OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 01:21

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Sala Plenarna

Print Thread Rate Thread Change to new view

Author Problem narasta
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 24.11.2007 13:58:46
Ekscelencje!
Niemal ca³kowity brak aktywno¶ci Cz³onków OPM sk³ania mnie do pesymistycznych rozwa¿añ nad przysz³o¶ci± tej organizacji. Ciesze siê z licznych postów Ekscelencji O'Rhady, ale powoli dyskusja w OPM staje siê rozmow± miêdzy nami dwoma i mo¿e lepiej przenie¶æ j± na priv.
OPM mo¿e funkcjonowaæ w dwóch przypadkach. Raz - je¶li zechc± tego pañstwa cz³onkowskie. I dwa - je¶li znad± siê ludzie z ró¿nych v-pañstw, chc±cy aktywnie tworzyæ jakie¶ celowe struktury v-miêdzynarodowe (celowe - w rozumieniu, np., dzia³aj±ce dla pog³ebienia wymiany kulturalnej czy naukowej albo te¿ gospodarczej).
Na razie pierwszy przypadek nie zachodzi, a drugi - hmmm.... widzê dwie osoby zainteresowane. W tym mnie...
Publicznie o¶wiadczam wiêc: je¶li nie bêdzie aktywno¶ci Cz³onków OPM lub nie bêdzie chêtnych do celowego, zorganizowanego dzia³ania v-miêdzynarodowego, to uznam, ¿e moja misja jako sekretarza generalnego OPM po prostu uleg³a wyczerpaniu.
Ciekaw jestem, czy bêdzie jakakolwiek - oprócz Ekscelencji O'Rhady - reakcja na moj± wypowied¼.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Author RE: Problem narasta
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 24.11.2007 18:04:47
Ekscelencje!
Niemal ca³kowity brak aktywno¶ci Cz³onków OPM sk³ania mnie do pesymistycznych rozwa¿añ nad przysz³o¶ci± tej organizacji. Ciesze siê z licznych postów Ekscelencji O'Rhady, ale powoli dyskusja w OPM staje siê rozmow± miêdzy nami dwoma i mo¿e lepiej przenie¶æ j± na priv.

Witam,

Jako reprezentant Scholandii meldujê, ¿e na li¶cie dyskusyjnej Scholandii trwaj± w³a¶nie debaty nad powo³aniem Komisji Wojskowej (co osobi¶cie uwa¿am za niepotrzebne, zaraz sie wypowiem we w³a¶ciwym temacie), Agencji Rozwoju (któr± podobnie jak moja szanowna poprzedniczka, Monika Izdebska, nie popieram), przypomnia³em o konkursie na logo OPM oraz zachêci³em do przypatrywania siê tej¿e organizacji

Dzia³aniom OPM takze siê przypatruje.

OPM mo¿e funkcjonowaæ w dwóch przypadkach. Raz - je¶li zechc± tego pañstwa cz³onkowskie. I dwa - je¶li znad± siê ludzie z ró¿nych v-pañstw, chc±cy aktywnie tworzyæ jakie¶ celowe struktury v-miêdzynarodowe (celowe - w rozumieniu, np., dzia³aj±ce dla pog³ebienia wymiany kulturalnej czy naukowej albo te¿ gospodarczej).

£±czenie gospodarcze raczej nie ma sensu. Po prostu, bêdzie bardzo trudno ustaliæ jakiekolwiek kursy walut, a stworzenie "strefy przej¶ciowej" miêdzy systemami wymaga³oby ogromnej pracy, nie dwóch-trzech osób, ale du¿ej grupy systemowców i znawców gospodarki i finansów. Ponadto, czy warto by by³o, aby np. Dreamlandczyk zarabia³ na Scholandczykach? Jednak ta odmienno¶æ gospodarcza w v-¶wiecie jest wg mnie dobra. Co do wspó³pracy, OPM powinien siê narazie zaj±c kultur± i nauk±. Dlatego zachêcam, aby OPM skierowa³ swoj± aktywno¶c w kierunku Agencji Rozwoju Kultury. Zachêcam, aby stworzono liniê wspó³pracy naukowej. My¶lê, ¿e na chwilê obecn± to najlepsze dziedziny dzia³ania pomiêdzy cz³onkami OPM.

Na razie pierwszy przypadek nie zachodzi, a drugi - hmmm.... widzê dwie osoby zainteresowane. W tym mnie...
Publicznie o¶wiadczam wiêc: je¶li nie bêdzie aktywno¶ci Cz³onków OPM lub nie bêdzie chêtnych do celowego, zorganizowanego dzia³ania v-miêdzynarodowego, to uznam, ¿e moja misja jako sekretarza generalnego OPM po prostu uleg³a wyczerpaniu.
Ciekaw jestem, czy bêdzie jakakolwiek - oprócz Ekscelencji O'Rhady - reakcja na moj± wypowied¼.

¯yjê i mam siê dobrze. Nawte na maila odpisa³êm, nie wiem, czy Pan sekretarz zauwa¿y³...

OPM rzeczywi¶cie przycich³. Jednak ja, a tak¿e Scholandia, któr± reprezentujê, zglasza gotowo¶æ do podjêcia jakichkolwiek inicjatyw. Co do aktywizacji, proponujê, aby wys³aæ do ka¿dego reprezentanta pañstwa mail z przypomnieniem o istnieniu OPM.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 25.11.2007 22:40:18
Ekscelencjo,
Niezmiernie siê cieszê, ¿e mój by³y znakomity wspó³pracownik, a dzi¶ Premier wielkiego v-mocarstwa zabra³ g³os! Mam nadziejê, ¿e jest to dobry prognostyk na przysz³o¶æ.

Co do aktywizacji, proponujê, aby wys³aæ do ka¿dego reprezentanta pañstwa mail z przypomnieniem o istnieniu OPM.

Maile takie ju¿ jaki¶ czas temu wys³a³em, uczyniê to raz jeszcze.
Co do spraw merytorycznych - wrócê do nich wkrótce.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
pawelabrams

Member

Rank 4

Posted on 25.12.2007 16:59:35
I tu wszyscy Scholandczycy okazuj± pesymizm xP

£±czenie gospodarcze raczej nie ma sensu. Po prostu, bêdzie bardzo trudno ustaliæ jakiekolwiek kursy walut, a stworzenie "strefy przej¶ciowej" miêdzy systemami wymaga³oby ogromnej pracy, nie dwóch-trzech osób, ale du¿ej grupy systemowców i znawców gospodarki i finansów.

Wymaga to tylko jednego systemowca i piêciu operatorów... A i jednego ekonomisty.

Informujê pana, ¿e Interlandzki System Gospodarczy ma zamiar uruchomiæ próbny most gospodarczy z Monderi±. Bêdzie to wymaga³o skryptu, który jest ju¿ w budowie, i 1 sta³ego operatora (2, je¶li bierzemy pod uwagê urlopy i inne tegesy...) smiley

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password

Not a member yet?