OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 00:32

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Monarchia Austro-Wêgier

Print Thread Rate Thread Change to old view

Page 1 of 2 1 2 >
Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 28.08.2007 19:26:52
User Avatar FJ II
Rank 4

Awards:
None
Member

W chwili, gdy Organizacja Polskich Mikronacji prze¿ywa kryzys oraz gdy g³osy nasze licz± siê coraz mniej, jak zreszt± sama Organizacja w naszej ocenie, pragnê oznajmiæ, i¿ Monarchia Austro-Wêgier z dniem dzisiejszym wypowiada Kartê Organizacji Polskich Mikronacji. W tej sprawie do¶æ s³ów zosta³o ju¿ wypowiedzianych, dlatego nic wiêcej do dodania nie mam.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 28.08.2007 21:50:07
User Avatar Piotr Koscinski
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencje,
Có¿ ja mogê powiedzieæ? Mogê tylko wyraziæ ¿al, ¿e JCKMo¶æ Cesarz Austro-Wêgier chce zniszczyæ Organizacjê Polskich Mikronacji. Ja jestem zwolennikiem budowania, a nie niszczenia. Ale widaæ JCKMo¶æ - przeciwnie.
Pragnê o¶wiadczyæ bardzo stanowczo: ja do niszczenia Organizacji Polskich Mikronacji rêki nie przy³o¿ê. I dlatego te¿ bêdê zdecydowanie przeciwdzia³a³ próbom jej rozsadzania i dekonstrukcji.
Pragnê te¿ gor±co zaapelowaæ do wszystkich cz³onków OPM: je¶li chcecie choæby minimum wspó³pracy pomiêdzy v-pañstwami, nie wystêpujcie z naszej Organizacji! Mamy siê porozumiewaæ, mamy tworzyæ platformê zgody i wspó³dzia³ania. Spróbujmy przezwyciê¿yæ dziel±ce nas ró¿nice.
Oczywi¶cie - je¶li dla kogo¶ wa¿niejsze s± jego partykularne ambicje i znajduje przyjemno¶æ w roztrz±saniu ró¿nic miêdzy "Cz³onkami Sta³ymi" i "Cz³onkami Zwyk³ymi", a¿ staje siê to sensem jego dzia³ania we wspólnocie v-miêdzynarodowej - niech odchodzi, tworzy jaki¶ "Lepszy OPM", "Najlepszy OPM", a¿ bêdziemy mieli tyle wirtualnych oenzetów co wirtualnych pañstw.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 28.08.2007 22:42:45
User Avatar Ulryk Dariusz Scholandzki
Rank 3

Awards:
None
Webmaster

Wypowiem siê, choæ de facto nie mam ju¿ prawa g³osu po zrezygnowaniu z funkcji. Maj±c jednak na sercu dobro OPM i widz±c jak sytuacja jest powa¿na postanowi³em dorzuciæ swoje zdanie.

Sam Monarcha A-W zauwa¿y³, ¿e w OPM jest kryzys. Ka¿da organizacja takie kryzysy prze¿ywa. Ba! Ka¿de pañstwo takie kryzysy prze¿ywa. Czy to jest jednak powód, aby dane pañstwo opuszczaæ? Aby os³abiaæ je swoim odej¶ciem? Analogia chyba jest oczywista. Wielokrotnie podkre¶la³em za SG OPM, ¿e Organizacja to pañstwa cz³onkowskie i bez ich wspó³pracy daleko nie zajedziemy. Przykro mi czytaæ, ¿e A-W wypowiedzia³y kartê za powód podaj±c kryzys. Moim zdaniem kryzys jest do przezwyciê¿enia, ale tylko i wy³±cznie wspólnymi si³ami. Przecie¿ jeste¶my tak blisko porozumienia - CzS zrzekaj± siê statusu, s± nowe propozycje SG OPM.

Szczerze mówi±c lekko siê pod³ama³em faktem odej¶cia A-W, bo wiem, ¿e (znany mi osobi¶cie ze szczytu w W-wie) Monarcha A-W jest cz³owiekiem rozs±dnym, bardzo inteligentnym i roztropnym. Dziwi mnie taka reakcja i decyzja. Podejrzewam, ¿e nied³ugo dowiemy siê o "nowym OPM", w którym bêdzie wszystko piêknie i ³adnie. Oczywi¶cie do czasu, mili Pañstwo. Do czasu, gdy pojawi siê problem wielkiego kalibru, z którym nie bêdzie siê nikomu chcia³o uporaæ. Bo dlaczego mia³oby byæ inaczej, skoro tutaj jest w³a¶nie tak. Potem nowa organizacja i od pocz±tku proszê, a¿ bêdzie wszystko piêknie, ale do czasu znowu.

