Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stanisław WieniawaWiniarnia u Bernarda
(25.06.2020, 11:41:50)Taddeo Piccolomini napisał(a): Przyjemnie się czyta te wierszyki Big Grin Gdyby kiedyś złapać za jakiś instrument to byłoby ciekawie.

Widzę Tadzik, że tylko Ty jesteś fanem mojej poezji. Smile
ks. bp Stanisław Wieniawa OSI

[Obrazek: 100664266041852414.jpg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

A bo mnie nazywają "Meceasem" Big Grin
(~) Taddeo von Hippogriff-Piccolomini
Odpowiedz

[Obrazek: 36G8C.jpg]

Z okazji wyniesienia Kawalera Bari księdza Janusza Zabieraja do godności Protonotariusza Apostolskiego, Bernard każdemu stawia dziś za darmo kieliszek wina. Zapraszamy do degustacji. Poprawić fryzurę i przychodzić. Wink

[Obrazek: 36G8D.jpg]

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Dziś za darmo koniak u Bernarda. Wpadajcie i pijcie!

[Obrazek: koniak-nie-jest-dla-wszystkich-5.jpg]

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Polecam Koniak w Grossetto, gdzieś jeszcze mam kilkadziesiąt butelek po Karolu Wawrzyńcu - w tym mój ulubieny, Cardenal Mendoza.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(20.08.2020, 19:17:31)Pio Maria de Medici napisał(a): Polecam Koniak w Grossetto, gdzieś jeszcze mam kilkadziesiąt butelek po Karolu Wawrzyńcu - w tym mój ulubieny, Cardenal Mendoza.

Wiedziałem, że Eminencja przyjedzie z Monte Cassino, skosztować koniaku. Wink Toć to z Was prawdziwy smakosz tego trunku.

Odpowiedz

Wczoraj późnym wieczorem, po swojej inwestyturze biskupiej, biskup Zabieraj zaprosił wszystkich mieszkańców Bari do winiarni u Bernarda, aby razem z nim świętowali to wydarzenie. Biskup popisał się talentem wokalnym oraz tanecznym.

• Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Szanuję, że macie stolice tytularne. To jest fajen zwyczaj.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(07.10.2020, 12:27:03)Ametyst I Dziecię napisał(a): Szanuję, że macie stolice tytularne. To jest fajen zwyczaj.

A od reform Soboru Laterańskiego VII, jako stolice tytularne nadawane są rotryjskie, nieistniejące już diecezje; tak jak w przypadku Brata Zabieraja jest to diecezja grodziecka czy w przypadku Brata Adalbertusa - diecezja kaharonejska, a kilka innych diecezji (wymienię je: Trizopolis, Walencja, Sankt Mikhailov, Bruskela, Reims, Wiedeń, Budapeszt) czeka w kolejce i oby, oby były osoby, którym można je nadać. Bo jak widać stolic tytularnych do nadania mamy bardzo dużo. Big Grin
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Gonfaloniere Wojsk Patriarszych
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Dobre rozwiązanie. W ogóle stolice tytularne w realu to jest coś co mnie zawsze interesowało (sam nie wiem dlaczego). W Kwidzyniu kiedyś zorganizowano ingres tytularnego biskupa pomezańskiego (pomocniczy katowicki), co jest fajną sprawą. Szkoda, że później tak samo nie zrobiono w Sejnach.

W Cerkwi prawosławnej to wygląda jeszcze ciekawiej, na przykład namiestnik Ławry Pieczerskiej w Kijowie ma wspaniały tytuł metropolity czarnobylskiego, a biskupi pomocniczy metropolity warszawskiego i całej Polski są odpowiednio biskupami: Bielska, Hajnówki i Siemiatycz. W tradycji greckiej (i tu inspiracja dla obrządku welijskiego) istnieje coś takiego jak "chorepiskop", "biskup wiejski", czyli taki tytuł w sporej mierze honorowy, ale mający długą tradycję.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik forum © MyBB 2002-2026 Polskie tłumaczenie © MyBB PL 2007-2026 Styl © iAndrew 2016-2026 Edit © Axwell 2017-2026