OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:22

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Sekretariat

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >
Author RE: Wniosek o przyjêcie PK Rotrii do OPM
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 26.04.2008 12:29:40
Chcia³bym zaznaczyæ, ¿e jeszcze niedawno Rotria tak¿e przezywa³a ciê¿kie chwile - nam nikt nie pomóg³.
szerzenia chrze¶cijañstwa poprzez internet nie nazwa³bym zabaw±.
A co do wojny z UKZT, to nie dosz³o do staræ zbrojnych w³a¶nie dziêki Rotrii. Gwardia nasza by³a gotowa, ale Patriarcha uzna³, ¿e chrze¶cijanie musz± wybaczaæ i wstrzyma³ dzia³ania wojenne.
I nie bawimy siê w Ko¶ció³ - my przedstawiamy Ko¶ció³ w internecie.
Edited by ks Marco kard de Zepp on 26.04.2008 12:30:07
Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 26.04.2008 12:53:25
Ech, wojny, wojenki... Rozumia³bym, ale z UKZT?

(-) FJ II, I. R.
http://www.austro-wegry.org Send Private Message
Victorio Mortuus

Member

Rank 2

Posted on 26.04.2008 17:35:08
Ekscelencje pozwol±, ¿e przedstawiê swoje zdanie.
Je¿eli chodzi o kwestiê istnienia Rotrii. Moim zdaniem istnienie Rotrii i jej dzia³ania powinny byæ kierowane w taki sposób by realizowaæ odpowiednie cele, którymi za¶, moim zdaniem, nie jest prowadzenie wojen, zapewnianie zaplecza dla niespe³nionych ambicji politycznych w innych krajach czy innych pokrêtnych interesów. Rotria skoro ju¿ istnieje, a zapewniam, ¿e tak¿e nie patrzê na to ³askawym okiem, powinna wykonywaæ zadania jakie ma PAÑSTWO KO¦CIELNE, bo b±d¼ co b±d¼, jest to "II Pañstwo Ko¶cielne Rotria", a niestety ani wst±pienie do Wspólnoty Paktu Wiedeñskiego, Unii Kontynentu Wschodniego ani te¿ Organizacji Polskich Mikronacji nie jest raczej demonstracj± chrze¶cijañskich zamiarów i idei.
Kto¶ z Ekscelencji s³usznie zauwa¿y³, ¿e Watykan nie jest cz³onkiem UE, ani ONZ (posiada tam status jedynie obserwatora), a tym bardziej NATO (to chyba oczywiste). Je¿eli Rotria ma na¶ladowaæ pierwsze Pañstwo Ko¶cielne, to ze ¶redniowiecza, tak wiêc chyba powinni¶my postawiæ pytanie, czy Rotria chce byæ centrum chrze¶cijañskiego v-¶wiata, czy te¿ miejscem politycznych gierek, bo wszyscy wiemy, ¿e Pañstwo Ko¶cielne i Watykan to zupe³nie co innego. Wiêc pytam, co na¶laduje Rotria? Watykan czy Pañstwo Ko¶cielne?

Inna kwestia...Armia. Watykan ma Gwardiê Szwajcarsk±, Rotria za¶ Gwardiê Patriarsz±. O ile dopuszcza³bym ow± gwardiê jako ochronê wysokich urzêdników pañstwowych, o tyle nie poprê nigdy armii w Pañstwie Ko¶cielnym. Gdzie jest owa mi³o¶æ i mi³osierdzie w obliczu wojen i gró¼b? Jak Ekscelencje mówicie o mi³o¶ci, a jednocze¶nie stawiacie wojsko w stan gotowo¶ci to dla mnie jest to hipokryzja. Inn± za¶ spraw± jest, ¿e konflikt na linii UKZT- Rotria powsta³ przez same pañstwa zainteresowane, za¶ przeradza³ siê w konflikt zbrojny (do którego na szczê¶cie nie dosz³o) by³ win± miêdzy innymi Patriarchy Rotrii.
Ekscelencje,
UKZT dopu¶ci³o siê zatrzymania i osadzenia w areszcie, nazwano to "aresztem domowym", Patriarchy Rotrii a jednocze¶nie nastêpcy tronu Monarchii Austro-Wêgier. I to st±d bra³a siê gro¼ba wojny Rotria-UKZT, lecz proszê nie zapominaæ, ¿e z oczywistych powodów wtedy to Monarchia stanê³a w obronie nie tyle co Rotrii, a swojego obywatela i nastêpcy tronu. Poza tym ¯ADNE pañstwo Kontynentu Wschodniego nie pozwoli³oby na konflikt zbrojny. Ekscelencja ubli¿a wszystkim krajom Unii Kontynentu Wschodniego mówi±c, ¿e nikt Wam nie pomóg³. Wszystkie kraje Cz³onkowskie potêpi³y UKZT, bo tyle zrobiæ mog³y. Za¶ to co by³o dalej, Wasze zemsty i dziwne kroki... Jestem pewien, ¿e gdyby pañstwo Kontynentu Wschodniego poprosi³oby kraje Unii o pomoc, na pewno by ono pomog³o. Lecz o pomoc nikt nie prosi³, a konflikt ów by³, i okaza³ siê byæ, tylko wybrykiem i pochopno¶ci±.

