OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:20

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Kuluary | Sala im. Gerarda Mercatora

Print Thread Rate Thread Change to old view

Page 1 of 3 1 2 3 >
Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 05.03.2009 16:29:55
User Avatar Piotr Koscinski
Rank 6

Awards:
None
Admin

Poniewa¿ pojawi³ siê pomys³, by w niezobowi±zuj±cy sposób porozmawiaæ o mapie polskich mikronacji, zapraszam do Sali im. Gerarda Mercatora... oczywi¶cie, proszê o wypowiedzi na temat!
Wypowiadaæ siê mo¿e ka¿dy - tak¿e go¶cie w OPM!

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
Edited by Piotr Koscinski on 05.03.2009 16:30:27
265674057 Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 05.03.2009 16:40:39
User Avatar leperr
Rank 1

Awards:
None
Member

Ja¶nie O¶wiecony Diuku,
Ekscelencje,
Szanowni Pañstwo!

Idea g³êbszych rozwa¿añ nad jedn± z bardziej zaniedbywanych, choæ uwa¿anych za wa¿kie, dziedzin nauki mikro¶wiatowej, czyli szeroko pojêtej geografii, jest moim skromnym zdaniem s³uszn±.
O ile mi wiadomo, tocz± siê miêdzynarodowe rozmowy, s± one jednak wybitnie nieformalne. My¶lê, ¿e wypada³oby to zmieniæ.
O ca³ej sprawie, po co w ogóle to wszystko jeszcze w weekend napiszê w Goñcu Czarnoleskim.
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 05.03.2009 17:06:37
Rank 6

Awards:
None
Admin

My w OPM prowadzimy - choæ nies³ychanie opieszale - tak¿e rozmowy formalne.
Spróbujmy jednak porozmawiaæ i nieformalnie. Mam pro¶bê do wszystkich - o og³oszenie, ¿e Sala im. Mercatora czeka!

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 00:56:05
User Avatar MichalORhada
Rank 5

Awards:
None
Member

Czeka, tylko nie wiadomo na kogo. Od dawna wiadomo, ¿e OPM do zajêcia siê map± nie nadaje siê w ogóle.

Zachêcam do sprawdzenia chocia¿by ankiety dot. MOK w Morbhan Aralt - co prawda wci±¿ trwa, ale jak na razie zaledwie jeden g³os na piêtna¶cie by³ za powi±zaniem go z OPM.

MOK, jako odrêbna organizacja, da sobie z map± ¶wietnie radê bez OPMowskiej biurokracji, formalizmu i politycznych manipulacji.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 08:21:05
User Avatar Michael von Lichtenstein
Rank 3

Awards:
None
Member

Wasze Ekscelencje,

Ksiêstwo Sarmacji chêtnie zabierze g³os w sprawie, proponujê tak¿e aby w formie za³±cznika do niniejszych obrad zamie¶ciæ istniej±ce ju¿ mapy mikro¶wiata, które w znacz±cy sposób o¿ywi± dyskusjê i zapewni± w³a¶ciwy punkt odniesienia.

(-) Ksi±¿ê Michael von Lichtenstein h. W±¿
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 10:17:05
User Avatar pawelabrams
Rank 4

Awards:
None
Member

Pewnie wiele osób bêdzie mia³o moj± wypowied¼ za wypiêcie siê na OPM, ale uwa¿am ¿e OPM nie powinien zajmowaæ siê map±. To prawda, realny ONZ podejmuje decyzje ws. nowych pañstw (Izrael '47), ale czy musimy siê ograniczaæ realem? Czasem mikronacja (tak, rozmy¶lnie u¿ywam tego s³owa) nie spe³nia wymogów OPMu. Czasem kto¶ nie chce do niego wstêpowaæ.

Je¶li "przypadkiem" kto¶ siê zbuntuje (vide Gnomia i Morvan) to na mapie sporz±dzonej przez OPM przez wzgl±d na jej cz³onków nie bêdzie po nich ¶ladu. Po prostu uwa¿am ¿e OPM by³by stronniczy w wiêkszo¶ci zwi±zanych z kartografi± spraw.

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 10:18:39
Rank 6

Awards:
None
Admin

MOK, jako odrêbna organizacja, da sobie z map± ¶wietnie radê bez OPMowskiej biurokracji, formalizmu i politycznych manipulacji.

