Liczba postów: 1707
Liczba wątków: 236
Otrzymane polubienia: 0 w 0 postach
Przyznane polubienia: 0
Punkty Aktywności: 9,5þ
Cytat:![[Obrazek: 170px-Sede_vacante.svg.png]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/Sede_vacante.svg/170px-Sede_vacante.svg.png)
Umiłowani Bracia i Siostry!
W dniu dzisiejszym, tj. dnia 25 stycznia, Roku Pańskiego dwa tysiące szesnastego, po zakończonym pontyfikacie Jego Świątobliwości Aleksandra IV, Ojca Królów i Książąt, Sługi Sług Bożych etc. etc. etc., który zrzekł się Złotego Tronu poprzez swoją renuncjację, na mocy powierzonej mi przezeń władzy, obwieszczam opróżnienie Tronu Patriarszego, wprowadzając okres sediswakancji w Państwie Kościelnym Rotria.
W związku z powyższym, zwołuję obrady Kolegium Elektorów, w skład którego wchodzi duchowieństwo Kościoła Rotryjskiego, aby w zgodzie z bullą Deus Vult Aleksandra IV, tradycją i przyjętym obyczajem dokonali wyboru XXII Biskupa Powszechnego, któremu tym samym powierzą nadzwyczaj wielkie brzemię poprowadzenia Państwa Kościelnego ku jedności, suwerenności i pełnej odbudowie.
Nakazuję zarazem zamknięcie granic Stolicy Apostolskiej, aby nikt nie naruszył uświęconego tradycją i obyczajem przebiegu obrad konklawe. Od dnia dzisiejszego zamknięta zostanie także Spiżowa Brama, prowadząca do wnętrza Bazyliki Laterańskiej, zaś Gwardia Apostolska szczególne uważnie i prężnie strzec będzie porządku i bezpieczeństwa wewnętrznego w trakcie trwania obrad.
Obradującym członkom Kolegium Elektorów zakazuje się bezwzględnie jakichkolwiek kontaktów ze światem zewnętrznym, powierzając jedynie realizację nałożonego nań obowiązku oraz skupienie w modlitwie.
O wynikach każdego z przeprowadzonych głosowań informować będzie dym, unoszący się znad Kaplicy Sykstyńskiej.
Fiat!
/-/ dr net. Severino biskup Castiglioni
Kamerling Państwa Kościelnego Rotria
Liczba postów: 1707
Liczba wątków: 236
Punkty Aktywności: 9,5þ
Ja, Severino biskup Castiglioni, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 67
Otrzymane polubienia: 1 w 1 postach
Przyznane polubienia: 1

Punkty Aktywności: 116,89þ
Ja,Fernando Álvarez książę d'Este y Córdoba, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Michelangelo Farnese
Niezarejestrowany
Ja, Michał Anioł biskup Farnese, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Liczba postów: 302
Liczba wątków: 27
Otrzymane polubienia: 22 w 18 postach
Przyznane polubienia: 23
Punkty Aktywności: 399,31þ
Ja, ksiądz Tomasz Mancini, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Juan José de Villagómez
Niezarejestrowany
Ja, Jan Józef Villagómez, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Liczba postów: 855
Liczba wątków: 148
Otrzymane polubienia: 41 w 27 postach
Przyznane polubienia: 1

Punkty Aktywności: 457,58þ
Ja, x. Carlos II Lorenzo de Medici, Katolicki Król-Senior Skarlandu i Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 7
Punkty Aktywności: 0þ
Ja, Mateusz Adam Sartoneskorsi, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
prof. dr net. prezbiter Mateusz Adam Sartoneskorsi SJ
dziekan WNŚ UB oraz WNŚ KAN
![[Obrazek: 234f3b66f5fce299gen.png]](http://images78.fotosik.pl/299/234f3b66f5fce299gen.png) [img=0x0]http://funkyimg.com/i/2x3NF.png[/img]
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 14
Punkty Aktywności: 0þ
Ja, prez. Leonardo Mario della Popoly, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
Liczba postów: 642
Liczba wątków: 79
Otrzymane polubienia: 24 w 23 postach
Przyznane polubienia: 4
Punkty Aktywności: 1091,77þ
Ja, Ksawery biskup van Berden, Elektor Państwa Kościelnego, potwierdzam przybycie na obrady.
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
|