| Author |
RE: Porozmawiajmy o mapie! |
MichalORhada

Rank 5

|
| Posted on 06.03.2009 19:29:02 |
|
|
|
Znakomicie - powodzenia! Jak rozejrzeæ siê doko³a, organizacje bez szefów radz± sobie najlepiej.
Co prawda nie znam akurat przyk³adu - ale znam na tomiast przyk³ad organizacji z szefem, która radzi sobie jak najgorzej.
No jasne - akceptacja Ekscelencji O'Rhady zast±pi wszystko!
Nie - akceptacja pañstw mikro¶wiata. Ju¿ teraz w pracach MOK uczestnicz± mieszkañcy wiêkszej liczby nacji, ni¿ jest w OPM. Wasza Ekscelencja nie wyobra¿a sobie akceptacji Sarmacji dla tych prac - ja powiem tak - nie wyobra¿am sobie, ¿eby mia³o to jakikolwiek wp³yw na te prace.
A co ma do tego Sarmacja? Czy ja jestem reprezentantem Sarmacji?
Proszê zadaæ sobie samemu to pytanie. I dobrze to rozwa¿yæ - które pañstwa przez d³ugi czas otrzymywa³y od Waszej Ekscelencji ciche wsparcie, a które by³y dyskryminowane, m.in. z pogwa³ceniem Karty OPM przez Wasz± Ekscelencjê.
A co, niby przedstawiciele Sarmacji nie potrafi± "normalnie rozmawiaæ z osobami z pañstw które maj± mniej ni¿ 10 mieszkañców"? A niby czemu?
I ponownie - proszê zapytaæ siê samego siebie. Zwrócê tylko uwagê, aby Wasza Ekscelencja spojrza³a na niektóre sformu³owania, które jasno daj± odczuæ stosunek Waszej Ekscelencji do mniejszych mikronacji.
A je¿eli nie dostrzega Wasza Ekscelencja problemu stosunku Sarmacji do wielu pañstw v-¶wiata, to có¿, tylko ¿a³owaæ utraconej spostrzegawczo¶ci.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 06.03.2009 22:35:48 |
|
|
|
Ju¿ teraz w pracach MOK uczestnicz± mieszkañcy wiêkszej liczby nacji, ni¿ jest w OPM. Wasza Ekscelencja nie wyobra¿a sobie akceptacji Sarmacji dla tych prac - ja powiem tak - nie wyobra¿am sobie, ¿eby mia³o to jakikolwiek wp³yw na te prace.
Proszê nie przypisywaæ mi s³ów, których nie wypowiedzia³em.
Ja jestem w stanie wyobraziæ sobie bardzo wiele.
A co do meritum: to co, Ekscelencja Lord umie¶ci Sarmacjê tam, gdzie uzna za stosowne i Sarmacji nic do tego?
¦wietny pomys³.
Proszê zadaæ sobie samemu to pytanie. I dobrze to rozwa¿yæ - które pañstwa przez d³ugi czas otrzymywa³y od Waszej Ekscelencji ciche wsparcie, a które by³y dyskryminowane, m.in. z pogwa³ceniem Karty OPM przez Wasz± Ekscelencjê.
Nie ma co rozwa¿aæ podobnie absurdalnych zarzutów.
Zwrócê tylko uwagê, aby Wasza Ekscelencja spojrza³a na niektóre sformu³owania, które jasno daj± odczuæ stosunek Waszej Ekscelencji do mniejszych mikronacji.
Proszê nie wymy¶laæ czego¶, czego nie ma. Mój strosunek do wszystkich mikronacji jest identyczny.
Powtarzam: to absurdalne, wyssane z palca zarzuty, zreszt± - typowe dla Waszej Ekscelencji, Mo¶ci Lordzie!
A je¿eli nie dostrzega Wasza Ekscelencja problemu stosunku Sarmacji do wielu pañstw v-¶wiata, to có¿, tylko ¿a³owaæ utraconej spostrzegawczo¶ci.
I znów Ekscelencja belki w swym oku nie dostrzega, a ¼d¼b³o w oku innego!
Kliniczny przyk³ad antysarmatyzmu u eksSarmaty...
A szkoda...
EOT
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
Edited by Piotr Koscinski on 06.03.2009 22:37:19 |
|
| Author |
Adrian Scott

