| Author |
RE: virtualna nagroda Nobla |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 10.12.2008 09:33:21 |
|
|
W pewnym sensie zgadzam siê z przedmówc±, owszem brak niezale¿nej placówki, która takie nagrody by³aby w stanie przyznawaæ, jednak (oczywi¶cie to tylko moje przemy¶lenia) mog³oby powstaæ jakie¶ biuro d/s owej nagrody (brak pomys³u na nazwê obecnie) przy gmachu OPM z³o¿one po jednej osobie z ka¿dego pañstwa cz³onkowskiego, które nie by³oby jednocze¶nie delegacj± danego pañstwa.
Sama nie wiem czy to dobry pomys³...
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Lukan

Rank 2

|
| Posted on 10.12.2008 17:02:42 |
|
|
|
Szwedzka Akademia Nauk
A ona jest obiektywna? Bo mi siê wydaje, ¿e nie. Ci±gle s± jakie¶ kontrowersje z przyznawaniem tej nagrody(chocia¿by przyznany pokojowej nagrody nobla Alowi Gorowi). Tak ju¿ jest , ¿e nikt nie bêdzie na tyle obiektywny by mu zaufaæ.
Jak dla mnie wirtualnego nobla powinna przyznawaæ komisja z³o¿ona z przedstawicieli ka¿dego kraju wirtualnego.
Prezydent VRP |
|
| Author |
Lord Darth Kanzler

Rank 2

|
| Posted on 10.12.2008 17:53:34 |
|
|
W takim razie nagrodê ow± powinna przyznawaæ MUP. Z racji tego, ¿e jest jedyn± wirtualn± organizacj± skupiaj±c± niemal¿e wszystkie kraje. Nie ma drugiej tak powszechnej organizacji jak MUP.
Oczywi¶cie to ¿art. Chcê pokazaæ jak b³êdne my¶lenie tkwi za Pañskimi s³owami Panie Prezydencie. Bez urazy. Nie ma obecnie mo¿liwo¶ci by porozumia³y siê wszystkie kraje, które zostan± zobowi±zane do delegacji przedstawicieli do jakiejkolwiek zbiorowo¶ci. MUP wbrew pozorom tak¿e bywa upolityczniona, w du¿o mniejszym ni¿ UKW czy OPM stopniu, ale jednak. Podobnie stanie siê z ad hoc tworzonymi organizacjami pod konkretne nagrody...
Nagroda winna byæ inicjatyw± tworzonej naturalnie, samej sobie, wirtualnej NGO.
Lord Darth "Ruda Gra¿yna" Kanzler
Szef Delegacji Mandragoratu Wandystanu przy OPM
Prezes Mikro¶wiatowej Unii Pi³karskiej
Sumienie Narodów |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 10.12.2008 18:10:58 |
|
|
|
Nie ma obecnie mo¿liwo¶ci by porozumia³y siê wszystkie kraje, które zostan± zobowi±zane do delegacji przedstawicieli do jakiejkolwiek zbiorowo¶ci.
I tu siê zgodzê. Nie ma takiej mo¿liwo¶ci.
Nagroda winna byæ inicjatyw± tworzonej naturalnie, samej sobie, wirtualnej NGO.
To jest ciekawy pomys³... sêk w tym, ¿e tak± NGO powinny tworzyæ "wybitne osobowo¶ci, niezaanga¿owane politycznie", a trudno o takowe (tzn. ci wybitni s± w swych v-pañstwach zazwyczaj zaanga¿owani...).
A wiêc pozostaj± "wybitne osobowo¶ci, zaanga¿owane politycznie", ale tu bêdzie k³opot, bo zapewne jedni nie bêd± chcieli z drugimi i tak dalej...
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Lord Darth Kanzler

Rank 2

|
| Posted on 10.12.2008 18:13:30 |
|
|
Dla mnie sine qua non poparcia dla takiej inicjatywy bêdzie to, ¿e nie powstanie ona jako inicjatywa politycznego gremium, jakim jest OPM.
Je¶li natomiast powstanie sama z siebie organizacja, która wyjdzie z inicjatyw± takiej nagrody, to niechby w niej by³y osobisto¶ci i politycznie zaanga¿owane, to poparcie moje to uzyska. Z tego wzglêdu, ¿e organizacja taka powstanie niezale¿nie od pañstw. W jej sk³ad nie wejd± pañstwa, a ludzie.
Sumienie Narodów |
|
| Author |
MarcinPospiech

Rank 3

|
| Posted on 10.12.2008 20:49:56 |
|
|
Pozostaje pytanie, czy jest sens tworzenia kolejnych, nowych, oddzielnych tworów? Mo¿e po prostu utworzyæ tak± komisjê, o jakiej mówi JE Darth Kanzler, ale przy OPM, która zapewni jej ci±g³o¶æ, ale nie bêdzie mia³a wp³ywu na nic innego, tzn. nie bêdzie uzale¿nione od tego, czy osoba wchodz±ca w sk³ad komisji jest obywatelem kraju cz³onkowskiego? Ideowo wyjdzie na to samo.
(-) Marcin Po¶piech von Salvepol-Nova Vita, Ksi±¿ê Faerie
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Scholandii
 |
|
| Author |
Lord Darth Kanzler

Rank 2

|
| Posted on 10.12.2008 20:56:26 |
|
|
Wasza Ekscelencja powiela b³±d Ekscelencji Prezydenta V RP.
Co¶ co jest tworzone przy jakiej¶ istniej±cej organizacji, tu OPM, z góry ska¿one jest faktem wp³ywu owej organizacji. Ergo skazane jest na pora¿kê. Do¶æ powiedzieæ, ¿e OPM nie jest organizacj± powszechn±. Nie ma szans na to, ¿e kraje nie reprezentowane w OPM nagle znajd± siê a afiliowanej przy OPM "niepowi±zanej" organizacji. Znów - realizm.
I teraz druga sprawa - nikt nie mówi, ¿e trzeba tworzyæ jak±kolwiek organizacjê. Napisa³em, i podtrzymujê to, ¿e b³êdem jest wychodzenie z za³o¿enia, ¿e za³o¿ymy jak±¶ organizacjê. Nie za³o¿ymy. I nie chodzi o to. W tej chwili zaczynamy od koñca. Jest pomys³ nagrody i staramy siê ów pomys³ wpasowaæ w istniej±ce ramy. To siê nie uda z powodów, o których pisa³em. Powinno to siê odbywaæ w naturalnej kolejno¶ci. Powstaje np. organizacja naukowa, skupiaj±ca w swych szeregach wszystkie zainteresowane jej dzia³alno¶ci± osoby (podkre¶lam), które nie s± powi±zane ze swoimi krajami otrzymywanymi od nich instrukcjami. Organizacja jest typow± NGO. W organizacji tej po jakim¶ czasie pojawia siê idea nagradzania a'la Nobel. I wówczas wychodzi nagroda. Ka¿de inne rozwi±zanie bêdzie z³e i nie uzyska poparcia w³a¶ciwie gwarantuj±cego nagrodzie presti¿ i szacunek.
Pisz±c o powstaniu w/w organizacji mam na my¶li NGO powstaj±c± samorzutnie, bez decyzji politycznych, a taki charakter maj± np. decyzje OPM, czy jakiekolwiek inne decyzje gron opartych na delegacjach poszczególnych krajów. I takiemu powstawaniu mówiê nie. Natomiast mówiê tak samorzutnie powstaj±cej organizacji niezwi±zanej w jakikolwiek sposób z jakimkolwiek krajem.
Sumienie Narodów
Edited by Lord Darth Kanzler on 10.12.2008 20:59:01 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 11.12.2008 14:06:21 |
|
|
|
politycznego gremium, jakim jest OPM
OPM jest polityczne w takim sensie, w jakim polityczny jest np. ONZ.
Czy mo¿emy sobie wyobraziæ Noble przyznawane przez ONZ? Otó¿ - mo¿emy.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Lord Darth Kanzler

Rank 2

|
| Posted on 11.12.2008 14:46:03 |
|
|
OPM nie jest natomiast powszechne w takim sensie w jakim jest ONZ.
Sumienie Narodów |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 11.12.2008 17:27:10 |
|
|
Tu siê zgadzam.
Co jednak przeszkadza nieobecnym na wst±pienie do OPM (o ile spe³niaj± warunki Karty)?
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Lord Darth Kanzler

Rank 2

|
| Posted on 11.12.2008 19:02:52 |
|
|
Warunki karty, to raz. Animozje polityczne, to dwa.
Proszê Sekretarza o nie fa³szowanie rzeczywisto¶ci podobnymi wypowiedziami.
Sumienie Narodów |
|
| Author |
Krzysztof Jazlowiecki

