| Author |
Lotnisko Mikronacji |
Malik-al-Mulk

Rank 1

|
| Posted on 28.12.2008 21:42:24 |
|
|
Witam wszystkich u¿ytkowników oraz przedstawicieli pañstw cz³onkowskich OPM. Jestem Ministrem Propagandy i Promocji w Su³tanacie Al Rajn.
W ostatnim czasie z Listy pañstw na Miêdzynarodowym Lotnisku Mikronacji bez ostrze¿enia zosta³ usuniêty Su³tanat Al Rajn. Rz±d Al Rajn natychmiast poprosi³ o wyja¶nienia w³a¶cicieli Lotniska, które otrzymali¶my w postaci marnych i bezpodstawnych zarzutów oszustwa. Jak ogólnie wiadomo zarz±dc± jest jeden z cz³onków OPM, Erboka.
Na pytanie w jaki sposób Al Rajn oszukiwa³o us³yszeli¶my, ¿e który¶ z naszych obywateli "zmienia³ IP i klika³", zarzut mówi±c delikatnie ¶mieszny. Swoj± decyzjê argumentowa³ w nastêpuj±cy sposób, tu cytat:
"jakim cudem, macie mniej mieszkañców jak Sarmacja, Dreamland czy Erboka, a macie wiêcej klikniêæ?"
Przyznajcie sami ¿e argument raczej niskich lotów.
Uwa¿amy ¿e zarzuty Bogusj'a s± wyssane z palca a zaistnia³a sytuacja spowodowana jest przez zazdro¶æ któr± wywo³a³ fakt i¿ spo³eczno¶æ Al Rajn w ostatnich miesi±cach jest najbardziej aktywna spo¶ród wszystkich innych i rozwija siê o wiele szybciej ni¿ kraj zarz±dcy lotniska, co najwidoczniej mocno zabola³o wspomnianego u¿ytkownika portalu Erboki. Postawiono nas w takiej sytuacji która nie pozostawia nam ¿adnego pola manewru i zmusza do ostrej reakcji ze strony w³adz Al Rajn.
Al Rajn nie pozwoli na to by kto¶ dyskryminowa³ i oczernia³ naród Rajñski na arenie miêdzynarodowej i prosi o szybk± reakcjê ze strony w³adz OPM, w przeciwnym wypadku samodzielnie bêdzie dochodzi³o swoich praw.
S±dzimy tak¿e, ¿e lotnisko mikronacji powinno byæ zarz±dzane przez niezale¿ne w³adze OPM lub serwisu mikronacje.info.
Dziêkujê za uwagê.
Minister Propagandy i Promocji
Malik-al-Mulk |
|
| Author |
RE: Lotnisko Mikronacji |
FJ II

Rank 4

|
| Posted on 29.12.2008 12:18:24 |
|
|
Có¿, nie sympatyzujê z ¿adn± ze stron, ale wyrzucanie krajów z lotniska tylko dlatego, ¿e jest wiêcej klikniêæ, to chyba przesada. A choæby i dlatego, ¿e samo Lotnisko nie wydaje siê byæ dobr± promocj± - przecie¿ i tak s± nik³e szanse, ¿e kto¶ spoza mikronacji zajrzy na tê toplistê. A kto¶ z naszego ¶wiata i tak ma swoje zdanie o ró¿nych pañstwach.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 29.12.2008 12:33:31 |
|
|
Bardzo proszê o wyja¶nienie tej sprawy przedstawiciela Erboki.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 29.12.2008 14:09:33 |
|
|
Sytuacja, jak± przedstawi³ Pan Minister nie wygl±da zbyt ciekawie. Nie mo¿e bowiem dochodziæ do tego typu zdarzeñ, gdy zamiast interesu ogó³u liczy siê interes jednej osoby czy pañstwa.
Natomiast czekam na stanowisko zarz±dców Lotniska. Do tego czasu apelujê do w³adz Al Rajnu o nie podejmowanie ¿adnych kroków zbrojnych. Równie¿ jestem zdania, ¿e Lotnisko powinno zostaæ wcielone do serwisu mikronacje.info b±d¼ OPM.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Adrian Scott

Rank 2

|
| Posted on 29.12.2008 19:19:00 |
|
|
Je¿eli sprawa w rzeczywisto¶ci wygl±da tak jak to przedstawi³ Pan Minister Malik-al-Mulk, oznacza to, i¿ dosz³o do bardzo nieprzyzwoitego incydentu. Równocze¶nie zachwiana zosta³a idea tej¿e toplisty.
Mam nadziejê, ¿e ca³± sprawê przy pomocy OPM, uda siê rozwi±zaæ w sposób pokojowy. Oczekujê wyja¶nieñ ze strony przedstawicieli lotniska.
(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM |
|
| Author |
JKM Pet von Wingen