Wiele pañstwa Koalicji osi±gnê³y i nie rozumiem zupe³nie dzia³añ niektórych pañstw. Co CzS musz± jeszcze zrobiæ, aby zadowoliæ te pañstwa? Oddaæ ho³d lenny? Wspó³czujê SG OPM i podziwiam, ¿e ma jeszcze si³ê walczyæ o trwa³o¶æ OPM. Zamiast wiêc dzia³aæ pochopnie, zastanówmy siê i pomó¿my Mu wspólnie.

Ulryk Dariusz Scholandzki
Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 10:09:40
User Avatar Alexander Bleeser
Rank 3

Awards:
None
Member

Wasza Cesarska Wysoko¶æ,
Wasza Królewska Wysoko¶æ,
Wasza Ekscelencjo,

Przez niesamowicie d³ugi czas t³uczony by³ ten temat i jako i¿ OPM nic w kwestiach dla Koalicji kluczowych nie zmieni³o, Monarchia Austro-Wêgier wystêpuje z Organizacji. To chyba nie wymaga wyt³umaczenia. Je¶li chodzi, za¶, o tak ciê¿k± wypowied¼ Sekretarza Generalnego, to zupe³nie nie mogê poj±æ wzburzenia. S³usznie, 'kapitan tonie ostatni', jednak¿e proszê nas - co robi Wasza Ekscelencja razem z Jego Królewsk± Wysoko¶ci± - nie próbowaæ zdyskredytowaæ. Zapewniam Wasz± Ekscelencjê, ¿e pañstwa Koalicji ¶wietnie sobie poradz±, poza tym widaæ jest Wasza Ekscelencja ¼le poinformowany, bo WPW nie ma byæ instytucj± identyczn± jak OPM, nie bêdzie nieudolnym ONZetem.

Mimo i¿ nie powinienem by³ siê wypowiadaæ, sytuacja tego wymaga³a.

Pozdrawiam,

GG: 5526629 eldaron@wp.pl Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 13:43:21
User Avatar Patryk I
Rank 3

Awards:
None
Member

Czytaj±c propozycje zmian SG w karcie OPM stwierdzam ¿e ona nic nie zmienia i jeste¶my na NIE tej zmianie.
Królestwo Natanii jest coraz bli¿sze podjêcia decyzji w rezygnacji z cz³onkostwa w OPM.
Cz³onkowie OPM mog± Natanie uznaæ jako tchórza gdy¿ wygl±da to na ucieczke z ton±cego okrêtu lecz w rzeczywisto¶ci nie zgadzamy siê na istnienie organizacji CzS.
OPM ma byæ organizacj± której istnienie zapewiaj± jej cz³onkowie którzy s± równi wobec siebie a CzS przekre¶laj± t± "dewize".
Jak mamy byæ równi to wszyscy.Nie mo¿e byæ tak ¿e s± równi i równiejsi.
Co do decyzji Monarchii Austro - Wêgier to nale¿y uszanowaæ ich decyzje gdy¿ jest to panstwo w pe³ni suwerenne.
Pozdrawiam
Król Natanii
Patryk I Labacki