Rank 2

|
| Posted on 07.03.2009 14:22:36 |
|
|
Stosunek niektórych osób do OPM i jej zarz±du jest niekiedy wprost zadziwiaj±cy.
Dzia³am w OPM od pa¼dziernika 2008 roku i mówi±c szczerze, jeszcze nigdy nie spotka³em siê z przyk³adem jakiej¶ stronniczo¶ci czy faworyzowania okre¶lonych pañstw przez Jego Ekscelencjê Sekretarza. Wypowiedzi typu ,,a gdyby Sarmacja" czy ,,Sarmacja tutaj to, tutaj tamto" s± wrêcz irytuj±ce. Czy naprawdê niektórym wydajê siê, i¿ OPM to marionetkowa organizacja kontrolowana przez obecnie najwiêksze v-pañstwo w Polsce? Je¿eli tak to tym osobom polecam ,,odzyskanie spostrzegawczo¶ci".
Niedawno podczas prywatnej rozmowy spotka³em siê ze sformu³owaniem: ,,Mia³em racjê, OPM jest do koñca zdominowane przez Sarmatów, bo nawet ich ¶wiêto odbywa siê w Grodzisku". Takie twierdzenie by³o raczej wyrazem ignorancji ni¿ podmiotowej krytyki. Po pierwsze Ekscelencja Sekretarz by³ w tym okresie nieobecny, za¶ z tego co wiem decyzje o lokacji ¶wiêta podjêli JE de Wega i JE Walczak w porozumieniu z delegatami. Po drugie za¶ to Sarmacja jako pierwsza zainteresowa³a siê obchodami ¶wiêta i doskonale siê do nich przygotowa³a. Czy w takim wypadku nie nale¿a³o im siê?
Mówimy o stosunku do ma³ych pañstw. Osobi¶cie nie sprzeciwiam siê ma³ym i rozwijaj±cym siê pañstewkom, ale niech utrzymuj± one choæ minimalny poziom! Mamy dosyæ nanonacji, aby wspieraæ jeszcze te nowo powsta³e. Gdyby OPM sprzeciwia³o siê ma³ym pañstwom to dlaczego staramy siê pomóc Tyrencji?
Jak widaæ temat mapy zszed³ na tor niepotrzebnej wymiany zdañ i delikatnej k³ótni. Nie powinno tak byæ. Mieli¶my rozmawiaæ o mapie, wiêc trzymajmy siê tego.
Za¶ osoby, którym nie podoba siê co i jak robimy, a nie odnosz± siê bezpo¶rednio do kwestii mapy, nie musz± uczestniczyæ w dyskusji.
Tylko troszeczkê opamiêtania i racjonalnego spojrzenia na sytuacjê 
(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM |
|
| Author |
MichalORhada

