OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 01:24

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Gabinet Sekretarza Generalnego

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 1 of 2 1 2 >
Author Chilowa nieobecno¶æ
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 12.01.2008 12:20:30
Bêdê nieobecny do 15. bm (wracam tu oko³o po³udnia).
Wtedy podsumujê g³osowanie.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Author RE: Chilowa nieobecno¶æ
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 09.02.2008 22:39:12
Bêdê nieobecny do 24 bm.
Dziêkujêza wyrozumia³o¶æ...
Proszê Dyrektora Gainetu o staranne ¶ledzenie dyskusji i przekazanie mi wniosków 24 bm.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 10.02.2008 09:17:38
Ekscelencje!

Pan Sekretarz bêdzie nieobecny przez dwa tygodnie. Jestem wyrozumia³y n takie zdarzenia, jednak tak naprawde to nikt obecnie nie "rz±dzi" OPM.Dyrektor Gabinetu ma pomagaæ, jednak nie ma prawnej mo¿liwo¶ci przejêcia obowiazków SG w razie jego nieobecno¶ci.

Te dwa tygodnie bêd± raczej spokojne, ale nie ³ud¼my siê - prace w OPM zostan± przyhamowane. Nie bêdziemy mieli obecnej w³adzy wykonawczej OPM.

Dlatego proponujê, aby zaraz po przyje¼dzie Pana Sekretarza zorganizowaæ i przeprowadziæ wybory na jego zastêpcê. Powiedzmy sobie szczerze, ¿e potrzebujemy Zastêpcy - ¿ycie realne lubi p³ataæ ró¿ne figle, dlatego uwa¿am, ze OPM powinno byæ przygotowane na tak± ewentualno¶æ, ¿e SG nie jest obecny przez jaki¶ czas.

Dlatego zachêcam, aby pozostali Cz³onkowie poparli t± inicjatywê i proszê aby zastanowiæ siê nad kandydatami.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 10.02.2008 13:43:24
Zdecydowanie tak - potrzebujemy nie tylko nowego zastêpcy, ale przy takich sytuacjach, nowego GenSeka, choæ mówiê to z przykro¶ci±, bo ceniê bardzo Jego Ekscelencjê Ko¶ciñskiego.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 10.02.2008 15:39:08
MichalORhada napisa³/a:
Zdecydowanie tak - potrzebujemy nie tylko nowego zastêpcy, ale przy takich sytuacjach, nowego GenSeka, choæ mówiê to z przykro¶ci±, bo ceniê bardzo Jego Ekscelencjê Ko¶ciñskiego.

Ekscelencjo,

Chyba WE trochê siê zapêdzi³a. Musiny zrozumieæ, ¿e real daje nam tyle czasu na virtual ile daje. Czasem zdarzaj± siê sytuacje, gdy jestesmy odciêci nawet przez d³u¿szy czas od Internetu z takich czy innych powodów. Gdy by³em premierem by³ przypadek, gdy nie by³o mnie tydzieñ - czy by³y g³osy, ¿e powinni¶my wywaliæ Walczaka? Nie, bo w razie czego mo¿na sie zg³aszac do Ministrów.

Oczywi¶cie nie pochwalam tego typu zachowañ. Powiedzmy wprost - SG nie móg³ w ciagu jednego wej¶cia na stronê OPM zwo³aæ wybory na zastêpcê. Jednak "wniosek", aby szukaæ nowego SG jest zbyt daleko id±cy.

Wina jest dla mnie obustronna - SG nie zadba³ o wy³onienie swojego Zastêpcy, ale takze Cz³onkowie nie wyszli z propozycj± wyborów. Jednak w Karcie czytamy:

Art. 21.
[...]
2. Z chwil± ratyfikowania niniejszej Karty przez wszystkich Cz³onków Sta³ych okre¶lonych w niniejszej Karcie, oraz co najmniej jednego innego Cz³onka Forum Polskich Mikronacji, przeprowadza siê wybór pierwszego Sekretarza Generalnego i jego zastêpcy.

Niestety, po wyborze SG Cz³onkowie nie zadbali o Zastêpcê. I sprawa byæ mo¿e nie wysz³a by do dzis na jaw gdyby nie nieobecno¶æ SG. Dlatego z drugiej strony to te¿ taka nauka na przysz³o¶æ - aby SG by³ wy³aniany od razu.