Król Natanii
Patryk I Labacki
Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 14:51:06
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencje,
Istotnie, moja wypowied¼ po decyzji Austro-Wêgier by³a emocjonalna. I trudno siê dziwiæ: ja chcê kompromisu, tymczasem jedna strona - Koalicja - tego kompromisu nie chce. Zamiast zmierzaæ do rozwi±zania sporu, Austro-Wêgry spór pog³êbi³y.
Ja nikogo nie próbujê dyskredytowaæ. Problem polega tylko na tym, ¿e mamy tu jakby dwie strony: jedna (ja jako SG oraz m.in. wystêpuj±cy tu Reprezentanci Scholandii i Sarmacji) chce wspó³pracy i porozumienia i poszukuje kompromisu, druga (Koalicja) ewidentnie nie chce wspó³pracy i porozumienia.
Co do Natanii: oczywi¶cie, Natania zadecyduje sama, zgodnie ze swoj± wol±.
Je¶li w wirtualnym ¶wiecie nie jeste¶my w stanie siê porozumieæ w do¶æ nieskomplikowanych sprawach, to doskonale rozumiem sytuacjê w ¶wiecie realnym. Rozumiem niechêæ czê¶ci v-pañstw do instytucji Cz³onków Sta³ych, jednak mo¿na by³o spokojnie próbowaæ znale¼æ w tej sprawie jaki¶ kompromis, jaki¶ konsensus - i jednocze¶nie pracowaæ nad sprawami konkretnymi, nie proceduralnymi. Tymczasem poza nielicznymi, wiêkszo¶æ nie chce pracowaæ nad wspó³prac± v-miêdzynarodow± - albo nie wypowiada siê w ogóle, albo skupia siê nad problemami proceduralnymi.
¯yczê jak najlepiej WPW. Nie wiem tylko, czemu nie mo¿na by³o tworzyæ tej organizacji równolegle do OPM - utrzymaæ OPM jako ogólne forum dialogu i wspó³pracy?

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 16:06:33
Rank 3

Awards:
None
Member

Wasza Ekscelencjo,

Nie wiem dlaczego Wasza Ekscelencja bez przerwy wspomina o kompromisie, które nie da siê uzyskaæ. WPW nie mo¿e istnieæ obok OPM z bardzo prostego powodu: wbrew temu, co Wasza Ekscelencja mówi, OPM nie jest 'forum dialogu i wspó³pracy' i nigdy nim nie bêdzie, póki istnieje instytucja Cz³onków Sta³ych. To samo z owym kompromisem - dalszy udzia³ w OPM by³by zamachem na w³asn± suwerenno¶æ, niemal¿e aktem autodestrukcji.

Koalicja chce wspó³pracowaæ i zapewne owy kryzys dawno by ju¿ min±³, gdyby Organizacja usunê³a z Karty zapis o Cz³onkach Sta³ych - bo przecie¿, je¶li wed³ug Waszej Ekscelencji, ten zapis nic nie znaczy i nikogo nie wynosi ponad innych, to po co on nam w³a¶ciwie jest?

S± Cz³onkowie Stali - nie ma porozumienia, a ten, jak go Wasza Ekscelencja nazwa³, 'problem proceduralny', jest obecnie jednym z najwiêkszych problemów polskiego Mikro¶wiata: problemem wolno¶ci, równo¶ci i braterstwa.

Z powa¿aniem,

RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 17:19:00
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencjo,
Gdybym chcia³ zbyæ tê wypowied¼ ¿artem, powiedzia³by, ¿e OPM to nie forum Rewolucji Francuskiej. Ale nie bêdê ¿artowa³.
Zostaj±c sekretarzem generalnym, przyszed³em "na zastane". I co zasta³em? OPM z jej Kart± oraz kilkunastoma cz³onkami. W tym w wiêkszo¶ci cz³onkami "niesta³ymi".
Mam pytanie: czemu Brugia, Surmenia i Austro-Wêgry zosta³y cz³onkami organizacji, z której za³o¿eniami siê nie zgadza³y? Co takiego siê sta³o, ¿e najpierw wszystko by³o OK, a nagle sprawa Karty OPM sta³a siê problemem godz±cym w Wolno¶æ, Równo¶æ i Braterstwo?...
Czy Cz³onkowie Stali zrobili co¶ takiego, co godzi w wolno¶æ kogokolwiek?... A mo¿e w braterstwo (je¶li istnieje...)? No, faktycznie, jest pewna nierówno¶æ. Ale czy np. Dreamland powinien byæ traktowany identycznie jak jakie¶ zupe³nie nowopowsta³e v-pañstwo z 7 mieszkañcami?...
Z wypowiedzi Ekscelencji widzê, ¿e jednak Koalicja stawia³a ultimatum. I nie chcia³a (wci±¿ nie chce) ¿adnych kompromisów. Wszystko - albo nic. Przepraszam, ale wygl±da to na celowo zorganizowan± akcjê, maj±c± na celu wyprowadzenie czê¶ci v-pañstw z OPM. Koalicja od pocz±tku wiedzia³a, ¿e chce za du¿o - i teraz zbiera plon swojego dzia³ania.
Wed³ug mnie has³a "wolno¶æ, równo¶æ, braterstwo" przykrywaj± cel: zniszczenie OPM.
Taki ewidentnie jest cel Surmenii, taki ewidentnie jest cel Austro-Wêgier. Nie bardzo rozumiem dlaczego? Zw³aszcza nie rozumiem JCKM Cesarza Austro-Wêgier, którego pozna³em "realnie" i z którym - jak mi siê wydawa³o - uda mi siê znakomicie porozumieæ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 17:27:38
User Avatar MichalORhada
Rank 5