Rank 5

|
| Posted on 07.03.2009 21:07:22 |
|
|
|
Piotr Koscinski napisa³/a:Proszê nie przypisywaæ mi s³ów, których nie wypowiedzia³em.Ja jestem w stanie wyobraziæ sobie bardzo wiele.
S³ucham? A to zdanie: "Nie wyobra¿am sobie, by np. Scholandia, Sarmacja czy choæby Samunda zechcia³y "tak po prostu" zaakceptowaæ prace prowadzone przez kartografów z innych pañstw" to sobie wymy¶li³em? Ja równie¿ mam bujn± wyobra¼niê, ale bynajmniej nie wymy¶lam wypowiedzi Waszej Ekscelencji.
A co do meritum: to co, Ekscelencja Lord umie¶ci Sarmacjê tam, gdzie uzna za stosowne i Sarmacji nic do tego? ¦wietny pomys³.
Bynajmniej. Ja jestem pragmatykiem (w przeciwieñstwie do dogmatyków w MOK, którzy domagaj± siê usuniêcia z mapy pañstw nie bêd±cych w tej organizacji) i nie uwa¿am, ¿eby rozs±dne by³oby przesuwanie czy usuwanie pañstw spoza organizacji. Jednak rozs±dek podpowiada mi, ¿e takie pañstwa same pozbawiaj± siê wp³ywu na kszta³t mikro¶wiata, który bêdzie uznawany przez wiêkszo¶æ pañstw.
Nie ma co rozwa¿aæ podobnie absurdalnych zarzutów.
Oczywi¶cie, nie ma co ich rozwa¿aæ. Nie po to tu jeste¶my. Je¿eli jednak kto¶ jest zainteresowany dowodami - proszê pytaæ - wyja¶niê sprawê tu, b±d¼ przez PW.
Kliniczny przyk³ad antysarmatyzmu u eksSarmaty...
Bynajmniej. Przyk³ad sceptycyzmu co do pobudek i dzia³añ Waszej Ekscelencji - jak najbardziej. Ja nie atakujê Sarmacji za to, ¿e jest Sarmacj±, ale za jej konkretne dzia³ania.
Zreszt±, czego innego spodziewaæ siê mo¿na od zdrajcy i secesjonisty?
EOT
Oczywi¶cie Naj³atwiej jest zakrzykn±æ "te zarzuty to absurd" po czym wycofaæ siê z dalszej rozmowy. No, ale do tego jestem ju¿ w przypadku Waszej Ekscelencji przyzwyczajony.
Adrian Scott napisa³: Dzia³am w OPM od pa¼dziernika 2008 roku i mówi±c szczerze, jeszcze nigdy nie spotka³em siê z przyk³adem jakiej¶ stronniczo¶ci czy faworyzowania okre¶lonych pañstw przez Jego Ekscelencjê Sekretarza.
A to faktycznie. W tym czasie ju¿ nie by³o potrzeby faworyzowaæ i byæ stronniczym - bo ca³e OPM po pierwsze by³o ju¿ tak senne, ¿e prawie zmar³e, a po drugie ju¿ nie by³o z kim siê spieraæ.
Czy naprawdê niektórym wydajê siê, i¿ OPM to marionetkowa organizacja kontrolowana przez obecnie najwiêksze v-pañstwo w Polsce?
Nigdy tak nie twierdzi³em. Natomiast jestem ¶wiadom, ¿e OPM to klub w którym wszyscy poklepuj± siê po pleckach, tworz± konwencje o znikomym znaczeniu, po czym staraj± siê usuwaæ wszystko, co mo¿e byæ zagro¿eniem dla ich koncertu s³odkich u¶miechów i harmonijnej wspó³pracy - przez co niezdatna do spojrzenia na jakikolwiek problem z wiêcej ni¿ jednej strony.
(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 07.03.2009 21:59:31 |
|
|
|
Czy naprawdê niektórym wydajê siê, i¿ OPM to marionetkowa organizacja kontrolowana przez obecnie najwiêksze v-pañstwo w Polsce?
Nigdy tak nie twierdzi³em. Natomiast jestem ¶wiadom, ¿e OPM to klub w którym wszyscy poklepuj± siê po pleckach, tworz± konwencje o znikomym znaczeniu, po czym staraj± siê usuwaæ wszystko, co mo¿e byæ zagro¿eniem dla ich koncertu s³odkich u¶miechów i harmonijnej wspó³pracy - przez co niezdatna do spojrzenia na jakikolwiek problem z wiêcej ni¿ jednej strony.
Mo¿e by tak konkrety...
Jak do tej pory to jest pomówienie ale jak znam przedmówcê, to bêd± to tylko pomówienia lub domys³y.
Ja nie czujê aby Samunda czy moja osoba by³a poklepywana po pleckach lub bym kogo¶ poklepywa³a, nie nale¿ê do osób o fa³szywym u¶miechu i nie mam zamiaru z nikim wchodziæ w spiski czy nawet konszachty.
Samunda jest w OPM bo ta organizacja jest stabilna, mo¿e dzia³a wolno ale dzia³a i daje mojemu pañstwu poczucie bezpieczeñstwa.
Zapewniam pana, o ile kto¶ wobec mnie jest w porz±dki, nie próbuje za plecami prowadziæ brudnych dzia³añ, ja równie¿ wobec tej osoby/pañstwa bêdê zachowywa³a siê poprawnie i dzia³a na jego korzy¶æ, a nie na szkodê.
Powiem jedno, gdyby zaistnia³a sytuacja, w której OPM zachowa³oby siê niestosownie do jakiego¶ pañstwa cz³onkowskiego, broni³abym go, a je¶li dosz³abym do wniosku, ¿e w OPM ¼le siê dzieje nie by³oby tu Samundy, nikt mnie nie zmusza do bycia w OPM, w ka¿dej chwili mogê powiedzieæ... Auf Wiedersehen!
Zatem pana jakie¶ spiskowe teorie czy wyolbrzymione senne mary nie maj± pokrycia w rzeczywistym stanie rzeczy, to tylko wirtual i bynajmniej ja nie mam zamiaru traciæ zdrowia i szczerze powiem, ¿e dziêki takim ludziom jak pan to przestaje byæ zabawa a tylko staje siê szarpanin±.
Nie chce mi siê ju¿ pisaæ z panem, bo co by kto nie napisa³ tu to zaraz wysnuje pan teoriê, ¿e pewnie by³ sterowany przez Sarmacjê, a w najlepszym wypadku przez SG..... ¿a³osne.
Pozdrawiam i ¿yczê wiêcej luzu, czasem warto trochê odpocz±æ by spojrzeæ na wszystko z perspektywy...
Kwaheri i lala salama.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 07.03.2009 22:08:39 |
|
| Author |
Adrian Scott