Swoj± drog±, ciekaw jestem, czy znalaz³by WE osobê godn± funkcji Sekretarza generalnego i posiadaj±c± takie zdolno¶ci dyplomatyczne jak diuk Ko¶ciñski. Je¿eli tak, proszê o przedstawienie nazwiska tej osoby. Skoro WE chce "[...]nowego GenSeka[...]" to trzeba mieæ ju¿ przygotowan± kandydaturê na to stanowisko - prawda?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 10.02.2008 17:57:38
Nie, nie mam takiej osoby. Chodzi mi o to, ¿e nieobecno¶ci GenSeka (bo jest ich wiele, a nawet jak Gensek jest obecny, to aktywny raczej na pó³ gwizdka) i opó¼nienia w jego dzia³aniach sprawiaj±, ¿e OPM zamiast kroczyæ naprzód, posuwa siê w ¶limaczym tempie...

Ja osobi¶cie w obecnej sytuacji popar³bym ka¿d± kandydaturê gwarantuj±c± jak±¶ energiczno¶æ w dzia³aniu. A nie ¶limacze tempo. Je¿eli praca obecnego GenSeka siê poprawi - bêdê bardzo zadowolony, ale je¿eli nie, to trzeba poszukaæ jakiej¶ odpowiedniej kandydatury.

(-) Micha³ O'Rhada
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 13.02.2008 09:44:17
MichalORhada napisa³/a:
Nie, nie mam takiej osoby. Chodzi mi o to, ¿e nieobecno¶ci GenSeka (bo jest ich wiele, a nawet jak Gensek jest obecny, to aktywny raczej na pó³ gwizdka) i opó¼nienia w jego dzia³aniach sprawiaj±, ¿e OPM zamiast kroczyæ naprzód, posuwa siê w ¶limaczym tempie...

Niestety, z aktywno¶ci± SG jest ró¿nie. Nie mo¿na odmówiæ diukowi Ko¶ciñskiemu do¶wiadczenia w dziedzinie dyplomacji. Ale tak jak Ekscelencja zauwa¿y³ - OPM dzia³a ró¿nie: raz lepiej, raz gorzej. Przestoi tego typu raczej nie powinno byæ. A je¿eli SG nie ma chociaz z 2-3 dni - to od razu jego obowi±zki powinien przejmowac jego zastêpca - sêk w tym, ¿e my go nie mamy.

Ja osobi¶cie w obecnej sytuacji popar³bym ka¿d± kandydaturê gwarantuj±c± jak±¶ energiczno¶æ w dzia³aniu. A nie ¶limacze tempo. Je¿eli praca obecnego GenSeka siê poprawi - bêdê bardzo zadowolony, ale je¿eli nie, to trzeba poszukaæ jakiej¶ odpowiedniej kandydatury.

Ekscelencjo, nie chodzi o to, aby popierac kandydaturê pierwsz± lepsz±, ¿eby OPM pracowa³o. Na czele OPM musi stan±æ osoba nie tylko gwarantuj±ca nergiczno¶c w dzia³aniu, ale maj±ca do¶wiadczenie w dziedzinie spraw zagraniznyh i zorientowana w obecnej sytuacji mikro¶wiata.

Co jednak do zmiany SG, bo temat skoczy³ siê na te tory. Moim zdaniem, to SG sam powinien stwierdziæ, czy bêdzie w stanie wci±z pe³niæ swoj± funkcje. Dlaczego? My¶lê, ¿e diuk Ko¶ciñski jest osob± do tego stopnia odpowiedzialn±, ze sam stwierdzi, czy da radê podo³aæ temu zadaniu. Je¶li uzna, ¿e ma si³ê i zapewni, ¿e takie sytuacje jak teraz (dwutygodniowy przestój) ju¿ siê nie zdarza (a jedynym zabezpieczeniem na przysz³o¶c jest wybór Zastêpcy SG), to nie mam nic przeciwko. Potrzeba nam jedynie ZSG, który bêdzie móg³ zast±piæ SG. No i przede wszystkim - musi byæ ¶cis³a wspó³praca pomiêdzy SG a ZSG - przyk³adowo, Sg nie ma dwa dni, wysy³a maila zastêpcy informacje o tym fakcie, a ten ju¿ siê przygotowuje do aktualnych g³osowañ/dyskusji etc. Dyrektor Gabinetu nie ma takich uprawnieñ - dlatego SG zrobi³ to, co móg³ w tym momencie, tylko i wy³±cznie - ¶ledzenie dyskusji przez DG SG OPM.

Do konkretnych decyzji wstrzyma³bym siê jednak do momentu powrotu SG. Byæ mo¿e ten przestój sprawi, ¿e takich sytuacji ju¿ nigdy nie bêdzie.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 13.02.2008 14:50:12
Oby. Oby...

(-) Micha³ O'Rhada
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 13.02.2008 20:26:44
Có¿, nawet, je¶li co¶ dzieje siê opieszale, to niekoniecznie jest to z³e - pozostawia to czas do namys³u. Byle tylko nie sz³o to w drug± skrajno¶æ, to jest ca³kowite zamro¿enie. Mo¿na oczywi¶cie usprawniæ procedury, tak jak to Ekscelencja Walczak wspomnia³. Niemniej jednak pewna - utrzymana w granicach zdrowego rozs±dku - opiesza³o¶æ potrafi nierzadko zdzia³aæ wiêcej ani¿eli gwa³towne dzia³anie.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 14.02.2008 13:09:48
Wasza Ekscelencjo,

Jak dot±d nie widzia³em ¯ADNYCH korzy¶ci z opiesza³o¶ci GenSeka. Mo¿e Wasza Ekscelencja wska¿e mi je?

(-) Micha³ O'Rhada
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 16.02.2008 00:45:05
Ogóln± korzy¶ci± jest fakt, i¿ dziêki wolniejszemu rozwojowi wypadków mo¿na siê skupiæ na danym problemie i przemy¶leæ go.

(-) FJ II, I. R.
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 17.02.2008 20:53:58
Trzeba rozró¿niæ jednak czas potrzebny na przemy¶lenie, a po prostu opó¼nienie. Przyk³adem jest np. wielokrotne opó¼nienia w kwestiach loga (wyboru, wprowadzenia itd.)

No i przepraszam, ale w przypadku wniosku delegacji Tuolelenkki sprawa toczy siê od paru miesiêcy... I nadal nie znalaz³a rozwi±zania.

(-) Micha³ O'Rhada
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 18.02.2008 18:29:17
W tym przypadku rzeczywi¶cie siê zgodzê smiley.

(-) FJ II, I. R.
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 25.02.2008 08:50:53
Ekscelencje!
Dzi¶ wróci³em do pe³nej aktywno¶ci po dwutygodniowym urlopie, który spêdzi³em z dala od Internetu.
Dziêkujê za aktywno¶æ Dyrektorowi Gabinetu SG, dziêkujê za aktywno¶æ wszystkim Ekscelencjom Reprezentantom.
Pozwolê sobie odnie¶æ siê do s³ów krytyki, które pad³y pod moim adresem.
Owszem - nie zawsze jestem wystarczaj±co aktywny; jak ka¿dy (?...) z nas mam obowi±zki w "realu". Ale, Szanowni Pañstwo, jak to ju¿ mówi³em wielokrotnie, ja sw± aktywno¶ci± nie stworzê aktywnego OPM, o ile nie bêd± dzia³aæ Reprezentanci. Do nie fabryka, a ja nie jestem dyrektorem - nie mogê wydawaæ poleceñ. A nawet jak co¶ uda siê, wydawa³oby siê, stworzyæ - po d³ugich i namiêtnych dyskusjach - to pó¼niej wiêdnie przy znikomym zainteresowaniu konkretnymi dzia³aniami.
Podam przyk³ad: projekt Konwencji o stopniach i tytu³ach naukowych. Wypowiedzia³ siê Ekscelencja O'Rhada, aktywny jak zwykle; oficjalne stanowisko zaj±³ Dreamland. A reszta? Reszty to nie interesuje?...
Projekt Agencji Nauki i Kultury OPM. Wypowiedzia³ siê Ekscelencja O'Rhada. A reszta? Reszty to nie interesuje?...
Ja mogê wykazaæ hiperaktywno¶æ i zaraz utworzyæ v-UNESCO, v-UNICEF, v-cokolwiek innego. I co z tego? Trzeba, niestety, liczyæ siê z realiami: liczba osób zainteresowanych jak±kolwiek dzia³alno¶ci± w organizacjach v-miêdzynarodowych nie przekracza - na dzieñ dzisiejszy - 5 (s³ownie - piêæ). Mo¿e to siê zmieni. Ale z pewno¶ci±: ja sam tego nie zmieniê. Tu jest rola rz±dów i MSZ Pañstw Cz³onkowskich.
Owszem, zgadzam siê - powinni¶my wybraæ Zastêpcê Sekretarza Generalnego. Tyle, ¿e musi byæ to nie tylko do¶wiadczony dyplomata, ale i osoba, która zgodzi siê na znacz±ce ograniczenie swej aktywno¶ci politycznej we w³asnym v-pañstwie. Tak czy inaczej - ju¿ dzi¶ rozpoczynam konsultacje w sprawie wy³onienia kandydatury ZSG OPM.
I na koniec - sprawa Tuolelenkki. Mam wra¿enie, ¿e ju¿ wypowiedzia³em siê jasno: wg. mnie WR Morvan nie mo¿e byæ uznana za nastêpcê prawnego Tuolelenkki. Skoro tak, wniosek pozostaje nierozpatrzony. Jest kilka dróg wyj¶cia z sytuacji: albo dope³nienie formalno¶ci (tzn. wype³nienie przez Lorda Protektora odpowiednich zapisów Traktatu i formalne po³±czenie Tuolelenkki z WR Morvan), albo wyst±pienie Ekscelencji O'Rhady o g³osowanie w tej kwestii (moja decyzja mo¿e w ka¼dej chwili zostaæ uchylona w drodze g³osowania), albo te¿ wreszcie wyst±pienie WR Morvan w normalnym trybie o cz³onkostwo w OPM.
Dziêkujê za uwagê.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 25.02.2008 17:35:20
Wasza Ekscelencja zrzuca odpowiedzialno¶æ za nieaktywno¶æ na inne pañstwa - zapomina jednak, ¿e przy zarz±dzaniu scentralizowanym, a takie jest w OPM, wszystko dzia³a, kiedy dzia³a centrala. Z tego co widzê, na forum funkcjonuj± aktywnie delegaci Tuolelenkki, Scholandii, Dreamlandu, Austro-Wêgier i Interlandu, nieco mniej Wandystanu, Sarmacji, z rzadka Samundy czy Natanii.

Je¿eli wiecznie bêdziemy czekali na wszystkich, to nigdy nic nie zrobimy. Tym bardziej, ¿e s± to tego typu projekty (np ANiK), do których mo¿na przy³±czaæ siê w pó¼niejszym terminie, tak jak i sk³adaæ poprawki.

Dzia³ajmy z tym co mamy, a mo¿e z czasem przyci±gniemy nowych uczestników. Proponujê tak¿e przypominaæ o OPM poprzez wys³anie do g³ów nieaktywnych pañstw stosowne informacje.

(-) Micha³ O'Rhada
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 25.02.2008 18:38:05
Sekretarz generalny OPM nie zarz±dza, a jedynie organizuje prace OPM.
Przypominam: ja mogê wydaæ polecenie Dyrektorowi Gabinetu, nb. aktywnemu (i dziêki Mu za to!), ale ju¿ nikomu innemu. Mogê ³adnie prosiæ.
Powtarzam: to nie jest fabryka, a ja nie jestem dyrektorem.
Tymczasem proszê Ekscelencje o zastanowienie siê nad kandydatur± na stanowisko Zastêpcy Sekretarza Generalnego.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 25.02.2008 23:04:13
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ekscelencje!
Dzi¶ wróci³em do pe³nej aktywno¶ci po dwutygodniowym urlopie, który spêdzi³em z dala od Internetu.
Dziêkujê za aktywno¶æ Dyrektorowi Gabinetu SG, dziêkujê za aktywno¶æ wszystkim Ekscelencjom Reprezentantom.

Witam, Ekscelencjo Sekretarzu, jak mi³o znów widzieæ na forum!

Mam nadziejê, ¿e podziêkowania wszystkim Reprezentanów za aktywno¶c kietuje WE tylko w kierunku Reprezentantów, którzy wykazali aktywno¶æ...

Pozwolê sobie odnie¶æ siê do s³ów krytyki, które pad³y pod moim adresem.
Owszem - nie zawsze jestem wystarczaj±co aktywny; jak ka¿dy (?...) z nas mam obowi±zki w "realu". Ale, Szanowni Pañstwo, jak to ju¿ mówi³em wielokrotnie, ja sw± aktywno¶ci± nie stworzê aktywnego OPM, o ile nie bêd± dzia³aæ Reprezentanci. Do nie fabryka, a ja nie jestem dyrektorem - nie mogê wydawaæ poleceñ.

