| Co siê dzieje z aktywno¶ci± pañstw? -
Posted on 19.11.2008 19:36:36 |
|
KM
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Surmenia dla mnie nie przejawia aktywno¶ci. Polnau ju¿ chyba nie istnieje...
Kilka innych pañstw, te¿ ma problemy. Jedynie Sarmacja sobie jako¶ radzi ale te¿ mia³a kryzys...
Mo¿eby powo³aæ jak±¶ komisjê by oceni³a aktywno¶æ krajów i ewentualnie jako¶ zadzia³a³a bo je¶li nic nie zrobimy to w perspektywie kilku miesiêcy ubêdzie nam cz³onków
|
 |
| RE: Co siê dzieje z aktywno¶ci± pañstw? -
Posted on 19.11.2008 23:11:13 |
|
Patryk I
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Natania wraca do ¿ywych 
Co prawda jeszcze jaki¶ czas potrwa "rozkrêcenie" pañstwa ale jeste¶my na dobrej drodze 
Król Natanii
Patryk I Labacki |
 |
Posted on 19.11.2008 23:40:18 |
|
Meisande V Gvandoya
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
ZKS w miarê mo¿liwo¶ci jest aktywne...
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
 |
Posted on 20.11.2008 08:41:43 |
|
|
Z perspektywy Ksiêstwa Sarmacji najbardziej niepokoj±ca jest ca³kowita nieaktywno¶æ niektórych pañstw cz³onkowskich w OPM.
W tym zakresie zastanawiam siê jaka jest zasadno¶æ utrzymywania w Organizacji pañstw nie przejawiaj±cych ¿adnej aktywno¶ci.
My¶lê ¿e temat ten dojrza³ ju¿ do powa¿niejszej debaty.
(-) Ksi±¿ê Michael von Lichtenstein h. W±¿ |
 |
Posted on 23.11.2008 12:13:48 |
|
KM
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Drogi Sekretarzu Generalny!
Wed³ug mnie czas zorganizowaæ wizyty robocze w krajach cz³nkowskich maj±ce na celu skontrolowanie aktywno¶ci krajów i zachêcanie przywodców do aktywno¶ci.
Ju¿ na jedn± tak± podróz isê umwiam z przywódc± Wandystanu
Prosze bardzo o zgodê na takie wyj¶cie
|
 |
Posted on 23.11.2008 15:46:58 |
|
FJ II
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
Skontrolowaæ OPM mo¿e aktywno¶æ wewn±trz siebie, tj. aktywno¶æ delegacji na swoim forum. Ale nie wydaje mi siê, by OPM by³a instytucj± nadrzêdn± nad innymi w taki sposób, ¿eby kogokolwiek "kontrolowaæ". Tym bardziej, ¿e ka¿dy kraj cz³onkowski ma swoje wzloty i upadki, wiêc jeden raport bêdzie tutaj niezwykle niewymierny. Chyba, ¿e ka¿dy ma "malowaæ trawniki" na przyj¶cie delegacji OPM...
A co do Surmenii - Ekscelencjo, pyta³ ju¿ Ekscelencja wiele razy (nie ³atwiej by³oby to pytanie dodaæ do podpisu?) i zdaje siê Ekscelencja nie rozumieæ, ¿e Surmenia NIE JEST cz³onkiem OPM. Wobec tego, czemu Ekscelencja nie pyta w³adz surmeñskich?
A je¿eli chodzi o odpowied¼ na zadane pytanie, odpowiem krótko i prosto:
Spada.
(-) FJ II, I. R.
Edited by FJ II on 23.11.2008 19:07:10 |
 |
Posted on 23.11.2008 20:24:12 |
|
|
Na ogó³ ca³y v-¶wiat przezywa kryzys aktywno¶ci. Miejmy nadziejê, ¿e wkrótce siê skoñczy.
(-) Abp Lorenzo de Medici,
Prymas Królestwa Elderlandu
Stra¿nik Pieczêci Zagranicznej
Kongregacja ¦w.Oficjum
Reprezentant Pañstwa Ko¶cielnego Rotria przy OPM
 |
 |
Posted on 23.11.2008 20:53:19 |
|
Anarchia Napalm Perun
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Dyrektor siê nieco zapêdzi³, moim zdaniem. OPM nie jest od kontrolowania aktywno¶ci i przegl±dów. V- pañstwa maj± ró¿ne okresy. O wiele pro¶ciej jest przejrzeæ nieaktywne na forum pañstwa i wys³aæ zapytanie, co siê dzieje.
Z mojej strony absolutnie nie ma zgody, by OPM stawa³a ponad krajami i je¼dzi³a z wizytami kontrolnymi.
Wandejski Sarmata, bezpañstwowiec,
by³y Zastêpca Sekretarza Generalnego OPM |
 |
Posted on 23.11.2008 22:13:59 |
|
Meisande V Gvandoya
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
Ja równie¿ uwa¿am, ¿e to bzdura, ka¿dy kraj ma swój rytm, zwyczaje i indywidualn± metodê rozwoju jak i w³asny pogl±d na sprawy aktywno¶ci. Dla jednych wa¿ne jest codzienne logowane siê na stronie, dla innych za¶ praca i rozwijanie pañstwa bez podpisywania przys³owiowej listy obecno¶ci. OPM nie jest od tego i nie powinno ingerowaæ w wewnêtrzne sprawy tego typu ¿adnego pañstwa.
(-) Meisande V Gvandoya
Królowa Samundy |
 |
Posted on 24.11.2008 18:38:44 |
|
FJ II
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
|
Dyrektor siê nieco zapêdzi³, moim zdaniem.
Nie da siê ukryæ.
O wiele pro¶ciej jest przejrzeæ nieaktywne na forum pañstwa i wys³aæ zapytanie, co siê dzieje.
Tak, zreszt± w±tpiê, by chcia³o siê komu¶ je¼dziæ od kraju do kraju na "kontrole"...
Z mojej strony absolutnie nie ma zgody, by OPM stawa³a ponad krajami i je¼dzi³a z wizytami kontrolnymi.
Tak samo i ja jestem temu przeciwny.
Ja równie¿ uwa¿am, ¿e to bzdura, ka¿dy kraj ma swój rytm, zwyczaje i indywidualn± metodê rozwoju jak i w³asny pogl±d na sprawy aktywno¶ci. Dla jednych wa¿ne jest codzienne logowane siê na stronie, dla innych za¶ praca i rozwijanie pañstwa bez podpisywania przys³owiowej listy obecno¶ci. OPM nie jest od tego i nie powinno ingerowaæ w wewnêtrzne sprawy tego typu ¿adnego pañstwa.
My¶lê, ¿e Ekscelencja Dyrektor siê z nami zgodzi, ¿e OPM nie jest od tego typu zadañ. Chyba, ¿e Ekscelencja Dyrektor uwa¿a inaczej - ja doskonale wiem, jak wygl±da ekhm... "rozwi±zywanie sporów" z Ekscelencj± i gwarantujê, ¿e wszyscy woleliby¶my unikn±æ tego (http://www.austro-wegry.org/news.php?readmore=387) typu incydentów...
(-) FJ II, I. R. |
 |
Posted on 24.11.2008 20:14:32 |
|
|
Towarzyszu Dyrektorze!
Na wizytê zostali¶cie zaproszeni, ale nie macie prawa kontrolowaæ wewnêtrznych spraw Wandystanu. Je¿eli chcecie sprawdziæ nasz± aktywno¶æ w OPM - przej¿yjcie wiadomo¶ci, sprawd¼cie delegatów itd.
Je¿eli swoj± wizytê w Wandystanie nazywacie "robocz±", to przykro mi, ale nie wyra¿ê na ni± zgody.
--
Arkadij Kafefaja Magov
Prezydent
Mandragorat Wandystanu |
 |
Posted on 24.11.2008 20:36:26 |
|
MarcinPospiech
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Popieram zdanie przedmówców. Kontrole w pañstwach nie maj± sensu i niczego nie zmieni± w OPM. Dyrektor mo¿e co najwy¿ej sprawdzaæ aktywno¶æ pañstw cz³onkowskich w OPM, ale nie mo¿e ingerowaæ w sprawy wewnêtrzne kraju.
(-) Marcin Po¶piech von Salvepol-Nova Vita, Ksi±¿ê Faerie
Minister Spraw Zagranicznych Królestwa Scholandii
 |
 |
Posted on 24.11.2008 23:01:52 |
|
Patryk I
Rank 3

Awards:
None
| 
 |
|
Królestwo Natanii zaprasza na wizyte w naszym kraju jednak nie pozwalamy aby kto¶ z zewn±trz wchodzi³ w nasze wewnêtrzne sprawy.
OPM powinno sprawdzaæ aktywno¶æ na forum OPM, a nie w wewnêtrznych sprawach pañstw cz³onkowskich.
Król Natanii
Patryk I Labacki |
 |
Posted on 25.11.2008 01:28:17 |
|
|
Osobi¶cie uwa¿am, ¿e kontrola aktywno¶ci pañstw jest dobrym pomys³em. S± pañstwa które ju¿ dawno upad³y lub umar³a w nich aktywno¶æ. Dobrym przyk³adem jest Konsulat Tyrencji i Luminatu lub Wielkie Pañstwo Polnau z którym niejednokrotne Stolica Apostolska stara³a siê nawi±zaæ jakikolwiek kontakt, oczywi¶cie bezskutecznie.
Kongregacja ¦w.Oficjum
 |
 |
Posted on 25.11.2008 07:59:15 |
|
FJ II
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
Có¿, do tego, ¿eby stwierdziæ, ¿e kto¶ nie ¿yje, nie trzeba kontroli. I nie o sam± kontrolê chodzi, ale o zasadê, ¿e OPM nie jest instytucj± nadrzêdn± nad jej cz³onkami w ten sposób, by j± kontrolowaæ. Je¿eli dany kraj jest nieaktywny na forum OPM, wystarczy wys³aæ co¶ w stylu powiadomienia lub zapytania. Je¿eli w jakim¶ okre¶lonym czasie nikt nie odpowie, to wtedy mo¿na siê bardziej krajem zainteresowaæ (ale to nadal nie mo¿e byæ kontrola).
Nigdy nie bêdzie zgody na takie dzia³ania, które - w moim przekonaniu - mog± rozpocz±æ proces pomniejszania wolno¶ci pañstw cz³onkowskich.
Co bowiem mo¿e znaczyæ, ¿e kto¶ przyje¿d¿a na kontrolê? Mnie siê to kojarzy z "gospodarskimi wizytami" partyjnej wierchuszki w PGRach...
Nie ¿yczê te¿ Rotrii, ¿eby znalaz³a siê w takiej sytuacji, jak np. Tyrencja i Luminat (która to zreszt± ostatnimi czasy ponoæ siê odradza). Ekscelencjo, to zakrawa³oby na bicie le¿±cego, który próbuje wstaæ. I gdzie siê podziewa "chrze¶cijañskie mi³osierdzie"...
A, i znów proponujê siê zapytaæ, co siê dzieje z Surmeni±...
(-) FJ II, I. R. |
 |
Posted on 25.11.2008 08:56:51 |
|
Lord Darth Kanzler
Rank 2

Awards:
None
| 
 |
|
Ekscelencje.
Abstrahuj±c ju¿ ca³kowicie od nieszczê¶liwego pomys³u Dyrektora Modliñskiego nasunê³a mi siê my¶l - jakimi kryteriami OPM chce siê pos³ugiwaæ wzglêdem oceny aktywno¶ci - czy to delegacji czy samych krajów?
Chodzi mi o to - na jakie elementy OPM chce zwróciæ uwagê i dalej - kto w imieniu OPM bêdzie to robi³?
Szczególnie ta ostatnia kwestia jest tu istotna z racji na oczywist± wrogo¶æ niektórych krajów wzglêdem innych.
Lord Darth "Ruda Gra¿yna" Kanzler
Szef Delegacji Mandragoratu Wandystanu przy OPM
Prezes Mikro¶wiatowej Unii Pi³karskiej
Sumienie Narodów |
 |
Posted on 25.11.2008 09:04:33 |
|
Lord Darth Kanzler
Rank 2

Awards:
None
| 
 |
|
Ekscelencje.
Jeszcze wracaj±c ju¿ do pytania postawionego w temacie w±tku - nakre¶lê obecn± sytuacjê z aktywno¶ci± Mandragoratu Wandystanu.
MW, jak czasem ka¿dy inny kraj, prze¿ywa obecnie spadek aktywno¶ci swoich mieszkañców, co przek³ada siê bezpo¶rednio na jako¶æ polityki wewnêtrznej naszego kraju. Tematem tym jednak zajê³y siê ju¿ odpowiednie agendy Rady Komisarzy Ludowych z Towarzyszem Prezydentem na czele.
Osobi¶cie polecam Pañstwu zapoznanie siê z opublikowanymi w dniu wczorajszym wynikami ankiety przeprowadzonej w ubieg³ym tygodniu. Ankieta dotyczy³a procesu zmian jakie zachodz±, czy winny zaj¶æ, w Mandragoracie Wandystanu. Wyniki ankiety dostêpne s± tu: http://wandystan.eu/wandea2/indexstart.php?co=20081124111121
Podsumowuj±c powy¿sze - wzglêdem Mandragoratu Wandystanu nie ma strachu o upadek, czy brak dzia³ania w ogóle. MW doskonale sobie poczyna w ¶wiecie wirtualnej pi³ki - czego sztandarowym projektem jest Wandejska Liga Pi³karska. Tak¿e w MUP nasza aktywno¶æ, choæby z racji sprawowania funkcji Prezesa tej organizacji jest wysoka. Polityczna zawierucha nie ma na MW wiêkszego wp³ywu w odniesieniu do aktywno¶ci na innych polach dzia³ania.
