| Author |
Wniosek o przyjêcie PK Rotrii do OPM |
ks Marco kard de Zepp

Rank 2

|
| Posted on 23.04.2008 20:03:40 |
|
|
Jako Legat Rotrii proszê uprzejmie o przyjêcie Pañstwa Ko¶cielnego Rotrii do Organizacji Polskich Mikronacji. Mamy oczywi¶cie w³asn± strone: www.rotria.boo.pl
Posiadamy równie¿ forum na stronie. G³ow± naszego pañstwa jest Jego ¦wi±tobliwo¶æ Patriarcha Klemens II. Posiadamy w³asn± Konstytucjê, mamy podpisane Konkordaty z Monarchi± Austro-Wêgier, Królestwem Surmeñskim i Pi±t± Rzeczpospolit± Polsk±.
Wszelkich dok³adniejszych informacji mogê oczywi¶cie udzieliæ na tym forum.
Podpisano:
abp Xardas von Griningen
Legat Rotrii
Prymas VRP |
|
| Author |
RE: Wniosek o przyjêcie PK Rotrii do OPM |
Bogusj

Rank 3

|
| Posted on 23.04.2008 23:32:59 |
|
|
|
abp Xardas von Griningen napisa³/a:
Jako Legat Rotrii proszê uprzejmie o przyjêcie Pañstwa Ko¶cielnego Rotrii do Organizacji Polskich Mikronacji. Mamy oczywi¶cie w³asn± strone: www.rotria.boo.pl
Posiadamy równie¿ forum na stronie. G³ow± naszego pañstwa jest Jego ¦wi±tobliwo¶æ Patriarcha Klemens II. Posiadamy w³asn± Konstytucjê, mamy podpisane Konkordaty z Monarchi± Austro-Wêgier, Królestwem Surmeñskim i Pi±t± Rzeczpospolit± Polsk±.
Wszelkich dok³adniejszych informacji mogê oczywi¶cie udzieliæ na tym forum.
Podpisano:
abp Xardas von Griningen
Legat Rotrii
Prymas VRP
Mam nadziejê, ¿e to pañstwo nie zostanie przyjête do OPM. Od zawsze by³em przeciwny jakimkolwiek religiom w mikronacjach, a zw³aszcza tych wymy¶lonych, które parodiowa³y realne. Powo³uj±c siê na punkt 5. zasad ubiegania siê o cz³onkostwo, proszê aby wniosek zosta³ odrzucony. Nie wyobra¿am sobie wspó³pracowaæ w ludzi, którzy robi± sobie szopki z (m.in) mojej religii i wiary.
Zapomnia³em dodaæ, ¿e jest to kolejna "boonacja", która opiera w³asne WWW na PHP Fusion.
Wielki Triumwir Triumwiratu Erboki,
Bogusj de Cubalibre
Edited by Bogusj on 23.04.2008 23:38:30 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 24.04.2008 13:25:15 |
|
|
Zgadzam siê z przedmówc±, nie s±dzê by wiara realna by³a czym¶ co mo¿na powiem wprost o¶mieszaæ i robiæ sobie z niej cyrki.
Uwa¿am, ¿e wszelkie wiary realne winni¶my zostawiæ w spokoju, bo zabawa nimi to pomijam ju¿ ¿e to blu¼nierstwo ale równie¿ budzi niesmak.
Dlatego Samunda przy³±cza siê do sprzeciwu Triumwiratu Erboki.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 24.04.2008 14:17:41 |
|
|
Ekscelencje,
Poczekajmy na raport sekretarza generalnego. W razie sprzeciwu co najmniej 3 pañstw cz³onkowskich (o ile raport zaleci przyjêcie do OPM) zarz±dzê g³osowanie.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 24.04.2008 17:00:30 |
|
|
To macie trzech. "Herezje" nie s± wskazane Nie lubiê ludzi, którzy zag³adaj± kolejn± schizmê chrze¶cijañsk±. Róbcie kazania, ale jako "pasterze wiary" a nie jako "biskupi" i "arcybiskupi"...
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 24.04.2008 17:25:51 |
|
|
Rozumiem, ¿e s± trzy g³osy sprzeciwu - ale na razie nie ma raportu SG OPM w sprawie ewentualnego przyjêcia Rotrii do OPM. Proszê chwilê poczekaæ - ja przedstawiê raport w którym zg³oszê zalecenie: albo przyj±æ, albo nie przyj±æ. Ewentualne g³osowania potem.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 24.04.2008 17:42:11 |
|
|
Oraz kolejny g³os sprzeciwu. Czy Watykan (proszê wybaczyæ porównanie) jako pañstwo-miasto stolica katolicyzmu jest w Unii Europejskiej bynajmniej? Nie. CO do ich tytu³ów nic nie mam, ani do tego, ¿e t³umacz± czym jest duch ¶wiêty lub historiê zakonów. Jednak trzeba byæ ostro¿nym, bo mo¿e doj¶æ do profanacji naj¶wiêtszego sakramentu. Niech robi± co chc±, robiê sobie kazania, ale opieraj±ce siê na prawdziwej religii. Rotria musi byæ ostro¿na, gdy¿ sprawa wiary jest bardzo delikatna i wra¿liwa.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

