OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:52

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Mandragorat Wandystanu

Print Thread Rate Thread Change to new view

Author Nowa jako¶æ w v-¶wiecie
Anarchia Napalm Perun

Member

Rank 3

Posted on 13.09.2008 15:05:39
Mandragorat Wandystanu pracuje obecnie nad zmianami Konstytucji i powo³aniem wspólnie z Wysokogórsk± Republik± Elfidy Konfederacji Wandejskiej.

Zainteresowanych projektem nowej Konstytucji Konfederacji Wandejskiej i Mandragoratu Wandystanu odsy³am do wizji Tow. Mandragora Seniora Marcelego Baldachima Khanda:

http://wandystan.eu/khand/reforma.php

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
Author RE: Nowa jako¶æ w v-¶wiecie
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 14.09.2008 13:44:09
Có¿, mnie interesuje kwestia polityki zagranicznej, a raczej pewne wyja¶nienie...

Otó¿ czy Mandragorat Wandystanu pozostanie nadal jako cz³onek Organizacji Polskich Mikronacji , czy te¿ mo¿e bêdzie to Konfederacja Wandejska?

Ponadto, czy nadal bêdzie obowi±zywaæ umowa o nawi±zaniu stosunków z Mandragoratem Wandystanu jako Mandragoratem, nie jako Konfederacj±?

Z dokumentu wynika z jednej strony, ¿e kantony mog± zawieraæ umowy miêdzynarodowe, niemniej jednak chcia³bym uzyskaæ odpowiedzi na powy¿sze pytania, by unikn±æ nieporozumieñ. Z drugiej jednak strony widzê zapis:

Konfederacja Wandejska jest prawnym nastêpc± Mandragoratu Wandystanu. Dotychczasowi urzêdnicy Mandragoratu Wandystanu staj± siê urzêdnikami Konfederacji Wandejskiej.

Problem w tym, ¿e uznaj±c Królestwo Scholandii wraz z jego terytorium, ciê¿ko bêdzie uznawaæ Konfederacjê jako ca³o¶æ.

(-) FJ II, I. R.
Edited by FJ II on 14.09.2008 13:46:46
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Anarchia Napalm Perun

Member

Rank 3

Posted on 14.09.2008 20:06:42
Ogromnie dziêkujê Ekscelencji za trud lektury projektu nowej Konstytucji.

Konfederacja Wandejska, je¶li faktycznie i prawnie dojdzie do jej powstania, stanie siê, jak Ekscelencja zauwa¿y³, nastêpc± Mandragoratu Wandystanu a sam Mandragorat jej kantonem. Przy czym w³adze Konfederacji bêd± jednocze¶nie w³adzami kantonu Mandragoratu Wandystanu.

Konfederacja przejmie zatem po Wandystanie cz³onkostwo w Organizacji Polskich Mikronacji i obowi±zywaæ bêd± nadal umowy zawarte pomiêdzy Mandragoratem a innymi krajami, przy czym ciê¿ar realizacji owych umów przejmie Konfederacja.

Zdajemy sobie sprawê, ¿e wej¶cie Wysokogórskiej Republiki Elfidy do Konfederacji mo¿e zrodziæ pewne problemy zwi±zane z uznawalno¶ci±. Je¶li Monarchia Austro- Wêgier uzna, ¿e nie jest w stanie uznawaæ Konfederacji, ze wzglêdu na jednoczesne uznawanie Królestwa Scholandii i spór terytorialny pomiêdzy Gnomi± a Scholandi±, ci±gle jeszcze pozostaje kontynuacja uznawalno¶ci Mandragoratu Wandystanu, tym razem jako kantonu Konfederacji.

Osobi¶cie i mówiê to ju¿ jako Anarchia Perun, a nie dyplomata wandejski, mam nadziejê, ¿e Królestwo Scholandii i Wysokogórska Republika Elfidy bêd± w stanie porozumieæ siê co do zajmowanych terytoriów, co u³atwi przysz³ej Konfederacji funkcjonowanie na arenie miêdzynarodowej.

Nie da siê jednak ukryæ, ¿e je¶li do porozumienia nie dojdzie, a Wandystan i Gnomia Konfederacjê utworz±, Mandragorat bêdzie w konflikcie z Królestwem Scholandii i prawdopodobnie cofnie uznanie Królestwa Scholandii.

