Nazywam się Daniel von Witt i reprezentuję Królewski Instytut Kartograficzny działający w Wspólnocie Korony Ebruzów i siedzibą w Dreamlandzie. Począwszy od końca sierpnia KIK rozpoczął prace nad mapami kontynentów i Mikroświata, stąd szczególnie ten wątek Waszego forum będzie mnie szczególnie interesował. Wydanie mapy Vaarlandu przez KIK planowane jest na przełom września i października, w związku z tym do ostatniej mapy Waszego autorstwa, jako najbardziej aktualnej, mam kilka pytań/spostrzeżeń.
1. Jedna z wersji roboczych mapy prezentowała prawidłowe (początkowe) położenie Vaarlandu względem Orientyki, co było przyjęte od kilku lat. Stąd moje pytania:
1.1. Dlaczego cały kontynent został przesunięty na wschód od Orientyki i nieznacznie w kierunku północnym?
1.2. Czy państwa Vaarlandu wyraziły zgodę na przesunięcie kontynentu (a tym samym swoich terytoriów)?
2. Dystans dzielący najbliższe punkty Vaarlandu i Antyry (płw. Wielkiej Polondii i przylądek płn.-zach. w Agurii) na obecnej mapie i na mapie bodaj z wiosny br. niemal dwukrotnie się zmniejszył. Czy obecne położenie Antyry jest ostateczne i czy La Palma, Niderlandy i Aguria mogą ten fakt potwierdzić?
3. Czy położenie La Palmy jest ostateczne? Z analizowanych przeze mnie map wynika, że jest to jej 3 lub nawet 4 umiejscowienie (archipelag "krąży" wokół punktu, który znajduje się mniej więcej na linii brzegowej południowo-zachodniego wybrzeża głównej wyspy).
4. Południowa granica Nordii odbiega od rzeczywistości (porównanie z mapą prezentowaną na stronie głównej Nordii).
5. Linia brzegowa Korsyki i południowej Francji różnią się od wcześniej prezentowanych na mapach skarlandzkich kontynentu.
Moich uwag i pytań proszę nie traktować jako złośliwości. W swej pracy dążę jedynie do możliwie najlepszego zobrazowania stanu faktycznego. Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia.
(-) Daniel von Witt
Królewski Instytut Kartograficzny