Rank 2

|
| Posted on 07.03.2009 22:20:21 |
|
|
|
Nie s±dzê Ekscelencjo. Wysuwa Ekscelencja tego typu wnioski, a przecie¿ nie ma bezpo¶redniej styczno¶ci z pracami OPM. Elderland jest cz³onkiem tej¿e Organizacji i nie bierze udzia³ w jakim¶ zbiorowym koncercie "poklepywania plecków i harmonijnych u¶miechów". Jak ka¿da organizacja miêdzynarodowa mamy tak¿e okre¶lony interes i si³± rzeczy sprzeciwiamy siê temu, co w niego godzi. Nie bêdziemy przecie¿ chwaliæ zjawisk, które naruszaj± ³ad i porz±dek Mikro¶wiata oraz koliduj± z pañstwami cz³onkowskimi.
Gdyby¶my na wszystkie problemy patrzyli tylko z jednej perspektywy to w OPM nie by³oby ró¿nic zdañ i interesów. Równie dobrze mo¿emy my, podobne stwierdzenie skierowaæ do nadawcy.
Jak ju¿ wspomina³em odeszli¶my od w³a¶ciwego tematu dyskusji i radzê do niego powróciæ. Proszê ju¿ wiêc nie tworzyæ niepotrzebnych k³ótni, a je¿eli ma jeszcze Ekscelencja jakie¶ zastrze¿enia to istnieje tutaj kawiarnia, gdzie mo¿na swobodnie porozmawiaæ 
(-)Adrian hr. Scott
Szef Delegacji KE przy OPM
Edited by Adrian Scott on 08.03.2009 14:16:52 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 08.03.2009 14:00:49 |
|
|
Do Al Rajnu:
OPM jest niezdolna do reform a Al Rajn nie bêdzie przystêpowa³ do organizacji która nie fukcjonuje jak nale¿y.
OPM ju¿ przesz³a bardzo powa¿ne reformy, np. pozby³a siê instytucji "cz³onków sta³ych", zrównuj±c w prawach wszystkich cz³onków OPM.
Zostawiaj±c na boku spory nie prowadz±ce do nik±d, badzo proszê o konkretne uwagi i sugestie: jakie zdaniem Al Rajn potrzebne by³yby reformy OPM - i jak powinna dzia³aæ OPM by by³o to "jak nale¿y"?
Uwzglêdniaj±c przy tym fakt, ¿e aktywno¶æ Cz³onków OPM na forum organizacji jest zró¿nicowana... czasami mniej ni¿ skromna.
I uwzglêdniaj±c fakt, ¿e w organizacji miêdzynarodowej nikt nie mo¿e nikogo do niczego zmusiæ.
Do JE O'Rhady:
Zreszt±, czego innego spodziewaæ siê mo¿na od zdrajcy i secesjonisty?
Prywatnie powiem tak: uwa¿am, i¿ Ekscelencja obrazi³ siê na Sarmacjê bo Ekscelencja uzna³, ¿e nie jest wystarczaj±co w Sarmacji doceniony. Nie dosta³ Ekscelencja stanowisk, jakie chcia³ - i nie zdo³a³ przeforsowaæ Ekscelencja swojego punktu widzenia. No to Ekscelencja sobie zrobi³ secesjê.
Takie jest moje zdanie, przepraszam, je¶li Ekscelencjê urazi³em.
I prywatnie te¿ powiem, ¿e Ekscelencja wnosi sporo specyficznego, o¿ywczego powiewu wszêdzie, gdzie Wasza Lordowska Mo¶æ siê zjawi, zazwyczaj siej±c zamêt i zamieszanie - ale zamêt i zamieszanie bywaj± lepsze od bezruchu.
Oficjalnie powiem tak: jako Sekretarz Generalny OPM czuwam nad ¶cis³ym przestrzeganiem Karty OPM i moje prywatne zdanie nie ma najmniejszego znaczenia.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Michael von Lichtenstein

