OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
08 June 2022 00:36

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Gabinet Sekretarza Generalnego

Print Thread Rate Thread Change to new view

Page 2 of 3 < 1 2 3 >
Author RE: Poszukujê kandydata na ZSG OPM
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 20.05.2008 17:23:39
Ekscelencje,
Tak czy inaczej, jeste¶my w k³opocie. Mam jeszcze jedn± kandydaturê na ZSG, ale nie bardzo wiem, co mogê w tych warunkach zrobiæ.
Mamy jeszcze kilka mo¿liwo¶ci.
Najprostsza: zmieniæ Kartê OPM w ten sposób, ¿e Sekretarz Generalny bêdzie móg³, w razie braku wybranego zastêpcy, powo³aæ swego zastêpcê tymczasowego na okres do 21 dni. Dlaczego 21? Bo najd³u¿szy mo¿liwy mój urlop to w³a¶nie tyle smiley Tymczasowy zastêpca nie mia³by szczególnych ograniczeñ poza zakazem wystêpowania w roli reprezentanta swego v-pañstwa.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 20.05.2008 17:27:13
Konkretny projekt w Karcie OPM:

Art. 17.
(...)
4. W razie braku Zastêpcy Sekretarza Generalnego, Sekretarz Generalny mo¿e na okres nie d³u¿szy ni¿ 21 dni powo³aæ tymczasowego zastêpcê. Tymczasowy zastêpca nie mo¿e pe³niæ funkcji Reprezentanta Cz³onka OPM.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 20.05.2008 21:46:40
To jest rozwi±zanie na te urlopy. Propozycja nawet jest do akceptacji, moim zdaniem. Tylko pojawia siê inna kwestia - czy w zwi±zku z tym nie powo³amy teraz ZSG?

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 21.05.2008 09:41:26
Z przyjemno¶ci± przedstawi³bym do wyboru co najmniej 2 kandydatury "na teraz". Ale patrz±c na wypowiedzi w tym w±tku mam powa¿ne w±tpliwo¶ci. Mnie prywatnie nie przeszkadza³oby, ¿e mój zastêpca jest królem, premierem, ministrem. Ale kto¶ za jaki¶ czas mo¿e postawic temu zastêpcy zarzut stronniczo¶ci. I co wtedy?...

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 21.05.2008 10:59:55
Teoretycznie rzecz bior±c, mo¿na by nawet Ekscelencje Sekretarza pos±dzic o stronniczo¶c na korzy¶c Sarmacji, poniewa¿ jest jej obywatelem. WYdaje mi siê, ¿e mo¿naby zastosowac "kredyt zaufania". A co do poprawki w Karcie OPM jest jak najbardziej ZA, jednak to wyj¶cie chwilowe, a ZSG (powo³any na sta³e) zawsze mo¿e byc "praw± rêk±" SG.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 21.05.2008 11:16:56
Ka¿dego mo¿na pos±dziæ o stronniczo¶æ.
Ja w przesz³o¶ci by³em i kanclerzem, i MSZ Sarmacji. Ale ju¿ nie jestem. Moje obecne funkcje - np. senatora, starosty Gellonii, a mo¿e wkrótce te¿ sêdziego, nie s± bezpo¶rednio zwi±zane ani z funkcjonowaniem Rz±du Sarmacji, ani tym bardziej MSZ. Ja np. moge naszego, sarmackiego MSZ uprzejmie o co¶ poprosiæ - ale nie moge niczego ¿±dac czy wymagaæ. I na odwrót. Drobny przyk³ad: umowê w sprawie konta Funduszu OPM podpisa³a Scholandia, zgodzi³ siê Interland, a "moja" Sarmacja? Jest "za", ale umowy na razie nie ma... smiley

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Patryk I

Member

Rank 3

Posted on 21.05.2008 20:35:43
Najlepszym wyj¶ciem by³oby ustanowienie kadencji dla ZSG ale ja sam nie jestem pewien czy to jest dobry pomys³.

