OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 00:26

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Sala Plenarna

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 1 of 3 1 2 3 >
Author Agencja rozwoju - nowy pomys³
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 31.08.2007 15:00:08
Zostawiaj±c na boku (co nie znaczy, ¿e nie nale¿y tego tematu rozwijaæ) sprawê Karty OPM, proponujê stworzenie Agencji Rozwoju OPM.
AR OPM by³aby stworzona w drodze zarz±dzenia SG jako "organ pomocniczy OPM".
Mia³aby co najmniej dwa cele:
- wsparcie nowych v-pañstw (lub wszyelkich potrzebuj±cych)
- tworzenie wspólnej przestrzeni gospodarczej.
Czemu te dwie sprawy razem? Choæby dlatego, ¿e ma³e v-pañstwa nie maj± zazwyczaj do¶æ si³ i ¶rodków, by tworzyæ w³asne systemy gospodarcze.
Jak funkcjonowa³a by AR OPM?

1. Rada Programowa
Ka¿dy Cz³onek OPM mia³by prawo do wydelegowania jednego komisarza do RP.

2. Dyrektor
Wy³aniany w drodze konkursu. Alternatywnie: wy³aniany przez RP OPM.

3. Koordynator Programu Wspierania Mikronacji
i ewentualni jego wspó³pracownicy

4. Koordynator ds. Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej
i zespó³ ekspertów

Na pocz±tek, rzecz jasna, wystarczy³yby 3 osoby... Dyrektor i 2 Koordynatorów. Reszta - w miarê potrzeby.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Author RE: Agencja rozwoju - nowy pomys³
Anarchia Napalm Perun

Member

Rank 3

Posted on 31.08.2007 16:41:25
Piotr Koscinski napisa³/a:
Zostawiaj±c na boku (co nie znaczy, ¿e nie nale¿y tego tematu rozwijaæ) sprawê Karty OPM, proponujê stworzenie Agencji Rozwoju OPM.
AR OPM by³aby stworzona w drodze zarz±dzenia SG jako "organ pomocniczy OPM".
Mia³aby co najmniej dwa cele:
- wsparcie nowych v-pañstw (lub wszyelkich potrzebuj±cych)
- tworzenie wspólnej przestrzeni gospodarczej.
Czemu te dwie sprawy razem? Choæby dlatego, ¿e ma³e v-pañstwa nie maj± zazwyczaj do¶æ si³ i ¶rodków, by tworzyæ w³asne systemy gospodarcze.
Jak funkcjonowa³a by AR OPM?

1. Rada Programowa
Ka¿dy Cz³onek OPM mia³by prawo do wydelegowania jednego komisarza do RP.

2. Dyrektor
Wy³aniany w drodze konkursu. Alternatywnie: wy³aniany przez RP OPM.

3. Koordynator Programu Wspierania Mikronacji
i ewentualni jego wspó³pracownicy

4. Koordynator ds. Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej
i zespó³ ekspertów

Na pocz±tek, rzecz jasna, wystarczy³yby 3 osoby... Dyrektor i 2 Koordynatorów. Reszta - w miarê potrzeby.

¦wietnie, ¿e Sekretarz ma nowe pomys³y. Ale bez za³atwienia problemu cz³onków sta³ych nie ma sensu podejmowaæ kolejnych tematów. Cz³onkowie uciekaj±, a my bêdziemy debatowaæ o gospodarce?

Poza tym zgoda na istnienie takiej komisji bêdzie oznacza³a, ¿e wyznacza siê jak±¶ matrycê mikronacji- tzn. mikronacja musi mieæ system gospodarczy. A to nieprawda. Nie mo¿emy w OPM ustaliæ, ¿e mikronacje, które bawi± siê w gospodarkê s± lepsze od tych, które siê nie bawi±.

Poza tym jestem przeciwny tworzeniu wspólnego systemu gospodarczego. Nie zabijajmy ró¿norodno¶ci i pozostawmy decyzje gospodarcze indywidualnym ustaleniom miêdzypañstwowym, bez po¶rednika w rodzaju OPM.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 31.08.2007 17:31:56
Kolejne plany Jego Ekscelencji GenSeka wprawiaj± mnie w zadziwianie. Po co rozdymaæ niepotrzebnie biurokracjê? Ja oczywi¶cie rozumiem, ¿e JE lubi jak mu podlegaj± agencje, komisje, dyrektorzy, koordynatorzy, wydzia³y i tym podobne, ale to wszystko tylko odsuwa i utrudnia faktyczne dzia³ania. Czy nie lepiej po prostu rozpocz±æ dyskusjê na ten temat, zamiast na temat absolutnie zbêdnych organów biurokratycznych?

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 31.08.2007 18:15:16
Ekscelencje,
1. Sprawa Karty OPM - ja mam kluczowe pytanie do wszystkich obecnych. Przedstawiam jakie¶ propozycje kompromisowe, ale nie bardzo wiem, czy kompromis jest mo¿liwy? Tzn. czy obie strony - Cz³onkowie Stali oraz Cz³onkowie (hmmm... Niestali?) chc± siê spotkaæ jako¶ po¶rodku, np. na platformie moich propozycji? Czy te¿ gotowi s± do pe³nej likwidacji instytucji CzS nie wprowadzaj±c nic w zamian, a moje propozycje s± zbêdne? W szczególno¶ci proszê Cz³onków Sta³ych o wypowiedzenie siê, bo jako¶ nie bardzo zabieraj± g³os.
2.
Poza tym zgoda na istnienie takiej komisji bêdzie oznacza³a, ¿e wyznacza siê jak±¶ matrycê mikronacji- tzn. mikronacja musi mieæ system gospodarczy. A to nieprawda. Nie mo¿emy w OPM ustaliæ, ¿e mikronacje, które bawi± siê w gospodarkê s± lepsze od tych, które siê nie bawi±.

Ale¿ nie chcê ¿adnej matrycy! Pada³y tu g³osy o potrzebie wspó³pracy gospodarczej, to zg³aszam konkretn± propozycjê.
3.
Po co rozdymaæ niepotrzebnie biurokracjê? Ja oczywi¶cie rozumiem, ¿e JE lubi jak mu podlegaj± agencje, komisje, dyrektorzy, koordynatorzy, wydzia³y i tym podobne, ale to wszystko tylko odsuwa i utrudnia faktyczne dzia³ania. Czy nie lepiej po prostu rozpocz±æ dyskusjê na ten temat, zamiast na temat absolutnie zbêdnych organów biurokratycznych?

To s±, Ekscelencjo, piêknie brzmi±ce s³owa. Tyle, ¿e sama dyskusja jest dobra dla klubu dyskusyjnego. Konkretnie to dzia³aj± konkretni ludzie. Sekretarz generalny, nawet tak znakomity jak ja, nie zrobi wszystkiego. Potrzebne s± zespo³y zadaniowe (jak by tego nie nazywaæ), które bêd± dzia³aæ. Bo inaczej kto bêdzie prowadzi³ "faktyczne dzia³ania"?
Proszê zrezygnowaæ z populizmu na rzecz zrozumienia potrzeby minimum organizacji i sprawnego funkcjonowania.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Anarchia Napalm Perun

Member

Rank 3

Posted on 31.08.2007 18:48:43
Piotr Koscinski napisa³/a:
To s±, Ekscelencjo, piêknie brzmi±ce s³owa. Tyle, ¿e sama dyskusja jest dobra dla klubu dyskusyjnego. Konkretnie to dzia³aj± konkretni ludzie. Sekretarz generalny, nawet tak znakomity jak ja, nie zrobi wszystkiego. Potrzebne s± zespo³y zadaniowe (jak by tego nie nazywaæ), które bêd± dzia³aæ. Bo inaczej kto bêdzie prowadzi³ "faktyczne dzia³ania"?
Proszê zrezygnowaæ z populizmu na rzecz zrozumienia potrzeby minimum organizacji i sprawnego funkcjonowania.

Ale jakie faktyczne dzia³ania? Moim zdaniem OPM powinien byæ platform± mikronacyjnej dyskusji, a nie ponadpañstwow± organizacj±, która bêdzie ustalaæ cokolwiek za pañstwa. Debatujmy, rzucajmy pomys³y, nawet w komisjach, ale ¿adne ustalenia nie powinny byæ wi±¿±ce, mog± byæ jedynie propozycj± dla pañstw.

Co do czlonków sta³ych- po co kompromis? Nie ma podstaw, powtarzam to który¶ raz, do istnienia uprzywilejowanych. Albo tworzymy wspólnie v-¶wiat i spotykamy siê jak równie, ¿eby porozmawiaæ, albo robimy hierarchiê. Wielko¶æ Sarmacji czy Scholandii zupe³nie nie ma znaczenia dla innych krajów. tzw. cz³onkowie stali mog± byæ autorytetami dla innych mikronacji, ale wcale nie musz±. To powinno zale¿eæ od ich dzia³ania, a nie z powodu odgórnych przepisów.

Widzê, ¿e cz³onkom sta³ym, wnioskujê tak, bo nie wyra¿aj± opinii w tej sprawie, zale¿y na zachowaniu status quo- czyli na uprzywilejowaniu bezpodstawnym, tak jak w monarchistycznych krajach uprzywilejowania jest czêsto szlachta czy arystokracja. Ale Gmach Narodów nie jest z za³o¿enia monarchistyczny, jest miejscem spotkania. I monarchi¶ci nie maj± prawa narzucaæ swoich kolonialnych zasad pozosta³ym narodom.

Poza tym Srogi Sekretarzu- znowu siê powtarzam- w momencie rozpadu OPM z powodu uprzywilejowania cz³onków sta³ych i potraktowania z góry pozosta³ych cz³onków, gdy upomnieli siê o równe traktowanie, mówienie o kompromisach jest po prostu ¶mieszne.

Wyj¶cie jest tylko jedno- likwidacja instytucji cz³onków sta³ych. I nic w zamian.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 01.09.2007 11:54:06
Ale jakie faktyczne dzia³ania? Moim zdaniem OPM powinien byæ platform± mikronacyjnej dyskusji, a nie ponadpañstwow± organizacj±, która bêdzie ustalaæ cokolwiek za pañstwa. Debatujmy, rzucajmy pomys³y, nawet w komisjach, ale ¿adne ustalenia nie powinny byæ wi±¿±ce, mog± byæ jedynie propozycj± dla pañstw.

Ale¿ ja siê zgadzam!
Tylko konwencje v-miêdzynarodowe bêd± obowi±zuj±ce - i tylko dla tych, którzy je podpisz±. BTW zachêcam gor±co Wandystan do podpisania Konwencji o dostêpie do miejsc publicznych - o ile chcecie udostêpniæ np. sw± listê dyskusyjna dla turystów z innych v-pañstw.
Natomiast przypominam liczne oskar¿enia ze strony kilku v-pañstw, ¿e OPM "nic nie robi" i ¿e "dyskusje to za ma³o". Nie proponujê dzia³±ñ - ¼le. Proponujê - ¼le. Ja my¶lê, ¿e proponowane przeze mnie instytucje OPM powo³am - a zaanga¿uj± siê w nich te v-pañstwa, które bêd± chcia³y.
To tak jak ONZ - jak kto¶ nie chce, wcale nie musi byæ aktywny w UNESCO, UNICEF, UNDP i tak dalej. Ale jak chce - to mo¿e.
Ostatecznie mamy tu v-¶wiat i czemu nie tworzyæ czego¶ takiego jak v-UNESCO - o ile kogokolwiek to interesuje? A jak nie interesuje, to niech przynajmniej nie torpeduje takich pomys³ów.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 01.09.2007 17:43:48
Piotr Koscinski napisa³:
Tyle, ¿e sama dyskusja jest dobra dla klubu dyskusyjnego.

Na tym polega istota OPM. OPM to miejsce gdzie przedstawiciele pañstw mog± siê spotkaæ i przedyskutowaæ ró¿ne propozycje, a nastêpnie, ju¿ jako dane pañstwa, wprowadziæ je wspólnie w ¿ycie.

Nie widzê sensu w powo³ywaniu jakichkolwiek organów biurokracji, skoro wystarczy stworzyæ na forum odpowiedni w±tek w którym przedstawiciele pañstw zainteresowanych bêd± siê wypowiadaæ na temat danej propozycji (np. utworzenia v-UNESCO). Pomys³odawca przedstawia projekt np. konwencji czy te¿ statutu takiej organizacji, potem nastêpuje dyskusja, propozycje zmian, itp, zakoñczone albo porzuceniem projektu, albo podpisaniem go przez zainteresowane pañstwa.

Ja nie widzê tu potrzeby na tworzenie jakich¶ komisji, komitetów, agencji i innych tego typu rzeczy. To jest absolutnie zbêdne, ba, wrêcz mo¿e jedynie niepotrzebnie utrudniæ swobodn± dyskusjê na dany temat.

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 02.09.2007 13:37:11
Pomys³odawca przedstawia projekt np. konwencji czy te¿ statutu takiej organizacji, potem nastêpuje dyskusja, propozycje zmian, itp, zakoñczone albo porzuceniem projektu, albo podpisaniem go przez zainteresowane pañstwa.

Ale ja to uczyni³em!!! Dok³adnie to!!! Czyli: przedstawi³em wstêpny projekt Agencji Rozwoju OPM. I jak na razie jest jeden sprzeciw - czyli Ekscelencji Lorda Protektora. Inni jako¶ siê nie wypowiadaj± - ja czekam. Przecie¿ nie bêdê niczego organizowa³, je¶li wiêkszo¶æ bêdzie przeciw. Na razie przeciw jest 1 osoba (s³ownie jedna).

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 03.09.2007 02:07:07
Jego Ekscelencja nadal mnie nie rozumie, albo nie chce zrozumieæ. Ten projekt to jest projekt organu który ma s³u¿yæ stworzeniu m.in. miêdzyv-narodowej organizacji gospodarczej. Po co tworzyæ do tego oddzielny organ, je¿eli mo¿na po prostu przedstawiæ propozycjê co do takiej organizacji bezpo¶rednio?

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 03.09.2007 10:49:07
Proste. Po co tworzyc sto organizacji, je¶li mo¿na wykorzystaæ tê któr± mamy - OPM? Mniej tak nielubianej przez Ekscelencjê biurokracji bêdzie...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 03.09.2007 20:16:00
Czujê siê jakbym rozmawia³ ze ¶cian±...

Rozumiem, ¿e ta organizacja ma byæ w ramach OPM jak np. UNESCO w ramach ONZ. Sugerujê jedynie, ¿eby zamiast zajmowaæ siê tworzeniem tego absurdalnego organu do tworzenia organizacji, wzi±æ siê wreszcie za t± organizacjê... Przedstawiæ pomys³, za³o¿enia, projekt statutu/konwencji itp.

I to jest moja ostatnia wypowied¼ w tym temacie.

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 04.09.2007 12:14:26
Czujê siê jakbym rozmawia³ ze ¶cian±...
Ekscelencjo, nawzajem!
Sugerujê jedynie, ¿eby zamiast zajmowaæ siê tworzeniem tego absurdalnego organu do tworzenia organizacji, wzi±æ siê wreszcie za t± organizacjê... Przedstawiæ pomys³, za³o¿enia, projekt statutu/konwencji itp
.
I to zamierzam uczyniæ! A nie tworzyæ absurdalny organ do tworzenia organizacji!
Mam takie niejasne wra¿enie, ¿e Ekscelencja co prawda pozna³ mnie w "realu", ale chyba teraz myli mnie z kim¶ zupe³nie innym! smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
pawelabrams

Member

Rank 4

Posted on 04.09.2007 16:07:57
Ja siê zgadzam. Kto nie chce siê udzielaæ - nie musi. Kto chce pomóc - mo¿e. Kto bêdzie potrzebowa³ pomocy - bêdzie mia³ gdzie jej szukaæ...

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 06.09.2007 12:56:37
Dobrze, kapitulujê. Wiêc, jaki jest plan? Czy ktokolwiek ma jaki¶ plan jak owa Agencja Rozwoju ma wygl±daæ?

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 06.09.2007 18:55:56
Ja mam smiley Ale poniewa¿ realnie rzecz bior±c jestem w Krynicy na Forum Ekonomicznym, co oznacza pracê od jakiej¶ 9.00 do 20.00 dzi¶ i od 9.00 do 15.00 jutro + powrót do W-wy... w sobotê i niedzielê bêdê nieczynny internetowo... wiêc bardzo proszê nie oczekiwaæ ode mnie wielkich sensacji do poniedzia³ku.
Chyba, ¿e jutro znajdê chwilê by wy³uszczyæ w czym rzecz.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 07.09.2007 15:53:29
Ale¿ oczywi¶cie. Nie ma po¶piechu ;-)

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 10.09.2007 18:55:53
Ekscelencje,
Powracam wiêc do tematu - AGENCJA ROZWOJU OPM.
Ws³uchuj±c siê w cenne uwagi Lorga O'Rhady, zasadniczo zmodyfikowa³em swój pomys³.

1. Cele dzia³ania: A] tworzenie Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej; oczywi¶cie, jest to cel dalekosiê¿ny, a mog± byæ i krótkoterminowe, np. stworzenie instytucji wymiany barterowej itp. B] pomoc nowym lub ma³ym v-pañstwom, tak¿e gospodarcza.

2. Metody dzia³ania: poprzez aktywno¶æ przedstawicieli Cz³onków OPM (=zainteresowanych osób z polskich mikronacji).

3. Organizacja dzia³alno¶ci:

- Rada Programowa
Ka¿dy Cz³onek OPM mia³by prawo do wydelegowania jednego komisarza do RP. O ile w danym v-pañstwie by³oby wiêcej zainteresowanych, mogliby równie¿ (za zgod± swych w³adz v-pañstwowych) zostaæ komisarzami - cz³onkami RP, ale bez prawa g³osu.
Czyli zasada: 1 pañstwo = 1 g³os, a wszyscy chêtni do dzia³ania mile widziani.

- Dyrektor
Rada Programowa AR OPM wy³ania³aby Dyrektora. Zachowany by³by zwi±zek OPM - AR OPM taki, ¿e Dyrektor sk³ada³by co 3 miesi±ce raporty SG OPM; SG mia³by prawo do kontroli dzia³añ AR i sk³adania odpowiednich wniosków na forum ogólnym OPM. SG móg³by te¿ zlecaæ Dyrektorowi (ca³ej Agencji) pewne dzia³ania.

- Koordynator Programu Wspierania Mikronacji, Koordynator ds. Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej - to propozycje konkretnych funkcji w Agencji. Ale funkcje takie tworzy³by sam Dyrektor, w uzgodnieniu z Rad± Programow±, ew. za zgod± SG OPM.

To zarysy projektu, opracujê projekt statutu, to go przedstawiê.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 19.09.2007 16:27:29
Ekscelencje,
Jakie¶ uwagi? propozycje? mia¿d¿±ca krytyka powy¿szego projektu?...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 20.09.2007 22:16:08
Czekamy na obiecany projekt statutu.

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 21.09.2007 20:40:53
Postaram sie w niedzielê przedstawiæ projekt.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Page 1 of 3 1 2 3 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username