Autor W�tek: Nowy Prymas Skarlandu  (Przeczytany 582 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 233
    • Status GG
Nowy Prymas Skarlandu
« dnia: Sobota, 13 Wrz 2014, 08:04:46 »
Wasza Królewska Mość,
Czcigodna Rodzino Królewska,
Umiłowani Bracia i Siostry,

Przed kilkoma dniami, Jego Eminencja Cesare Francesco de Medici - dotychczasowy Prymas Skarlandu, złożył rezygnację z dotychczas pełnionego urzędu. Natychmiast Ojciec Święty wyznaczył moją osobę na nowego Prymasa Skarlandu. Liczę, że moja posługa w Królestwie Skarlandu, będzie owocna i przyniesie liczny wzrost wiary. Chciałbym, aby Kościół Rotryjski w Królestwie Skarlandu stał się jednym z wielu aspektów aktywności, a także aby Prymas był jednym z tutejszych mecenasów sztuki. Mam nadzieję, że jeśli czas pozwoli oraz zyskam Waszą, Czcigodni Bracia i Siostry pomoc, uda się zrealizować wszystkie moje plany.

Z pasterskim błogosławieństwem,
infant-biskup Juan Lorenzo de Medici y Zep
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Offline Tomasz Mancini

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 74
    • Status GG
Odp: Nowy Prymas Skarlandu
« Odpowied� #1 dnia: Niedziela, 14 Gru 2014, 00:21:22 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość,
Czcigodni Bracia i Siostry,

Z woli Jego Świątobliwości Patriarchy zostałem mianowany Prymasem Imperium Skarlandu. Napełniło mnie to radością, ale też przygniotło ciężarem wielkiej odpowiedzialności. W dzisiejszych czasach wielu krąży po tym mikroświecie, które jak ten lew z Pierwszego Listu świętego Piotra krążą "szukając kogo pożreć". Bądźmy jednak "mocni w wierze", jak poucza nas Książę Apostołów, i przeciwstawmy się tym, którzy sieją zamęt i chaos w duszach wiernych.
Wielką łaską też jest to, iż posługę swoją zaczynam w czasie Adwentu, czasu przygotowania na przyjście Pana Naszego Jezusa Chrystusa. Razem z Wami, Bracia i Siostry, chcę godnie i dobrze przygotować się nie tylko na święta Narodzenia Pańskiego, ale na rychłe, miejmy nadzieję, Jego przyjście.
Proszę o modlitwę za mnie i o cierpliwość, gdyż minie pewnie parę dni, zanim "dostosuję się" do nowej rzeczywistości w Skarlandzie.

(-) Tomas Domingo kardynał Mancini OFD
Prymas Imperium Skarlandu
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Księstwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 15 Gru 2014, 14:50:19 »

Wasza Eminencjo.

Serdecznie witamy Czcigodnego Kardynała na ziemiach Imperium Skarlandu. Głęboko wierzymy, że Wasza posługa kapłańska przyniesie ożywienie kościołowi lokalnemu.

Z wyrazami szacunku i estymy,

/-/ Eleonora I
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 17 Kwi 2015, 20:12:21 »

Wasza Arcychrześcijańska Mość!
Wasza Królewska Wysokość!
Czcigodni Bracia i Siostry!

Z woli Jego Świątobliwości Patriarchy Aleksandra IV zostałem mianowany nowym arcybiskupem walenckim i przez to Prymasem Imperium Skarlandu. Jestem bardzo szczęśliwy, gdyż jak wiecie Imperium jest moim drugim domem, po Bergamo leżącym w Państwie Kościelnym Rotria. Wiem, że Skarland jest imperium nie tylko z nazwy. To potężny kraj, pełen piękna, zapierającego dech w piersiach klimatu oraz wspaniałych mieszkańców. To kraj moich przyjaciół. Nie wiem, czy jestem godzien pełnić funkcję Prymasa w Imperium. Nie wiem, czy podołam. Chciałbym, byście byli ze mnie zadowoleni, byście wzrastali w wierze. Jest czymś wyjątkowym służyć w państwie, którego władca tytułuje się "arcychrześcijańskim". To zobowiązuje.

Chciałbym być ordynariuszem otwartym, słuchającym wiernych. Drzwi pałacu arcybiskupiego zawsze będą otwarte na uwagi wiernych. W najbliższym czasie otworzę w Imperium filię Apostolskiego Seminarium Duchownego. Być może Skarland zasili Kościół Rotryjski nowymi powołaniami. Zamierzam także uporządkować subfora Kościoła, zarchiwizować stare, niepotrzebne wątki. Proszę Was wszystkich o wsparcie i modlitwę. Jestem zobowiązany dokonać inwestytury arcybiskupiej. Na dobre zajmę się archidiecezją, gdy już otrzymam paliusz. Mam nadzieję, że będzie już wkrótce.

(-) Juan Bautista kardynał Aldobrandini
Arcybiskup Walencji
Prymas Imperium Skarlandu
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Pi�tek, 17 Kwi 2015, 23:08:11 »

Wasza Eminencjo.

Z wielką radością przyjmujemy wiadomość o nominacji Waszej Eminencji na urząd Prymasa Imperium Skarlandu. Głęboko wierzymy, iż Wasza posługa pasterska w Archidiecezji Walenckiej będzie owocna i przyniesie pożytek dla wspólnoty wiernych w całym Imperium Skarlandu.

/-/ Leonor I de Scarlaña
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 18 Kwi 2015, 01:00:26 »
Wasza Eminencjo, proszę przyjąć moje gratulacje z racji objęcia urzędu Prymasa Imperium Skarlandu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Sobota, 18 Kwi 2015, 12:13:12 »
Wasza Eminencjo,

ogromnie cieszę się, że Jego Świątobliwość powołał Eminencję na urząd Prymasa Skarlandu. Niechajże Kościół w Imperium znów ożyje! :)
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 18 Kwi 2015, 12:16:02 »
Dziękuję za tak serdeczne powitanie. Wieczorem po inwestyturze przybędę i zabiorę się do pracy. Jeszcze raz Bóg zapłać!
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 2 Lis 2015, 21:50:50 »

Benedictus Primus, Patriarcha et Episcopus Rotriae,
Summus Pontifex Ecclesiae Universalis, Servum Servorum Dei, Pater Regni et Ducis, etc., etc., etc.,
in perpetuam rei memoriam.

§ 1.
Mianujemy Jego Eminencję  Alberta Wilhelma kardynała van Oranje-Nassau arcybiskupem Walencji, czyniąc go tym samym Prymasem Imperium Skarlandu.

§ 2.
Brewe nasze zyskuje moc prawną z chwilą ogłoszenia.

Datum Rotriae, apud S. Paulum, die I, mensis November, anno Domini bis millesimo quintodecimo, Pontificatus Nostri primo.

/-/Sanctitas Vestra Benedictus I
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański