Autor W�tek: Sprawy wojskowe  (Przeczytany 814 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Sprawy wojskowe
« dnia: Poniedzia�ek, 21 Lip 2014, 14:19:17 »
Poproszę Pana Hugo Miramontes o przybliżenie koncepcji współpracy wojskowej.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Hugo Miramontes

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
Odp: Sprawy wojskowe
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 21 Lip 2014, 22:31:15 »
Dziękuję za udzielenie głosu i bądź, co bądź poprowadzenie dyskusji na temat roli wojskowości.

O ile osobiście uważam, że w mikronacjach nie ma możliwości prowadzenia konfliktów zbojnych, tak jestem pewien, że można wykorzystać armię nie tylko do celów prestiżu czy samego spełnienia się faktem, że armię posiadamy, ale dzięki niej można naprawdę pobudzić aktywność.

Po raz pierwszy ciekawe pomysły pojawiły się n V-Kongresie Intelektualistów organizowanym przez Trizondal. Tam również potoczyła się bardzo żwawa dyskusja na temat metod prowadzenia konfliktów -> http://forum.trizondal.org/viewtopic.php?f=385&t=4055

Zachęcam wszystkich zainteresowanych, do przejrzenia tego tematu, dla tych bardziej leniwych postaram się zrobić mały spis treści, wraz z komentarzem.

1) Symulator - gra

Być może ktoś z Ekscelencji zna tę grę. Ja wypróbowałem ją dzisiaj. Gra polega na zdobywaniu danych sektorów na mapie realnego świata. Zdobywając dane kontynent, zwiększamy przyrost żołnierzy, ostatecznie musimy opanować wszystkie sektory zajęte przez wroga. Gra dostępna w systemie multiplayer.
Niewątpliwym plusem jest dostępność tej gry. Reszta aspektów raczej jest negatywna: zerowa rola wojskowości, brak narracji i fabularyzacji...

2) Fabularne manewry wojskowe - taktyczne

Nie będę ukrywać, że pomysł ten jest najrozsądniejszy i podpisuję się pod nim, jakbym był jego autorem. Rozwój wojskowości ma fundamentalne znaczenie, bowiem w manewrach wykorzystujemy nasze jednostki. Pełna fabularyzacja, manewry można wykonywać w odpowiednich państwach - zapewnia to aktywność. Minusem jest praca, jaką pochłonie przygotowanie chociaż 3 przykładowych map, by móc rozpocząć badania nad pomysłem.

3) Wojna na słowa, taktykę i znaczenie

Pomysł sam w sobie jest nawet dobry, choć bardzo "ciężki" i wymagałby dopracowania. Przydzielanie punktów będzie zbyt skomplikowane, stawiania się wojskowych może być ustawione. A zyskiwanie znaczenie w rejonie i uzyskiwanie poparcia zbyt natarczywe.

Wyżej wymienione 3 propozycje niechaj stanowią podstawę naszej dyskusji. Proponowałbym pochylić się nad jednym z nich i rozpocząć pertraktacje mające na celu zorganizowanie pierwszych manewrów. Liczę na zaangażowanie wszystkich delegatów, bo - powtarzam jeszcze raz - widzę w wojskowości duży potencjał generowania aktywności w naszych mikronacjach.

Sargento
Ministro del Interior

Offline August

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 25
  • książę
    • Status GG
    • Forum Rzeczypospolitej Obojga Narodów
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 22 Lip 2014, 17:46:03 »
Według nas sylumatory są dobre, ale jedynie w kwestiach mniej skomplikowanych, jak piłka nożna. Wojsko, które może być ważnym impulsem aktywności powinno zasługiwać na coś więcej i to coś więcej widzimy w drugiej propozycji.
August Ludwik II, książę na Uniejowie i Janowcu, książę Bari i Salty

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 25 Lip 2014, 23:47:39 »
Także i ja stawiałbym głównie na fabularne manewry. Nie znam żadnego symulatora wojskowego, który by odpowiadał potrzebom mikronacji. Nie wyklucza to jednak w mojej opinii ich instrumentalnego wykorzystania - jeśli będzie potrzeba :)

Jakie jest zdanie Królestwa Agurii?

