Autor W�tek: Mapa Vaarlandu i Antyry  (Przeczytany 1443 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
Odp: Mapa Vaarlandu i Antyry
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 6 Sie 2014, 10:34:33 »
Przyłączam się do w pełni zasłużonych gratulacji.  :D
Mapa jest świetna i nikt temu chyba nie zaprzeczy. Jedyną poprawkę jaka bym naniósł, to zlikwidował granicę ziem przyłączonych do Skarlandu i Agurii. Ale to drobiazg, który można uwzględnić w następnej edycji.  :)
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #16 dnia: Czwartek, 7 Sie 2014, 13:10:39 »
Na mapie mała korekta w Rzeczpospolitej Obojga Narodów - zmieniono oznaczenie miast na zgodne z nową wersją mapy i poprawiono czcionki - takie małe niedopatrzenie z mojej strony  :D

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 55
    • Status GG
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 17 Wrz 2014, 14:40:34 »
Nazywam się Daniel von Witt i reprezentuję Królewski Instytut Kartograficzny działający w Wspólnocie Korony Ebruzów i siedzibą w Dreamlandzie. Począwszy od końca sierpnia KIK rozpoczął prace nad mapami kontynentów i Mikroświata, stąd szczególnie ten wątek Waszego forum będzie mnie szczególnie interesował. Wydanie mapy Vaarlandu przez KIK planowane jest na przełom września i października, w związku z tym do ostatniej mapy Waszego autorstwa, jako najbardziej aktualnej, mam kilka pytań/spostrzeżeń.

1. Jedna z wersji roboczych mapy prezentowała prawidłowe (początkowe) położenie Vaarlandu względem Orientyki, co było przyjęte od kilku lat. Stąd moje pytania:
1.1. Dlaczego cały kontynent został przesunięty na wschód od Orientyki i nieznacznie w kierunku północnym?
1.2. Czy państwa Vaarlandu wyraziły zgodę na przesunięcie kontynentu (a tym samym swoich terytoriów)?

2. Dystans dzielący najbliższe punkty Vaarlandu i Antyry (płw. Wielkiej Polondii i przylądek płn.-zach. w Agurii) na obecnej mapie i na mapie bodaj z wiosny br. niemal dwukrotnie się zmniejszył. Czy obecne położenie Antyry jest ostateczne i czy La Palma, Niderlandy i Aguria mogą ten fakt potwierdzić?

3. Czy położenie La Palmy jest ostateczne? Z analizowanych przeze mnie map wynika, że jest to jej 3 lub nawet 4 umiejscowienie (archipelag "krąży" wokół punktu, który znajduje się mniej więcej na linii brzegowej południowo-zachodniego wybrzeża głównej wyspy).

4. Południowa granica Nordii odbiega od rzeczywistości (porównanie z mapą prezentowaną na stronie głównej Nordii).

5. Linia brzegowa Korsyki i południowej Francji różnią się od wcześniej prezentowanych na mapach skarlandzkich kontynentu.

Moich uwag i pytań proszę nie traktować jako złośliwości. W swej pracy dążę jedynie do możliwie najlepszego zobrazowania stanu faktycznego. Z góry dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia.

(-) Daniel von Witt
Królewski Instytut Kartograficzny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: �roda, 17 Wrz 2014, 15:24:32 »
Postaram się dokładnie odpowiedzieć:
1.1.W związku ze zmianą ukształtowania terytorium skarlandzkiego odsunięto cały kontynent aby terytorium "nie właziło" na Tyryncję.
1.2.Państwa do tej pory nie zgłosiły zastrzeżeń wobec takich zmian w położeniu całego kontynentu względem Orientyki.

2.Vaarland/Estella i Antyra zostały do siebie zbliżone aby łatwiej można je było uznać za jeden kontynent, położenie jest ostateczne, do tej pory państwa tam się znajdujące nie złożyły żadnych zastrzeżeń.

3.La Palma aż tak bardzo swojego położenia względem Agurii nie zmienia, przez co kraj ten ma stałą pozycję na mapie.

4.Większość granic państwowych była zrobiona przeze mnie odręcznie przez co nie koniecznie mogą odwzorowywać stan faktyczny, dla obecnej mapy źródłem były poprzednie mapy i mapa Michała O'Rhada przez co nie wszystko jest odwzorowane dokładnie, uwag co do granicy również nie zgłoszono więc nie zająłem się poprawą tego elementu.

5.Linie brzegowe zostały poprawione aby dokładniej odzwierciedlać kształt terytorium Francji.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 55
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: �roda, 17 Wrz 2014, 15:55:21 »
Dziękuję za szybką reakcję :)

1.1. Jedna z map roboczych ukazana w tym wątku pokazywała "nowy Skarland" dopasowany do pierwotnego położenia Vaarlandu i mimo znaczącego zbliżenia wybrzeży Skarlandu do Tyrencji nie doszło do zazębienia się lądów, ale do powstania, ciasnej bo ciasnej, nowej drogi wodnej na Zatokę Biskajską (która byłaby raczej wtedy Morzem Biskajskim). Rozumiem, że przeszkodą była nowa cieśnina?

2. Czy dysponuje WKW mapami fizycznymi kontynentu lub jego części?

4. v. 5. - są sprzeczne. Południowa granica Nordii nie została pokazana dokładnie, chociaż chciano pokazać dokładnie linię brzegową południowej Francji i Korsyki. Właśnie mapa O-Rhady pokazuje granicę (wówczas) nordyjsko-francuską, linię brzegową Korsyki i południową linię brzegową Francji kontynentalnej inaczej niż powyższa mapa, niemniej jednak wiem, że opis mapy głosi "granice mogą nie odzwierciedlać stanu faktycznego". Stąd widząc różnice dotyczące akurat tych odcinków chciałem rozwiać swoje wątpliwości, czy są to linie pokazane niedokładnie czy przedstawiające nowy stan faktyczny.

(-) Daniel von Witt
Królewski Instytut Kartograficzny

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: �roda, 17 Wrz 2014, 17:24:00 »
1.1.Uznałem, że odległość między Skarlandem a Tyrencją jest zbyt mała, dlatego odsunięto cały kontynent.

2.Na chwilę obecną nie dysponuję mapami fizycznymi kontynentu. Są obecnie w trakcie opracowania i ukażą się dopiero koło grudnia.

4-5.Nowe terytorium Skarlandu i Francji jest zapożyczone z wikipedii i odpowiednio podłączone do reszty kontynentu. Różnice w kształcie granicy mogą trochę odbiegać od stanu faktycznego. Ze swojej strony dokładam wszelkich starań aby mapa możliwie jak najbardziej odzwierciedlała stan faktyczny jednak bez zaangażowania wszystkich zainteresowanych państw nie bardzo da się wyłapać wszystkie nieścisłości i je poprawić.

(-) Norbert I de Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #21 dnia: Poniedzia�ek, 22 Wrz 2014, 12:43:08 »
Nowa wersja mapy oznaczona numerkiem 7.1 jest już dostępna!

http://scarlana.eu/wp-content/uploads/2014/08/vaarland2.png

W tej wersji:
1.Oznaczono Wielką Polondię jako państwo upadłe/terytorium niczyje.
2.Zlikwidowane granice terytoriów przyłączonych do Agurii i Skarlandu w wyniki przyłączenia do Antyry Niderlandów.
3.Zmiana nazwy Ispanii na Estella Wschodnia.

Uwagi do mapy, błędy, proponowane korekty proszę już standardowo wypisać w tym wątku :)

Pod wspólne rozważanie chciał bym oddać los Estelli Wsch.* i Osterii (oba twory są nieaktywne)
*-Estella Wsch. może nagle wybuchnąć jedno dniowym przejawem aktywności wszystkich obywateli XD

(-) Norbert I de Catalán

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 233
    • Status GG
« Odpowied� #22 dnia: Poniedzia�ek, 22 Wrz 2014, 16:06:13 »
Mapa pierwszorzędna - pełen profesjonalizm! ;D
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #23 dnia: Wtorek, 23 Wrz 2014, 09:06:56 »
Cytat: Norbert I Catalan
Pod wspólne rozważanie chciał bym oddać los Estelli Wsch.* i Osterii (oba twory są nieaktywne)
*-Estella Wsch. może nagle wybuchnąć jedno dniowym przejawem aktywności wszystkich obywateli XD

Sądzę, iż stan obydwu państwa świadczy jednoznacznie że są to kraje wymarłe. Zresztą nie jest tajemnica, iż Osteria zgasła zanim jeszcze zaczęła się rozwijać. Dlatego przy następnej edycji mapy, jeśli nic się nie zmieni można z czystym sumieniem zaznaczyć je jako kraje upadłe. Bardziej niepokojący jest stan Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Koronacja Karola II Radziwiłła się nie odbyła, a na forum panuje grobowa cisza od 6 września.

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Wtorek, 23 Wrz 2014, 12:56:27 »
Wasza Królewska Mość,

Z tego co słyszałem od jednego z rotryjskich duchownych to koronacja Króla RON odbyła się - co prawda w późniejszym terminie, ale jednak.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #25 dnia: Wtorek, 23 Wrz 2014, 13:41:36 »
Nie zmienia to faktu, że aktywność RON ustała :(

(-) Norbert I de Catalán

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #26 dnia: Wtorek, 23 Wrz 2014, 13:56:57 »
Co racja to racja. Chciałem wybrać się tam w celach turystycznych około dwóch tygodni temu,  a konta do dziś mi nie aktywowano. :(

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #27 dnia: �roda, 24 Wrz 2014, 09:22:45 »
Wasza Królewska Mość,

Z tego co słyszałem od jednego z rotryjskich duchownych to koronacja Króla RON odbyła się - co prawda w późniejszym terminie, ale jednak.

Wasza Ekscelencjo, rzeczywiście koronacja miała miejsce 6 września w Katedrze na Wawelu. Niestety mało kto o tym wiedział, a szkoda bo zdaje się było to ostatnie wydarzenie tej rangi w Rzeczpospolitej.

http://www.rzeczpospolitaobojganarodow.pl/forum/viewtopic.php?f=309&t=3113

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #28 dnia: �roda, 24 Wrz 2014, 12:50:15 »
Może skupmy się narazie nad przyjęciem chociaż konwencji o ziemiach niczyich.
Co do RON to myślę, że poczekamy i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie bo może to po prostu to przejściowy brak aktywności.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #29 dnia: �roda, 24 Wrz 2014, 14:38:47 »
Zatem spróbujmy, chociaż tę jedną sprawę dopracować do końca.