Oczywi¶cie - mo¿emy mno¿yæ organizacje v-miêdzynarodowe, tak, ¿e ka¿dy bêdzie móg³ byæ szefem choæ jednej z nich!
Co do politycznych manipulacji, to zacytujê owo s³ynne ¼d¼b³o w oku bli¼niego, gdy nie zauwa¿a siê belki w oku w³asnym...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 11:14:34
User Avatar Adrian Scott
Rank 2

Awards:
None
Member

W ka¿dym b±d¼ razie OPM powinno nawet w kwestii mapy Mikro¶wiata reprezentowaæ interes swój i swoich cz³onków. Mo¿e powstanie niezale¿nej, pozornie apolitycznej MOK jest i dobrym pomys³em, lecz ¼le wykonanym. Ze wzglêdu na to, ¿e w pracach Organizacji mo¿e uczestniczyæ ka¿dy, nie tylko reprezentanci pañstw, dyskusje mog± trwaæ wiecznie i nie przynosiæ po¿±danych efektów. Oczywi¶cie nie mam nic przeciwko dopuszczeniu ekspertów w dziedzinie kartografii, nie bêd±cych reprezentantami okre¶lonych nacji, lecz obecny sk³ad MOK to lekka przesada.

Je¿eli MOK opracuje mapê, która nie godzi w interes pañstw cz³onkowskich to OPM powinno j± uznaæ i tym samym koñczymy nasz udzia³. Jednak w±tpiê, aby tak siê sta³o, wiêc musimy sami podj±æ odpowiednie kroki. Istnieje mo¿liwo¶æ wspó³pracy miêdzy OPM a MOK w kwestii mapy, b±d¼ mo¿emy stworzyæ w³asn± mapê, któr± przedstawimy Mikro¶wiatowej Organizacji Kartograficznej do konsultacji.

Jeste¶my wspólnot± i nie pomijajmy tego.

(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM
Edited by Adrian Scott on 06.03.2009 11:15:50
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 11:38:34
User Avatar Meisande V Gvandoya
Rank 4

Awards:
None
Member

Je¿eli MOK opracuje mapê, która nie godzi w interes pañstw cz³onkowskich to OPM powinno j± uznaæ i tym samym koñczymy nasz udzia³.

Istnieje mo¿liwo¶æ wspó³pracy miêdzy OPM a MOK w kwestii mapy, b±d¼ mo¿emy stworzyæ w³asn± mapê, któr± przedstawimy Mikro¶wiatowej Organizacji Kartograficznej do konsultacji.

Zjednoczone Królestwo Samundy podpisuje siê pod tymi s³owami.
Dodam, ¿e dyskusje jakie obserwuje w sprawie mapy na forum mikronacji mog± trwaæ jeszcze bardzo d³ugo, a i mog± poró¿niæ pañstwa, zatem uwa¿am, ¿e albo wszyscy razem co¶ opracujemy, albo OPM niech tworzy swoj± mapê i j± uznaje nie bacz±c na opiniê Mikro¶wiatowej Organizacji Kartograficznej je¶li MOK nie bêdzie chêtna do wspó³pracy.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 15:25:17
User Avatar Ajatullah Osama bin Ramzani
Rank 1

Awards:
None
Member

Moim zdaniem OPM nie powinno mieszaæ siê do Mikronacyjnej Organizacji Kartograficznej bo nie ma do tego najmniejszych praw. Nie widzê powodu do tego aby upolityczniaæ pracê kartografów i obci±¿aæ ich jakimi¶ bzdurnymi przepisami w celu dbania o biurokracjê. Wiêkszo¶æ mo¿e zabol± moje s³owa ale prawda jest taka ¿e sukcesy OPM s± znikome i usi³uje ona cudzym kosztem przypisaæ sobie zas³ugi innych.

Ksi±¿ê Ajatullah Osama bin Ramzani (-)
Premier Su³tanatu Al Rajn
Genera³ Wojsk Powietrznych Armii Su³tañskiej
Wielki Mu³³a i Przewodnicz±cy NRF
Edited by Ajatullah Osama bin Ramzani on 06.03.2009 15:26:24
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 15:38:50
Rank 6

Awards:
None
Admin

Jestem g³êboko przekonany, ¿e nie da siê stworzyæ mapy aprobowanej w 100% przez wszystkich.
Mo¿na natomiast stworzyæ mapê uznawan± przez wiêkszo¶æ. I tak bêdzie musia³a mieæ rozmaite warianty (np. bêdzie na niej jaki¶ Iksland, którego nikt nie uznaje poza Ygrecj±, albo nie bêdzie).
A teraz odniosê siê do s³ów Ekscelencji Premiera Al Rajn:

Moim zdaniem OPM nie powinno mieszaæ siê do Mikronacyjnej Organizacji Kartograficznej bo nie ma do tego najmniejszych praw.