Awards:
None
Member

Uwa¿am, ¿e JE Gensek zapêdza siê nieco, wszêdzie wêsz±c spiski zniszczenia OPM. Austro-Wêgry i Surmenia odesz³y (moim zdaniem nies³usznie), bo nie widzia³y mo¿liwo¶ci reformy, ew. uzna³y, ¿e szkoda na ni± ich wysi³ku. W±tpiê jednak, aby by³o to powodowane zamiarem destrukcji OPM.

Zjednoczone Imperium Tuolelenkki nie ma zamiaru wystêpowaæ z Organizacji Polskich Mikronacji, jednak dostrzega potrzebê zmian obecnej sytuacji.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 17:40:54
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencjo,
Na szczê¶cie nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej.
W tym przypadku jednak mamy do czynienia z ultymatywnym stawianiem ¿±dañ, gdy wiadomo, ¿e doprowadzi to do kryzysu i ¿±dania spe³nione nie zostan±. 1 + 1 = 2.
Oczywi¶cie, wola³bym siê myliæ.
Liczê na aktywny udzia³ Ekscelencji w reformowaniu OPM.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 21:36:28
User Avatar Nehelen LiD
Rank 2

Awards:
None
Member

Monarchia Austro-Wêgier podjê³a takow± decyzjê i chyba inne kraje nie musz± w ni± wnikaæ. Nale¿y j± uszanowaæ. S± niepodleg³ym krajem o dosyæ ju¿ d³ugiej tradycji.

Jednak¿e teraz zauwa¿y³em s³owa Ekscelencji Sekretarza Ko¶ciñskiego, który stwierdzi³, ¿e dzia³ania by³ zamierzone. Nie s±dzê. Wszelkie dzia³ania tych pañstw zmierza³y do reformy Organizacji i do prowadzenia dialogu, czy¿ nie? W takim razie, skoro dialog by³ wzajemnym obwinianiem siê i przerzucaniem pi³eczki, dany kraj móg³ wyst±piæ i nie podlega to dyskusji. Uwa¿am, ¿e te kraje maj± te¿ prawo do szukania alternatyw... Ale ja nie o tym.

Kiedy dowiedzia³em siê (a dok³adniej przeczyta³em by³), i¿ powsta³a Koalicja przeciwko zapisowi w Karcie OPM o Cz³onkach Sta³ych, nie zauwa¿y³em podjêcia g³osowania w tej sprawie. Nie mo¿na, nikt nie ma prawa, w moim odczuciu, zak³adaæ z góry, ¿e co¶ siê stanie, wiêc nie podejmujmy ¿adnych dzia³añ. Jedna osoba nie skupia w sobie wszystkich g³osów decyzyjnych krajów cz³onkowskich, wiêc warto by³oby sprawdziæ jak by³oby. Gdybanie to nie jest cecha dobrego dyplomaty. Oczywi¶cie nigdy nie powiedzia³em, ¿e chwalê Koalicjantów, sami o tym wiedz±, gdy z nimi rozmawia³em, ale przynajmniej ich nie krytykujê. Rozmy¶la³em nad rozwi±zaniem danego problemu dosyæ d³ugo, dlatego moim b³êdem mo¿e by³o milczenie. Jednak jestem dumny z tego, ¿e nie bra³em w tym udzia³u bezpo¶rednio. Nie zosta³em pos±dzony o stronnictwo. Dialog nie opiera siê najpierw na mocowaniu i t³amszeniu, z racji tego mo¿na by³o pierw g³osowanie zrobiæ, potem dodatkowo prowadziæ dysputê na ten temat, co zrobiæ. Cz³onkowie Stali wypowiedzieliby swoje zdanie, a nu¿ zmieniliby je, ale nie mo¿na zak³adaæ, ¿e tak nie sta³oby siê by³o. I na tym skoñczê przemy¶lenia, pó¼niej dodam wiêcej, jak siê lepiej poczujê.

Senator ds. Dyplomacji
Konsulatu Tyrencji i Luminatu
Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 29.08.2007 22:20:07
Rank 3

Awards:
None
Member

Wasza Ekscelencjo,

Powiem krótko: ¶mieszy mnie pañska wypowied¼. Oczywi¶cie, nie marzyli¶my o niczym innym, lecz zniszczeniu OPM. Marzy nam siê jedynie wieczna chwa³a kosztem Sarmacji, za¶ miast Królestwa Dreamlandu chcemy widzieæ zgliszcza. No i jeszcze Scholandia, która zostanie potraktowana broni± j±drow±, a jej flagi zostan± spalone.

¦mieszne. Nic wiêcej.

Czy Dreamland powinien byæ traktowany tak samo jak siedmioosobowe pañstwo? Proszê mi powiedzieæ, w czym Dreamland jest lepszy od siedmioosobowego - aktywnego (sic!) - pañstwa? Ma lepszy design? Ma systemy? Nie. Jest identyczn± organizacj±, tyle ¿e wiêksz±, a posun±³bym siê w swych stwierdzeniach nawet dalej: aktywna siedmioosobowa mikronacja z du¿± porcj± dobrych pomys³ów mog³aby byæ nawet skuteczniejsza w dzia³aniu od Dreamlandu, Scholandii, Sarmacji, Austro-Wêgier, Surmenii i Brugii razem wziêtych.

Proszê nie rzucaæ fa³szywych oskar¿eñ, samemu traktuj±c siedmioosobowe 'pakiety' potencja³u z pogard± - to siedmioosobowe pañstwo mo¿e w przysz³o¶ci staæ siê hiperkrajem, które bêdzie decydowaæ o losach mikro¶wiata w taki sposób, w jaki teraz nieudolnie próbuje 'Trójka'.

Z powa¿aniem,

RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 10:15:18
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencjo,
Nikogo nie traktujê z pogard±.
Fakt jest taki - chcemy czy nie - ¿e du¿e v-pañstwo ma znacznie wiêksze mo¿liwo¶ci dzia³ania. Choæby dlatego, ¿e mo¿e np. wystawiæ - bo ja wiem? - dziesiêcioosobowy korpus ambasadorów. Co ma znaczenie na arenie v-miêdzynarodowej. A ma³e v-pañstwo ma takie mo¿liwo¶ci g³ównie potencjalnie.
Problem nie polega na sztucznym wyrównywaniu - z rosyjska mówi±c, "urawni³owce". Chodzi o to by przyj±æ nie do wiadomo¶ci - wiêksze v-pañstwa je¶li maj± wiêcej uprawnieñ, to i wiêcej obowi±zków i wiêksz± odpowiedzialno¶æ. Tak¿e za wspomaganie tych mniejszych. Co¶ za co¶. I nie chodzi o jakie¶ szczególnie wielkie uprawnienia "du¿ych".
Mo¿na oczywi¶cie zastosowaæ "urawni³owkê". Tyle, czy mniejsze v-pañstwa jej podo³aj±? Tak po ludzku, prosto: znajd± ludzi by dzia³ali?...
Tu chodzi nie o idee, a o sprawno¶æ dzia³ania i wspó³odpowiedzialno¶æ za organizacjê.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 10:58:11
User Avatar Anarchia Napalm Perun
Rank 3

Awards:
None
Member

Przede wszystkim witam wszystkich Pañstwa serdecznie!

Osobi¶cie nie wydaje mi siê dobrym pomys³em roz³amanie OPM tworzeniem alternatywnej organizacji. Niestety, ale spowoduje to powstanie dwóch klubów- czego¶ w rodzaju G-7 i po przeciwnej alternatywnego sojuszu, który bêdzie skupia³ w wiêkszo¶ci kraje mniejsze i Austro- Wêgry jako co¶ w rodzaju du¿ego przedstawiciela i wyraziciela g³osów mniejszo¶ci (taka Brazylia lub Indie).

Moim zdaniem szkoda, bo powstanie nowej organizacji skutecznie przekre¶la mo¿liwo¶æ funkcjonowania wirtualnego ONZu. Ani jedna, ani druga organiziacja nie stanie siê podstaw± do budowania nowej struktury, w której mog³yby siê znale¼æ wszystkie aktywne pañstwa.

