OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 22:46

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Kuluary | Kawiarnia "Pod Geoid±"

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 1 of 5 1 2 3 4 > >>
Author II Realny Szczyt OPM - czy jest mo¿liwy?
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 04.06.2008 22:25:30
Zbli¿aj± siê wakacje. Choæ mamy dopiero 4 czerwca, to wielkimi krokami nadchodzi okres, w którym wiêkszo¶æ osób ma wolne od pracy/szko³y/studiów i mo¿e poje¼dziæ po Polsce. S± te¿ i tacy, którzy chc± siê spotkaæ z lud¼mi z wirtuala. Chyba najbardziej masowo spotykaj± siê Sarmaci. Mniej huczniej odbywa siê to w pozosta³ych mikronacjach, ale warto podkre¶liæ, ¿e chcemy siê poznaæ w realu.

Taka by³a jedna z idei, która przy¶wieca³a organizatorowi I Realnego Szczytu OPM - diukowi Piotrowi Ko¶ciñskiemu, Sekretarzowi Generalnemu, który w realnym ¿yciu jest redaktorem "Rzeczpospolitej" i zaproponowa³ swoim prze³o¿onym organizacje Szczytu w³a¶nie w redakcji. Oni siê zgodzili, za¶ przedstawiciele kilku pañstw, wymieniê te, które pamiêtam: Sarmacji, Dreamlandu, Scholandii, Austro-Wêgier, nieuznawanych Gnomii i Morvanu (chyba nawet wszyscy mi wyszli). By³o mi³o, porozmawiali¶my sobie, a presti¿u temu spotkaniu doda³ fakt, ¿e obecny by³ przedstawiciel realnego MSZ.

Warto by by³o kontynuowaæ ten dobry pomys³. Nie wiem, czy da radê, aby Szczyt znów odby³ siê w Redakcji "Rz", to g³ównie kwestia dogadania JE Ko¶ciñskiego z jego prze³o¿onymi. Wtedy by³o to co¶ nowego, innowacyjnego. Powsta³ wtedy fajny artyku³ w Internecie oraz wstawka na drugiej stronie papierowego wydania. Czy teraz mo¿na by by³o to powtórzyæ - pytanie to kierujê do diuka Ko¶ciñskiego.

Je¶li nie, to mimo wszystko warto zorganizowaæ II Szczyt. Pomys³ jest bardzo dobry, natomiast musimy poprawiæ detal, który nie zosta³ dopracowany: tematy - ¿eby nie rozmawiaæ w kó³ko o tym samym, ¿eby zajmowaæ siê konkretami, aby ka¿dy przygotowa³ sobie swoje zdanie na dany temat. Poza tym wszystko wygl±da³o ok.

Pytanie teraz brzmi, gdzie to zorganizowaæ? Gdyby "Rz" siê zgodzi³a, by³oby super. Ale je¶li nie - musimy siê zastanowiæ, najlepiej ju¿ na tym, gdzie mo¿na by zrobiæ Szczyt. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Author RE: II Realny Szczyt OPM - czy jest mo¿liwy?
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 04.06.2008 22:44:05
Redakcja "Rz", jak mniemam mie¶ci siê w stolicy RP smiley By³bym za! Zgadzam siê tak¿e z postulatami JE Walczaka. smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 04.06.2008 23:14:26
Tak, nie wspomnia³em o tym, Szczyt mia³ miejsce w Warszawie, w Redakcji "Rz". Teraz kwestia, czy JE Ko¶ciñski móg³ za³atwiæ II Szczyt, ponownie w Redakcji?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 05.06.2008 08:23:48
Niestety Samunda nie by³a na I Realnym Szczycie OPM, jednak my¶lê ¿e teraz mog³abym siê zjawiæ.
Oczywi¶cie miejsce bardzo mi odpowiada, my¶lê ¿e o ile bêdzie mo¿liwo¶æ,
to JE P. Ko¶ciñski zapewni miejsce II Szczytu OPM (w ka¿dym razie ja po cichu na to liczê smiley ).

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 05.06.2008 14:38:57
Ekscelencje,
Z miejscem - nie ma problemu. Problem mo¿e siê pojawiæ z pokryciem kosztów podró¿y (choæ w ubieg³ym roku koszt by³ niewielki). Porozmawiam, zastanowimy siê, dam znaæ - nied³ugo...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 05.06.2008 15:48:09
Kwestia czasu... smiley Niektórym mo¿e znacznie po³o¿yæ k³ody pod nogi, je¶li chodzi o przyjazd. Mimo i¿, mieszkam w Warszawie w wakacje nie bêdzie mnie zbyt czêsto. smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 05.06.2008 17:14:11
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencje,
Z miejscem - nie ma problemu. Problem mo¿e siê pojawiæ z pokryciem kosztów podró¿y (choæ w ubieg³ym roku koszt by³ niewielki). Porozmawiam, zastanowimy siê, dam znaæ - nied³ugo...

