Autor W�tek: Debata ogólna  (Przeczytany 600 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Debata ogólna
« dnia: Czwartek, 20 Lut 2014, 16:33:08 »
Otwieram debatę ogólną nad stanem naszego rozkładającego się państwa, czas najwyższy opracować sobie jakiś plan działania dla Skarlandu aby dotrwał do 23 marca i trwał jeszcze długo, długo po tym dniu.

Musimy uzgodnić jakiś kształt drogi do wewnętrznej stabilizacji i kształtu naszej polityki zagranicznej, RON czyli kraj, którego od niedawna nie darze zbytnią sympatią chciało by abyśmy przystąpili do konwencji o ziemiach niczyich (gdzieś tak wyczytałem) czego zrobić nie możemy bo konwencja nam to uniemożliwia już raz próbowałem za prezydencji naszego podupadłego sąsiada w radzie (Francji), z członkostwem w radzie bym się wstrzymał bo aktywną organizacją ten przybytek nie jest a solidny kawałek suwerenności nas by to kosztowało, oczywiście współpraca Skarlandu z Radą w niektórych dziedzinach była by wskazana ale bez szaleństw, lepiej podbudować wzajemne relacje z Agurią i Rotrią na początek, potem się pomyśli - tyle jeżeli chodzi o kształt polityki zagranicznej.

Wewnętrznie odnoszę wrażenie, że kraj nie podniósł się nawet odrobinę z ostatniej wojny domowej, więc teraz jest według mnie najlepszy czas aby kraj nasz podnieść po tym upadku jaki wszyscy zgotowaliśmy naszej ojczyźnie. Bo narazie dużo mówimy mało robimy a wypadało by zacząć działać.

Debata będzie bezterminowa, debatujemy nad każdym pomysłem po kolei i zastanawiamy się jak wprowadzić go w życie bo przecież kraj jest w nagłej potrzebie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
Odp: Debata ogólna
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 20 Lut 2014, 20:35:47 »
Wasza Królewska Wysokość,

Prawdę mówiąć, jako że mam teraz więcej czasu chętnie bym się sam zaangażował w życie wewnętrzne Skarlandu... Ale prawdę mówiąc, sam nie wiem, co mi wolno :) Co ma znaczyć ten przepis:

Artykuł 25
Królowa-małżonka lub małżonek Królowej nie mogą sprawować funkcji konstytucyjnych, z wyjątkiem odnoszących się do Regencji.

Chociażbym chciał działać, np. w sądownictwie - bo na tym się znam - czy w rządzie (tu widzę siebie raczej przy polityce zagranicznej), to nie wiem, czy mogę - nie wiem, jak rozumieć ten przepis.

Kto w Skarlandzie dokonuje wykładni prawa powszechnie obowiązującej? Ma ktoś taką kompetencję?

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 20 Lut 2014, 22:04:41 »
Artykuł 25 Narodowego Prawa Konstytucyjnego odnosi się do zakazu sprawowania funkcji konstytucyjnych głowy państwa, czyli np. uchwalanie aktów prawnych w BOE itd. itd. Zakaz ten nie dotyczy sprawowania regencji bo i tak trzeba się pod wszystkim podpisać w imieniu Jej Królewskiej Mości Królowej Eleonory.

Bez problemu można natomiast sprawować funkcje w rządzie narodowym, sądownictwie, a we władzach wspólnot zależy od prawodawstwa autonomicznego.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 21 Lut 2014, 00:08:11 »
O! Dziękuję Waszej Królewskiej Wysokości za objaśnienie tego przepisu. Pozostaję zobowiązany.

Wobec tego - jestem gotowy. Skarland może w dowolnej chwili skorzystać z moich talentów i umiejętności.

Jak wygląda obecnie struktura sądownictwa? BOE milczy w tym temacie. Z chęcią bym się tym zajął. Przy okazji, ale tu mogę działać jedynie za zezwoleniem i przy wsparciu Jego Królewskiej Wysokości Norberta, mógłbym zająć się przejrzeniem prawa, poszukaniem sprzeczności, luk, które należy załatać (niekoniecznie w treści aktów, ale raczej w postaci np. braku niektórych ustaw). Fajnie byłoby, gdyby nasze BOE działało, w jednym miejscu (to na stronie, oparte na Wordpress, nie działa, czy tak?).

Wasza Królewska Wysokość jest szefem rządu i osobiście nie znajduję nikogo bardziej kompetentnego, do kogo mógłbym się zwrócić z propozycją pomocy i wsparcia... To wszystko chyba spoczywa na barkach Waszej Królewskiej Wysokośc, czy tak? :)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Pi�tek, 21 Lut 2014, 13:07:03 »
Cieczy Nas ogromnie inicjatywa Jego Wysokości Norberta i wierzymy, że wspólnymi siłami jesteśmy wstanie przywrócić świetność Królestwu Skarlandu.

Co do Rady Bezpieczeństwa na dzień dzisiejszy winniśmy zachować status quo. Nie wykluczamy, że w przyszłości Skarland winien dołączyć do Rady i wspólnie z innymi państwami Várlandu uczestniczyć w budowie pokoju na kontynencie. Należy pamiętać, że w obecnej sytuacji polityka międzynarodowa Skarlandu powinna cechować się pokojowym nastawieniem oraz chęcią naprawy stosunków z naszymi sąsiadami. Dlatego, też nie wyobrażamy sobie kolejnych konfliktów z państwami Várlandu, a w szczególności z przychylną nam Rzeczpospolitą. Jako Królowa niejednokrotnie starałam się udowodnić dobrą wolę Królestwa Skarlandu oraz zabiegałam o odbudowę jego pozycji na arenie międzynarodowej. Warto zwrócić uwagę na Federację Al Raj, która jako jedno z najpotężniejszych państw v-świta darzy Królestwo Skarlandu wielkim szacunkiem. Nowy rząd Federacji pragnie pogłębić przyjaźń między naszymi krajami i podpisać sojusz militarny.

Politykę wewnętrzną pozostawiamy osobą bardziej doświadczonym i zawierzamy w ich doświadczenie i dobre intencje. Mamy nadzieję, że Wasze poczynania przyczynią się do naprawy Królestwa i przyniosą splendor i chwałę naszej monarchii.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Pi�tek, 21 Lut 2014, 15:51:03 »
O! Dziękuję Waszej Królewskiej Wysokości za objaśnienie tego przepisu. Pozostaję zobowiązany.

Wobec tego - jestem gotowy. Skarland może w dowolnej chwili skorzystać z moich talentów i umiejętności.

Jak wygląda obecnie struktura sądownictwa? BOE milczy w tym temacie. Z chęcią bym się tym zajął. Przy okazji, ale tu mogę działać jedynie za zezwoleniem i przy wsparciu Jego Królewskiej Wysokości Norberta, mógłbym zająć się przejrzeniem prawa, poszukaniem sprzeczności, luk, które należy załatać (niekoniecznie w treści aktów, ale raczej w postaci np. braku niektórych ustaw). Fajnie byłoby, gdyby nasze BOE działało, w jednym miejscu (to na stronie, oparte na Wordpress, nie działa, czy tak?).

Wasza Królewska Wysokość jest szefem rządu i osobiście nie znajduję nikogo bardziej kompetentnego, do kogo mógłbym się zwrócić z propozycją pomocy i wsparcia... To wszystko chyba spoczywa na barkach Waszej Królewskiej Wysokośc, czy tak? :)

BOE w wersji wordpresowej przechodzi odpowiednie modyfikacje - zajmuje się tym Ministerstwo Prezydencji iw najbliższym czasie zostaną podane wszelkie dane co do funkcji i standardów nowego BOE, narazie podpieramy się forumową wersję BOE.
System prawny Królestwa Skarlandu nie podniósł się jeszcze po awarii baz danych z 2010 roku i obecnie wielu ustaw brakuje.
Jeżeli Wasza Królewska Mość chce to byłbym wdzięczny za przejrzenie prawa.

Struktura władzy sądowniczej w Skarlandzie dzieli się na centralną i autonomiczną:
-Centralna: Trybunał Konstytucyjny Królestwa Skarlandu, Sąd Najwyższy Królestwa Skarlandu;
-Autonomiczne: dla Walencji: Departament Sprawiedliwości Kraju Walenckiego (w tym Trybunał Ochrony Praw Autonomicznych Kraju Walenckiego, Sąd Najwyższy Kraju Walenckiego), dla innych wspólnot autonomicznych nie ustanowiono.

