OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:52

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Sala Iustitia

Print Thread Rate Thread Change to new view

Author Pierwsza sprawa?
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 25.08.2008 17:00:29
Otrzyma³em pismo nastêpuj±cej tre¶ci:

Witam .Nazywam siê Tomasz Du vallon jestem premierem i ministrem MSZ Królestwa Skarlandu.
Królestwo Genovi publicznie obra¿a Skarland (na opisie gg ) .
Pisz± np. Skarland to w±¿ gorszy od padalca ,by ten konflikt nie zakoñczy³ siê wojn±
chce by OPM rozs±dzi³o ten spór (choæ nie nale¿ymy to OPM bardzo proszê jednak rozs±dzi³o .
Jest to bardzo przykre z punktu widzenia Skarlandu gdy król innego pañstwa pisze takie rzeczy
w miejscu publicznym jeszcze raz bardzo proszê by trybuna³ arbitra¿owy rozs±dzi³ .

Z wyrazami szacunku
Arcyksi±¿ê Tomasz Du vallon

Zgodnie z Kart± OPM wzywam Skarland o wskazanie arbitra strony zg³aszaj±cej wniosek;
i ewentualne wskazanie kandydata na przewodnicz±cego sk³adu Trybuna³u Arbitra¿owego (o ile nie bêdzie takowego, ja bêdê przewodniczy³).
Przekazujê te¿ wniosek Genovii z pro¶b± o zaakceptowanie mediacji.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Author RE: Pierwsza sprawa?
rhadmor

Member

Rank 3

Posted on 25.08.2008 22:53:07
A ja jestem za uniewa¿nieniem wniosku, lub po prostu zignorowaniem. Czyje¶ statusy Gadu-gadu nie s± podstawa do wsczzynania wojny, czy tez anga¿owania innych pañstw .

Prosty przyk³ad: Czy, je¿eli teraz ja napisze na statusie niepochlebna opiniê o Dreamandzie, od razu Królestwo rozpocznie dzia³ania przeciwko Erboce? Nie.

Jego Arcyksi±¿êca Wyoko¶æ po prostu nie ma poczucia humoru. Ca³y ten "wniosek" to jeden wielki ¿art.

I gwoli ¶cis³o¶ci : To nie jest oficjalna wypowied¼ jako reprezentanta Triumwiratu. To jest moje prywatne zdanie. Je¶li siê chce mieæ powa¿anie na arenie miêdzynarodowej, nie mozna groziæ wojn±, bo zupa by³a za s³ona, albo bo ktos mia³ z³e s³owa na temat Waszego kraju wytatuowane na ramieniu i paradowa³ tak po centrum miasta.

To jest polityka, a nie SwEeT BrOkAcIk. Jak to mówi± "Twardym trzeba byc, nie miêtkim!"

Ola de Bourbon-Hughson, Erboka

Edited by rhadmor on 25.08.2008 22:58:29
rhadmor 7068832 rhadmor@konin.lm.pl www.erboka.org Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 25.08.2008 23:37:15
To jest po prostu ¶mieszne. Ot co!

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
daniochas

Member

Rank 3

Posted on 26.08.2008 06:53:51
A ja popieram przedmówców i nie mam nic nowego do dodania, bo mówili wszystko to, co my¶lê, tym bardziej JE Percian de Wega.

www.vrp.hostingas.in/forum Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 26.08.2008 09:39:56
Ja napiszê to co napisa³am w Informatorze OPM, a mianowicie
uwa¿am i¿ komunikator GG w wiêkszo¶ci jest traktowany jako prywatny kana³ rozmów, o czym ¶wiadczy fakt, ¿e nie bierze ich siê pod uwagê w ¿adnych v-s±dach czy innych konfliktach.
Zatem ka¿dy mo¿e sobie umie¶ciæ na statusie co chce i nikt nie ma prawa mu zabroniæ, nie wyobra¿am sobie by moje opisy lub rozmowy prywatne na gg by³y inwigilowane.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
Lorenzo de Medici

Member

Rank 2

Posted on 26.08.2008 10:23:54
Zgadzam siê z moimi przedmówcami, to ca³e zaj¶cie jest ¶miechu warte. Uwa¿am, ¿e powie¶my zignorowaæ wniosek. Bacznie przygl±dam siê obydwu pañstwom i naprawdê nie warto ingerowaæ w ich sprawy. Przynajmniej zaoszczêdzimy sobie wstydu.

(-) Abp Lorenzo de Medici,
Prymas Królestwa Elderlandu
Stra¿nik Pieczêci Zagranicznej
Kongregacja ¦w.Oficjum
Reprezentant Pañstwa Ko¶cielnego Rotria przy OPM

Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 26.08.2008 12:47:12
Ja w znaczniej mierze zgadzam siê z Szanownymi Przedmówcami.
Jednak ja nie mam mo¿liwo¶ci odrzucenia wniosku - wynika to z Karty OPM. Ka¿demu wnioskowi nale¿y nadaæ bieg.
Je¶li jednak Genovia nie odpowie w ci±gu 14 dni lub te¿ je¶li Skarland nie uzupe³ni swego wniosku, sprawa po prostu upadnie.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Pavel Svoboda

Webmaster

Rank 2

Posted on 27.08.2008 07:40:28
Formalnie patrz±c, mo¿na siê zastanowiæ: gdzie ten spór? Trybuna³ Arbitra¿owy to nie s±d cywilny, który bêdzie zas±dza³ przeprosiny za szkaluj±ce wypowiedzi. Aby odby³a siê sprawa, musi byæ jaki¶ faktyczny spór o co¶ konkretnego - konflikt interesów na jakie¶ materialnej p³aszczy¼nie. Rzucanie nawet niewybrednych kalumni pod adresem s±siadów jest li tylko elementem dyskursu dyplomatycznego. Skarland ma w swoim w³asnym arsenale narzêdzia, którymi mo¿e zastosowaæ retorsje wzglêdem Genovii (np. na swoim opisie napisaæ, ¿e Genovia to cwele). OPMowi nic do tego. Nie ma sporu, nie ma sprawy.

(-) Pavel Svoboda, r.s.
Ambasador Królestwa Dreamlandu
przy OPM
Send Private Message
Ksiaze Genovi

Member

Rank 2

Posted on 27.08.2008 08:42:21
Wasze Ekscelencje, przyjaciele to nie jest oficjalny komunikat ani decyzja nadal sie zastanawiamy. Ale powiem wam tyle my u¿yli¶my te narzêdzia. To my najpierw zostali¶my obra¿eni w opisie Syna Króla Skarlandu nie mogli¶my tego pu¶ciæ p³azem i podjêli¶my tak± decyzje. A na koniec dodam http://www.skarland.tnb.pl/forum/viewthread.php?forum_id=10&thread_id=78&pid=180#post_180
proszê zobaczyæ to, nic dodaæ nic uj±æ, poza tym syn Króla czêsto nas prowokuje, pragnê tu nadmieniæ ze gdyby nie on ju¿ dawno Genovia i Skarland podpisali by pakt o nieagresji i ponownym uznaniu.

Genovia to kraj wspania³y lecz smutny po stracie króla smiley
Edited by Ksiaze Genovi on 27.08.2008 08:44:34
www.genovia.yoyo.pl Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 27.08.2008 09:33:50
Przepraszam bardzo, mo¿e komu¶ wyda siê moje stwierdzenie ma³o dyplomatyczne ale nic innego w tej ca³ej sytuacji nie przychodzi mi do g³owy, jak nazwaæ ca³y incydent przerywnikiem w ciszy na forum OPM. smiley

Co do wypowiedzi Skarlandu, to jak mo¿na by³o wyczytaæ wchodz±c na link podany przez JKM Genovi, cz³owiek który tu to zamie¶ci³ nie dzia³a³ chyba na polecenie w³adz Skarlandu, zatem potraktowa³abym to jako niefortunne nieporozumienie.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 27.08.2008 16:59:31
Mo¿e to jest przerywnik, ale...
...nie mamy sposobów na rozwi±zywanie "drobnych" konfliktów, typu - kto¶ kogo¶ obrazi³. Byæ mo¿e potrzebna jest uproszczona procedura. Nie wiem. Niestety, nie ma - i byæ nie mo¿e - ¿adnego ogólnie obowi±zuj±cego kodeksu prawa miêdzynarodowego.
Jedyne rozwi±zanie to stworzenie ca³kowicie arbitralnego kodeksu przez grupê kilku prywatnych osób z ró¿nych v-pañstw... a te prywatne osoby mog³by przy OPM za³o¿yæ Spo³eczny Trybuna³ Mikronacji. Zgoda na podporz±dkowanie siê jego zaleceniom by³aby ca³kowicie dobrowolna.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Ksiaze Genovi

Member

Rank 2

Posted on 30.08.2008 10:48:53
S±dze ¿e mo¿na zamkn±æ powy¿szy temat z powodu rozwi±zania tego konfliktu inaczej drog± dyplomatyczn± a dok³adnie http://www.genovia.yoyo.pl/traktat1.pdf

Genovia to kraj wspania³y lecz smutny po stracie króla smiley
www.genovia.yoyo.pl Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 30.08.2008 12:34:36
Skoro tak, w oparciu o Kartê OPM uznajê sprawê za nieby³±.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Anarchia Napalm Perun

Member

Rank 3

Posted on 02.09.2008 08:23:57
Piotr Koscinski napisa³/a:
Ja w znaczniej mierze zgadzam siê z Szanownymi Przedmówcami.
Jednak ja nie mam mo¿liwo¶ci odrzucenia wniosku - wynika to z Karty OPM. Ka¿demu wnioskowi nale¿y nadaæ bieg.
Je¶li jednak Genovia nie odpowie w ci±gu 14 dni lub te¿ je¶li Skarland nie uzupe³ni swego wniosku, sprawa po prostu upadnie.

Ekscelencjo Sekretarzu, moim zdaniem, podejmowanie przez OPM spraw na wniosek pañstwa nie bêd±cego cz³onkiem OPM, a w dodatku na absurdalny wniosek, który traktujê jako sprzeczkê na poziomie tzw. "kinderneo", nie ma nie tylko sensu, ale nie ma podstawy prawnej.

Dlatego cieszê siê z zakoñczenia w±tku i apelujê, by pañstwo, które chce wykorzystywaæ potencja³ OPM z³o¿y³o wniosek, ale o przyjêcie do organizacji. Jak na razie mamy pañstewko, które jest przewra¿liwione na punkcie swojego honoru. Tyle ¿e je¶li pañstwo nie radzi sobie z takimi drobiazgami i z tego powodu straszy wojn± (co uwa¿am za skandal, bo próbowano zaszanta¿owaæ OPM), to nie wyobra¿am sobie, by by³o w stanie poradziæ sobie ze z³o¿onymi sprawami zwi±zanymi z dzia³aniem naszej organizacji.

Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM
http://www.wandystan.only.pl Send Private Message
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password

Not a member yet?