Nie trudno sie z diukiem zgodziæ, aczkolwiek b³êdem by³o niepowo³ywanie ZSG, przez co przez dwa tygodnie mieli¶my zastój,choæ owszem, dyskusja siê toczy³a, to jednak bez SG lub ZSG, a ten brak by³ widoczny.

A nawet jak co¶ uda siê, wydawa³oby siê, stworzyæ - po d³ugich i namiêtnych dyskusjach - to pó¼niej wiêdnie przy znikomym zainteresowaniu konkretnymi dzia³aniami.

Ekscelencjo, moim zdaniem polityka obecnego DG powinna byæ mimo wszystko nastawiona w kierunku promocji i nalegania na MSZ panstw cz³onkowskich o uczestniczeniu w debatach. S± osoby, którym na OPM zalezy - takie osoby widaæ. Niestety, s± te¿ osoby, które, przepraszam za kolokwialne okre¶lenie, zlewaj± sobie OPM.

Podam przyk³ad: projekt Konwencji o stopniach i tytu³ach naukowych. Wypowiedzia³ siê Ekscelencja O'Rhada, aktywny jak zwykle; oficjalne stanowisko zaj±³ Dreamland. A reszta? Reszty to nie interesuje?...
Projekt Agencji Nauki i Kultury OPM. Wypowiedzia³ siê Ekscelencja O'Rhada. A reszta? Reszty to nie interesuje?...

Tak jak powiedzia³em, czekam na odpowied¼ od JM prof. van Dowskiego, Rektora KUS. Postaram sie, aby zdanie scholandzkie w tej sprawie by³o znane jak najszybciej.

Co do Agencji. Uwa¿am, ¿e powinni¶my na chwilê zastopowaæ, aby przyj±c konwencje. Potem mo¿emy powoli ruszyæ w kierunku rozwoju ANiK

Ja mogê wykazaæ hiperaktywno¶æ i zaraz utworzyæ v-UNESCO, v-UNICEF, v-cokolwiek innego. I co z tego? Trzeba, niestety, liczyæ siê z realiami: liczba osób zainteresowanych jak±kolwiek dzia³alno¶ci± w organizacjach v-miêdzynarodowych nie przekracza - na dzieñ dzisiejszy - 5 (s³ownie - piêæ). Mo¿e to siê zmieni. Ale z pewno¶ci±: ja sam tego nie zmieniê. Tu jest rola rz±dów i MSZ Pañstw Cz³onkowskich.

Dlatego najwy¿szy czas zajac siê szerok± promocj± OPM. Spytam - co siê dzieje z Panem Maciejem Derby, redaktorem naczelnym Informatora OPM? Ostatni news - wizyta w Scholandii SG, udana rzek³bym srednio ze wzgledu na obustronne problemy techniczne.

Proponujê przeprowadzenie konkursu jawnego, w którym kandydaci wysyl±liby swoje kandydatury wraz z opisem, dlaczego chca byæ red. nacz. IOPM do SG, za¶ WE publikowa³aby na forum te kandydatury. Dziêki temu dziêki sile doradczej byæ mo¿e uda siê wybraæ nam kandydtaa aktywnego. Oczywiscie najpierw musi WE porozmawiaæ z Panem Derby.

Owszem, zgadzam siê - powinni¶my wybraæ Zastêpcê Sekretarza Generalnego. Tyle, ¿e musi byæ to nie tylko do¶wiadczony dyplomata, ale i osoba, która zgodzi siê na znacz±ce ograniczenie swej aktywno¶ci politycznej we w³asnym v-pañstwie. Tak czy inaczej - ju¿ dzi¶ rozpoczynam konsultacje w sprawie wy³onienia kandydatury ZSG OPM.

Tutaj potrzeba dzia³añ konrtnych. Fakt, ale powo³anie jako ZSG zobowi±zuje. Nawet za tak± cene. Prosi³bym, ay w przypadku znalezienia kogo¶ od razu WE informowa³ o danej kandydaturze, wszak do piêc g³ów to nie jedna.

I na koniec - sprawa Tuolelenkki. Mam wra¿enie, ¿e ju¿ wypowiedzia³em siê jasno: wg. mnie WR Morvan nie mo¿e byæ uznana za nastêpcê prawnego Tuolelenkki. Skoro tak, wniosek pozostaje nierozpatrzony. Jest kilka dróg wyj¶cia z sytuacji: albo dope³nienie formalno¶ci (tzn. wype³nienie przez Lorda Protektora odpowiednich zapisów Traktatu i formalne po³±czenie Tuolelenkki z WR Morvan), albo wyst±pienie Ekscelencji O'Rhady o g³osowanie w tej kwestii (moja decyzja mo¿e w ka¼dej chwili zostaæ uchylona w drodze g³osowania), albo te¿ wreszcie wyst±pienie WR Morvan w normalnym trybie o cz³onkostwo w OPM.
Dziêkujê za uwagê.

Uwa¿am, ¿e Morvan mo¿e siê jedynie ubiegac o cz³onkostwo od zera. Lord Prorektor jest tylko przedstawicielem Tuolelennki, nie zas Morvanu (obecnie). Choæ sprawa jak by³a tak jest ciê¿ka i zaczyna siê robiæ patowa.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 25.02.2008 23:28:14
Mam nadziejê, ¿e podziêkowania wszystkim Reprezentanów za aktywno¶c kietuje WE tylko w kierunku Reprezentantów, którzy wykazali aktywno¶æ...

Ale¿ oczywi¶cie!

Dlatego najwy¿szy czas zajac siê szerok± promocj± OPM. Spytam - co siê dzieje z Panem Maciejem Derby, redaktorem naczelnym Informatora OPM? Ostatni news - wizyta w Scholandii SG, udana rzek³bym srednio ze wzgledu na obustronne problemy techniczne.

Nie wiem, zbadam...

Proponujê przeprowadzenie konkursu jawnego, w którym kandydaci wysyl±liby swoje kandydatury wraz z opisem, dlaczego chca byæ red. nacz. IOPM do SG, za¶ WE publikowa³aby na forum te kandydatury. Dziêki temu dziêki sile doradczej byæ mo¿e uda siê wybraæ nam kandydtaa aktywnego.

Konkurs na redaktorów - trwa. Informator musi mieæ co najmniej 3 redaktorów, wtedy bêdzie nadzieja, ¿e choæ jeden wyka¿e aktywno¶æ...

Tutaj potrzeba dzia³añ konrtnych. Fakt, ale powo³anie jako ZSG zobowi±zuje. Nawet za tak± cene. Prosi³bym, ay w przypadku znalezienia kogo¶ od razu WE informowa³ o danej kandydaturze, wszak do piêc g³ów to nie jedna.

Jasne!
Mam nadziejê, ¿e wszyscy aktywni Reprezentanci bêd± tu dzia³aæ.

Uwa¿am, ¿e Morvan mo¿e siê jedynie ubiegac o cz³onkostwo od zera. Lord Prorektor jest tylko przedstawicielem Tuolelennki, nie zas Morvanu (obecnie). Choæ sprawa jak by³a tak jest ciê¿ka i zaczyna siê robiæ patowa.

Fakt.
Mamy pata. Ale jedyny zdolny do jego rozwik³ania jest Lord O"Rhada.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 26.02.2008 13:56:32
Sekretarz generalny OPM nie zarz±dza, a jedynie organizuje prace OPM. Przypominam: ja mogê wydaæ polecenie Dyrektorowi Gabinetu, nb. aktywnemu (i dziêki Mu za to!), ale ju¿ nikomu innemu. Mogê ³adnie prosiæ. Powtarzam: to nie jest fabryka, a ja nie jestem dyrektorem.

Wasza Ekscelencjo. O to mi w³a¶nie chodzi. To nie jest fabryka, ale w sporej cze¶ci jest tak zorganizowane - generalnie i tak wszystkie projekty i pomys³y musz± czekaæ na prowadz±cego, aby je wzi±³ i przyklepa³. Skoro Sekretarz jest tym organizatorem prac, to powinna go charakteryzowaæ rzutko¶æ i aktywno¶æ - jak na przyk³ad dowolnego marsza³ka parlamentu, bez którego obrady w³a¶ciwie siê toczyæ nie mog±...

Tymczasem proszê Ekscelencje o zastanowienie siê nad kandydatur± na stanowisko Zastêpcy Sekretarza Generalnego.

Mam ju¿ parê pomys³ów.

(-) Micha³ O'Rhada
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 26.02.2008 20:37:09

Mam ju¿ parê pomys³ów.

Proszê, aby Ekscelencja siê z nami podzieli³a wnioskami.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Page 1 of 2 1 2 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username