Król Natanii
Patryk I Labacki
Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 21.05.2008 21:08:04
Co do kadencji. Jestem przeciw. W ogóle my¶lê, ¿e SG powinien wybieraæ sam swojego zastêpce (z którym powinien dobrze wspó³pracowaæ, a ta wspó³praca nie powinna rodzic problemów na tle personalnym), który uzyskiwa³by kontrasygnatê. Ale jest tak, jak jest. smiley Ekscelencjo Sekretarzu! Do tego zmierza³em... ka¿dy mo¿e byæ pos±dzony o stronniczo¶æ w je¶li zajmuje urz±d w strukturach organizacji miêdzynarodowej. smiley

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 23.05.2008 19:15:26
Ekscelencje,
Ja z przyjemno¶ci zaproponujê poni¿sz± zmianê Karty OPM:

Art. 17.
(...)
2. Sekretarz Generalny mo¿e powo³aæ swego zastêpcê. Na wniosek co najmniej 3 Cz³onków Organizacji, Sekretarz Generalny przeprowadzi g³osowanie, w którym Cz³onkowie Organizacji potwierdz± lub odrzuc± nominacjê zwyk³± wiêkszo¶ci± g³osów.
3. Sekretarz Generalny mo¿e odwo³aæ zastêpcê je¶li nie wype³nia on nale¿ycie swojej funkcji - z w³asnej inicjatywy lub na ¿±danie Cz³onków OPM, wyra¿one w g³osowaniu zarz±dzonym na wniosek co najmniej 3 Cz³onków Organizacji.
3. W razie braku Zastêpcy Sekretarza Generalnego, Sekretarz Generalny mo¿e na okres nie d³u¿szy ni¿ 21 dni powo³aæ tymczasowego zastêpcê. Tymczasowy zastêpca nie mo¿e pe³niæ funkcji Reprezentanta Cz³onka OPM.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 25.05.2008 16:13:41
Jestem za.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 26.05.2008 15:25:16
Je¶li nie bêdzie zdecydowanej krytyki lub innych, lepszych propozycji - poddam tê propozycjê pod g³osowanie.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
pawelabrams

Member

Rank 4

Posted on 27.05.2008 17:24:57
Za.

Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc
http://www.interland.xt.pl/ Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 29.05.2008 15:58:44
Pomys³u nie mia³em jako¶ okazji skomentowaæ, co dzi¶ uczyniê.

Dobrym pomys³em przed wyjazdami wakacyjnymi ustaliæ t± kwestiê i zmieniæ Kartê. Jest to jednak rozwi±zanie czasowe, w przypadku planowanego wyjazdu SG. Przyk³adowo, 3 lipca SG wyje¿d¿a, wiêc 2 lipca powo³uje osobê na ZSG, która bêdzie tymczasowo pe³ni³a t± funkcje.