Rank 1

|
| Posted on 29.12.2008 19:25:14 |
|
|
Jak ja pamiêtam to z lotniskiem zawsze by³y same problemy. Jakie¶ 3 lata temu jak chcieli¶my do³±czyæ do niego, to albo dziwnym trafem nigdy nas nie dodawa³o, a jak nas doda³o to parê dni pó¼niej ju¿ nas nie by³o. Dopiero jaki¶ czas temu w koñcu zostali¶my dodani na sta³e. Zastanawia mnie równie¿ sprawa jako ¿e ostatnio z nudów czêsto dowiedzia³em lotnisko i¿ kraje ma³o znane, z 1 czy dwoma mieszkañcami jednego dnia s± na ostatnim miejscu innego ju¿ w czo³ówce. Mo¿e jednak Erboka jakie¶ powody takiego usuniêcia mia³a, chocia¿ to nie mnie os±dzaæ dlatego z wielk± niecierpliwo¶ci± czekam na wyja¶nienia i równie¿ jestem zdania i¿ to kto¶ "bardziej kompetentny i niezale¿ny" powinien zarz±dzaæ Lotniskiem, a nie jedno pañstwo.
Jego Królewska Mo¶æ Patrik II
Król Federacji Królestwa Elderlandu, najwy¿szy przedstawiciel Luskanii, Croran i Monderii, Do¿a Amwelandi.
Delegat KE przy OPM |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 30.12.2008 00:03:31 |
|
|
Có¿, je¶li Erboka mia³a jakie¶ podejrzenia, to nie powinna od razu wyrzucaæ.
Chyba, ¿e s± jednoznaczne dowody, o których my nie wiemy.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Malik-al-Mulk

Rank 1

|
| Posted on 02.01.2009 17:12:08 |
|
|
|
Widzê, ¿e siê nie dowiemy... to ¶wiadczy tylko o dwóch rzeczach i wszyscy wiemy o jakich. |
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 02.01.2009 18:06:16 |
|
|
W³a¶nie nie do koñca wiemy i mamy nadzieje, ¿e Ekscelencja siê z Nami tymi rzeczami podzieli.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Michael von Lichtenstein

Rank 3

|
| Posted on 03.01.2009 09:05:57 |
|
|
Ekscelencje,
Jako ¿e Ksiêstwo Zosta³o bezpo¶rednio zamieszane w ca³± sprawê, czujê siê zobligowany by zabraæ g³os w sprawie.
Muszê tak¿e stanowczo zaprzeczyæ, Jakoby Ksiêstwo mia³o jakikolwiek zwi±zek z usuniêciem Su³tanatu z Lotniska. Ba! Na ca³± sytuacjê nie mieli¶my nawet najmniejszego wp³ywu, chocia¿by z racji mojego urlopu na którym znajdowa³em siê w okresie od ¶wi±t do dnia wczorajszego. Ponadto Ksiêstwo Sarmacji uznaje wysoce niefortunnym owo zdarzenie, sami jeste¶my zdecydowanie przeciwni takim poczynaniom. Pewne jest równie¿ to, ¿e gdyby nie owa przykra sytuacja Ksiêstwo by siê za Su³tanatem w sprawie Lotniska ujê³o.
Osobi¶cie jestem g³êboko za¿enowany upublicznieniem zmanipulowanego fragmentu mojej rozmowy, wyrwanego nadto z kontekstu, bez jakiegokolwiek uprzedniego porozumienia. Ogromnym zdziwieniem napawa mnie fakt uznania Ksiêstwa bezpo¶rednio odpowiedzialnym za usuniêcie Al Rajnu z Lotniska. Tym bardziej, ¿e zaledwie kilka dni temu otrzymali¶my ze strony Su³tanatu liczne ciep³e gesty maj±ce na celu znaczn± aktywizacjê i ocieplenie stosunków dyplomatycznych na linii Al Mana - Grodzisk. Takie postêpowanie jest dla mnie bardzo niezrozumia³e, wszak abstrahuj±c ju¿ od Lotniska, Su³tanat otworzy³ jego substytut w postaci Portu http://portmorski.listastron.com - do którego Ksiêstwo zosta³o zaproszone.
Wracaj±c jednak do materii samego Lotniska, jestem zdania i¿ jurysdykcja nad takimi inicjatywami powinna wróciæ do Organizacji Polskich Mikronacji, my¶lê ¿e przy odrobinie dobrej woli ze strony Triumwiratu bêdzie to mo¿liwe w najbli¿szej przysz³o¶ci. Podobn± zreszt± propozycjê mam wobec Portu Morskiego.
Ze strony Ksiêstwa Sarmacji, wszelkie oficjalne decyzje wynikaj±ce zaistnia³ego problemu zapadn± zapewne dnia dzisiejszego, w oparciu o wczorajsz± Radê Gabinetow± zorganizowan± przez Jego Mi³o¶æ Ksiêcia Sarmacji Daniela £ukasza.
(-) Ksi±¿ê Michael von Lichtenstein h. W±¿
Edited by Michael von Lichtenstein on 03.01.2009 09:06:22 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 04.01.2009 09:39:28 |
|
|
WE
Ja natomiast chcia³abym zobaczyæ niezbite dowody, które kierowa³y pañstwem opiekuj±cym siê lotniskiem do tak drastycznych posuniêæ.
Na razie nic nie wiemy poza tym ¿e kto¶ co¶ tam......
Zatem póki nie zostan± przedstawiane dowody i zarzuty uwa¿am ca³y incydent za jak±¶ podejrzan± sprawê, bo stwierdzenia bez pokrycia twardymi dowodami s± dla mnie pomówieniami.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
FJ II