Koñcz±c, muszê poinformowaæ, ¿e dzisiaj proklamowano utworzenie Wolnej Republiki Baridas, która g³osi upadek sarmackiego Królestwa Baridasu, a jej w³adze zamierzaj± zawrzeæ z Mandragoratem umowê o pañstwach siostrzanych, a nastêpnie wej¶æ w sk³ad Konfederacji Wandejskiej, co w³adze Mandragoratu Wandystanu na pewno rozwa¿±.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
Edited by Anarchia Napalm Perun on 14.09.2008 20:08:10
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 15.09.2008 11:53:37
Nie da siê jednak ukryæ, ¿e je¶li do porozumienia nie dojdzie, a Wandystan i Gnomia Konfederacjê utworz±, Mandragorat bêdzie w konflikcie z Królestwem Scholandii i prawdopodobnie cofnie uznanie Królestwa Scholandii.

Mam nadziejê, szczer± nadziejê, ¿e do porozumienia dojdzie - takie nadzieje da³ mi ostatni, realny Zjazd OPM.
Natomiast bardzo mnie niepokoi mnie ta sytuacja. Zamiast rozwi±zywaæ spory za pomoc± powo³anej ku temu organizacji, jak± jest OPM, Wandystan postêpuje metod± faktów dokonanych i ³±czy siê z tworem, nieuznawanym niemal przez nikogo, a pozostaj±cym w konflikcie z cz³onkiem OPM?...

Koñcz±c, muszê poinformowaæ, ¿e dzisiaj proklamowano utworzenie Wolnej Republiki Baridas, która g³osi upadek sarmackiego Królestwa Baridasu, a jej w³adze zamierzaj± zawrzeæ z Mandragoratem umowê o pañstwach siostrzanych, a nastêpnie wej¶æ w sk³ad Konfederacji Wandejskiej, co w³adze Mandragoratu Wandystanu na pewno rozwa¿±.

Bardzo mnie niepokoi ton Ekscelencji.
Jak rozumiem, Ekscelencja dopuszcza przyjêcie w sk³ad MW tworu, niejako "z za³o¿enia" nastawionego na konflikt z cz³onkiem OPM, jakim jest Sarmacja?
Znów polityka faktów dokonanych?
Jakie kolejne v-pañstwo we¼mie Wandystan "na celownik"? Komu zechce uszczkn± choæby kawa³eczek? Czekam w napiêciu...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 16.09.2008 15:33:07
Mam nadziejê, szczer± nadziejê, ¿e do porozumienia dojdzie - takie nadzieje da³ mi ostatni, realny Zjazd OPM.
Natomiast bardzo mnie niepokoi mnie ta sytuacja. Zamiast rozwi±zywaæ spory za pomoc± powo³anej ku temu organizacji, jak± jest OPM, Wandystan postêpuje metod± faktów dokonanych i ³±czy siê z tworem, nieuznawanym niemal przez nikogo, a pozostaj±cym w konflikcie z cz³onkiem OPM?...

Nie by³bym tak sceptyczny - Ekscelencja Perun jasno okre¶li³, jakie s± zasady funkcjonowania Konfederacji na arenie miêdzynarodowej.

Mam wra¿enie, ¿e sama Konfederacja (wbrew temu, co mog± s±dziæ niektórzy), pomo¿e w rozwi±zaniu konfliktu, a ju¿ na pewno to rozwi±zanie wymusi - nie chcemy chyba, by Konfederacja lub Scholandia opuszcza³y Organizacjê, tak jak to zrobi³a Solardia w czasie funkcjonowania Forum Polskich Mikronacji. Ja jestem dobrej my¶li.

Tak, jest to, jak siê wydaje, polityka faktów dokonanych. Niemniej jednak problem Baridasu nigdy nie zosta³ - moim zdaniem - za¿egnany. Oczywi¶cie, wraz z kompletn± cisz± w Republice Baridas, by³ niezwykle cichy. Jednak¿e tak samo jak w przypadku Gnomii - problem mo¿e zostaæ rozwi±zany.

Chodzi o to, ¿e Konfederacja Wandejska, jako (w przeciwieñstwie do Republiki Baridas i Gnomii) kontynuatorka uznanego cz³onka spo³eczno¶ci miêdzynarodowej, ma wiêksze mo¿liwo¶ci rozwi±zania konfliktu od tych, które mia³ (ma) Wandystan jako pañstwo siostrzane krajów nieuznawanych na arenie miêdzynarodowej.

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 16.09.2008 15:44:34
Chodzi o to, ¿e Konfederacja Wandejska, jako (w przeciwieñstwie do Republiki Baridas i Gnomii) kontynuatorka uznanego cz³onka spo³eczno¶ci miêdzynarodowej, ma wiêksze mo¿liwo¶ci rozwi±zania konfliktu od tych, które mia³ (ma) Wandystan jako pañstwo siostrzane krajów nieuznawanych na arenie miêdzynarodowej.

Tak, to rzeczywi¶cie daje nadzieje - i to powa¿ne.
Nadziejê zreszt± trzeba mieæ zawsze...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username