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 10:13:02 »
Również opowiadamy się za drugą propozycją. Sądzimy, iż fabularne manewry wojskowe najbardziej odpowiadają wymogom i potrzebom państw wirtualnych.   :)
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 12:33:23 »
Mamy zatem pełną zgodę :) Zgadzamy się co do wizji, pytanie, jak wcielimy ją w życie? Sądzę, że nie wymaga to podpisywania żadnych umów, a raczej wspólnego spotkania ministrów/osób odpowiedzialnych za wojsko i przygotowania pierwszych manewrów, niejako na próbę. Oczywiście jeśli taka jest wola Waszych Ekscelencji, także ten szczyt może się tym zająć, sądzę jednak, że stopień dokładności przy praktycznej realizacji mógłby nas nieco pochłonąć :)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Juan Pablo Morales

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 51
    • http://www.republicadepalma.pl
« Odpowied� #6 dnia: Pi�tek, 1 Sie 2014, 01:02:26 »
Odnośnie manewrów, to przyszło mi na myśl coś na mniejszą skalę, ale może bardziej odpowiadające naszym potrzebą "nauki" manewrów.
Tworzymy niewielką mapkę, las czy miasteczko(dosłownie kilka ulic), dzielimy się na dwie grupy-sprzymierzeńców i wrogów. Jedni bronią np. dwóch lub trzech obiektów(np flagi, dostępu do rzeki(wody), budynku rządowego, wsparcia radiowego, czegokolwiek), drudzy próbuja zdobyć. Jest także opcja punkt za punkt, jedni i drudzy muszą bronić i atakować (np.flagi czy konkretne "bazy" wypadowe  w mieście).
Oczywiście nie ma w tym żadnej innowacji, chodzi mi o skalę.
Zbieramy zainteresowanych zołnierzy z wszyskich państw kontynentu. Dzielimy na dwa obozy losowo(a może warto i na trzy). Następnie, już w grupach ustawiamy przywództwo(1 generał, 1 kapitan, reszta to np. kaprale). Generał może np. poruszać się tylko w sciśle określonej strefie dowodzenia (na mapie owe bazy wypadowe), reszta koordynowana przez kapitana i oczywiście generała napiera bądź broni według przyjętej taktyki. W między czasie prowadzący zabawę sędzia infromuje (lub według z góry ustalonego harmonogramu),że za zdobycie np. dostepu do arsenału (wzmocienie broni a o tym za chwilę)żołnierz dostaje awans na potrzeby manewrów o stopień wyżej...
I tak kapitan będzie majorem, sierżant np.chorążym(następny awans już np. na oficerski stopień). Celów dodatkowych na mapie może być kilka, ale do wykorzystania raz- wszystko do ustalenia przez sędziego lub "mistrza gry" ;)
Celem może byc np. czołg(z którego można wystrzelić np.dwa razy osłabiając baze wroga o określoną liczbę punktów startowych)
Celem może być np. ukryte przejście, gdzie oczywiście oprócz awansu żołnierze strony sprzymierzonej mogą korzystać, bądź żółnierz porusza się przez okreslony czas dwa razy szybciej(ma dwa razy wiecej ruchów w rundzie)
Jak odbywa się walka?
Walka odbywa się tak :) :
Typy żołnierzy(warto określić jeszcze szybkość poruszania ilości pól na rundę)
generał -siła 3
oficer 1 (pułkownik)- siła 2,6
oficer 2 (major)- siła 2,3
oficer 3 (kapitan)- siła 2
podoficer (chorązy)-siła 1,6
podoficer (sierżant)-siła 1,3
podoficer (kapral)- siła 1

typy broni:(można z góry załozyć, że jedna strona ma tyle i tyle takiej broni i musi się nią podzielić według własnego uznania)
Cały rozpolanowany podział broni musi być jawny bądź musi posiadać go sędzia, trzeba by to ustalić, żeby nie było niedomówień
broń krótka- siła 1,5 (nieograniczona ilość naboi)
strzelba- siła 2 (nieograniczona ilość naboi)
pistolet maszynowy- siła 3 (nieograniczona ilość naboi)
rakieta- siła 4 (ilość ograniczona np. do dwóch strzałów)

Żołnierz Kapitan atakuje strzelbą (atak odbywa się poprzez zetknięcie dwóch żołnierzy na mapie)żołnierza Sierżanta broniącego się pistoletem maszynowym.
AtKptStrz 2*2 vs. BrSrżPM 1.3*3
4 vs. 3.9
AtKptStrz rani BrSrżPM (druga czy trzecia rana powoduje np. eliminację. Mozna nawet ustalić, że w przypadku róznicy powyżej 1,5 pkt w wyniku końcowym żołnierz jest eliminowany w jednej turze(jednym strzałem))

Prosta zasada, a można to wzmocnić np. dodatkowym pancerzem czy innymi takimi atrakcjami.
Manewry odbywały by się np 15-20 dni bądź do osiągnięcia okreslonego celu przez jedną ze stron...