No fakt - wtedy du¿ym plusem i zachêt± by³ zwrot pieniêdzy. Jednak koszty jakie¶ astronomiczne nie s± i my¶lê, ¿e kto bêdzie chcia³, to znajdzie parê groszy na organizacje.

Przyznam szczerze, ¿e odetchn±³em - by³em ciekaw, czy da radê powtórzyæ co¶ takiego i jak zareaguje "Rz", czy wogóle bêdzie chcia³asmiley Natomiast teraz jestem pozytywnie zaskoczonysmiley

Liczê, ¿e JE SG uda siê porozmawiaæ i ustaliæ wiêcej konkretów.

Co do spêdzania wakacji w Warszawie - to na miejscu Ekscelencji de Wegi zrobi³bym to samosmiley

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 05.06.2008 20:15:20
Z obradowaniem w redakcji "Rz" nie ma ¿adnego problemu - powtarzam. Nad pozosta³ymi kwestiami popracujê.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
pawelabrams

Member

Rank 4

Posted on 05.06.2008 20:23:45
Byæ mo¿e i ja przybêdê... Je¶li nie bêdê wtedy w Rosji lub Grecji smiley

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
Arkadij Magov

Member

Rank 2

Posted on 05.06.2008 20:54:57
Mo¿e pojawi siê nawet delegat Wandystanu w mojej skromnej osobie smiley

Mam tylko pytanie o wstêpny termin. Jak to wygl±da³o w zesz³ym roku.

Niestety 10 lipca wyje¿d¿am na 2 miesi±ce, a chcia³bym siê za³apaæ.

--
Arkadij Kafefaja Magov
Prezydent
Mandragorat Wandystanu
www.wandystan.eu Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 05.06.2008 21:23:36
Je¶li szczyt bêdzie, to na pocz±tku lipca.
Tzn. ju¿ teraz mo¿emy siê umówiæ, ¿e bêdzie - ale bez gwarancji finansowych, niestety...
smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MIvG

Member

Rank 3

Posted on 05.06.2008 22:25:54
To juz zainteresowani chyba wyloza pewne sumy pieniezne, w koncu beda reprezentowac panstwa smiley smiley

Z powa¿aniem,
(-) Maksymilian I, Król Brugii
BR0011 3779037 www.brugia.go.pl Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 05.06.2008 22:37:13
Wakacji w Warszawie nie spêdzam. Raczej z niej uciekam na czas wakacji smiley. Pocz±tek lipca na 95% u mnie niestety odpada.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 05.06.2008 22:45:41
Pad³o pytanie - jak wygl±da³ szczyt - no wiêc opowiem w dwóch s³owach.

O 12 zebrali¶my siê w sali w Redakcji "Rz", poczekali¶my chwile na przedstawiciela MSZ RP, potem zaczêli¶my "czê¶æ oficjaln±". Wygl±da³a ona tak, ¿e na pocz±tku SG wprowadzi³, potem ja, jako ówczesny DG zabra³em g³os, da³em kilka rzeczy do przemy¶lenia, a potem po kolei ka¿d± sprawê wa³kowali¶my. Mo¿e nawet s³owo po kolei jest na wyrost - trochê by³ ba³agan, szczególnie wiele dyskusji po¶wiêcili¶my sprawie Gnomii i Morvanu, którzy to zrobili niez³± manifestacje, z granatami, z kominiarkami, flagami...smiley

Tematy dyskusji by³y "na wówczas". Pojawi³ siê pomys³ Informatora, by³y pomys³y co zrobiæ z Morvanem i Gnomi± i pamiêtne zdanie o gnomiej my¶li technicznej (pozdrawiam osobê, która najbardziej lubi ten cytatsmiley ), trochê o sprawach bie¿±cych... Dobrze by³o, tylko nie bardzo uporz±dkowane, a warto by by³o ujednoliciæ to.

Natomiast pod koniec tego Szczytu mo¿e warto jak±s deklaracje wspólnie z³o¿yæ, wspólnie podpisaæ... Ot tak, ¿eby siê poczuæ jak realni przywódcysmiley

Na powa¿nie - warto o czym¶ takim pomy¶leæ, ostatnio by³ omawiany projekt konwencji o dostêpie do miejsc publicznych. Teraz za to mo¿ey podpisac np. deklaracje o chêci... hm... dobre pytanie - chêci czegosmiley Pomy¶lê, prze¶piê siê - mo¿e co¶ wydumamsmiley

Co do czasu i kosztów... Ja bym siê cieszy³, ¿e mamy gdzie Szczyt zrobiæ. Co do kosztów... Có¿, chyba prze¿yjemy. Czas - pocz±tek lipca, dla mnie ok, nie widzê przeciwwskazañ i chêtnie bym przyby³smiley

Teraz kwestia na ile osób robimy spotkanie. Ju¿ teraz deklaruj± siê przedstawiciele pañstw, które podczas I szczytu jeszcze w OPM nie by³ysmiley, ale teraz s± i poczynaj± sobie dobrze i warto o nich nie zapomnieæ. Mo¿liwo¶ci Sali w Redakcji s± niew±tpliwie ograniczone, ale ostatnio by³o nas ponad 10, chyba z 12-14 i by³o ok. Niech SG decyduje, on Salê pod Or³em ma na wyci±gniêcie rêki.