OPM nie miesza siê do niczyich prac. Gdy OPM powstawa³a, dawno przed postaniem MOK, istnia³a ju¿ komisja ds. map - proszê obejrzeæ Salê Map na naszym forum.

Nie widzê powodu do tego aby upolityczniaæ pracê kartografów i obci±¿aæ ich jakimi¶ bzdurnymi przepisami w celu dbania o biurokracjê.

Proszê nie pos³ugiwaæ siê tanim populizmem. KA¯DA mapa MUSI byæ zaakceptowana przez poszczególne v-pañstwa, a wiêc chcemy czy nie, jest polityczna.
Nie wyobra¿am sobie, by np. Scholandia, Sarmacja czy choæby Samunda zechcia³y "tak po prostu" zaakceptowaæ prace prowadzone przez kartografów z innych pañstw.

Wiêkszo¶æ mo¿e zabol± moje s³owa ale prawda jest taka ¿e sukcesy OPM s± znikome i usi³uje ona cudzym kosztem przypisaæ sobie zas³ugi innych.

Jak siê takie zarzuty stawia, to proszê konkretnie: jakie zas³ugi innych przypisuje sobie OPM?
A sukcesy OPM zale¿± od jej cz³onków, od nikogo innego. Jak cz³onkowie OPM bêd± chcieli aktywnej Organizacji - to j± bêd± mieli. A jak nie bêd± chcieli - to aktywnego OPM nie bêdzie. Proste, nieskomplikowane.
OPM to nie sekretarz generalny plus dyrektor gabinetu SG. OPM to cz³onkowie Organizacji.
A jakby Al Rajn chcia³, ¿eby OPM funkcjonowa³ sprawniej, to móg³by dawno z³o¿yæ wniosek o przyjêcie. Naj³atwiej krytykowaæ, nic samemu nie robi±c.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Edited by Piotr Koscinski on 06.03.2009 15:40:11
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 15:57:11
User Avatar Malik-al-Mulk
Rank 1

Awards:
None
Member

W MOK prawie ka¿de pañstwo ma swojego delegata, którego wystawi³ rz±d wiêc ci delegaci odpowiadaja za interesy poszczególnych v-pañstw na co rz±dy zezwoli³y. Nie widze powodu by teraz OPM siê zaczê³o do tego mieszaæ i wprowadzaæ swoje porz±dki a raczej zamieszanie, które prowokujecie poniewa¿ nie dzia³a to na rzecz v-¶wiata.

Wg. mnie OPM zobaczy³o ¿e kto¶ co¶ zacz±³ robic i pomy¶la³o ¿e ich to ominie wiêc nagle wziêli siê do pracy, ot tak znik±d a mo¿e mia³o to swój powód? Co do komisji ds. Map przy OPM by³a faktycznie z tym ¿e mieli swoj± siedzibê w jakiej¶ " drewnianej szopce" i nigdy nie by³o tam nikogo wiêc nic nie robili.

Mo¿e niech OPM poczeka na now± mape zbudowana przez MOK i wtedy j± zaakceptuje? Nie odwrotnie, poniewa¿ w MOK s± specjali¶ci od map czyli kartografowie z prawie ka¿dego kraju i wydaje mi siê ¿e maj± oni wiêksz± wiedzê ni¿ politycy z OPM.
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 16:03:38
Rank 6

Awards:
None
Admin

Nie widze powodu by teraz OPM siê zaczê³o do tego mieszaæ i wprowadzaæ swoje porz±dki a raczej zamieszanie, które prowokujecie poniewa¿ nie dzia³a to na rzecz v-¶wiata.

OPM nie miesza siê do niczego - Organizacja dzia³a w³asnym trybem.
Dopóki Reprezentanci Cz³onków OPM nie powiedz± wyra¼nie, ¿e nie mamy siê tym zajmowaæ - to siê zajmujemy.

Co do komisji ds. Map przy OPM by³a faktycznie z tym ¿e mieli swoj± siedzibê w jakiej¶ " drewnianej szopce" i nigdy nie by³o tam nikogo wiêc nic nie robili.

A mo¿e niech Al Rajn, które cz³onkiem OPM nie jest i nic poza krytykowaniem tu nie robi, powstrzyma siê od recenzowania ludzi, którzy w odró¿nieniu od Was cokolwiek robiæ usi³uj±?
Bo jak na razie to z nieznanych mi powodów Al Rajn usi³uje zniechêciæ OPM do dzia³ania, a nie zachêciæ.

Mo¿e niech OPM poczeka na now± mape zbudowana przez MOK i wtedy j± zaakceptuje? Nie odwrotnie, poniewa¿ w MOK s± specjali¶ci od map czyli kartografowie z prawie ka¿dego kraju i wydaje mi siê ¿e maj± oni wiêksz± wiedzê ni¿ politycy z OPM.

Co za problem? Tak mo¿e byæ, je¶li tak zechc± Pañstwa Cz³onkowskie OPM. Ja na pewno mapy nie narysujê.
Ale widzê, ¿e niektórzy Cz³onkowie OPM wol± mieæ "mapê zrobion± przez OPM" - i nie zamierzam w tym przeszkadzaæ. Wiêcej, nie mam ku temu mo¿liwo¶ci.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 16:44:17
User Avatar Malik-al-Mulk
Rank 1

Awards:
None
Member

Piotr Koscinski napisa³/a:
Nie widze powodu by teraz OPM siê zaczê³o do tego mieszaæ i wprowadzaæ swoje porz±dki a raczej zamieszanie, które prowokujecie poniewa¿ nie dzia³a to na rzecz v-¶wiata.

OPM nie miesza siê do niczego - Organizacja dzia³a w³asnym trybem.
Dopóki Reprezentanci Cz³onków OPM nie powiedz± wyra¼nie, ¿e nie mamy siê tym zajmowaæ - to siê zajmujemy.

Co do komisji ds. Map przy OPM by³a faktycznie z tym ¿e mieli swoj± siedzibê w jakiej¶ " drewnianej szopce" i nigdy nie by³o tam nikogo wiêc nic nie robili.

A mo¿e niech Al Rajn, które cz³onkiem OPM nie jest i nic poza krytykowaniem tu nie robi, powstrzyma siê od recenzowania ludzi, którzy w odró¿nieniu od Was cokolwiek robiæ usi³uj±?
Bo jak na razie to z nieznanych mi powodów Al Rajn usi³uje zniechêciæ OPM do dzia³ania, a nie zachêciæ.

Co za problem? Tak mo¿e byæ, je¶li tak zechc± Pañstwa Cz³onkowskie OPM. Ja na pewno mapy nie narysujê.
Ale widzê, ¿e niektórzy Cz³onkowie OPM wol± mieæ "mapê zrobion± przez OPM" - i nie zamierzam w tym przeszkadzaæ. Wiêcej, nie mam ku temu mo¿liwo¶ci.

Zrecenzowa³em wyniki pracy komisji, nie recenzowa³em ludzi.
Sugeruje Ekscelencja, ¿e nic nie robimy? Jest Ekscelencja w b³êdzie poniewa¿ w MOK dzia³amy prê¿nie, zajrza³ Ekscelencja tam choæ raz? Tam prace s± ju¿ dosyæ mocno zaawansowane a tu wszystko trzeba by zacz±æ od nowa.

Mo¿e dojd¼my do porozumienia w taki sposób... niech ka¿de pañstwo cz³onkowskie b±d¼ samo OPM wyznaczy ludzi odpowiedzialnych za interesy organizacji wzglêdem mapy do MOK i tam wspó³pracujmy, niech to bêdzie mapa dla wszystkich...
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 17:00:13
Rank 6

Awards:
None
Admin

Mo¿e dojd¼my do porozumienia w taki sposób... niech ka¿de pañstwo cz³onkowskie b±d¼ samo OPM wyznaczy ludzi odpowiedzialnych za interesy organizacji wzglêdem mapy do MOK i tam wspó³pracujmy, niech to bêdzie mapa dla wszystkich...

Proszê przyjrzeæ siê mojemu projektowi deklaracji w Sali Map - odnosi³ siê do mapy autorstwa JKM Zeppa, a nie mojej czy OPM-owskiej.
Bêdzie inna, ogólnie akceptowana mapa - mo¿emy zrobiæ tak samo.
Ba, ja jestem gotów opracowaæ konwencjê, wspóln± dla MOK i OPM, prawnie zatwierdzaj±c± mapê (tzn. wi±¿±c± dla tych, co podpisz±).
Nie widzê ¿adnego problemu. Tyle, ¿e dziwiê siê, i¿ Cz³onkowie OPM uczestnicz± w pracach innej organizacji, jednocze¶nie zajmuj±c siê (choæ mniej aktywnie) tym samym w OPM. A przecie¿ mamy do¶æ tematów - mo¿emy w ogóle Salê Map zlikwidowaæ.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 17:00:37
User Avatar Meisande V Gvandoya
Rank 4

Awards:
None
Member

Pozwólcie, ¿e wtr±cê swoje trzy grosze, a mianowicie jak widz tak± dyskusjê, to mam wra¿enie, ¿e zaraz wirtualna krew siê poleje smiley
Al Rajn twierdzi, ¿e prace nad map± prowadzone przez MOK s± zaawansowane i ¶wietnie.
Sekretarz Generalny pisze, ¿e w OPM te¿ w tym temacie dzia³amy, tylko mniej wyrywnie, tak bywa.
Zatem mo¿e po³±czymy szybko¶æ MOK i moc przemy¶leñ OPM i co¶ wreszcie stwórzmy.
Ja by³abym sk³onna wyraziæ swoje pe³nomocnictwo jako przedstawiciel Samundy dla wys³annika z OPM oddelegowanego do MOK jako g³os pañstw cz³onkowskich w³a¶nie OPM.
I wszystko by³oby cacy, taki wys³annik zebra³by nasze oczekiwania co do mapy i bra³ czynny udzia³ w naszym imieniu w MOK, by powsta³a nasza wspólna mapa, któr± zaakceptuj± wszyscy i wiadomo bêdzie, ¿e jak np. Republika Kozie Do³y ma jakie¶ ale do Imperium Szarych Spodenek to bêdzie mo¿liwo¶æ jako¶ dziêki takim wspólnym dzia³aniom zniwelowaæ ewentualne niejasno¶ci.

(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
http://www.samunda.only.pl Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 17:06:13
User Avatar Adrian Scott
Rank 2

Awards:
None
Member

Jestem sk³onny przystaæ na propozycje JKM Meisande, lecz obawiam siê o samo funkcjonowanie MOK. Je¿eli oddelegujemy wspólnego przedstawiciela OPM w MOK to stanie siê on formalnym reprezentantem podczas (jak to uj±³ jeden z moich przedmówców) ,,wybitnie nieformalnych rozmów''. Je¿eli jaka¶ instytucja ma opracowaæ mapê to niech bêdzie ona porz±dne zorganizowana.

(-)Adrian hr. Scott
Lord Kanclerz Królestwa Elderlandu
Szef Delegacji KE przy OPM
Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 17:35:20
User Avatar MichalORhada
Rank 5

Awards:
None
Member

Oczywi¶cie - mo¿emy mno¿yæ organizacje v-miêdzynarodowe, tak, ¿e ka¿dy bêdzie móg³ byæ szefem choæ jednej z nich!

Chcê tylko zauwa¿yæ, ¿e MOK nie ma szefa, ale mimo to, jako¶ sobie radzi. I dzia³a w sprawie mapy o wiele skuteczniej ni¿ OPM, która mapê mia³a na celu od samego powstania i jako¶ nigdy nie uda³o jej siê nawet rozpocz±æ faktycznych prac.

Nie wyobra¿am sobie, by np. Scholandia, Sarmacja czy choæby Samunda zechcia³y "tak po prostu" zaakceptowaæ prace prowadzone przez kartografów z innych pañstw.

W takim razie, albo wy¶l± swoich kartografów ¿eby przy³±czyæ siê do pracy, albo po prostu zostan± na marginesie przestrzeni v-¶wiata. Nikt nie potrzebuje de facto akceptacji Sarmacji czy Scholandii (ta ostatnia zreszt±, w osobie MSZ Scholandii, w³±czy³a siê do pracy w MOK)

Jestem g³êboko przekonany, ¿e nie da siê stworzyæ mapy aprobowanej w 100% przez wszystkich.

