OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:21

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Gmach Narodów | Zjednoczone Królestwo Samundy

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 4 of 5 < 1 2 3 4 5 >
Author RE: Samunda przestaje istnieæ.
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 18.03.2008 20:56:41
Zreszt±, przypomnê, ¿e Wasza Wysoko¶æ sam chcia³ kiedy¶ wyci±gaæ jakie¶ konsekwencje i groziæ realnym s±dem Republice Baridas za korzystanie z nazwy. Có¿, s³uszno¶æ jakich¶ dzia³añ zale¿y od strony? Jak Kalemu zabraæ krowy to ¼le?

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 20.03.2008 19:32:34
Wydaje mi siê, ¿e w chwili obecnej jedynym kompromisem by³yby nastêpuj±ce dzia³ania:

Samunda le¿a³a na wyspie, której nie zajmowa³a jednak w ca³o¶ci. Zatem czy nie mog³oby byæ tak, ¿e nowa Samunda istnieje na wschodniej czê¶ci wyspy (tej wcze¶niej niezamieszka³ej), za¶ kolonia Morvanu na zachodniej (lub na odwrót)? Bo mo¿emy sobie tutaj serwowaæ wywody prawnicze, strony mog± kopiowaæ dane z przelewów, a nic z tego nie wyniknie. Zaiste, na Szczycie OPM w zesz³ym roku przedstawiciel Gnomii jasno okre¶li³, ¿e "gnomia my¶l techniczna pozwala przenosiæ ca³e miasta" ( smiley ). Zatem czy nie mo¿na podj±æ takich dzia³añ?

(-) FJ II, I. R.
Edited by FJ II on 20.03.2008 19:36:06
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 22.03.2008 13:12:16
WE
to ju¿ jest szczyt chamstwa nie wiem w takiej sytuacji co mam powiedzieæ, zwyczajnie brak mi s³ów.

http://www.samunda.morbhan.org

Jest jedna Samunda.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 22.03.2008 13:14:19
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 22.03.2008 13:53:49
Najmocniej przepraszam, nie chcia³em WE uraziæ. Po prostu wysun±³em propozycjê pewnego kompromisu, przecie¿ nie jestem wyroczni± i nie wyrokujê. Wnioskuj±c po powy¿szej wypowiedzi widzê, ¿e jednak moja propozycja nie jest dobra dla jednej ze stron...

(-) FJ II, I. R.
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 22.03.2008 20:37:32
Ja nie mam pretensji do WCKM i nie czujê siê ura¿ona, ka¿dy tu zapisany ma prawo do wypowiadania siê na tym forum.
Ja jestem oburzona na pirackie postêpki pana O'Rhady, który mimo prowadzonych dzia³añ OPM na terenie ZKS, tworzy sobie swoj± Samundê na której widzimy mapê z czê¶ci± przyw³aszczonej ziemi naszemu Królestwu.
Nie liczy siê zupe³ne z postanowieniem Sekretarza Generalnego OPM ani z mieszkañcami ZKS.
Pan O'Rhada uwa¿a ¿e jak zrobi sobie stronê internetow± i og³osi cesarzem Samundy to wszyscy go uznaj±.
To jest po prostu dziecinne zachowanie i typowe paso¿ytnictwo na kulturze i dorobku innego v-pañstwa.
Samunda istnieje od listopada 2006 co mo¿emy przeczytaæ na jej stronie
http://www.samunda.only.pl

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 25.03.2008 23:36:24
Witam, kilka spraw dot. pracy Wysokiego Komisarza.

Na forum Samundy zosta³o wydzielone podforum, do którego dostêp maj± tylko stali mieszkañcy Samundy oraz ja.

W³a¶nie zosta³a uruchomiona ankieta pe³ni±ca funkcje pytania do referendum. G³osowanie jest oczywi¶cie tajne, a prawo g³osu - tylko stali mieszkañcy Samundy.