Rank 4

|
| Posted on 04.01.2009 17:59:38 |
|
|
|
Osobi¶cie jestem g³êboko za¿enowany upublicznieniem zmanipulowanego fragmentu mojej rozmowy, wyrwanego nadto z kontekstu, bez jakiegokolwiek uprzedniego porozumienia. Ogromnym zdziwieniem napawa mnie fakt uznania Ksiêstwa bezpo¶rednio odpowiedzialnym za usuniêcie Al Rajnu z Lotniska.
Có¿ - ja sam przyznam, ¿e jestem za¿enowany zarówno upublicznieniem tej rozmowy, jak i sam± rozmow±.
Pisa³em o tym na Forum Mikronacji i tutaj powtórzê - niejeden raz widzia³em rozmowy dyplomatów z g³owami obcych, czêsto b. m³odych pañstw nie tyle zachêcaj±ce do aneksji/inkorporacji (etc..., niepotrzebne skre¶liæ), ile bardzo mocno naciskaj±ce na takie kroki. To dopiero by³o ¿enuj±ce, kiedy dyplomata przekonuje m³odego w³adcê, ¿e jego kraj nie ma przysz³o¶ci, ¿e jest do niczego. Gdy muszê rozmawiaæ z tymi osobami, odczuwam zwyczajny wstrêt. Znamiennym jest, ¿e cz³owieka poznaje siê nie po tym, jak traktuje równych sobie, ale po tym, jak traktuje s³abszych.
Natomiast zgadzam siê z Ekscelencj±, ¿e powi±zanie faktu usuniêcia Lotniska z "zemst±" Ksiêstwa brzmi trochê jak amatorska teoria spiskowa dziejów.
Wracaj±c jednak do materii samego Lotniska, jestem zdania i¿ jurysdykcja nad takimi inicjatywami powinna wróciæ do Organizacji Polskich Mikronacji, my¶lê ¿e przy odrobinie dobrej woli ze strony Triumwiratu bêdzie to mo¿liwe w najbli¿szej przysz³o¶ci. Podobn± zreszt± propozycjê mam wobec Portu Morskiego.
Có¿... chyba nie mo¿emy mówiæ tu o "powrocie" do OPM - Lotnisko nigdy do OPM ani FPM nie nale¿a³o. A co zadecyduje Triumwirat - to jego sprawa. Oczywi¶cie nadal bêdzie oceniany za swoje czyny, tego nie da siê unikn±æ.
(-) FJ II, I. R. |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 14.01.2009 17:57:19 |
|
|
Ponownie proszê Erbokê o pilne ustosunkowanie siê do problemu!
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 19.01.2009 08:27:48 |
|
|
W zwi±zku z kilkudniowym brakiem odpowiedzi w postaci uzasadnienia usuniêcia Al Rajnu z lotniska podejmê jeszcze dzi¶ kroki wyja¶niaj±ce t± kwestiê.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 19.01.2009 21:49:26 |
|
|
Samunda ma nadziejê i¿ wyja¶ni siê ta sprawa bo sytuacja jaka mia³a miejsce winna byæ wyja¶niona tak dla dobra Erboki jak i Al Rajnu.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 20.01.2009 23:53:47 |
|
|
Sprawa technicznie zosta³a czê¶ciowo wyja¶niona. Otó¿ WE Bogusj de Cubalibre nie mia³ has³a i nie móg³ je odzyskaæ. Dziêki pomocy Super Administratora JKM Piotra Miko³aja Kozaneckiego wszystko jest ok i czekamy na wypowied¼.
A wystarczy³o wys³aæ dwa maile, aby sytuacja zosta³a rozwi±zana...
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|