To akurat zarówno ja jak i Rz±d i Korona Scholandii popieraj± (co widaæ po g³osowaniu za projektem). Jednak mimo wszystko powinni¶my wci±¿ szukaæ kandydata "na sta³e" na stanowisko ZSG. Kadencja ZSG jest te¿ drog± niezbyt dobr±. Po wprowadzeniu poprawki bêdziemy mogli szukaæ ZSG, maj±c jednak zabezpieczenie, ¿e je¶li nie znajdziemy takiej osoby, to SG bêdzie móg³ powo³aæ na wypadek swojego wyjazdu. Pojawia siê jednak kwestia nag³ego wyjazdu czy odciêcia do Internetu. Co wtedy? Dlatego jak mówiê - przez poprawkê bêdziemy mieli zmniejszon± mo¿liwo¶æ problemu, ale w przypadku nag³ego wyjazdu SG zostaje ju¿ tylko w jego kwestii, czy np. telefonicznie przez kogo¶ poinformuje OPM o nieobecno¶ci.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 29.05.2008 17:10:38
Proponujê zastosowaæ rozwi±zanie z Król. Elderlandu. Mianowicie: w momencie, gdy SG nie jest obecny (przyjmijmy) 5 dni funkcjê SG tymczasowo obejmuje kto... no w³a¶nie. Proponujê by Dyr. Gabinetu SG decydowa³ o wyborze ZSG, przy kontrasygnacie 3 innych cz³onków OPM. Pomys³ informowania OPM telefonicznie, przez SG nie jest zbyt trafna. Tak my¶lê.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 29.05.2008 21:10:14
Percian de Wega napisa³/a:
Proponujê zastosowaæ rozwi±zanie z Król. Elderlandu. Mianowicie: w momencie, gdy SG nie jest obecny (przyjmijmy) 5 dni funkcjê SG tymczasowo obejmuje kto... no w³a¶nie. Proponujê by Dyr. Gabinetu SG decydowa³ o wyborze ZSG, przy kontrasygnacie 3 innych cz³onków OPM. Pomys³ informowania OPM telefonicznie, przez SG nie jest zbyt trafna. Tak my¶lê.

Ekscelencjo, nadinterpretuje WE moje wypowiedzi. Powiedzia³em, ¿e w przypadku nag³ego wyjazdu b±d¼ utraty dostêpu do Internetu, w przypadku braku ZSG mamy zwi±zane rêce. Dlatego powiedzia³em, ¿e w takim wypadku to jedynie kwestia SG, który (tu wa¿ny wyraz) móg³by poinformowaæ kogo¶ z nas. Mo¿e - nie musi. Nie sugerowa³em tym, aby pisaæ w zarz±dzeniu/karcie OPM "je¶li SG nagle znika, to musi telefonicznie siê z kim¶ skontaktowaæ". Nigdzie tego nie napisa³em, dlatego proszê o nie interpretowanie moich s³ów wg potrzeby.

Powtórzê jeszcze raz: Poprawka do Karty asekuruje nas w przypadku przewidzianego wyjazdu SG. Natomiast w przypadku nag³ego niespodziewanego wyjazdu/utraty dostêpu (ka¿dy wie jak to z tym naszym realem jest) - jeste¶my znów zwi±zani, bo nic nie mo¿emy zrobiæ. Co do "mieszania" w sprawê ZSG dyrektora gabinetu... Powiem wprost - znajd¼my ZSG i bêdziemy mieli w tej kwestii tymczasowy spokój, nawet na kilka miesiêcy. DG ma byæ raczej pomocnikiem SG, ma pomagaæ co¶ zrobiæ, napisaæ, etc. My¶lê, ¿e nie jego obowi±zkami powinno byæ mianowanie ZSG w takich przypadkach. Z tego co pamiêtam byli kandydaci. Nawet, je¶li jest jeden czy dwóch zróbmy g³osowanie. Bêdziemy mieli na przysz³o¶æ pole manewru, nie bêdziemy siê musieli martwiæ tymczasowym ZSG. Choæ ta poprawka powinna zostaæ - uchroni nas w sytuacji vacatu na stanowisku ZSG od zastoju.

Proponujê, aby Ekscelencja Ko¶ciñski przedstawi³ kandydatów, którzy dotychczas sie zg³osili. Mieli¶my kilku kandydatów, jednak w przypadku wyborów ZSG pozostaje kolejna rzecz - stronniczo¶æ, co mieli¶my ju¿ przerabiane. Przegl±daj±c posty nie zauwa¿y³em jednak mojej opinii w tej sprawie. Owszem, stronniczo¶æ mo¿na zarzuciæ ka¿demu, ale nie o to mi chodzi³o. Moim zdaniem SG a tak¿e jego zastêpca powinni byæ maksymalnie odciêci od podejmowania kluczowych decyzji dla danego v-pañstwa. Dlatego odpadaj± w³adcy (królowie, ksi±¿êta, prezydenci), szefowie rz±dów (nie mo¿na wiec byæ premierem czy te¿ kanclerzem) oraz cz³onkowie rz±dów (ministrowie, szczególnie SZ), a tak¿e oczywi¶cie reprezentanci swojego kraju w OPM. Tutaj pragnê przytoczyæ pewien cytat JE Ko¶ciñskiego:

Ekscelencje,
Rozumiem doskonale uwagi, ¿e Zastêpca Sekretarza Generalnego powinien w miarê mo¿liwo¶ci nie pe³niæ kluczowych funkcji w swoim v-pañstwie. Faktycznie; trudno dopu¶ciæ do sytuacji, w której jaden z najwy¿szych rang± urzêdników OPM bêdzie zarazem reprezentowa³ swoje w³asne pañstwo.
Ale w polskim v-¶wiecie niemal ka¿dy pe³ni jakie¶ funkcje. Znale¼æ kogo¶, kto nie jest ju¿ ani królem, ksiêciem czy prezydentem, premierem lub ministrem, a by³by jako¶ zaanga¿owany w dzia³alno¶æ v-miêdzynarodow± - i jeszcze znany w v-¶wiecie! - jest niemal niemo¿liwe.

Wiem, ¿e jest to zadanie trudne. Nie ma chyba osoby, która bêd±c zaanga¿owana w v-pañstwo nie ma ¿adnych funkcji, bo to jest w naszych warunkach anomalne. Ale mo¿liwe jest znalezienie osoby, która nie jest królem, premierem, ministrem, a jest zaanga¿owana w v-¶wiat.

Dlatego po raz kolejny zasugerujê to, co podpowiada³em ju¿ kiedy¶ - niech przedstawiciele swoich krajów w OPM zapytaj± siê na forum publicznym, a tak¿e prywatnie "emerytowanych" dyplomatów. Bo owszem, mo¿emy zg³aszaæ swoje kandydatury, ale dla mnie to niezbyt dobry pomys³. Je¶li kto¶ jest Reprezentantem, niech siê skupi na tym, chyba, ¿e chce byæ ZSG - wtedy niech startuje pod warunkiem, ¿e po ewentualnym wybraniu zrzecze siê funkcji przedstawiciela przy OPM.

Ilu¿ to by³ych ministrów czy ambasadorów mamy w v-¶wiecie? My¶lê, ¿e znajdzie siê kilku. Licz±c, ¿e przynajmniej 2-3 zgodzi siê kandydowaæ oraz maj±c naszych obecnych kandydatów mamy wybór i to ca³kiem du¿y. My¶lê, ¿e do g³osowania mo¿emy dopu¶ciæ osoby, które kieruj± prowincjami czy pe³ni± ni¿sze funkcje w administracji pañstwowej. Ale to ju¿ kwestia naszego dogadania. Mo¿emy zobligowaæ za to startuj±cych w³adców/premierów/ministrów do z³o¿enia o¶wiadczenia, w którym zapowiedz±, ¿e po swoim ewentualnym triumfie zrezygnuj± z przedstawicielstwa.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 29.05.2008 21:44:54
Ekscelencjo Mateuszu. Nie nad interpretuje, Waszej Ekscelencji, s³ów. Tylko chcia³em podkre¶liæ, i¿ ewentualny pomys³ "telekomunikacyjny" nie jest dobry. Zgodzê sie tak¿e, ze nale¿y wybraæ teraz ZSG i mieæ spokój na do¶æ d³ugi okres. To chyba oczywista oczywisto¶æ.

Odno¶nie kandydowania na ZSG. Nadal podtrzymuje swoj± kandydaturê. Dodatkowo biorê Ekscelencjê za ¶wiadków! Je¿eli wygra³bym i zosta³bym ZSG natychmiastowo ustêpuje z mojego przedstawicielstwa KE przy OPM.