Rank 2

|
| Posted on 24.04.2008 18:57:51 |
|
|
Drogie Ekscelencje!
Rotria nie parodiuje religii!!! To nie ¿adna schizma! Religi± Rotrii jest rotrio-chrze¶cijañstwo, czyli chrze¶cijañstwo takie jak w prawdziwym ¶wiecie, tylko z wirtualnym o¶rodkiem w Rotrii. Je¿eli chodzi o kazania, to albo je ¶ci±gamy z katolickich stron z kazaniami dla ksiê¿y, albo piszemy z ksi±¿ek o wierze chrze¶cijañskiej. Np. artyku³y o Duchu ¦wiêtym czy Bogu na stronie uniwersytetu napisa³em osobi¶cie na podstawie ,,Krótkiego katechizmu dla dzieci".
Nasze tytu³y: u¿ywamy ich dla zaznaczenia podobieñstw z Ko¶cio³em Katolickim. Z dawien dawna patriarcha by³ przedstawicielem papie¿a. A wiêc i w Rotrii jest przedstawicielem papie¿a. Poka¿cie chocia¿ jedn± rzecz sprzeczn± z religi± chrze¶cijañsk±.
I Rotria nie jest pañstwem-miastem, jak Watykan. jest wielko¶ci Belgii. Skoro zajmuje do¶æ du¿e terytorium, to mo¿e siê ubiegaæ o cz³onkostwo w miêdzynarodowych organizacjach. |
|
| Author |
Donald Klaus von Dreml

Rank 1

|
| Posted on 24.04.2008 19:37:59 |
|
|
Có¿ przy³±czam siê do tej dyskusi Drogie Ekscelencje
Brat Xardas z³o¿y³ tylko wniosek do OPM a wszyscy to odebrali jak atak oprócz Ekscelencji Piotra Kosciñskiego wygl±da na wyrozumia³± osobê. Có¿ jest z³ego, ¿e chcemy chrze¶cijanizm pokazaæ w internecie czy wstydzicie siê Ekscelencje tego[ nie glosimy niczego co jest sprzeczne z wiar± chrze¶cijañsk± ]
Donald Klaus von Dreml
Prefekt Rotrii |
|
| Author |
Percian de Wega

Rank 4

|
| Posted on 24.04.2008 22:25:15 |
|
|
Ech.. Pañstwo Ko¶cielne Rotrii nie powinni mieszaæ siê, a¿ do takiej polityki miêdzynarodowej i dlatego sprzeciw Elderlandu zostanie podtrzymany. Chyba, ¿e PK Rotria chce siê bawiæ w dyplomacje i byæ zwyk³ym pañstewkiem, a nie "kontynuacj±"
Watykanu jako pañstwa i jego polityki.
Percian de Wega
Dyrektor Gabinetu SG OPM
Jego Królewska Mo¶æ Senior
Królestwa Elderlandu |
|
| Author |
Ksiaze Genovi

Rank 2

|
| Posted on 25.04.2008 06:40:57 |
|
|
Pozwole si w³±czyæ w dyskusje... Rotiia jak to wcze¶niej powiedziane to "kontynuacja" Watykanu. Ale i Watykan ma swoj± dyplomacje dziêki której nawi±zuj± kontakty dyplomatyczne na ca³ym ¶wiecie. Rotii chodzi pewnie o to ¿e chce wspó³pracowaæ z innymi krajami, a do tego konieczne dla nie których pañstw jest to czy jest cz³onkiem OPM. Dlatego uwa¿am ¿e to czy jest to pañstewko cyz pañstewko rKo¶cielner1; nie ¶wiadczy o tym ¿e nie mo¿e mieæ swojej dyplomacji.
Genovia to kraj wspania³y lecz smutny po stracie króla  |
|
| Author |
MIvG

Rank 3

|
| Posted on 25.04.2008 14:29:44 |
|
|
Wzywam Krola Genovii o respektowanie zwyczajów panuj±cych w OPM, jak i Karty OPM, a w zwi±zku z tym niewypowiadanie siê w innych miejscach ni¿ Sekretariat.
Genovia jako i¿ nie jest cz³onkiem OPM nie ma prawa zabierania g³osu w dyskusji.
Z powa¿aniem,
(-) Maksymilian I, Król Brugii |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 25.04.2008 14:36:08 |
|
|
S³usznie - przypominam wszystkim, tylko Reprezentanci Cz³onków OPM (a poza sal± plenarn± tak¿e zaproszeni go¶cie, czy np. obserwatorzy) mog± zabieraæ g³os.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

Rank 2

|
| Posted on 25.04.2008 16:42:48 |
|
|
To JEST Sekretariat. Dziêkujê za poparcie królowi Genowii. Có¿, czy kto¶ znalaz³ jak±¶ herezjê na naszej stronie?? Bo je¿eli nie, to wiêkszo¶æ sprzeciwów jest bezpodstawna.
Edited by ks Marco kard de Zepp on 25.04.2008 16:43:08 |
|
| Author |
Piotr Koscinski

Rank 6

|
| Posted on 25.04.2008 17:20:06 |
|
|
To prawda - to jest Sekretariat. Ale zarazem jest to miejsce na sk³adanie wniosków o przyjêcie do OPM, a nie do dyskusji nad wnioskami z udzia³em osób spoza OPM.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
|
| Author |
pawelabrams

Rank 4

|
| Posted on 25.04.2008 19:06:47 |
|
|
Przepraszam, lekko zbyt ostro przyj±³em brata Griningena. Proszê mi wybaczyæ.
Co do niedopatrzeñ, znalaz³em jedno - Dictatus Patriarchae stoi w paru miejscach w sprzeczno¶ci z prawem kanonicznym ko¶cio³a katolickiego... watykañska wersja dokumentu nie za bardzo dopuszcza my¶l istnienia v-Watykanu i nie popiera punktów 1,2,6 i 7 ...
Prezydent Interlandu
http://www.republikainterlandu.co.cc |
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

Rank 2

|
| Posted on 25.04.2008 21:39:15 |
|
|
Oczywi¶cie, wybaczam, jak na chrze¶cijanina przysta³o. Co do bulli Dictatus patriarchae,
to rzeczywi¶cie niedopatrzenia. Powiadomi³em Patriarchê, my¶lê ¿e chodzi³o mu o to, ¿e to wszystko obowi±zuje w v-¶wiecie. S±dzê, i¿ poprawi to. Zreszt± to nie nasz obecny Patriarcha wyda³ bullê:
(-)Summus Pontifex JW Innocentius I
Pontifex Maximus,
Patriarcha et Episcopus Rotria etc.
Ja to po prostu przenios³em na now± stronê Rotrii bez sprawdzenia tre¶ci. Dziêkujê za zwrócenie uwagi.
Chcia³bym jeszcze dodaæ, ¿e jestem cz³owiekiem wierz±cym i je¿eli co¶ w Rotrii by³oby sprzeczne z zasadami mojej wiary (katolickiej), to ju¿ by mnie tam nie by³o.
Edited by ks Marco kard de Zepp on 25.04.2008 21:40:16 |
|
| Author |
Mateusz Walczak

Rank 4

|
| Posted on 25.04.2008 23:02:51 |
|
|
Zachowanie przedstawicieli Rotrii jest dla mnie przynajmniej dziwne i paradoksalnie. Z wypowiedzi obydwu przedstawicieli wynika mniej wiêcej tyle: jeste¶my pañstwem ko¶cielnym, ale chcemy sie pobawiæ w politykê.
Jestem katolikiem i nigdy tego nie ukrywa³em. Ale mikronacje to zabawa. Owszem, czasem przybieraj±ca powa¿nych postaci, ale to dlatego, ¿e najczê¶ciej chcemy siê "pobawiæ" w politykê, w stosunki miêdzynarodowe, w s±downictwo, w kulturê. Dla mnie jednak religia jest spraw± do tego stopnia powa¿n±, ¿e nie odwa¿y³bym siê nawet poruszyæ tej kwestii w Scholandii! Je¶li jednak Panowie uwa¿aj± inaczej - co jestem w stanie zrozumieæ. Dla mnie jednak mikronacje to jest z³e miejsce na tego typu "akcje".
Przypomnê, ¿e mikronacje to miejsce, gdzie mamy spe³niaæ swoje marzenia. Akurat bycie ksiêdzem czy zakonnikiem nie jest awykonalne w obecnych czasach.
Proszê mnie ¼le nie zrozumieæ, ale jestem przeciwny powstawaniu pañstw, uznaj±cych siê za "ko¶cielne" czy prowadz±ce jak±kolwiek religiê. Owszem - je¿eli bêdzie to siê przyczyniaæ do tego, ¿e Internet stanie siê miejscem rozprzestrzeniania siê chrze¶cijañstwa i nauki Bo¿ej - nie mam nic przeciwko. Tylko do tego wykorzystujemy zabawê, moim zdaniem, jest to niesmaczne. Gdyby Rotria mia³a dzia³aæ na zasadzie, ze "ksiê¿a" wysy³ani s± do poszczególnych krajów i Rotria jest "mózgiem" tego wszystkiego i naprawdê s± jakie¶ misyjne owoce tego - pomimo, ¿e ciê¿ko bym to przyj±³, to by³bym w stanie to zaakceptowaæ. Nazywanie siê kardyna³ami, biskupami ¶wiêtokradztwem nie jest na pewno, ale u mnie wywo³uje pewien niesmak.
Ponadto "ksiê¿a" z Rotrii dali tutaj wspania³y przyk³ad swojego zachowania, jak¿e promuj±cego chrze¶cijañstwo i jego idee. Otó¿ po kilku wypowiedziach robi± Panowie z tej dyskusji merytorycznej atak i obra¿aj± siê. Ponadto Pañstwo Ko¶cielne powinno raczej braæ wzory z obecnego dzia³ania Watykanu, a nie z tego dzia³aj±cego przed wiekami. Konflikty, wojska - czy Watykan ma jako takie wojsko?! Nie, A tymczasem ko¶ció³ rotrio-chrze¶cijañski, zamiast szerzyæ pokój i zgodê sam nie potrafi obej¶æ siê bez konfliktów.
Je¿eli Rotria ma identyfikowaæ siê z Watykanem i nazywaæ sie v-Watykanem, to bardzo proszê, aby nie by³y to puste has³a, a czyny aby sz³y razem z tymi has³ami.
Co za¶ do wykorzystywania materia³ów ze stron innych ksiê¿y, etc. Czy pytaj± siê chocia¿ pañstwo o to, czy mo¿ecie wykorzystywaæ w Rotrii te wyk³ady/teksty?
Wniosek Rotrii moim zdaniem jest niegodny OPM, stwierdzam to po tej wypowiedzi:
I Rotria nie jest pañstwem-miastem, jak Watykan. jest wielko¶ci Belgii. Skoro zajmuje do¶æ du¿e terytorium, to mo¿e siê ubiegaæ o cz³onkostwo w miêdzynarodowych organizacjach.
Czy wielko¶æ decyduje o znaczeniu i warto¶ci realnej mikronacji? (realna - tutaj prawdziwa) Moim zdaniem nie, tym bardziej wielko¶æ pañstw nie powinna byæ kryterium do wej¶cia/ nie wej¶cia do OPM i takowym nie jest.
Kwestia, jak± poruszy³ Prefekt Rotrii. Ka¿dy ma prawo do swoich opinii, szczególnie w sprawie dosyæ dra¿liwej, a tak± jest Rotria, nie powinni¶my odnosiæ siê do nich jako atak. Uprzejmie proszê i wnoszê tak¿e, o wykasowanie konta Prefekta Rotrii, gdy¿ Sekretariat jak to zauwa¿ono to miejsce do sk³adania wniosków, a nie do dyskusji dla osób spoza OPM. Apelujê tak¿e do Króla Genovii, aby korzysta³ tylko z praw na tym forum jakie mo¿e (czyli móg³ z³o¿yæ wniosek, ale IMO wypowiedzi w innych tematach s± bezsensu, bo je¶li zaczniemy tak udostêpniaæ OPM, to zrobi nam siê drugie forum mikronacji)
Podsumowuj±c. Moim zdaniem Rotria powinna na¶ladowaæ wzory realne z Watykanu, je¶li che siê nazywaæ Pañstwem Ko¶cielnym. Osobi¶cie jestem te¿ przeciwny przyjmowaniu Rotrii do OPM, gdy¿ moim zdaniem bêdzie to nietaktem i niezbyt dobr± decyzj±. Je¶li jest to Panstwo Ko¶cielne - niech sie zajmie tym¿e. Je¶li chce prowadziæ politykê zagraniczn± jako takow±, mieæ wojsko i siê w ten sposób pobawiæ - to niech tak bêdzie.
Pozdrawiam
Mateusz Walczak,
Ksi±¿ê Elfidy |
|
| Author |
ks Marco kard de Zepp