Ja z kolei jestem g³êboko przekonany, ¿e wystarczy odrobina dobrej woli z ka¿dej strony. No ale podobno to ja jestem osob±, która judzi jednych przeciw drugim i mam do wszystkich pretensje ;-)

Mo¿na natomiast stworzyæ mapê uznawan± przez wiêkszo¶æ. I tak bêdzie musia³a mieæ rozmaite warianty (np. bêdzie na niej jaki¶ Iksland, którego nikt nie uznaje poza Ygrecj±, albo nie bêdzie).

Buta Sarmacji bywa po prostu niezno¶na. Polecam zajrzenie na forum mikronacji - niedawno pojawi³ siê tam w³adca Imperium Reunionu - brazylijskiej mikronacji, mniej wiêcej 3 razy wiêkszej (pod wzglêdem aktywno¶ci) od Sarmacji - i jako¶ potrafi³ normalnie rozmawiaæ z osobami z pañstw które maj± mniej ni¿ 10 mieszkañców - i sam proponowa³ nawi±zywanie oficjalnych kontaktów.

Sarmacja wiele mog³aby siê nauczyæ z takiego podej¶cia. Serdecznie do tego zachêcam.

(-) Micha³ O'Rhada
Lord Protektor Wolnej Republiki Morvan
morwieniec http://www.morbhan.org Send Private Message
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 17:52:52
Rank 6

Awards:
None
Admin

Chcê tylko zauwa¿yæ, ¿e MOK nie ma szefa, ale mimo to, jako¶ sobie radzi.

Znakomicie - powodzenia! Jak rozejrzeæ siê doko³a, organizacje bez szefów radz± sobie najlepiej.

W takim razie, albo wy¶l± swoich kartografów ¿eby przy³±czyæ siê do pracy, albo po prostu zostan± na marginesie przestrzeni v-¶wiata. Nikt nie potrzebuje de facto akceptacji Sarmacji czy Scholandii

No jasne - akceptacja Ekscelencji O'Rhady zast±pi wszystko!

Buta Sarmacji bywa po prostu niezno¶na.

A co ma do tego Sarmacja?
Czy ja jestem reprezentantem Sarmacji?
No ale jak kto¶ ma antysarmack± fobiê, to nic nie poradzê.

Sarmacja wiele mog³aby siê nauczyæ z takiego podej¶cia. Serdecznie do tego zachêcam.

A co, niby przedstawiciele Sarmacji nie potrafi± "normalnie rozmawiaæ z osobami z pañstw które maj± mniej ni¿ 10 mieszkañców"? A niby czemu?
Zamiast wylewaæ ¿ó³æ i pluæ jadem radzê wypiæ szklankê zimnej wody. Mo¿e pomo¿e.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
RE: Porozmawiajmy o mapie! - Posted on 06.03.2009 18:15:24
User Avatar Ajatullah Osama bin Ramzani
Rank 1

Awards:
None
Member

Proszê nie pos³ugiwaæ siê tanim populizmem. KA¯DA mapa MUSI byæ zaakceptowana przez poszczególne v-pañstwa, a wiêc chcemy czy nie, jest polityczna.

Jak który¶ z tych pañstw nie ma w MOK to tylko na w³asne ¿yczenie ale jak siê niemylê s± tam wszyscy. Nigdy tak nie bêdzie jak kiedy¶ ¿e jak 2-3 pañstwa powiedz± nie to tak ma byæ bo te czasy dawno minê³y i ju¿ nie wróc±. Wiecznie Ci sami kart rozdawaæ nie bêd±.

A jakby Al Rajn chcia³, ¿eby OPM funkcjonowa³ sprawniej, to móg³by dawno z³o¿yæ wniosek o przyjêcie. Naj³atwiej krytykowaæ, nic samemu nie robi±c.

OPM jest niezdolna do reform a Al Rajn nie bêdzie przystêpowa³ do organizacji która nie fukcjonuje jak nale¿y. Nie widzi mi siê aby legitymizowaæ OPM które przyzwala aby jeden z jej cz³onków nam ubli¿a³ a organizacja przechodzi nad tym do porz±dku dziennego.

PS.

Pokazali¶cie co potraficie ws. lotniska i to ju¿ wystarczy.

Dziêkujê

Ksi±¿ê Ajatullah Osama bin Ramzani (-)
Premier Su³tanatu Al Rajn
Genera³ Wojsk Powietrznych Armii Su³tañskiej
Wielki Mu³³a i Przewodnicz±cy NRF
Edited by Ajatullah Osama bin Ramzani on 06.03.2009 18:17:25
Send Private Message
Page 1 of 3 1 2 3 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.