Podkre¶lê, ze nie zale¿y mi na zwyciêstwie i za wszelk± cenê nie mam zamiaru o to walczyæ. Zadecyduj± cz³onkowie OPM, a jedyne do czego mogê nawo³ywaæ Ekscelencje Przedstawicieli, to wybranie ZSG.

Moja funkcje (¿e tak to nazwê: przewodzenie naszemu przedstawicielstwu przy OPM) do pi±tku przejmie JKM Martin II Ostwolf. W wypadku, gdybym odpad³ z konkursu na fotel ZSG, oczywi¶cie bêdziemy wspólnie z JKM Martinem reprezentowaæ KE.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 29.05.2008 22:42:11
Percian de Wega napisa³/a:
Ekscelencjo Mateuszu. Nie nad interpretuje, Waszej Ekscelencji, s³ów. Tylko chcia³em podkre¶liæ, i¿ ewentualny pomys³ "telekomunikacyjny" nie jest dobry. Zgodzê sie tak¿e, ze nale¿y wybraæ teraz ZSG i mieæ spokój na do¶æ d³ugi okres. To chyba oczywista oczywisto¶æ.

Odno¶nie kandydowania na ZSG. Nadal podtrzymuje swoj± kandydaturê. Dodatkowo biorê Ekscelencjê za ¶wiadków! Je¿eli wygra³bym i zosta³bym ZSG natychmiastowo ustêpuje z mojego przedstawicielstwa KE przy OPM.

Podkre¶lê, ze nie zale¿y mi na zwyciêstwie i za wszelk± cenê nie mam zamiaru o to walczyæ. Zadecyduj± cz³onkowie OPM, a jedyne do czego mogê nawo³ywaæ Ekscelencje Przedstawicieli, to wybranie ZSG.

Moja funkcje (¿e tak to nazwê: przewodzenie naszemu przedstawicielstwu przy OPM) do pi±tku przejmie JKM Martin II Ostwolf. W wypadku, gdybym odpad³ z konkursu na fotel ZSG, oczywi¶cie bêdziemy wspólnie z JKM Martinem reprezentowaæ KE.

Ekscelencjo,

"Pomys³ telekomunikacyjny", jak WE nazwa³ moj± sugestiê odno¶nie ew. wykorzystywania telefonu, ma pewn± racjê bytu. Prozê mi uwierzyæ, ¿e gdy swego czasu by³em premierem mojego kraju, to mo¿liwo¶æ kontaktu telefonicznego jest naprawdê potrzebna i wielce u³atwia mo¿liwo¶ci kontaktowania. I gdyby siê zdarzy³a sytuacja, ¿e SG znika i gdyby mia³ kontakt np. z kim¶ z mikronacji (niekoniecznie osob± udzielaj±c± siê na forum OPM), to mo¿e spokojnie przekazaæ info o swojej nieobecno¶ci. Ale to ju¿ sprawa samego SG, je¶li bêdzie mia³ ochotê, to poinformuje. Co do "oczywistej oczywisto¶ci" wyborów ZSG - ten cytat nie jest chyba zbyt adekwatny w tym miejscu. Choæ mogê siê domy¶leæ, co WE mia³ na my¶li.

Co za¶ do o¶wiadczenia. Cieszê siê, ¿e WE takowe z³o¿y³. Cieszy mnie chêæ startu, choæ ja konsekwentnie pozostajê przy opcji, ¿e w pierwszej kolejno¶ci powinni¶my szukaæ kandydata na ZSG spoza obecnej wspólnoty osób zaanga¿owanych w OPM. Np. by³y MSZ czy by³y ambasador, ale chêtnych do pracy. Dopiero w przypadku braku takich osób mo¿emy zwróciæ siê do obecnych reprezentantów. ¯al by trochê by³o, gdyby tak aktywny przedstawiciel, jak WE, przesta³ nim byæ, zamieniaj±c stanowisko na ZSG. Choæ to ju¿ kwestia kandydatów. Ponawiam pro¶bê, aby przy najbli¿szej wizycie SG na forum przedstawi³ on listê osób, które zg³osi³y chêæ startu.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
MarcinPospiech

Member

Rank 3

Posted on 30.05.2008 18:05:51
SG znika i gdyby mia³ kontakt np. z kim¶ z mikronacji (niekoniecznie osob± udzielaj±c± siê na forum OPM), to mo¿e spokojnie przekazaæ info o swojej nieobecno¶ci.