Rank 2

|
| Posted on 26.04.2008 00:54:16 |
|
|
Po pierwsze - nikt siê nie obrazi³, po prostu niektóre wypowiedzi by³y do¶æ ostre i Prefekt Rotrii nazwa³ je atakiem. Szczerze mówi±c, ja odnios³em podobne wra¿enie.
Po drugie - jak mamy szerzyæ chrze¶cijañstwo w internecie, skoro nie chcecie z nami wspó³dzia³aæ?
Po trzecie - Watykan ma swoje ,,wojsko" - Gwardiê Szwajcarsk±. My mamy Gwardie Rotryjsk±, a ¿e w v-¶wiecie s± te¿ takie czarne owce jak UKZT, które bez powodu nas atakuje, to nie nasza wina. S±dzê, ¿e gdyby Watykan zosta³ zaatakowany, wiêkszo¶æ chrze¶cijañskich pañstw by go obroni³a. Rotrii nikt nie broni³, wiêc broni³a siê sama. W³a¶nie z powodu takich czarnych owiec, Rotria musi mieæ wiêksz± Gwardiê, ani¿eli Watykan.
Po czwarte - ,,bycie ksiêdzem czy zakonnikiem nie jest awykonalne w obecnych czasach" - có¿, bycie politykiem, sêdzi± czy kimkolwiek innym te¿ nie.
Po pi±te - je¿eli chodzi o te materia³y, to pochodz± ze stron, z których wiele ksiê¿y ¶ci±ga kazania i czyta w ko¶ciele na ambonie. Zapewniam, ¿e nie ³amiemy praw autorskich.
Po szóste - gdy mówi³em, ¿e Rotria jest wielko¶ci Belgii, to chodzi³o mi o to, ¿e taki obszar zamieszkuje raczej do¶æ du¿o ludzi - wiêcej ni¿ maleñki Watykan.
Po siódme - Watykan tak¿e prowadzi pewn± politykê zagraniczn±, kontaktuje siê z rz±dami innych pañstw i nadzoruje Ko¶ció³ w tych pañstwach. Czy my nie mo¿emy?
I jeszcze po ósme
,,Ponadto Pañstwo Ko¶cielne powinno raczej braæ wzory z obecnego dzia³ania Watykanu, a nie z tego dzia³aj±cego przed wiekami. Konflikty, wojska - czy Watykan ma jako takie wojsko?! Nie, A tymczasem ko¶ció³ rotrio-chrze¶cijañski, zamiast szerzyæ pokój i zgodê sam nie potrafi obej¶æ siê bez konfliktów."
Nie mo¿emy siê obej¶æ bez konfliktów?? Proszê powiedzieæ, jaki to straszny konflikt wywo³ali¶my?? Ja pamiêtam tylko jeden - konflikt z UKZT. Nie my go wywo³ali¶my. Nie wys³ali¶my wojsk pomimo zniewagi nam uczynionej, nie za¿±dali¶my odszkodowania za zatrzymanie Patriarchy w areszcie domowym - bo chrze¶cijanie wybaczaj±. Tu chyba dali¶my dobry przyk³ad?
I po dziewi±te
,,Gdyby Rotria mia³a dzia³aæ na zasadzie, ze "ksiê¿a" wysy³ani s± do poszczególnych krajów i Rotria jest "mózgiem" tego wszystkiego i naprawdê s± jakie¶ misyjne owoce tego"
Jak maj± byæ owoce z czego¶, co nie zosta³o zasiane?
A po dziesi±te - ,,Dla mnie jednak religia jest spraw± do tego stopnia powa¿n±, ¿e nie odwa¿y³bym siê nawet poruszyæ tej kwestii w Scholandii!". Z tego co wiem, w Scholandii te¿ dzia³a Ko¶ció³: scholandzko-chrze¶cijañski i to nie tylko on.
Có¿, to tyle. Zrobicie ekscelencje, jak uwa¿acie. Moim zdaniem bycie Pañstwem Ko¶cielnym nie oznacza wy³±czenie poza spo³eczno¶æ v-¶wiata.
Edited by ks Marco kard de Zepp on 26.04.2008 08:55:45 |
|
| Author |
Meisande V Gvandoya

Rank 4

|
| Posted on 26.04.2008 10:29:37 |
|
|
|
Po drugie - jak mamy szerzyæ chrze¶cijañstwo w internecie, skoro nie chcecie z nami wspó³dzia³aæ?
Powtarzam, wiara realna to nie zabawa.
Po trzecie - Watykan ma swoje ,,wojsko" - Gwardiê Szwajcarsk±. My mamy Gwardie Rotryjsk±, a ¿e w v-¶wiecie s± te¿ takie czarne owce jak UKZT, które bez powodu nas atakuje, to nie nasza wina.
Bardzo przepraszam ale akurat UKZT bardzo pomog³o Samundzie w jej ciê¿kich chwilach, a gdzie wtedy by³a Rotraia?
Skoro jeste¶cie chrze¶cijañskim pañstwem powinni¶cie wszystko zrobiæ by nie dosz³o do wojny, co zrobili¶cie w tym kierunku?
Tylko OPM i UKZT stanê³o w obronie Samundy, za co jeste¶my im wdziêczni.
Zatem proszê nie mydliæ oczu pustymi s³owami, chcecie bawiæ siê w ko¶ció³ to siê bawcie, ale nie blu¼nijcie.
Zjednoczone Królestwo Samundy podtrzymuje sprzeciw.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy
Edited by Meisande V Gvandoya on 26.04.2008 10:34:48 |
|