Lord Darth "Ruda Gra¿yna" Kanzler
Szef Delegacji Mandragoratu Wandystanu przy OPM
Prezes Mikro¶wiatowej Unii Pi³karskiej
Sumienie Narodów |
 |
Posted on 25.11.2008 16:38:57 |
|
Piotr Koscinski
Rank 6

Awards:
None
| 
 |
|
|
Podsumowuj±c powy¿sze - wzglêdem Mandragoratu Wandystanu nie ma strachu o upadek, czy brak dzia³ania w ogóle.
Ja nigdy takich obaw nie wyra¿a³em. By³em i jestem przekonany, ¿e Mandragorat Wandystanu ma przed sob± wspania³± przysz³o¶æ.
- jakimi kryteriami OPM chce siê pos³ugiwaæ wzglêdem oceny aktywno¶ci - czy to delegacji czy samych krajów?
Chodzi mi o to - na jakie elementy OPM chce zwróciæ uwagê i dalej - kto w imieniu OPM bêdzie to robi³?
Jedyne kryteria to: aktywno¶æ na forum OPM i zgodno¶æ z Kart± OPM.
Jedynym upowa¿nionym, zgodnie z Kart± OPM, jest Sekretarz Generalny OPM. Ale ja oczywi¶cie nie zamierzam byæ jak±¶ wyroczni± - bêdê prowadzi³ szerokie konsultacje i ¶ci¶le wspó³pracowa³ z Zastêpc± SG OPM oraz Dyrektorem Gabinetu SG OPM.
diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji |
 |
Posted on 25.11.2008 21:57:35 |
|
|
Wasza Cesarka i Królewska Mo¶æ! Nikt tu nie mówi o kopaniu le¿±cego, stwierdzi³ bym raczej, ¿e trupa. Mówi±c o chrze¶cijañskim mi³osierdziu, tyczy siê ona istot ludzkich a nie upad³ych tworów pañstwowych. Oczywi¶cie jestem jak najbardziej za aby Tyrencja i Luminat podnios³y siê z klêski. My¶lê, ¿e w niezbyt dobrym gu¶cie jest ³apanie Stolicy Apostolskiej na zwroty typu "chrze¶cijañskie mi³osierdzie". Z takim podej¶ciem musieliby¶my zgadzaæ siê na wiele rzeczy. A to nie przystoi Pañstwu Ko¶cielnemu Rotria ani jego realnym i historycznym poprzednikom. Chcia³by przypomnieæ Ekscelencj±, ¿e Rotria to nie Watykan a Pañstwo Ko¶cielne które wzoruje siê na swym historycznym poprzedniku z roku 756-1870. Wiêc i nasza polityka nie jest stricte watykañska.
Kongregacja ¦w.Oficjum

Edited by Lorenzo de Medici on 26.11.2008 08:52:17 |
 |
Posted on 26.11.2008 14:08:37 |
|
FJ II
Rank 4

Awards:
None
| 
 |
|
|
Wasza Cesarka i Królewska Mo¶æ! Nikt tu nie mówi o kopaniu le¿±cego, stwierdzi³ bym raczej, ¿e trupa. Mówi±c o chrze¶cijañskim mi³osierdziu, tyczy siê ona istot ludzkich a nie upad³ych tworów pañstwowych. Oczywi¶cie jestem jak najbardziej za aby Tyrencja i Luminat podnios³y siê z klêski.
Tyrencjê i Luminat tworz± ludzie, tacy sami jak Ekscelencja czy ja. I naprawdê, je¿eli chc± odrodziæ swój kraj, to mo¿e nie dorzucajmy im przeszkód?
My¶lê, ¿e w niezbyt dobrym gu¶cie jest ³apanie Stolicy Apostolskiej na zwroty typu "chrze¶cijañskie mi³osierdzie". Z takim podej¶ciem musieliby¶my zgadzaæ siê na wiele rzeczy. A to nie przystoi Pañstwu Ko¶cielnemu Rotria ani jego realnym i historycznym poprzednikom.
O tym, co przystoi, a co nie przystoi Pañstwu Ko¶cielnemu, by³y debaty z udzia³em m. in. cesarskiego i królewskiego Rz±du, a ja, zwykle popieraj±cy Rz±d (czy chcê, czy nie chcê), wola³bym siê ju¿ w te kwestie nie zag³êbiaæ, choæ ka¿demu przystoi odrobina zrozumienia.
Chcia³by przypomnieæ Ekscelencj±, ¿e Rotria to nie Watykan a Pañstwo Ko¶cielne które wzoruje siê na swym historycznym poprzedniku z roku 756-1870. Wiêc i nasza polityka nie jest stricte watykañska.
Zauwa¿yli¶my to wraz z poprzednimi Rz±dami.
(-) FJ II, I. R. |
 |