Rank 3

|
| Posted on 09.03.2009 21:47:50 |
|
|
Wasze Ekscelencje,
Swoje zdanie w zwi±zku z zaistnia³± awantur± wyrazi³em w bardziej konkretnym temacie, na Sali Plenarnej.
(-) Ksi±¿ê Michael von Lichtenstein h. W±¿ |
|
| Author |
leperr

Rank 1

|
| Posted on 14.03.2009 12:24:22 |
|
|
Ja¶nie O¶wiecony diuku Sekteratrzu,
Ekscelencje
Widzê, ¿e siê bardzo rozwin±³ w±tek. Problem pierwszy jest taki, ¿e je¶li ktokolwiek w MOK my¶li, ¿e jest to organizacja apolityczna, plecie bzdury. Jedynym celem jego istnienia zdaje siê byæ mapa polityczna (sic!). Wobec tego wszelkie ustalenia miêdzynarodowe maj± tu spor± warto¶æ. Jednakowo¿ cz³onkom MOK nie w smak jest cokolwiek ustalaæ, gdy kieruj± siê wizj± mikro¶wiata kreowan± przez morwañskiego secesjonistê i awanturnika. A¿ dziw bierze, ¿e tyle konkretnych osób da³o siê omotaæ. Jest rzecz± oczywist±, ¿e pewnych rzeczy Sarmacja nie zaakceptuje, bo to jest sprzeczne z jej racj± stanu! A ju¿ wielokrotnie mieli¶my okazjê siê przekonaæ, ¿e rozmowy z WRM skutków wymiernych nie przynios±.
Casus Reunionu dowodzi, ¿e powoli siê MOK bêdzie w swojej inicjatywie gubi³a. Ma³e pañstwa, na czele z Morvanem, który teraz mo¿e pokazaæ jaki to on wa¿ny, raduj± siê faktem nawi±zania dialogu z wiêksz± mikronacj±. Podejrzewam, ¿e zostanie ona na mapie umieszczona w ramach po³echtywania swych ambicji. Ale na jakich zasadach? Zasad nie ma, Ekscelencje! I to jest znamienne.
I proszê nie szafowaæ pojêciami "kartograf" i "profesjonalizm", bo choæ mapa jest estetyczna i w znakomitej czê¶ci - co przyznam - znamiona mapy wyczerpuje, do kartografii jeszcze MOK daleko.
Henryk K. v-hr. von Thorn-Leszczyñski
Ksiêstwo Sarmacji |
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 14.03.2009 15:28:08 |
|
|
Lud... ekhm... to znaczy Ekscelencje! Po co ta zgry¼liwo¶æ? To ¿e Morvan bierze udzia³ w pracach MOK nie znaczy ¿e przeniesie Sarmacjê ;p
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 14.03.2009 16:02:32 |
|
|
Ja tam wolê by Morvan za bardzo nie decydowa³ o mapie Samundy... 
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Zelazny_Zuk

Rank 2

|
| Posted on 14.03.2009 16:10:56 |
|
|
WKM, Morvan wycofuje siê z Samundy dziêki dobrej woli MOK. Ta z³a organizacja zarz±dzana przez wrednego separatystê bardzo prosto rozwi±za³a sprawê Cesarstwa Samundy. Wypada³oby podziêkowaæ JKCM Franciszkowi Józefowi II i JKM Pavlowi Zeppowi, ¿e pozwolili na umieszczenie rekompensaty terytorialnej dla Morvanu przy swoich granicach.
Starszy Puchacz ds. kontaktów z Innymi Ludami |
|
| Author |
Adrian Scott

Rank 2

|
| Posted on 14.03.2009 16:12:16 |
|
|
|
leperr napisa³/a:
Problem pierwszy jest taki, ¿e je¶li ktokolwiek w MOK my¶li, ¿e jest to organizacja apolityczna, plecie bzdury. Jedynym celem jego istnienia zdaje siê byæ mapa polityczna (sic!). Wobec tego wszelkie ustalenia miêdzynarodowe maj± tu spor± warto¶æ. Jednakowo¿ cz³onkom MOK nie w smak jest cokolwiek ustalaæ, gdy kieruj± siê wizj± mikro¶wiata kreowan± przez morwañskiego secesjonistê i awanturnika.
Muszê zgodziæ siê z Ekscelencj±. Jak ju¿ wspomina³em nie popieram tego w jaki sposób zorganizowana jest MOK, lecz zale¿y mi na tym, aby w koñcu powsta³a ostateczna wersja mapy Mikro¶wiata. Z tego powodu jestem w stanie pój¶æ na pewne ustêpstwa i zgodziæ siê na wspó³pracê OPM z MOK, lecz na pewno nie jest to najlepsze wyj¶cie (jednakowo¿ najmniej konfliktowe).
W ka¿dym razie Mikro¶wiatowa Organizacja Kartograficzna jest ¼le zorganizowana i w gruncie rzeczy zarz±dzana przez "t± drug±" stronê polskiego V-¦wiata. Dlatego te¿ powinni¶my jako OPM dbaæ przede wszystkim o swój interes w tej kwestii.
(-)Adrian hr. Scott
Szef Delegacji KE przy OPM |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 14.03.2009 17:02:15 |
|
|
|
Zelazny_Zuk napisa³/a:
Wypada³oby podziêkowaæ JKCM Franciszkowi Józefowi II i JKM Pavlowi Zeppowi, ¿e pozwolili na umieszczenie rekompensaty terytorialnej dla Morvanu przy swoich granicach.
Przepraszam, a o jakiej rekompensacie WE pisze, bo nie bardzo rozumiem, z tego co mo¿na przeczytaæ w s³owniku wyrazów obcych i zwrotów obcojêzycznych autorstwa W³adys³awa Kopaliñskiego:
rekompensata odszkodowanie; wyrównanie, wynagrodzenie strat, szkód, trudów, przykro¶ci itp.
i tak siê zastanawiam teraz, jak± to szkodê ZKS uczyni³o Morvanowi...?
Mo¿e kto¶ z Ekscelencji tu obecnych wyprowadzi mnie z b³êdu, bo jak siê okazuje to ca³y czas ta z³a Samunda robi³a przykro¶ci Morvanowi i narazi³a go na szkody, a ja bynajmniej nic o tym nie wiem, co wiêcej to Morvan prezentuje w internecie swoj± stronê i zaw³aszczy³/umie¶ci³ sobie nazwê naszego pañstwa
http://www.samunda.morbhan.org
tu link do screena gdyby strona dziwnym trafem znik³a z sieci
http://i41.tinypic.com/bfkio4.jpg
Hehe jak widzê teraz pan Radecki woli Alpy 
A mo¿e ja nic nie rozumiem.....
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 14.03.2009 17:12:29 |
|
| Author |
Zelazny_Zuk

Rank 2

|
| Posted on 14.03.2009 17:16:57 |
|
|
|
Meisande V Gvandoya napisa³/a:
A mo¿e ja nic nie rozumiem.....
Na pewno moich intencji, nigdy nie pochwala³em dzia³añ zwi±zanych z Cesarstwem Samundy. Chcê tylko pokazaæ, ¿e te z³e MOK likwiduje spory.
Starszy Puchacz ds. kontaktów z Innymi Ludami |
|
| Author |
Talerz

Rank 1

|
| Posted on 14.03.2009 18:16:49 |
|
|
Witam!
To ¿e Wolna Republika Morvan opuszcza tereny Samundy, robi tylko z w³asnej i nikogo nieprzymuszonej woli. Micha³ O'Rhada doszed³ do wniosku ¿e prawdopodobnie ma do¶æ u¿erania siê z odwiecznymi pretensjami nie tylko Sarmacji, ale i innych v-pañstw wiêc doszed³ do wniosku ¿e lepiej nieco zmieniæ politykê. Armie Morvanu opu¶ci³y terytoria Tuolelenkki i Samundy. Wyspy Razuri dalej znajduj± siê pod kontrol± WRM.
Prawdopodobnie nigdy nie dosz³oby do tego gdyby nie powsta³a Mikronacyjna Organizacja Kartograficzna do której zwróci³ siê JE Micha³ z pytaniem utworzenia na mapie mikro¶wiatowej nowej kolonii Morvañskiej - odpowied¼ by³a przychylna, chyba nikt nie wyrazi³ wiêkszych zastrze¿ej co do tego pomys³u. ¦miem w±tpiæ czy gdyby w³adze Wolnej Republiki wystosowa³y takie pytanie/pro¶bê do w³adz OPM to zosta³aby ona rozpatrzona (a jak ju¿ to po kilku miesi±cach z negatywnym rezultatem).
MOK dzia³a mo¿e i nieco chaotycznie sam przyznajê, ale robi to o wiele efektywniej ni¿ OPM na forum którego posty odno¶nie mapy pojawiaj± siê raz na kilka dni w liczbie 1,2...
MOK nie jest przez nikogo zarz±dzany, ka¿dy mo¿e do³±czyæ do grona osób pracuj±cych nad map±. Nikt równie¿ nie chce obalaæ panuj±cych porz±dków mikro¶wiata (redukcja Sarmacji o 2/3 terytorium, pomijanie na mapie jaki¶ mikronacji z powdu mniej lub bardziej wa¿nych przyczyn). Wielu cz³onków OPM bierze udzia³ w pracach mapy w imieniu w³asnym - widaæ dostrzegaj± oni na to potrzebe. I ¶miem w±tpiæ czy "druga strona mikro¶wiata" kieruje siê w³asnymi interesami. Tymi s³owami potwierdza pan panie Scott tylko ¿e w niektórych mikronacjach istnieje podzia³ na jakie¶ bloki pañstw które zachowuj± do siebie ch³odny dystans (wnioskuj±c z pañstkiej wypowiedzi).
Pozdrawiam!
(-) Talerz de Tocqueville
Tytularny Prezydent Wolnego Miasta Winktown |
|
| Author |
leperr

Rank 1

|
| Posted on 14.03.2009 19:48:43 |
|
|
Mówicie Ekscelencje, jak¿e to wspaniale dzia³a MOK. Owszem, tak, OPM niewiele w tym temacie zrobi³. Ale dzi¶ dog³êbnie przestudiowa³em forum MOK. I widzê, ¿e prócz g³upkowatych, w najlepszym razie pseudonaukowych wynurzeñ nic, podkre¶lam - absolutnie nic sensownego ¿e¶cie Pañstwo nie ustalili. Nawet Reunionu nie dodali¶cie;]
Henryk K. v-hr. von Thorn-Leszczyñski
Ksiêstwo Sarmacji |
|
| Author |
Talerz

Rank 1

|
| Posted on 14.03.2009 20:12:26 |
|
|
To prawie tak samo jak OPM, tylko ¿e OPM preferuje nic nie daj±ce rozmowy na wysokim poziomie intelektualnym. Wiêc na dobr± sprawê póki co obie organizacje s± siebie warte 
(-) Talerz de Tocqueville
Tytularny Prezydent Wolnego Miasta Winktown |
|
| Author |
MelanieORhada

Rank 1

|
| Posted on 14.03.2009 20:18:50 |
|
|
Failte!
MOK nie jest organizacj± apolityczn± w ¶cis³ym tego s³owa znaczeniu. Jednak jej celem jest zgromadzenie jak najwiêkszej ilo¶ci przedstawicieli poszczególnych mikronacji, którzy maj± zdecydowaæ o wygl±dzie mapy mikro¶wiata. Im wiêcej bêdzie mikronacji w MOK, tym trudniej bêdzie przeforsowaæ wizjê mikro¶wiata danej grupy osób (w tym O'Rhady ). I w efekcie trzeba bêdzie szukaæ jakiego¶ kompromisu, albo zrezygnowaæ z prac. Na razie jest chêæ wspó³pracy ze strony wielu mikronacji, wiêc czemu inne maj± siê obraziæ i nie wzi±æ udzia³u w pracach organizacji tylko j± krytykowaæ? MOK nie jest z za³o¿enia opozycj± do OPMu... Sam OPM mo¿e siê postawiæ w takiej sytuacji, ale to ju¿ jego sprawa.
OPM niestety w ¿yciu nie ustali mapy obowi±zuj±cej wszêdzie lub w wiêkszo¶ci pañstw, bo nie mo¿e do niego wst±piæ ka¿da mikronacja - a MOK jak do tej pory NIKOMU nie odmówi³a mo¿liwo¶ci brania udzia³u w pracach. I bzdury piszecie za¶lepieni ludzie: nie jest to organizacja sterowana przez WRM czy te¿ przez jedn± osobê, która chce forsowaæ swoj± wizjê mikro¶wiata. Gdyby tak by³o, to nie mówiliby¶my od pocz±tku o zaznaczeniu samej WRM, jako terenu spornego Jasne jest, ¿e Sarmacji bêdzie cholernie ciê¿ko zaakceptowaæ chocia¿by zaznaczenie, ¿e s± to tereny sporne. Ale po to istnieje MOK, ¿eby ka¿da mikronacja mog³a przedstawiæ swoje rozwi±zanie, wiêc w odpowiednim dziale na Forum Mikronacje proszê sk³adaæ w³asne propozycje.
MOK nie bêdzie dzia³aæ na wariackich papierach, tylko na okre¶lonych z góry zasadach gry i o ile mnie pamiêæ nie myli to projekt nie zak³ada³, ze wszystkie mikronacje s± równe, ale i tak ostateczny i decyduj±cy g³os ma Micha³ O'Rhada Nie wiem czemu uwa¿acie zaanga¿owanie Micha³a w prace MOKu za TAKI WIELKI problem.
Nie wiem równie¿ jaki problem ma OPM. Je¶li nie pojawi siê lepszy projekt ni¿ Status MOK autorstwa tego awanturnika i secesjonisty, to raczej nie bêdzie mo¿liwo¶ci, ¿eby ustanowiæ jednego przedstawiciela OPMu, który bêdzie siê wypowiada³ za resztê. Wszyscy cz³onkowie OPMu mog± wzi±æ udzia³ w pracach MOK, a swoje stanowiska dogadujcie sobie ju¿ na tym forum.
I nie rozumiem o co Panu, Panie Leszczyñski chodzi? Nie wiem o jakiej mapie Pan mówi? I niech siê Pan nie wypowiada na temat rozmów KS-WRM, w których o ile mi wiadomo nie bra³ Pan bezpo¶redniego udzia³u. |
|
| Author |
Zelazny_Zuk

Rank 2

|
| Posted on 14.03.2009 20:35:10 |
|
|
Doprawdy Panie Henryku? Umie¶cili na mapie Chattycjê, Bantu, rozmawiaj± o Nordacie. Nic poza tym spornego nie ma na obecn± chwilê.
Edit:
Acha! I Reunion je¶li sie pojawi to jako ma³a wysepka miedzy Elderlandem i Okoczi±. Za¶ co do postu pani Melanie. OPMowcy po prostu nie wiedz± co to MOK. SG mówi³mi, ¿e MOK ¼le robi tworz±c opozycjê do mapy Zepp'a co obna¿a ca³± wiedzê OPM na temat MOK...
Starszy Puchacz ds. kontaktów z Innymi Ludami
Edited by Zelazny_Zuk on 14.03.2009 20:40:46 |
|