Cieczy Nas ogromnie inicjatywa Jego Wysokości Norberta i wierzymy, że wspólnymi siłami jesteśmy wstanie przywrócić świetność Królestwu Skarlandu.

Co do Rady Bezpieczeństwa na dzień dzisiejszy winniśmy zachować status quo. Nie wykluczamy, że w przyszłości Skarland winien dołączyć do Rady i wspólnie z innymi państwami Várlandu uczestniczyć w budowie pokoju na kontynencie. Należy pamiętać, że w obecnej sytuacji polityka międzynarodowa Skarlandu powinna cechować się pokojowym nastawieniem oraz chęcią naprawy stosunków z naszymi sąsiadami. Dlatego, też nie wyobrażamy sobie kolejnych konfliktów z państwami Várlandu, a w szczególności z przychylną nam Rzeczpospolitą. Jako Królowa niejednokrotnie starałam się udowodnić dobrą wolę Królestwa Skarlandu oraz zabiegałam o odbudowę jego pozycji na arenie międzynarodowej. Warto zwrócić uwagę na Federację Al Raj, która jako jedno z najpotężniejszych państw v-świta darzy Królestwo Skarlandu wielkim szacunkiem. Nowy rząd Federacji pragnie pogłębić przyjaźń między naszymi krajami i podpisać sojusz militarny.

Wasza Królewska Mość, Królestwo Skarlandu nie powinno stawać się członkiem Rady ponieważ wymusza to na nas w niektórych przypadkach dostosowanie swojego stanowiska i poglądu na daną sprawę do stanowiska i poglądów reszty Rady, Skarland winien co najwyżej zostać obserwatorem przy tej Radzie i ewentualnie współpracować z krajami tworzącymi tą organizację, pomijam już fakt, że Rada za swój cel postawiła sobie chronić ziemie niczyje i nie dopuszczać do nich nikogo - organizacja niema przy tym żadnych innych perspektyw na rozwój współpracy w regionie. Jak powiedziała Archont Królestwa Surmeńskiego:
Raz zawiedzionego zaufania nie odzyskają
Oczywiście trzeba pracować ciężko aby to zaufanie odzyskać i na pewno wszyscy będziemy ciężko pracować aby pokazać Skarland z jak najlepszej strony, a za miesiąc i dwa dni będzie ku temu okazja.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #6 dnia: Pi�tek, 21 Lut 2014, 22:24:07 »
Jeżeli Wasza Królewska Mość chce to byłbym wdzięczny za przejrzenie prawa.

Z radością przysłużę się nieco Skarlandowi :)

Struktura władzy sądowniczej w Skarlandzie dzieli się na centralną i autonomiczną:
-Centralna: Trybunał Konstytucyjny Królestwa Skarlandu, Sąd Najwyższy Królestwa Skarlandu;
-Autonomiczne: dla Walencji: Departament Sprawiedliwości Kraju Walenckiego (w tym Trybunał Ochrony Praw Autonomicznych Kraju Walenckiego, Sąd Najwyższy Kraju Walenckiego), dla innych wspólnot autonomicznych nie ustanowiono.

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie. Czy stanowiska w tych sądach są obsadzone? Przez kogo?

Oczywiście trzeba pracować ciężko aby to zaufanie odzyskać i na pewno wszyscy będziemy ciężko pracować aby pokazać Skarland z jak najlepszej strony, a za miesiąc i dwa dni będzie ku temu okazja.

Cóż to za okazja się zbliża? :)

Rey consorte de Scarlaña

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 22 Lut 2014, 00:42:52 »
W przypadku Wymiaru Sprawiedliwości centralnego sprawy rozpatruję Ja zarówno w Sądzie Najwyższym jak i TK, podobnie w przypadku Wymiaru Sprawiedliwości Walencji.

Okazja nie byle jaka bo 6 lecie Królestwa Skarlandu :) Będziemy w Walencji pić do upadłego a Mossos d'Esquadra będzie hojnie wręczać mandaty :D

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #8 dnia: Sobota, 22 Lut 2014, 10:27:41 »
W przypadku Wymiaru Sprawiedliwości centralnego sprawy rozpatruję Ja zarówno w Sądzie Najwyższym jak i TK, podobnie w przypadku Wymiaru Sprawiedliwości Walencji.