Oczywi¶cie popieram d±¿enie MA-W, ju¿ pewnie nieaktualne, do reformy OPM. Instytucja cz³onków sta³ych jest poroniona totalnie. Ale b³±d OPM polega³ moim zdaniem na bardzo ³atwym przyjmowaniu do miêdzynarodowej spo³eczno¶ci wszelkich tworów pseudopañstwowych. Bo, z ca³ym szacunkiem dla mojego v-ojca, ale Teulo... co¶ tam, bo wymówiæ tego nie potrafiê, pañstwo, które ma jednego obywatela i w dodatku jest pod opiek± nieuznawanego prawie powszechnie tworu oderwanego od KS to jaki¶ ¶miech na sali.

Jakakolwiek organizacja a'la ONZ, która ma byæ powa¿n± instytucj± miêdzynarodow± nie mo¿e sobie pozwoliæ na przyjmowanie do swojego grona kilkuosobowych yoyonacji. I niech bêdzie to przestroga dla nowej organizacji v-miêdzynarodowej, a dla OPM nauczka, ¿e nie mo¿na przyjmowaæ byle kogo. Bo ostra selekcja na wstêpie pozwoli³aby unikn±æ potrzeby tworzenia instytucji cz³onków sta³ych.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 11:29:29
User Avatar MichalORhada
Rank 5

Awards:
None
Member

Wasza Ekscelencjo, je¿eli pragnie WE obra¿aæ jednego z cz³onków OPM, to czy naprawdê warto by³o siê w ogóle wypowiadaæ?

OPM pod tym wzglêdem powinna kontynuowaæ tradycje FPM, które by³o miejscem wymiany pogl±dów dla wszystkich wirtualnych pañstw, bez wzglêdu na ich wielko¶æ czy zaawansowanie techniczne.

Postawa Wande... Wanda... czy jak to siê tam zwie, jest sprzeczna z ich w³asn± ideologi± - a podobno og³aszaj± siê jako zwolennicy wolno¶ci...

BTW - nie zapamiêtanie s³owa Tuolelenkka dowodzi chyba tylko jednego. S³abo¶ci umys³u, potwierdzanej rzucanymi oszczerstwami.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 12:56:33
Rank 3

Awards:
None
Member

MichalORhada napisa³/a:
Wasza Ekscelencjo, je¿eli pragnie WE obra¿aæ jednego z cz³onków OPM, to czy naprawdê warto by³o siê w ogóle wypowiadaæ?

OPM pod tym wzglêdem powinna kontynuowaæ tradycje FPM, które by³o miejscem wymiany pogl±dów dla wszystkich wirtualnych pañstw, bez wzglêdu na ich wielko¶æ czy zaawansowanie techniczne.

Postawa Wande... Wanda... czy jak to siê tam zwie, jest sprzeczna z ich w³asn± ideologi± - a podobno og³aszaj± siê jako zwolennicy wolno¶ci...

BTW - nie zapamiêtanie s³owa Tuolelenkka dowodzi chyba tylko jednego. S³abo¶ci umys³u, potwierdzanej rzucanymi oszczerstwami.

Odpowiedzia³em na LDMW, mam nadziejê, ¿e to rozja¶ni w±tpliwo¶ci. Je¶li zajdzie potrzeba, zacytujê odpowied¼ tutaj.

Umys³ mam s³aby, ale przynajmniej wiem, w jakim kraju wirtualnym chce dzialac i w stosunku do ktorego jestem lojalny. Bo Wasza Ekscelencja jest szefem Morwanu, reprezentuje w OPM Tuolelenkke, a w Wandystanie jest kwiatonem.

RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 14:33:48
User Avatar Mateusz Walczak
Rank 4

Awards:
None
Member

Witam,

Przede wszystkim na pocz±tku chcia³bym powidzieæ, ze jestem niemile zaskoczony faktem wyst±pienia z OPM A-W. JCKM Franciszek Józef II jak i ca³y naród chcieli pracowac dla organizacji, a to wyst±pienie jest ogromnym zaskoczeniem i jednoczêsnie stwierdzam, i¿ nie rozumiem tak drastycznej decyzji ze strony A-W.

Pro¶ba dla Pana Bruthusa Perun- Radetzky: Pañstw, które posiadaj± skróty KS jest co najmniej du¿o (Królestwo Scholandii, Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Surmeñskie), dlatego mimo, i¿ wiem, ze mia³ Pan na my¶li Sarmacja, to prosi³bym na przysz³o¶æ u¿ywania skrótów, które jasno mówi±, o którym kraju Pan mówi.

Ponadto pro¶ba do Pana O'Rhady oraz Pana Perun- Radetzky: Je¶li Panowie nie pamiêtaj± nazw krajów innego Reprezentanta to proponujê skorzystaæ z opcji "Kopiuj", a nastêpnie "Wklej", gdy pisz± Panowie post.

Co do wypowiedzi Pana Alexander Bleeser, który mia³ ju¿ siê dawno usun±æ z forum OPM, a wci±¿ na nim siedzi i stara siê zrobiæ jeszcze wiêcej szkód. Gdyby odszed³ Pan zaraz po swojej deklaracji, uwa¿a³bym, ¿e Brugia odesz³a i jej predstawiciele te¿. A Pan wci±z chce zniszczyæ jak najwiêcej z obecnie dzia³aj±cych w OPm krajów, wyprowadziæ razem ze sob± i stworzyæ buntownicz± atmosferê w OPM. Pzrypomnê, ¿e ¿adna osoba spoza OPM, je¶li nie jest Reprezentantem nie mo¿e uczestniczyæ w obradach. Je¶li siê Pan nie zgadza - proszê siê wypowiedzieæ.

Je¶li niektóre kraje uwa¿aj±, ¿e stworz± w 3-4 drugi OPM - to niech sobie robi±. Róbcie sobie, trwajcie w przekonaniu, ¿e co¶ tworzycie. Ale to oznacza, ¿e nie umiecie ustaliæ kompromisu, znale¼æ rozwi±zanie, czy po ludzku dogadaæ siê - czyli po prostu nie jeste¶cie Panowie dyplomatami. Przecie¿ mo¿naby za³o¿yæ drugi ONZ, drug± Uniê Europejsk± - ale tam sa dyplomaci i staraj± siê ustaliæ kompromis, wycofaæ siê z jakiej¶ korzy¶ci dla siebie w zamian za co¶ dla innego kraju. A tymczasem KSur, A-W i ZKB uwa¿aj±, ¿e kompromis po czasie jest z³y, udowadniaj±, jacy to repreantanci Sarmacji, Scholandii, Dreamlandu i k±zyd kto ich popiera jest zly. Owszem, system Cz³onków sta³ych by³ stworzony po to, aby Trójk± by³a stabilizacj± w stosunku do mniejszych pañstw, których rozpad ma wiêksze prawdopodobieñstwo, ni¿ np. Sarmacji. teraz my wychodzimy z propozycj± Rady Karty OPM, wg mnie to kompromis, ale Wy, widz±c, ¿e ju¿ nie macie racji wojuj±c jedynie argumentem Cz³onków sta³ych i widz±c, ¿e my jeste¶my w stanie to zlikwidowaæ, odwracacie siê. W takim razie nie jeste¶cie dyplomatami. Nie umiecie znale¼æ komrpomisu, tylko stawiacie swoje warto¶ci ponad wszystko. A gdy widzicie, ze Wasz argument straci³ na wa¿no¶ci, uwajecie, ¿e Was ju¿ nie ma. S³uszna ideologia. Je¶li takie idee bêd± przelane w WKW, to za kilka tygodni i on siê rozpadnie.

Je¶li przedstawiciele A-W, ZKB i KSur s± dyplomatami i umiej± negocjowaæ, to teraz powinni zacz±c rozmowy z OPM: naprawdê, my potrafimy ust±piæ od jakiej¶ decyzji, SG OPM oraz Scholandia i Dreamland pokazali, ze mog± zrezygnowaæ z czego¶ dla dobra iminia innych. A czy Wy, Drodzy Byli Reprezentanci przy OPM z Austro-Wêgier, Królestwa Surmeñskiego i ZK Brugii jeste¶cie w stanie wycofaæ swoj± decyzjê, widz±c chêæ do dalszej wspó³pracy?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 18:15:21
Rank 3

Awards:
None
Member

Mateusz Walczak napisa³/a:

Pro¶ba dla Pana Bruthusa Perun- Radetzky: Pañstw, które posiadaj± skróty KS jest co najmniej du¿o (Królestwo Scholandii, Ksiêstwo Sarmacji, Królestwo Surmeñskie), dlatego mimo, i¿ wiem, ze mia³ Pan na my¶li Sarmacja, to prosi³bym na przysz³o¶æ u¿ywania skrótów, które jasno mówi±, o którym kraju Pan mówi.

Ponadto pro¶ba do Pana O'Rhady oraz Pana Perun- Radetzky: Je¶li Panowie nie pamiêtaj± nazw krajów innego Reprezentanta to proponujê skorzystaæ z opcji "Kopiuj", a nastêpnie "Wklej", gdy pisz± Panowie post.

Pro¶ba do Ja¶nie Pana Walczaka.

O ile pro¶bê o KS rozumiem (chocia¿ nie do koñca, bo zawsze mo¿na dopytaæ, a sam Pan z kontekstu wyczyta³, o jakie KS chodzi), to drug±... albo lepiej nie powiem, bo zaraz siê zacznie afera.

Powiem tylko, ¿e pouczeniami to mo¿e Pan zrobiæ stosunkom wandejsko- scholandzkim wiêcej szkody ni¿ po¿ytku. I proszê o uszanowanie specyfiki kulturowej Wandystanu. Powiedzia³em, co mia³em na my¶li, w najspokojniejszy wandejski sposób.

Gdybym mówi³ po wandejsku i to w dialekcie zwanym perunowym, us³ysza³by Pan co¶ takiego:

S³uchaj Synku, 3#$%^ sobie te rady @@#$%^&

Mam nadziejê, ¿e Scholandczycy potrafi± zrozumieæ, ¿e kultura innego kraju mo¿e byæ inna od Scholandzkiej. I zaznaczam, ¿e nie mam ¿adnych uprzedzeñ ani do Pana ani do Scholandii i liczê na merytoryczn± dyskusjê, bez czepiania siê drobiazgów, w przysz³o¶ci.

Pozdrawiam serdecznie

RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 18:36:28
Rank 6

Awards:
None
Admin

Ekscelencjo,
Mam ogromn± pro¶bê o pos³ugiwanie siê tutaj nie jêzykiem wandejskim, w dialekcie perunowym zw³aszcza, a jêzykiem dyplomatycznym.
Proszê siê przemóc! smiley
Na marginecie: Dyrektor Walczak jest Scholandczykiem, ale jego narodowo¶æ i obywatelstwo nie ma znaczenia, gdy wystêpuje jako dyrektor Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM. Podobnie jak moja narodowo¶æ i obywatelstwo nie maj± znaczenia, gdy wystêpuje jako Sekretarz Generalny...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Edited by Piotr Koscinski on 30.08.2007 18:43:48
RE: Wypowiedzenie Karty OPM - Posted on 30.08.2007 18:46:46
Rank 3

Awards:
None
Member

Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencjo,
Mam ogromn± pro¶bê o pos³ugiwanie siê tutaj nie jêzykiem wandejskim, w dialekcie perunowym zw³aszcza, a jêzykiem dyplomatycznym.
Proszê siê przemóc!
Na marginecie: Dyrektor Walczak jest Scholandczykiem, ale jego narodowo¶æ i obywatelstwo nie ma znaczenia, gdy wystêpuje jako Syrektor Gabinetu Sekretarza Generalnego OPM. Podobnie jak moja narodowo¶æ i obywatelstwo nie maj± znaczenia, gdy wystêpuje jako Sekretarz Generalny...

Ale¿ ja nie zamierzam odrzucaæ jêzyka dyplomacji. Ale jednocze¶nie jestem Wandejczykiem i podobnie jak szanujê obyczaje innych kultur, proszê o uszanowanie moich. Nie chce mi chyba Diuk powiedzieæ, ¿e mamy siê ró¿niæ kulturowo, ale podczas dyskusji w OPM stosowaæ tylko obyczaje monarchistyczne. Bo nak³anianie mnie do stosowania takich a nie innych obyczajów, czy takiego a nie innego jêzyka, okre¶la siê jako przemoc symboliczn±.

Przeoczy³em podpis Pana Dyrektora. Ale nie zmienia to faktu, ¿e nie mo¿na kogo¶ oddzieliæ od jego kultury i kraju, tylko dlatego, ¿e sprawuje obecnie funkcjê dyrektora czy sekretarza.

Jest jednak Diuk Sarmat±, a Pan Dyrektor Scholandczykiem. Ale nie ci±gnijmy tej dyskusji, bo wydaje mi siê, ¿e nie ma potrzeby.

Miesi±c ze mn± Drodzy Pañstwo wytrzymacie, bo tyle zosta³o mi do koñca kadencji.

Pozdrawiam

Page 1 of 2 1 2 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username