Referendum potrwa od 26 do 29 marca. 30.03 og³oszê wyniki.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 26.03.2008 12:14:42
Pisa³em ju¿ o tym, ale awaria serwera usunê³a mój post.

Zastanawiam siê, jakim prawem JE Meisande wypowiada siê na forum OPM? Wszak wszyscy pamiêtamy, jak og³asza³a, ¿e Samunda przesta³a istnieæ. Wygas³y tym samym wszelkie umow, w tym i cz³onkostwo w OPM. Skoro Samunda siê odrodzi³a, to powinna ponownie z³o¿yæ wniosek i dopiero wtedy uzyskaæ status cz³onka. Obecnie wszelkie wypowiedzi JE Meisande s± po prostu bezprawne.

Zastanawiam siê równie¿, dlaczego Wysoki Komisarz stara siê z uporem godnym lepszej sprawy ustalic przynale¿no¶æ pañstwow± nowej Samundy, skoro oczywistym jest, ¿e jest ona niepodleg³a. Wolna Republika Morvan nie zg³asza do jej terytoriów pretensji. Wolna Republika Morvan zajê³a czê¶æ ziemi niczyich, a inne ziemie Samundy pozostawia nienaruszone. St±d dzia³ania Wysokiego Komisarza staj± siê absurdalne.

Nie wspominaj±c ju¿ o tym, ¿e je¿eli Wysokiemu Komisarzowi zale¿a³o na faktycznym zbadaniu sytuacji jaka na wyspie panuje, powinien w jakikolwiek sposób zwróciæ siê do w³adz WRM, czego nie uczyni³.

Na jakiej podstawie ustalono, ¿e forum Zjednoczonego Królestwa Samundy jest jedynym miejscem publicznym? Na jakiej podstawie ustalono, kogo uznawaæ za sta³ego mieszkañca Samundy? Które terytoria Wysoki Komisarz uwa¿a za Samundê, a które nie?

Dlatego podejmowane przez Wysokiego Komisarza dzia³ania oceniamy jako jednostronne, nieporz±dne i nierzetelne, st±d, je¿eli godziæ one bêd± w integralno¶æ terytorialn± Wolnej Republiki Morvan b±d¼ jej kolonii, nie bêdziemy mogli uznaæ ich za wi±¿±ce.

(-) Micha³ O'Rhada
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 26.03.2008 14:06:54
A czy decyzja o rozwi±zaniu Samundy by³a pisana w samundyjskim Dzienniku Ustaw lub jego odpowiedniku? Je¶li nie, to nawet je¶li JKM tak powiedzia³a, to nie znaczy, ¿e tak jest. Przecie¿ jak np. JKM królowa brytyjska powie, ¿e Wielka Brytania nie istnieje, to nie ¶wiadczy chyba o tym, ¿e ma to moc prawn±?

(-) FJ II, I. R.
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 26.03.2008 18:52:13
Samunda w momencie og³oszenia upad³o¶ci nie mia³a stron internetowych, trudno ¿eby wymagaæ od niej ich reaktywacji jedynie w celu og³oszenia jej koñca. A ¿e pod ówczas jedyn± w³adz± by³a Jej Królewska Mo¶æ Meisande, która, w przeciwieñstwie do wspomnianej JKM El¿biety II, mia³a de facto w³adzê absolutn± nad ZKS.

(-) Micha³ O'Rhada
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 26.03.2008 20:31:32
Je¶li stron internetowych pañstwa nie ma, obojêtne z jakich przyczyn, to chyba witryna OPM ich nie zastêpuje?

(-) FJ II, I. R.
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 26.03.2008 20:48:26
Có¿, w prawach Samundy nie by³o okre¶lone, w jakich miejscach musz± siê ukazywaæ decyzje w³adz. St±d og³oszenia te mia³y miejsce zwykle na forum pañstwa, ale nie widzê powodu, aby podwa¿aæ wa¿no¶æ decyzji og³oszonej w innym miejscu, w dodatku w sytuacji, kiedy w³adza og³aszaj±ca pe³ni de iuro i de facto rolê w³adzy absolutnej.

(-) Micha³ O'Rhada
Meisande V Gvandoya

Member

Rank 4

Posted on 26.03.2008 21:53:12
Jak ju¿ gdzie¶ pisa³am, obecna strona Samundy istnieje od listopada 2007, by³ chwilowy problem z serwerem i by³a strona zastêpcza, obecnie zlikwidowana po mo¿liwo¶ci korzystania w dalszym ci±gu z pierwotnego serwera.
Informacjê mo¿emy przeczytaæ na forum OPM:
Informacja.

Duch Czarnoksiê¿nika powróci³, pustosz±c niewielki skrawek ziemi zamieszka³y przez Samundyjczyków. Ludno¶æ broni³a siê stawiaj±c czo³a plagom i klêskom. Uda³o nam siê pokonaæ Czarnoksiê¿nika jednak teren, na którym mia³y miejsce najwiêksze jego spustoszenia i niszczycielskie dzia³ania zosta³ czê¶ciowo ska¿ony. To terytorium plemienia Makumba. Obecnie znajduje siê tam baza wojskowa Samunda Army Base in Makumba, gdzie stacjonuje III Korpus Si³ Szybkiego Reagowania "Strong Black Man" sk³adaj±cy siê z najemników.
Królowa Meisande V zebra³a pozosta³± przy ¿yciu ludno¶æ i przeprowadzi³a na bezpieczne tereny.
http://zks.tnb.pl

Wszystkie istotne informacje s± zawarte na forum pañstwa.
Jak wiadomo ZKS nie posiada typowego prawa w Samundzie jest prawo zwyczajowe.
Co do rz±dzenia krajem, to nie posiadam w³adzy absolutnej, jest Rz±d i Rada Plemienna, wiêc nie decydujê sama.
I tak na marginesie, móg³by Pan, Panie O'Rhada darowaæ ju¿ sobie, bo to ju¿ zaczyna byæ nudne.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 26.03.2008 23:29:31
Ekscelencjo O'Rhada!

Skoro wiec, w mniemaniu WE, Samunda nie ma prawa do cz³onkostwa w OPM, to jakim prawem Morvan wype³nia miejsce po Tuolelence? Bo jako¶ nie mogê tego poj±c, ¿e tak uporczywie walczy WE o to, za¶ sam WE nie czyni wg swoich tez.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 27.03.2008 00:33:20
Wasza Ekscelencjo!

Je¿eli widzi Wasza Ekscelencja analogiê miêdzy Tuolelenkk± a Samund±, to jest Wasza Ekscelencja w b³êdzie.

Tuolelenkka zosta³a zgodnie z prawem przejêta przez Woln± Republikê Morvan - co wiêcej, nigdy nie upad³a, nie przerwana zosta³a tak¿e jej ci±g³o¶æ prawna jako cz³onka OPM.

Przeciwnie jest z Samund±. ZKS dawne upad³o, a odrodzone (pocz±tkowo jeszcze bez "Zjednoczone"smiley powsta³o jako nowe pañstwo. Nie ma ci±g³o¶ci prawnej, zatem wniosek jest prosty - nowa Samunda powinna ponownie, zgodnie z procedur± zostaæ przyjêta do OPM.

(-) Micha³ O'Rhada
rhadmor

Member

Rank 3

Posted on 27.03.2008 09:33:46
Tuolelenkka nie jest pañska. A mo¿e sobie Pan machac traktatami bo traktaty podpisywane z nieisiniejacymi panstwami mam w g³êbokim powa¿aniu.

[By³bym w stanie siê z Panem pogodziæ - ale Pan sie nie zgodzi na moje warunki. I tak Pan zyska³by - ale pan woli trzymac mnie za cos, czego w ogole nie powinien Pan jako mezczyzna dotykac.]

Ola de Bourbon-Hughson, Erboka
rhadmor 7068832 rhadmor@konin.lm.pl www.erboka.org Send Private Message
Alexander Bleeser

Member

Rank 3

Posted on 27.03.2008 17:30:17
Wasze Ekscelencje!

¦ledzê rozwój wydarzeñ w tym temacie ju¿ od d³u¿szego czasu i jestem szczerze zafrasowany. Osoba Jego Ekscelencji O'Rhady jest wyj±tkowo kontrowersyjna, ale tylko i wy³±cznie z winy samego OPM - to w koñcu my, cz³onkowie, zezwolili¶my JE na reprezentowanie ZI Tuoleleñskiego. Inn± ju¿ kwesti± jest, ¿e Jego Ekscelencja O'Rhada wspaniale siê przez ten czas prezentowa³ i by³ niesamowicie aktywny - musimy spojrzeæ jednak na fakty.

Wolna Republika Morvan nie jest czê¶ci± Organizacji, ba! - Wolna Republika Morvan nie jest nawet uznawana przez wiêkszo¶c pañstw cz³onkowskich OPM za równego partnera! Mo¿na mieæ pewne w±tpliwo¶ci co do zwi±zków WRM z Tuolelenk± - przekazywanie w³adzy nad pañstwem g³owie innego kraju potrafi ci±gn±æ siê miesi±cami. Takie same zastrze¿enie - choæ o niebo potê¿niejsze! - mam co do owego 'zakupu' przez WRM (czy raczej: JE O'Rhadê) Królestwa Samundy. Jakkolwiek nie zosta³oby to przeprowadzone by³oby bezprawne - to nie w³adca jest w³a¶cicielem kraju, a ju¿ na pewno nie by³a nim Królowa w Samundzie - przecie¿ mamy tam rz±d, premiera!

Zaskakuj±cy jest fakt akceptacji reprezentacji Tuolelenki przez JE O'Rhadê - je¶li cz³onkowie OPM nie uznaj± Republiki Morvan, nie powinni byli przyjmowaæ jej w³adcy w szeregi przedstawicieli. Bez znaczenia w jakich barwach mia³by dzia³aæ.

Powinne zostaæ wprowadzone odpowiednie zapisy do Karty OPM, które regulowa³yby tego typu sytuacje (nie tylko sprawê Morvanu, ale i Republiki Baridas) - kraj czy to inkorporowany, czy 'wziêty pod opiekê' przez inn± organizacjê pañstwow± winien byæ wykluczany ze struktur OPM, lecz ponowny jego wniosek (b±d¼ wniosek protektora, je¶li ten równie¿ pochodzi spoza Organizacji) rozpatrywany bêdzie w trybie przyspieszonym. Zamiast natychmiastowego wykluczenia mo¿na te¿ wprowadziæ obowi±zek bezzw³ocznej rewidacji czynników decyduj±cych o zaakceptowaniu/odrzuceniu wniosku o przyjêcie do OPM.

A z³oty ¶rodek dla 'trójk±tu' Samunda-Morvan-Tuolelenka? Najrozs±dniej by³oby, gdyby JE O'Rhada zrzek³ siê praw do Zjednoczonego Imperium i do terenów Samundy (przede wszystkim Samundy - sprawa Tuolelenki jest o wiele bardziej skomplikowana) i wyst±pi³ - na zasadach identycznych jak ka¿dy inny w³adca polskiej mikronacji, który siê tego podj±³ - o przyjêcie Wolnej Republiki Morvan w poczet pañstw cz³onkowskich Organizacji Polskich Mikronacji. Obecna sytuacja pokazuje najlepiej, ¿e dalsze uczestnictwo JE O'Rhady w ¿yciu OPM w takiej postaci, w jakiej dzieje siê to teraz, nie mo¿e mieæ miejsca - powoduje zbyt wiele konfliktów. Wed³ug mnie jest to wina dziury w Karcie OPM, któr± trzeba prêdko za³ataæ.

Skoñczmy tê farsê, bo nie s³u¿y nikomu.