W żadnym razie nie chcę wygryzać Waszej Królewskiej Wysokości, ale znajdzie się tam dla mnie miejsce? :D Interpretacja prawa to super zajęcie (ciekawe - wnioskując po przedmiotach na studiach, które mnie do tego przygotowują - i dochodowe - wnioskując po pensji przewidzianej w Ustawie o Trybunale Konstytucyjnym [w Polsce realnej]... :D).

Okazja nie byle jaka bo 6 lecie Królestwa Skarlandu :) Będziemy w Walencji pić do upadłego a Mossos d'Esquadra będzie hojnie wręczać mandaty :D

Taka to okazja! Teraz rozumiem. Deklaruję od razu swój udział w piciu do upadłego, myślę, że i w tym nie przyniosę Skarlandowi wstydu :D Wobec tego warto zaprosić wszystkich naszych sojuszników i pokazać inną twarz Skarlandu.

Rey consorte de Scarlaña

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Sobota, 22 Lut 2014, 13:24:37 »
Sąd Najwyższy mogę Waszej Królewskiej Mości odstąpić :D będę miał więcej czasu na przygotowanie Walencji do stania się małą wewnątrz skarlandzką potęgą :D, w TK i tak by wypadało aby zasiadało więcej sędziów.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #10 dnia: Sobota, 22 Lut 2014, 16:47:20 »
Zatem chętnie zajmę się Sądem Najwyższym. W razie potrzeby wsparcia w TK również chętnie udzielę :)

W tym tygodniu postaram się przejrzeć nasze prawo i zlokalizować luki ;)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #11 dnia: Niedziela, 23 Lut 2014, 16:50:49 »
Ja natomiast tradycyjnie jestem gotowy zaangażować się w rozwój kultury i sportu. Obecnie nie widzę siebie w czymś innym. :)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Poniedzia�ek, 24 Lut 2014, 17:00:48 »
A jakichś konkretny plan działania lub propozycje masz? Bo teraz to chyba wszyscy jesteśmy zdolni zająć się wieloma rzeczami tylko potrzebujemy stworzyć sobie jakiś konkretny plan działania.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #13 dnia: Poniedzia�ek, 24 Lut 2014, 20:16:10 »
No, raczej że mam. W kwestii kultury trzeba utworzyć jakieś muzea i placówki kulturalne. Nie za dużo, tak, aby było w sam raz - ze smaczkiem. Dodatkowo warto by pomyśleć nad jakimiś wydarzeniami kulturalnymi, które odbywałyby się cyklicznie w naszym kraju. Co prawda sam nie jestem w stanie tego zrobić, ale znam osoby, który by mi przy tym pomogły. :)

No i oczywiście bardziej przyjemna dla mnie rzecz, czyli działalność dla sportu. Dużo się o tym już rozpisywałem i po prostu najwyższy czas, aby wcielić to w życie. :)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Wtorek, 25 Lut 2014, 03:07:38 »
Zanim zaczniemy takimi sprawami się zajmować uporządkujmy trochę Skarland pod względem prawa, kultura zostanie na później a o sport cóż w tym temacie inicjatywy szybko upadały.

Nowy rząd Federacji pragnie pogłębić przyjaźń między naszymi krajami i podpisać sojusz militarny

Wasza Królewska Mość oczywiście cieszy mnie, że jest WKM aktywna w polityce zagranicznej - wszędzie WKM widać to dobrze i na pewno ostatnio jest WKM tą "inną" twarzą Skarlandu, jednak okres przejściowy między anarchią zafundowaną przez nie ukrywajmy tego ojca WKM i Andreasa (żeby nie było, że wypominam - tylko stwierdzam fakt), a uchwaleniem i podpisaniem przez WKM Narodowego Prawa Konstytucyjnego minęło trochę czasu i wypadało by mnie jako szefowi rządu poinformować WKM o przekroczeniu swych uprawnień bo skoro WKM podejmuje takie tematy z władzami innych państw w pojedynkę to nie dobrze a nawet wręcz fatalnie.

Oczywiście nie mam nic przeciwko działaniom WKM ale musi ten proceder zostać ukrócony albo zmodyfikowany o współpracę z Rządem Narodowym Królestwa Skarlandu - rząd musi być informowany o działaniach Waszej Królewskiej Mości, które ingerują w jego kompetencje.

(-) Norbert I de Catalán