Pomijaj±c ju¿ problem wra¿liwo¶ci religijnej i innych ideologii, bo w koñcu mamy wolno¶æ i ka¿dy mo¿e tworzyæ pañstwo takie, jak mu siê podoba, uwa¿am, ¿e wst±pienie Rotrii do OPM by³oby tylko utwierdzeniem spo³eczno¶ci miêdzynarodowej w przekonaniu o mijaniu siê z celem dla którego powsta³o Pañstwo Ko¶cielne. Poza tym mo¿e to byæ precedens.
Ekscelencje,
Je¿eli Rotrii pozwolimy wst±piæ w struktury OPM to bêd± powstawaæ nowe kraje teokratyczne i one tak¿e bêd± chcia³y wst±piæ do Organizacji, a to ju¿ by³aby lekka przesada. OPM nie jest Organizacj± Chrze¶cijañsk±, a POLITYCZN¡, za¶ Pañstwo Ko¶cielne ma na pierwszym planie widzieæ CHRZE¦CIJAÑSTWO, a nie politykê.
To moje zdanie. Dziêkujê.

Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 26.04.2008 19:14:19
A ja w pe³ni zgadzam sie z wypowiedzi± Ekscelencji Walczaka. Dok³adniej 6 ostatnimi "akapitami" jego wypowiedzi. Ekscelencja Griningen, chyba 2 raz powtórzy³: "Watykan ma tak¿e swoj± politykê zagraniczn±" Nikt Rotrii nie zabrania uprawiania swojej polityki, jednak¿e... Czy Watykan jest w Unii Europejskiej, NATO? Nie. I dlatego jestem przeciwny przyst±pieniu Rotrii do OPM.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 26.04.2008 20:24:54
A my chcemy wst±piæ do OPM, aby zagwarantowaæ nasze pokojowe zamiary wobec wszystkich cz³onków tej organizacji. Nasze wst±pienie do OPM oznacza³oby zgodê i mi³o¶æ pomiêdzy chrze¶cijañskimi cz³onkami tej organizacji.
Co do konfliktu z UKZT - obawiali¶my siê ataku an nasz kraj, wiêc postawili¶my Gwardiê w stan gotowo¶ci. W sumie oprócz aresztu domowego Patriarchy do niczego nie dosz³o.
Rzeczywi¶cie, Austro-Wêgry i wiele innych pañstw nas popar³o. Ale ¿adne z nich nie zagwarantowa³o zbrojnej obrony naszych ziem, na wypadek ofensywy ze strony UKZT.
Znowu powtórzê, ¿e zrobi± Ekscelencje, jak uwa¿aj±. My z³o¿yli¶my wniosek, wy wydacie werdykt.
I jeszcze jedno - Rotria na¶laduje Pañstwo Ko¶cielne, pozbawione ra¿±cych zaniedbañ i b³êdów.
Send Private Message
Bogusj

Member

Rank 3

Posted on 27.04.2008 00:33:00
abp Xardas von Griningen napisa³/a:
A my chcemy wst±piæ do OPM, aby zagwarantowaæ nasze pokojowe zamiary wobec wszystkich cz³onków tej organizacji.

i pokojowo siê pchacie gdzie was nie chc±....

abp Xardas von Griningen napisa³/a:
Nasze wst±pienie do OPM oznacza³oby zgodê i mi³o¶æ pomiêdzy chrze¶cijañskimi cz³onkami tej organizacji.

nie ma to jak braæ pod w³os....

Wielki Triumwir Triumwiratu Erboki,
Bogusj de Cubalibre
2383535 2383535 2383535 2383535 www.erboka.org Send Private Message
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 09:56:27
Nie ma to jak zgnoiæ jedn± z mikronacji.
Send Private Message
Lorenzo de Medici

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 11:38:30
Ekscelencje pozwolê sobie na komentarz, je¶li s± tu tacy teolodzy to proszê znale¼æ chocia¿ jeden kanon w Kodeksie Prawa Kanonicznego który wprost zabrania i potêpia tak± v-organizacjê jak Rotria. Wasze Ekscelencje tak siê sk³ada ¿e rozmawia³em wraz z kuzynem na temat Rotrii z realnym ksiêdzem i po d³ugiej dyskusji doszli¶my do wniosku ¿e Rotria to nie herezja.

1. Nie godzi w prawo Ko¶cio³a poniewa¿ nie jest jego wirtualnym uzurpatorem.

2. Nie szkaluje dobrego imienia ¶w. Ko¶cio³a Rzymskiego oaz nie przedstawia wykrzywionego obrazu tej organizacji.

3. Jest to v-pañstwo czyli realnie nie jest uzurpatorem Ko¶cio³a.

4. Rotria nawi±zuje do ogó³u historii Ko¶cio³a nie tylko do Watykanu.

5. Jakby Ko¶ció³ mai³ takie podej¶cie jak Wasze Ekscelencje musia³ by ekskomunikowaæ wszystkich producentów gier strategicznych o tematyce historycznej gdzie wykorzystuje siê obraz ko¶cio³a, przyk³adem jest Medieval II i Europa Universalis II.

6. Rotrai nie godzi w ¿aden kanon Prawa Kanonicznego odwo³uje siê do prawdziwych warto¶ci chrze¶cijañskich.

7. Wasze Ekscelencje mo¿e nawet niewiedz± ale tworzenie wymy¶lonych v-religii nazywa siê sekciarstwem a dobrze wiem ¿e niektóre v-pañstwa takowe religie tworzy³y.

8. Nie udzielamy sakramentów takich jak komunia ¶wiêta czy innych sakramentów zwi±zanych z liturgia ko¶cieln± czyli nie ³amiemy Prawa Ko¶cielnego.

9. Nie szkalujemy dobrego imienia ko¶cio³a a nauki czerpiemy z katolickich stron dla ksiê¿y.

10. Rotria jako v-pañstwo czerpie inspiracje z ogó³u historii Ko¶cio³a Rzymsko Katolickiego czyli i z Pañstwo Ko¶cielnego i z Watykanu.

11. Jako ¿e Roria ogrywa rolê Ko¶cio³a katolickiego i w swoim zakresie przedstawia jego historiê mo¿e u¿ywaæ historycznych nazw i tytu³ów Ko¶cielnych i to nie jest herezja.

Tych punktów mo¿na jeszcze trochê wymieniæ ale naprawdê je¶li siê nie zna praw w³asnego ko¶cio³a i kieruje siê jakimi¶ za¶ciankowymi przekonaniami to lepiej nie wygadywaæ g³upot.
To prawda Rotria jest v-teokracj± ale to nie oznacza ¿e jest herezja i chocia¿ to v-¶wiat my nie wymy¶lili¶my sobie v-religii a mo¿e v-herezji, równie dobrze mo¿na powiedzieæ ¿e v-pañstwa które deklaruj± siê z jak±¶ religi± s± herezjami czy to Al. Rajn czy mo¿e Gmina ¯ydowska w Sarmacji bo przecie¿ te¿ móg³bym czuæ siê oburzony jako wyznawca Judaizmu. Wasze Ekscelencje mam nadziejê ¿e Was nie obrazi³em ale nie widzê powodów do takiej dyskryminacji Rotrii tylko z tego powodu ze jest teokracjo, a mo¿e te¿ spojrzycie na Rotriê z perspektywy jej pañstwowo¶ci, Rotria jest zorganizowana ma swoje prawa w³asny rz±d aktywnych obywateli. Jestem dumny ¿e uczestniczê w ¿yciu Rotrii i nie wstydzê siê tego ¿e jest to pañstwo o charakterze Ko¶cielnym w koñcu chrze¶cijañstwo nale¿y do najpiêkniejszych europejskich tradycji.
Edited by Lorenzo de Medici on 27.04.2008 11:47:57
Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 27.04.2008 11:47:08
Powiem tak - ocena moralna Rotrii nie jest naszym zadaniem. Zastanówmy siê, czy wniosek narusza jakie¶ punkty Karty OPM. Co do ofensywy ze strony UKZT - darujmy sobie, czy naprawdê o¶mieszaj±cy siê wszêdzie kraj, taki jak UKZT (zachêcam jako lekk± lekturê tamtejszych praw), jest w stanie komukolwiek zagroziæ? Krucjatê zrobi±? Krzy¿ami, czosnkiem i wod± ¶wiêcon± nas postrasz±? Owszem, wojnom przeciwny nie jestem, ale niech bêd± prowadzone z sensownymi przeciwnikami, a nie z krajem, który chcia³by powysy³aæ pó³ miliona tu, milion tam i 56 atomówek na jedno miasto. Pewnie Scholandczycy siê oburz±, niemniej jednak najsensowniejszym sposobem prowadzenia walk wykaza³a siê Gnomia (choæ nie w pe³ni). No, ale wracaj±c do meritum - zastanówmy siê nad tym, czy wniosek ³amie Kartê OPM, a nie dokonujmy oceny moralnej. Przyjmijmy, ¿e jeste¶my w ¶wiecie wirtualnym, a realny dla nas obecnie nie istnieje (wiem, to czysta abstrakcja).

(-) FJ II, I. R.
Lorenzo de Medici

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 12:07:19
Popieram Jego Cesarsk± i Królewsk± Mo¶æ zastanówmy siê czy Rotria jako pañstwo ³amie jakie¶ z praw OPM lub czy niespe³na warunków aby przyst±piæ do tej znakomitej organizacji. Powtórzê jeszcze raz, spójrzmy na pañstwowo¶æ Rotrii która ma w³asny stabilny i sprawny rz±d, która posiada sensowne prawa i ma aktywnych obywateli. Rotria to te¿ pañstwo teokratyczne ale pañstwo. Je¶li chodzi o to ¿e Watykan nie jest w organizacjach typu ONZ to nie oznacza ¿e Rotria nie mo¿e, czemu wszystko przek³adamy na realny ¶wiat Rotria to nie Watykan lecz twór odwo³uj±cy siê do ogó³u historii ko¶cio³a.

Z powa¿aniem

Lorenzo de Medici
Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 27.04.2008 12:35:56
Art. 3.
1. Cz³onkiem Organizacji mo¿e byæ ka¿da zbiorowo¶æ, która spe³nia ³±cznie nastêpuj±ce warunki:
(1) uznaje siê za organizacjê pañstwow±;

Rotria z pewno¶ci± siê uznaje.

(2) posiada co najmniej jeden organ sprawuj±cy chocia¿by po¶rednio efektywn± w³adzê co najmniej nad serwisem internetowym oraz forum lub list± dyskusyjn± danej organizacji;

Wydaje mi siê, ¿e posiada.

(3) posiada mieszkañców uznaj±cych siê za zamieszkuj±cych obszar na którym dzia³aj± rzeczone organy oraz za podporz±dkowanych tej w³adzy;

Jak wy¿ej.

(4) uznaje jêzyk polski jako co najmniej jeden ze swoich jêzyków urzêdowych.

Raczej uznaje, choæ przepisów nie studiowa³em.

2. Cz³onkiem Organizacji nie mo¿e byæ zbiorowo¶æ, która:
(1) swoj± dzia³alno¶ci± lub ideologi± zmierza do zak³ócenia prawid³owej dzia³alno¶ci Organizacji;

Tutaj mog± byæ w±tpliwo¶ci, które zg³aszali przedmówcy - niemniej jednak to ju¿ prywatna ocena ka¿dego z Przedstawicieli. W Austro-Wêgrzech polityk± zagraniczn± kieruje Rz±d, tote¿ ja równie¿ wyg³aszam tylko moje prywatne zdanie.

(2) narusza zakaz stosowania przemocy lub gro¼by jej u¿ycia we wzajemnych relacjach z którymkolwiek Cz³onkiem Organizacji.

I tutaj nie wiem, jak WE podchodz± do sprawy rzekomej wojny z UKZT.

(-) FJ II, I. R.
Lorenzo de Medici

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 12:51:42
Art. 3.
1. Cz³onkiem Organizacji mo¿e byæ ka¿da zbiorowo¶æ, która spe³nia ³±cznie nastêpuj±ce warunki:
(1) uznaje siê za organizacjê pañstwow±;

tak Rotria to Pañstwo.

(2) posiada co najmniej jeden organ sprawuj±cy chocia¿by po¶rednio efektywn± w³adzê co najmniej nad serwisem internetowym oraz forum lub list± dyskusyjn± danej organizacji;

Patriarcha i Kolegium z³o¿one z dwóch rad.

(3) posiada mieszkañców uznaj±cych siê za zamieszkuj±cych obszar na którym dzia³aj± rzeczone organy oraz za podporz±dkowanych tej w³adzy;

Oczywi¶cie ¿e tak.

(4) uznaje jêzyk polski jako co najmniej jeden ze swoich jêzyków urzêdowych.

jêzyki urzêdowe to Polski i £acina.

2. Cz³onkiem Organizacji nie mo¿e byæ zbiorowo¶æ, która:
(1) swoj± dzia³alno¶ci± lub ideologi± zmierza do zak³ócenia prawid³owej dzia³alno¶ci Organizacji;

Jedyn± ideologi± Rotri jest Chrze¶cijañstwo i zapewniam was ¿e nie godzi ono w prawa Organizacji.

(2) narusza zakaz stosowania przemocy lub gro¼by jej u¿ycia we wzajemnych relacjach z którymkolwiek Cz³onkiem Organizacji.

Do Wojny miêdzy Rotri± a UKZT nigdy nie dosz³o a Patriarcha nawo³ywa³ aby nie dopu¶ciæ do takiego niecnego wystêpku.
Edited by Lorenzo de Medici on 27.04.2008 12:53:41
Send Private Message
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 13:54:01
A wiêc mój przyjaciel z Rotrii i Jego Cesarska i królewska Mo¶æ udowodnili, ¿e Rotria spe³nia wszystkie warunki. Nie widaæ chyba przeciwwskazañ, aby j± przyj±æ.
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 27.04.2008 17:57:58
Do 14 maja bêdzie raport w sprawie Rotrii. Ja oczywi¶cie skupiê siê wy³±cznie na stwierdzeniu zgodno¶ci z Kart± OPM. Je¶li jednak co najmniej 3 Cz³onków OPM wypowie siê przeciw, zarz±dzê g³osowanie i zadecyduje wiêkszo¶æ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
ks Marco kard de Zepp

Member

Rank 2

Posted on 27.04.2008 20:50:39
Wiêc dobrze, niech tak siê stanie.
Send Private Message
Aaron von Lichtenstein-Rozman

Member

Rank 3

Posted on 02.05.2008 15:13:23
Proszê, nie mieszajmy realnych przekonañ religijnych z mikro¶wiatem. Najpierw ocenimy ¿e UKZT to nie sa prawdziwi chrze¶cijaniani, a co potem? Kraj ma pewn± okre¶lon± formu³ê, jest zbudowany w konkretnym klimacie. I nic nam tak naprawdê do tego. Tak samo ja móg³bym zarzuciæ Samundzie ¿e buduje stereotypy w stosunku do afryki, i potêguje tym samym rasizm. Nie popadajmy w takie absurdy!
Ja jestem przeciwko przyjêciu UKZT, ale absolutnie nie ze wzglêdów religijnych, tylko dlatego ¿e kontakty z w³adzami tego kraju wywyo³a³y u mnie przekonanie ¿e s± tam ludzie niezdolni do dialogu, a takich ju¿ w OPM mamy w bród. Ale takie stwierdzenia :"Skoro jeste¶cie chrze¶cijañskim pañstwem powinni¶cie wszystko zrobiæ by nie dosz³o do wojny, co zrobili¶cie w tym kierunku?" budz± i bêd± budziæ mój sprzeciw.

Minister Spraw Zagranicznych Ksiêstwa Sarmacji
Prezydent Sclavinii
Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 02.05.2008 21:31:08
WE, z ca³ym szacunkiem, ale rozbawi³ mnie WE. My rozmawiamy o Rotrii smiley.

(-) FJ II, I. R.
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 02.05.2008 22:34:11
Mo¿e JE odnosi³ siê tylko do przypadku wojny rotryjsko-UKTZecjkiej. smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
FJ II

Member

Rank 4

Posted on 02.05.2008 22:36:47
Mog³oby tak byæ, gdyby nie fakt, ¿e JE wspomnia³ o wniosku smiley.

(-) FJ II, I. R.
Aaron von Lichtenstein-Rozman

Member

Rank 3

Posted on 03.05.2008 00:30:59
Mea Culpa, ma³o czasu i nie doczyta³em. Oczywi¶cie przepraszam.

Minister Spraw Zagranicznych Ksiêstwa Sarmacji
Prezydent Sclavinii
Send Private Message
Page 2 of 4 < 1 2 3 4 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password