To tyle chyba, czekamy na dalsze ustalenia. Dobrze by by³o zaklepaæ termin no i co¶ zacz±æ planowaæ konretniej.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MarcinPospiech

Member

Rank 3

Posted on 06.06.2008 15:40:15
Có¿, w takim razie, wydaje siê, ¿e najwiêkszym problemem jest termin spotkania. Ju¿ widaæ, ¿e sporo osób nie bêdzie mog³o na pocz±tku lipca. Niestety i ja doliczam siê do tego grona, a na szczyt przyjecha³bym z wielk± chêci±.

Co z innymi terminami? Np. jeszcze w czerwcu, gdy nie zaczn± siê wakacje, albo inne daty?

(-) Marcin Po¶piech von Salvepol-Nova Vita, Ksi±¿ê Faerie
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Scholandii
Send Private Message
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 06.06.2008 16:07:12
Szkoda, ¿e nie bêdê móg³ byæ obecny... to z pewno¶ci± ciekawe przedsiêwziêcie.
Send Private Message
Zelazny_Zuk

Member

Rank 2

Posted on 06.06.2008 16:15:23
No dobrze i ja siê wypowiem. He³m mi z g³owy nie spadnie (szczególnie, ¿e le¿y na dnie dreamlandzkiego jeziora), a korony jako¶ nikt mi nie podarowa³ i s±dz±c po moich powi±zaniach v-rodzinnych nikt nie podaruje.
Istnieje taka minimalna tyciusia, tycieñka szansa, ¿e przyjadê, tylko muszê namówiæ kochan± mamusiê, ¿eby mnie pu¶ci³a. Mo¿e zawa³u nie dostanie...
A Ekscelencja Ko¶ciñski mo¿e posiada dostêp do archiwum "Rzeczpospolitej"? Bo tak na s³owo, ¿e jadê do redakcji jednego z najwiêkszych polskich dzienników to rodzicielka raczej nie uwierzy...
Bêdê wiedzia³, gdy bêdzie podana ostateczna data. Chyba, ¿e jestem gosciem niepo¿±danym?

EDIT:

Artyku³ juz znalaz³em w archiwum. Jak trzeba bêdzie to sobie SMS-em go wykupiê smiley

Starszy Puchacz ds. kontaktów z Innymi Ludami
Edited by Zelazny_Zuk on 06.06.2008 17:26:22
Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 06.06.2008 21:27:26
Podzielam zdanie JE Po¶piecha. Czy by³a by opcja aby szczyt odby³ siê w dniach 19(ewentualnie)/20-26 czerwca?

Je¶li Pan Kwiatkowskiby przyby³ nada³o by to ubarwienia ca³emu Szczytowi OPM. Wywiady na ¿ywo, relacje dla Informatora itp. smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Zelazny_Zuk

Member

Rank 2

Posted on 06.06.2008 21:38:08
Proszê siê wiele nie spodziewaæ. Nawet je¶li przyjadê co jest bardzo w±tpliwe, to ca³e spotkanie bêdzie trwa³o góra parê godzin (tak my¶lê), a zaraz po spotkaniu mam autobus do Suwa³k o 18:40.

Starszy Puchacz ds. kontaktów z Innymi Ludami
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 06.06.2008 22:35:46
Percian de Wega napisa³/a:
Podzielam zdanie JE Po¶piecha. Czy by³a by opcja aby szczyt odby³ siê w dniach 19(ewentualnie)/20-26 czerwca?

Je¶li Pan Kwiatkowskiby przyby³ nada³o by to ubarwienia ca³emu Szczytowi OPM. Wywiady na ¿ywo, relacje dla Informatora itp. smiley

Termin 19 i 20 raczej odpada - w¶ród nas s± uczniowie, a w tych dniach odbywaj± siê zakoñczenia roku, tak wiêc to nie wchodzi w grê.

Co do pó¼niejszych terminów - jestem otwarty i osobi¶cie przyznam, ¿e ze mn± nie bêdzie wiêkszego problemu, bo w lipcu nie mam zamiaru nigdzie wyje¿d¿aæ.

Co do relacji ze Szczytu OPM - by³oby fajnie, nagraæ wywiad, spisaæ relacjesmiley G³onie chodzi o mo¿liwo¶ci techniczne - czyli co¶ do nagrania.

Teraz tak mnie natchnê³o - ostatnio mia³o byæ Polskie Radio na Szczycie, ale nie dotar³o. Mo¿e warto by by³o, aby i w tym roku ich zaprosiæ?

No i czekam na ustalenia SGsmiley

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Page 1 of 5 1 2 3 4 > >>
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login