Pozdrawiam,

Edited by Alexander Bleeser on 27.03.2008 19:11:37
GG: 5526629 eldaron@wp.pl Send Private Message
MichalORhada

Member

Rank 5

Posted on 28.03.2008 16:13:29
Wasza Ekscelencjo!

Po raz kolejny muszê wyja¶niaæ tê sam± sprawê. To robi siê ju¿ trochê nudne, ale nie ustajê w wysi³kach, licz±c, ¿e uda mi siê ró¿ne osoby wyrwaæ spod wp³ywu krytycznej dla mnie propagandy "wojny".

Wolna Republika nie "kupi³a" Samundy. Nie musia³a. Wolna Republika Morvan nie zajê³a te¿ ziem Samundy. Równie¿ nie musia³a. Zjednoczone Królestwo Samundy w tym okresie nie istnia³o. Owa transakcja, jaka mia³a miejsce miêdzy mn± a by³± Królow± Meisande mia³a na celu jedynie zabezpieczenie siê przed oskar¿eniami o bezprawne u¿ywanie nazwy wygas³ego pañstwa, a tak¿e uzyskanie dostêpu do dawnych stron Samundy, oraz uzyskanie ³adnego pretekstu do opisu sytuacji - nawi±zanie do czêstych przypadków w historii, kiedy to koloni¶ci za niewielkie sumy pieniêdzy lub towary zakupywali prawa do wielkich po³aci ziem od autochtonów. I nie, nie by³a potrzebna zgoda Adetokumbo (Premiera) i rz±du, bo ich po prostu nie by³o, jak ca³ego pañstwa.

Niezale¿nie od tej transakcji, Wolna Republika Morvan zajê³a ziemie niczyje, pozosta³e po upadku Samundy. Nie uczyni³a nic przeciwko ¿adnemu pañstwu. Ca³a ta nagonka zosta³a rozpêtana w³a¶ciwie o kilka historii o starciach z lokalnymi terrorystami, które stworzy³em na podstawie umowy (drugiej ju¿) z Jej Wysoko¶ci±. Niestety, Jej Wysoko¶æ z ¿adnej z umów siê nie wywi±za³a. Jednak¿e nie ¿a³ujê podjêtej decyzji, bo mam ¶wiadomo¶æ, ¿e owa wydumana przez niektórych "agresja" spowodowa³a odrodzenie siê Samundy, co w mojej opinii, jest bardzo pozytywnym skutkiem. Mam nadziejê, ¿e pañstwo to nie bêdzie opieraæ swojej dzia³alno¶ci jedynie na nag³ym powrocie do aktywno¶ci Jej Wysoko¶ci Meisande i s³ownych atakach na moj± osobê.

Co do Protektoratu Tuolelenkki. Zgodnie z prawem, ZIT odda³o siê pod moj± opiekê jako protektorat. Sta³em siê wówczas de iuro najwy¿sz± w³adz± w pañstwie, gwarantuj±c zachowanie w³adzy dla Króla Aleksandra (Rhadmora). Przez d³ugi czas zajmowa³em siê jedynie reprezentacj± ZIT przy OPM, wielokrotnie próbuj±c przekonaæ JKM Aleksandra do odbudowy ZIT, proponuj±c pomoc, co za ka¿dym razem lekcewa¿±co by³o ignorowane. Jednak¿e dosz³o do sytuacji, któr± faktycznie mo¿emy okre¶liæ, jako porzucenie pañstwa przez Króla Aleksandra i jego niemal faktyczny upadek. W zwi±zku z tym, zgodnie z umow± pragn±c zachowaæ Tuolelenkkê i nie dopu¶ciæ do jej upadku, dokona³em reformy administracyjnej pañstwa Tuoeleleñskiego, przekszta³caj±c je w Protektorat i wi±¿±c je szerok± umow± przekazuj±c± czê¶æ kompetencji na Woln± Republikê Morvan. Myli³by siê jednak ten, kto uwa¿a, ¿e Protektorat Tuolelenkki utraci³ swoj± suwerenno¶æ - umowa jest rozwi±zywalna z obu stron, st±d Protektorat Tuolelenkki pozostaje pañstwem niepodleg³ym, mimo okre¶lenia Protektorat.