Z drugiej strony jednak trzeba tak¿e uwa¿aæ, je¶li przyjêliby¶my taki sposób komunikacji, poniewa¿ nie da siê takiej informacji od razu potwierdziæ. Mog³aby siê, w skrajnym przypadku oczywi¶cie, zdarzyæ sytuacja, w której jaka¶ osoba zawiadomi³aby o czym¶, o co rzekomo SG prosi³, a co pó¼niej okaza³oby siê zwyk³ym oszustwem.

(-) Marcin Po¶piech von Salvepol-Nova Vita, Ksi±¿ê Faerie
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Scholandii
Send Private Message
Percian de Wega

Moderator

Rank 4

Posted on 30.05.2008 21:55:40
I tu Ekscelencja Pospiech wyt³umaczy³ za mnie moj± skromn± my¶l. Jednak je¶li SG ma osobê powi±zan± z OPM i uwa¿a, ze jest godne jego zaufania ( a tym samym ca³ej organizacji): nie ma problemu. Wiem Ekscelencjo Walczaku, ze taki sposób siê sprawdza. Praktykowany by³ w KE smiley Jednak tutaj nie chodzi o kraj, ale o ca³a wspólnotê. Wiêc musimy byæ ostro¿ni, a tak¿e polegaæ na zdrowym rozs±dku Ekscelencji Sekretarza.

Nie wiem czy ju¿ to podkre¶la³em ( smiley ), ale tak¿e uwa¿am, ¿e ZSG powinna zostaæ osoba "emerytowana". W momencie gdy znajdzie sietaka osoba, a KE uzna, ¿e nie powinna pe³niæ tego urzêdu spotka siê ze sprzeciwem. Nie przyjmujmy tu zasady: cel u¶wiêca ¶rodki.

Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM

Królestwa Elderlandu
Send Private Message
Mateusz Walczak

Member

Rank 4

Posted on 31.05.2008 13:32:40
MarcinPospiech napisa³/a:
SG znika i gdyby mia³ kontakt np. z kim¶ z mikronacji (niekoniecznie osob± udzielaj±c± siê na forum OPM), to mo¿e spokojnie przekazaæ info o swojej nieobecno¶ci.

Z drugiej strony jednak trzeba tak¿e uwa¿aæ, je¶li przyjêliby¶my taki sposób komunikacji, poniewa¿ nie da siê takiej informacji od razu potwierdziæ. Mog³aby siê, w skrajnym przypadku oczywi¶cie, zdarzyæ sytuacja, w której jaka¶ osoba zawiadomi³aby o czym¶, o co rzekomo SG prosi³, a co pó¼niej okaza³oby siê zwyk³ym oszustwem.

Ekscelencjo, zawsze bêdzie tzw. "druga strona medalu". Zawsze jest prawdopodobieñstwo, ¿e kto¶ tak dobrze wykorzysta tak± sytuacje, ze ludzie mu uwierzyæ. Tak jak powiedzia³ JE de Wega, tu liczy siê rozs±dek SG. My¶lê, ¿e warto ewentualnie z takiej formy korzystaæ. Pamiêtajmy, ¿e takie losowe przypadki - jak znikniêcie SG - s± rzadko¶ci±, owszem, mog± siê zdarzyæ, ale raczej na zasadzie raz na x miesiêcy.

Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy
Send Private Message
Page 2 of 3 < 1 2 3 >
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username