Rank 2

|
| Posted on 11.12.2008 20:31:03 |
|
|
|
Piotr Koscinski napisa³:
Co jednak przeszkadza nieobecnym na wst±pienie do OPM (o ile spe³niaj± warunki Karty)?
To rzeczywi¶cie nieco naginanie rzeczywisto¶ci. Wirtualna nagroda nie mo¿e byæ okazj± do reklamy i pewnego "przymuszania" pañstw do wstêpowania do Organizacji. A obecno¶æ w Organizacji, jak we wszystkich wirtualnych pañstwach, jest dobrowolna. Przecie¿ obecnie mamy sprawê AlRajnu, który nie przystêpuj±c do OPM otrzyma karê w postaci pomijania w nagrodzie? Czy jego mieszkañcy, choæby nie wiem jak wielcy i wybitni byli, nagrody nie otrzymaj±? Dlatego kapitu³a nagrody musi byæ powszechna i samorz±dna, a co za tym idzie niezale¿na od OPM.
Rozumiem d±¿enia Ekscelelncji Sekretarza, by nagroda by³a przyznawana przez OPM, ale nie zawsze wszystko bêdzie domen± organizacji politycznej, chyba nawet w ¶wiecie wirtualnym.
Kapitu³a Nagrody mo¿e siê sk³adaæ i z Sekretarza Generalnego OPM, i z Prezesa MUP, i innych instytucji miêdzynarodowych (o ile takie siê znajd±). Równie dobrze mo¿e byæ przyznawana przez jeden Uniwersytet i nie byæ przedmiotem dyskusji na tej Sali. I nied³ugo w³a¶nie tak mo¿e siê staæ, gdy bêdziemy dyskutowaæ o nagrodzie od strony politycznej.
Je¶li chodzi o miêdzynarodow± instytucj± naukow±, wspomnian± w tym temacie to bardzo dobry pomys³, my¶lê, ¿e jest warty rozwiniêcia.
(-) dr net. Krzysztof wicehrabia Jaz³owiecki
Premier Rz±du Królewskiego Dreamlandu |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 12.12.2008 09:56:13 |
|
|
|
Proszê Sekretarza o nie fa³szowanie rzeczywisto¶ci podobnymi wypowiedziami
A ja proszê o nie naginanie rzeczywisto¶ci do w³asnego widzimisiê.
Animozje polityczne bêd± zawsze. Chyba, ¿eby za³o¿yæ klub wzajemnej adoracji v-pañstw.
Przecie¿ obecnie mamy sprawê AlRajnu, który nie przystêpuj±c do OPM otrzyma karê w postaci pomijania w nagrodzie? Czy jego mieszkañcy, choæby nie wiem jak wielcy i wybitni byli, nagrody nie otrzymaj±?
Pytanie podstawowe: czemu maj± nie otrzymaæ?
Czy my mówimy o "v-Noblu dla obywateli pañstw OMP" czy o "v-Noblu dlao bywateli v-swiata"?
Rozumiem d±¿enia Ekscelelncji Sekretarza, by nagroda by³a przyznawana przez OPM, ale nie zawsze wszystko bêdzie domen± organizacji politycznej, chyba nawet w ¶wiecie wirtualnym.
Po pierwsze - ja wcale nie d±¿ê do tego, by v-Nobel by³ przyznawany przez OPM. To nie mój pomys³.
Po drugie - OPm jest "organizacj± powszechn±", co nie znaczy, ¿e ogarniaj±c± wszystkich. Nie jest organizacj± regionaln± ani te¿ sojuszem.
Je¶li ktokolwiek bêdzie chcia³ przekszta³ciæ OPM w jaki¶ sojusz polityczny - to beze mnie. Je¶li ktokolwiek bêdzie chcia³ uznaæ, ¿e OPM to jaka¶ struktura regionalna, typu Organizacja Pañstw Afrykañskich, to ja bêdê przeciwny.
Kapitu³a Nagrody mo¿e siê sk³adaæ i z Sekretarza Generalnego OPM, i z Prezesa MUP, i innych instytucji miêdzynarodowych (o ile takie siê znajd±). Równie dobrze mo¿e byæ przyznawana przez jeden Uniwersytet i nie byæ przedmiotem dyskusji na tej Sali. I nied³ugo w³a¶nie tak mo¿e siê staæ, gdy bêdziemy dyskutowaæ o nagrodzie od strony politycznej.
Odpowiem na to tak:
- bêdzie konkretny wniosek, to poddam go pod g³osowanie i nastêpnie wykonam przyjêt± przez OPM uchwa³ê. Niech zdecyduje wiêkszo¶æ, o ile oczywi¶cie bêdzie co decydowaæ.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Lukan

Rank 2

|
| Posted on 13.12.2008 19:18:18 |
|
|
A czy musi ta nagrodê przyznawaæ istniej±ca organizacja. Stwórzmy komitet "noblowski", w którego bêd± wchodziæ przedstawiciele wszystkich istniej±cych pañstw. Jak dla mnie jest na tyle interesuj±ca rzecz, ¿e a¿ ¿al by³oby ja porzuciæ. Przecie¿ chyba nam zale¿y na tym ,¿eby nasz V-¶wiat by³ ciekawszy, a mikropedia nie ¶wieci³a pustkami.
Prezydent VRP |
|