I owszem, pope³ni³em b³±d, próbuj±c w ten sposób zdobyæ cz³onkostwo dla WRM w OPM - przyznajê siê. Moim celem nie by³o jednak ominiêcie praw OPM, a podnoszonej nieustannie kwestii sporów terytorialnych miêdzy WRM a Sarmacj±, bez których, jak s±dzê, nie by³oby problemu z przyjêciem WRM do OPM. Teraz jednak widzê, ¿e nie têdy droga. St±d WRM zrzeka sie wszelkich starañ o przyjêcie do OPM.

Jednak¿e, w OPM pozostaje Tuolelenkka, która jako niepodleg³e pañstwo ca³y czas posiada cz³onkostwo. St±d moja pro¶ba, aby w zwi±zku ze zmian± nazwy pañstwa, GenSek b±d¼ osoba odpowiedzialna dokona³a stosownych zmian na stronie OPM (link do strony taki jak dawniej podawa³em - http://tuolelenkka.ugu.pl).

(-) Micha³ O'Rhada

Edited by MichalORhada on 28.03.2008 16:17:55
rhadmor

Member

Rank 3

Posted on 28.03.2008 16:36:09
Wersja 1 : Jest rozwi±zywalna, ale... nie jest, gdy¿ TY jestes wladca. Miales tylko otoczyc opieka a nie odbierac mi wladze.

Wersja 2 : jest rozwi±zywalna, wiêc mogê j± rozwi±¿aæ.
Wersja 2.1. : Wyda³em o¶wiadczenie na temat uniewaznienia traktatu - ale to nie bylo po twojej mysli.

A z olnej stopy moge reprezentowac chociazby Republike Baridas. Albo moge postarac sie o fotel reprezentatnta Triumwiratu Erboki, jezeli takocych nie ma w dostatecznej ilosci.

Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 28.03.2008 16:48:43
Samunda jest obecnie pod opiek± OPM.
Co do Tuolelenkki - wszê³em procedurê sprawdzaj±c±, czy ZIT istnieje, czy jest usta³e. Nie mogê przyj±æ do wiadomo¶ci przy³±czenia Tuolelenkki do WR Morvan, bo Traktat Radoszycki nie przewiduje takiej mo¿liwo¶ci, a ¿aden inny traktat nie zosta³ miêdzy Tuolelenkk± i WR Morvan zawarty. Wykluczam te¿ mo¿liwo¶æ uznania jakiegokolwiek traktatu, który zosta³by podpisany przez Ekscelencjê O'Rhadê "w dwóch postaciach", czyli jako najwy¿sza w³adza Tuolelenkki i WR Morvan równocze¶nie. Nie móg³bym te¿ uznaæ traktatu, który z ramienia Tuolelenkki zosta³by podpisany przez kogo¶ innego, ni¿ demokratycznie wybrane w³adze.
My¶lê, ¿e za 7 - 10 dni przedstawiê raport.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
rhadmor

Member

Rank 3

Posted on 28.03.2008 16:55:41
Pragnê zauwazyc, iz Zjednoczone Imperium Tuolelenskie jest ustale. Przy czym Wyspa Tuolelenska zostala inkorporowana [za moja zgodza] do Kombinatu Jajeczka [Triumwirat Erboki].

Wobec tego jedynym dysponentem nazwy Tuolelenkka jestem ja sam.

Wyspy Razuri i Zegisa chcia³bym przekazaæ pod opiekê Organizacji Poslkich mikronacji, - z zastrzezeniem, iz prosilbym o zmiane nazw [aktualne sa dzielem realowej umowy kolezenskiej - Zegis i Razuri to osoby istniejace zupelnie realnie.]

Page 4 of 5 < 1 2 3 4 5 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password

Not a member yet?