OPM - Organizacja Polskich Mikronacji
07 June 2022 23:53

Nowe forum!

Navigation
Strona G³ówna
Cz³onkostwo w OPM
Gmach Narodów (fora)
Biblioteka
Pliki do pobrania
FPM/OPM
Linki
Szukaj
Latest Articles
Karta OPM po zmianac...
Konwencja w sprawie ...
Uchwa³a w sprawie u...
Zarz±dzenie Sekreta...
Zarz±dzenie SG OPM ...
Forum Threads
Newest Threads
Problem with activation
Wniosek o przyjêcie...
Deklaracja w sprawie...
Porozmawiajmy o mapie!
Micropedia
Hottest Threads
Samunda przestaje... [96]
II Realny Szczyt ... [82]
Wniosek o przyjê... [79]
Projekt konwencji... [72]
Wniosek o przyjê... [69]
View Thread
OPM - Organizacja Polskich Mikronacji | Sekretariat | Ma³a Sala Recepcyjna

Print Thread Rate Thread Change to new view

Author Expose nowego prezydenta Piêciopolski
KM

Member

Rank 3

Posted on 03.01.2009 14:08:03
PRZYSIÊGA
Obejmuj±c funkcjê Prezydenta Pi±tej Rzeczpospolitej Polskiej, uroczy¶cie przysiêgam, ¿e dochowam wierno¶ci postanowieniom Konstytucji, bêdê strzeg³ niez³omnie suwerenno¶ci i bezpieczeñstwa Pi±tej Rzeczpospolitej Polskiej, a dobro Pi±tej Rzeczpospolitej Polskiej i pomy¶lno¶æ jego obywateli bêd± dla mnie zawsze najwy¿szym nakazem. Tak mi dopomó¿ Bóg

EXPOSE

Obywatele! Go¶cie z zagranicy!

Korzystaj±c z przywileju zabrania g³osu po og³oszeniu wyników wyborów, chcia³bym podzekowaæ tym, którzy nam ie g³osowali o raz konkurentom za chcêæ przejêcia odpowiedzialnosci za losy kraju w tak trudnym okresie. Chce was zapewniæ drodzy obywatele, ¿ê danego mi kredytu zaufania nie zaprzepaszczê. Obiecuje wam, i¿ nie bêdê postêpowa³ tak jak mój poprzednik £ukasz Nowocieñ. Nie bêdê niszczy³ ani ogranicza³ podstawowych mo¿liwo¶ci jakie oferuje pañstwo demokratyczne swojemu obywatelowi. A wprost przeciwnie - bêdê dzia³a³ abt te mo¿liwo¶ci dla obywatele by³y wiêksze. Kraj prze¿ywa powazny kryzys. I aby z niego wyj¶æ, potrzebne jest pospolite ruszenie, tych obywateli co zostali i nie uciekli z VRP. Cieszy mnie niezmiernie, ze takie ruszenie siê rodzi i zaczyna walkê o dalsze ¿ycie kraju. Dawnych lat ¶wietno¶ci, za prezydenur Daniela Rawiñskiego i Mateusza Kanii nie uda nam sie przywróciæ. Ale my¶lê, ¿e wzglêdn± stabilno¶æ mo¿emy wspólna prac± wybudowaæ. Sprawmy razem pod ber³em prezydenta, by¶my byli w v-¶wiecie wzorem odbudowy kraju z ruin. Dla mnie gwarantem tej odbudowy s± funkcje AT, pos³ów i prezydenta. Tak nam mówi obecna konstytucja, tak mówi Konstytucja Styczniowa. Natomiast Konstytucja Light przewiduje likwidacje tego urzêdu, co jest wed³ug mnie wyrwaniem krêgos³upa pañstwu, które tego krêgos³upa potrzebuje, do równowagi! Nie chcê byæ ostatnim prezydentem VRP. Uwa¿am, ¿e czê¶æ osób upatruje w usunieciu tej funkcji jaki¶ swój plan - jaki? Czas poka¿e.
Nie bêdê jednak przeszkadza³ ani rzuca³ bali pod nogi, zwolennikom tego projektu bo by³o to sprzeczne z moj± doktryn± rozwoju mozliwo¶ci obywatelskich. Kolejn± spraw± trapi±c± mój umys³ jest stosunek OPM do nowych w³adz, wybranych nielegalnie jak twierdzi lider tej organizacji. Cchcê wszystkich zapewniæ, ¿e o ile do legalnosci owalenia prezydenta Nowocienia mo¿na mieæ w±tpliwo¶ci to do legalno¶ci tych wyborów w±tpliwo¶ci mieæ nie mo¿na. Pragnê zapewniæ wszystkie przygl±dajace siê VRP kraje oraz organizacje, ¿ê Piêciopolska nie zamknie siê na kontakty z v-¶wiatem. I je¶li OPM a tag¿e wielkie i ma³e kraje, wyci±gn± do nas rêkê to my j± serdecznie u¶ci¶niemy. Co do WPW i UKW to twierdzê, ¿e organizacje te wyra¼nie staczaja sie lub ju¿ s± na dnie. Nie chcê by VRP w takich martwych inicjatywach uczestniczy³a. Wracajac do spraw krajowych, trzeba stworzyæ od pocz±tku wszystkie ustawy dotycz±ce kodeksu karnego, Admina Technicznego, pracy sejmu itp. Schodz±c z mównicy zaznaczam, ¿e tak jak Churchill, tak ja dla Piêciopolski nie mogê obiecaæ nic prócz cie¿kiej pracy i trudów zwiazanych z odbudow±.
Kazimierz Modliñski
Wedle pierwszego dekretu prezydenta, ambasadorem VRP przy OPM zostaje Zenon Cysosz
K.Modliñski zostaje prezydentem tymczasowo do zmiany konstytucji
Edited by KM on 03.01.2009 15:17:27
Send Private Message
Author RE: Expose nowego prezydenta Piêciopolski
Piotr Koscinski

Admin

Rank 6

Posted on 03.01.2009 16:28:26
Zbadam kwestiê legalno¶ci nowych w³adz VRP; do tego czasu ¿adem Reprezentant VRP nie mo¿e byæ uznany ba prawomocnie powo³anego.

diuk Piotr Ko¶ciñski
Sekretarz Generalny
Organizacji Polskich Mikronacji
265674057 Send Private Message
Jump to Forum:
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Login
Username

Password