Ekscelencje Reprezentanci!
Pozwolê sobie na kilka uwag w zwi±zku z rozpoczêciem Nowego Roku 2008.
Najpierw krótkie podsumowanie roku 2007.
Nasza Organizacja prze¿y³a spory kryzys, dotycz±cy szczególnego statusu Cz³onków Sta³ych. Ten kryzys zakoñczy³ siê dla OPM pomy¶lnie - instytucja Cz³onków Sta³ych zosta³a zlikwidowana, spory wokó³ Karty siê zakoñczy³y, choæ niestety kilku Cz³onków OPM odesz³o.
W roku 2007 zajmowali¶my siê, niestety, g³ównie sprawami wewnêtrznymi. Uda³o siê przyj±æ tylko jedn± Konwencjê - O wolnym dostêpie do miejsc publicznych. Niestety, aktywno¶æ Reprezentantów Cz³onków OPM by³a skromna. Powo³ana przeze mnie Agencja Rozwoju zatrzyma³a siê wpó³ kroku. Ale mo¿e lada dzieñ bêdziemy mieæ pismo OPM - i jeste¶my na dobrej drodze do stworzenia Agencji Nauki i Kultury. W moim g³êbokim przekonaniu w roku 2008 powinni¶my skupiæ siê na trzech dziedzinach:
- tworzenia sta³ego mechanizmu rozwi±zywania konfliktów w v-¶wiecie (Trybuna³ Arbitra¿owy),
- tworzenia prawa v-miêdzynarodowego (nowe konwencje),
- wyj¶cia OPM naprzeciw potrzebom v-pañstw w dziedzinach, interesuj±cych mieszkañców mikronacji - nauka, kultura, tak¿e gospodarka.
W tej trzeciej mie¶ci siê te¿ poprawa samoorganizacji OPM - ale ona nie powinna byæ celem samym w sobie!
Mam nadziejê, ¿e zdo³amy osi±gn±æ wskazane przeze mnie cele - a tak¿e inne, wynik³e z bie¿±cych potrzeb. Do tego potrzebna jest jednak praca nas wszystkich. Powtarzam z uporem - bez dzia³an Reprezentantów Cz³onków OPM, Organizacja funkcjonowaæ nie bêdzie! ¯YCZÊ WSZYSTKIM SZCZʦLIWEGO NOWEGO ROKU!
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
RE: Nowy Rok - 2008 -
Posted on 03.01.2008 07:20:13