Jakiś konkret w końcu co nie? :)
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 4 Sie 2014, 17:34:36 »
Fakt, jest to konkret i brzmi to dosyć ciekawie :D

Skoro konkretnie już mówimy, to może ktoś jest gotów opracować mapkę? Przygotować taką rozgrywkę? Nie bardzo się osobiście znam, ale do pewnego stopnia mogę oczywiście pomóc ;)

Rey consorte de Scarlaña

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #8 dnia: Wtorek, 5 Sie 2014, 19:38:43 »
Rozmowy na temat manewrów trwały jednocześnie w La Palmie, tam sprawą zainteresowany sargento Miramontes i ja rozważamy na temat polepszenia jakości przedstawionego suchego projektu. Mapkę terenu, czy to miasta czy pustyni wziąłbym na siebie. Jako, nazwijmy to "mistrz gry", nie brałbym udziału w zabawie. Pełniłbym rolę sędziego, ale jakieś wsparcie by się przydało. Co do samej rozgrywki to szacunkowo na ilu można by liczyć "żołnierzy". Jakieś przypuszczenia ilu chętnych w danym państwie? W Republice Palmowej ze 3-5 może by się znalazło, ale trzeba by mnie odjąć :)
Juan Pablo Morales

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #9 dnia: Wtorek, 5 Sie 2014, 20:46:56 »
W Skarlandzie podejrzewam Jego Królewska Wysokość i, ewentualnie, ja :D Bądź co bądź stopnia admiralskiego w marynarce RON się dochrapałem :D

Rey consorte de Scarlaña

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #10 dnia: �roda, 6 Sie 2014, 06:32:23 »
Co do samych stopni w armiach to ja bym podczas tych proponowanych przeze mnie nie patrzył na to. Po podziale drużyn każda grupa sama ustali swojego generała, kapitana etc na czas trwania manewrów.
Juan Pablo Morales

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #11 dnia: �roda, 6 Sie 2014, 22:38:20 »
Zgadzam się w pełni. Pochwaliłem się tylko po to, by wskazać, że COŚ z wojskiem mam wspólnego :D

Rey consorte de Scarlaña

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #12 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sie 2014, 21:33:16 »
No to się bardzo cieszę... :) Czy inne nacje również wyrażają chęć do zabawy  "manewry próbne"?
Juan Pablo Morales

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #13 dnia: Wtorek, 12 Sie 2014, 23:53:44 »
Przyłączam się do pytania. Jakie jest stanowisko Rzeczypospolitej i Królestwa Agurii?

Rey consorte de Scarlaña

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #14 dnia: Pi�tek, 12 Wrz 2014, 11:36:21 »
No cóż, przedstawiony projekt jest ciekawy, chociaż po rozmowach z wojskowymi w Agurii trzeba stwierdzić, iż ogranicza się bardziej do zabawy niż faktycznego szkolenia umiejętności dowódczych, zwłaszcza na wyższych szczeblach (batalion, pułk). Niemniej organizacja takich manewrów byłaby urozmaiceniem codziennej szarej służby w koszarach zwłaszcza dla żołnierzy i młodszych oficerów. Można jednak nie co zmienić schemat proponowanych ćwiczeń i przy ich organizacji określić poziom manewrów (plutonu, kompani, batalionu czy pułku). Pozwoli to na działanie w trakcie ćwiczeń określonej z góry wielkości zaangażowanych wojsk i przydzielenie każdemu z oficerów biorących w nich udział, określonego pododdziały wojska.

Chciałbym jeszcze w ramach współpracy wojskowej poruszyć inną kwestię. Mianowicie zawarcia Paktu Wojskowego, którego członkowie zobowiążą się wzajemnie do udzielania sobie pomocy i wsparcia wojskowego w razie agresji innego państwa z poza paktu oraz wymiany doświadczeń i współpracy oficerów sztabowych.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan