konwencji smiley. Nie ka¿dy musi j± podpisywaæ, a ustalanoby do niej dodatkowe akty okre¶laj±ce warto¶ci walut przystêpuj±cych pañstw. My¶lê, ¿e i tak najlepiej by³oby zebraæ wszystkie kryteria i wybraæ z nich najwa¿niejsze. Wed³ug nich ustalanoby kursy.

Swego czasu, szukaj±c skryptu bankowego (mo¿na go dzi¶ ¶ci±gn±æ czê¶ciowo spolszczonego z naszej strony, je¶li by³aby taka potrzeba), znalaz³em skrypt, na którym zarejestrowana by³a ogromna ilo¶æ mikronacji i mog³a wymieniaæ swoje waluty. Ka¿de pañstwo mog³o siê doñ zapisaæ. Je¶li kto¶ z Waszych Ekscelencji zna adres, sk±d mo¿na uzyskaæ ten system, to zg³aszam swoje zainteresowanie.

Inna rzecz, ¿e zwykle a propos wymiany walut wszyscy rozmawiaj±, rozmawiaj±, a potem nic nie wychodzi smiley.

(-) FJ II, I. R.
Piotr Mikolaj

Webmaster

Rank 2

Posted on 20.02.2007 16:47:15
Pocz±tkowo my¶la³em o skrypcie phpBank, którego u¿ywa parê polskich mikronacji (sk±din±d, nie uda³o mi siê go znale¼æ), ale wyszuka³em system MicroExchange 2 - który wydaje siê byæ tym, o czym WCMo¶æ pisze. W³a¶nie badam. I wstêpnie my¶lê, ¿e to mog³oby byæ co¶. smiley

(-) Piotr Miko³aj.
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 20.02.2007 22:22:02
PHPBank jest u nas na stronie, spolszczony czê¶ciowo przeze mnie smiley. A owszem, chodzi³o o ten system, nie wiem tylko, jak mo¿na go ¶ci±gn±æ...

(-) FJ II, I. R.
Author RE: *x
Piotr Arthur

Member

Rank 2

Posted on 20.02.2007 22:33:09
Co do systemu PHP Bank moge zapewnic wszelkie pliki, zpolszczone przezemnie oraz instrukcjie instalacji itp

Jednak przyda³ by sie wspólny bank dzia³aj±cy we wszystkich pañstwach.

Neminem Capivitalimus
Hrabstwo Loardii
Piotr kaw. Arthur

nr gg 417758
KL www.lolardia.nets.pl Send Private Message
Piotr Mikolaj

Webmaster

Rank 2

Posted on 21.02.2007 07:52:49
Zdaje siê, ¿e tego systemu ¶ci±gn±æ siê nie da. Wys³a³em jednak e-mail do administracji, celem nawi±zania pierwszego kontaktu oraz poznania szczegó³ów co do zasad jego funkcjonowania. W szczególno¶ci jestem ciekaw, czy posiada on skrypty integracyjne.

(-) Piotr Miko³aj.
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password

Not a member yet?
Click here to register.