Autor W�tek: Debata ws. likwidacji Królestwa Skarlandu  (Przeczytany 593 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Debata ws. likwidacji Królestwa Skarlandu
« dnia: Wtorek, 14 Pa� 2014, 17:08:18 »
Wasza Królewska Mość,
Drodzy Obywatele,

Królestwo Skarlandu od dłuższego czasu pozostaje w kryzysie związanym z aktywnością obywateli, większość z Nas traktuje Skarland jako to drugie państwo, w którym od czasu do czasu wypada się zalogować i napisać coś na forum. Brak zaangażowania w rozwój państwa udzielił się nam wszystkim.
Wobec bardzo małej liczby osób związanych tylko ze Skarlandem, które mogły by wyprowadzić ten kraj na prostą postanowiłem rozpocząć debatę o likwidacji Królestwa Skarlandu. Działanie przeze mnie proponowane jest jedynym możliwym sposobem na zakończenie agonii państwa, które od zawsze było zależne od osób, które przybywały do niego z innych mikronacji, a wiadomo że dla takich osób Skarland to jedynie dodatek do działalności w mikronacji z którą dana osoba utożsamia się bardziej.

Otwieram debatę ws. likwidacji Królestwa Skarlandu, przypominam że w Zgromadzeniu Kortezów Generalnych prawo do zabrania głosu mają wszyscy obywatele.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
Odp: Debata ws. likwidacji Królestwa Skarlandu
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 15 Pa� 2014, 18:41:39 »
¡Señores y Señoras!

Mimo, że naprawdę lubię klimat Królestwa Skarlandu, na chwilę obecną nie jestem w stanie poświęcić mu de facto czasu - realnie rozpocząłem drugie studia, co jednak okrada mnie z czasu. Zwłaszcza, że drugi kierunek wymaga sporo czytania... Dlatego, z bólem w sercu, muszę stwierdzić, że to chyba jedyna opcja.

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 233
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 15 Pa� 2014, 20:19:15 »
Ja również ostatnio mam niestety mniej czasu, bowiem sprawy realne znacząco hamują zaangażowanie w Mikronacje. Mimo wszystko uważam, że ogrom pracy, czasu, chęci włożonych w budowę Królestwa Skarlandu na przestrzeni wielu lat. Niech będzie to kwestią do wspólnego zastanowienia się, bo Skarland ostatnio naprawdę ładnie się rozwija.
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Offline Thomasso Pappen

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 38
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 15 Pa� 2014, 20:26:46 »
Mnie mikronacje przestały interesować tak jak jeszcze 3-2 lata temu. Nie będe oszukiwał Skarlandzyków, że będę w przyszłości aktywny, bo prawdopodobnie nie będe. Nawet do rodzimego Trizondalu nie zaglądam z takim zapałem jak kiedyś. Czy powinno się zlikwidować? Nie wiem. Za krótko i za mało się tu udzielałem dlatego uważam, że w tak poważnej sprawie nie powinienem mieć na to wpływu.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: �roda, 15 Pa� 2014, 21:04:43 »
Wasza Królewska Mość, Wasze Królewskie Wysokości, Drodzy Obywatele.

Królestwo Skarlandu już od dłuższego czasu zmaga się z problemem aktywności. Zaangażowanie obywateli Królestwa Skarlandu bywa bardzo zmienne, ale ta zmienność ma ujemne skutki, które nie dają możliwości wprowadzenia jakichkolwiek reform. Dlatego też musimy poważnie pomyśleć co robić dalej? Już od dawna zauważyłam, że Królestwo Skarlandu wymaga całkowitej przemiany by zainteresować potencjalnego przybysza. W obecnej sytuacji nie mamy nic na tyle atrakcyjnego by zachęcić ludzi. Przyznam szczerze, że zawiłości prawne obowiązujące w Skarlandzie doprowadzają mnie do bólu głowy, a cały Skarland juź od ponad roku zawieszony jest między stanem wyjątkowym, a  nową konstytucją.

Drodzy Obywatele, jeśli nie uzyskam waszego wsparcia istnienie Królestwa Skarlandu nie będzie miało sensu. Jednocześnie ogłaszam, że w razie upadku Skarlandu, pozostanę na włościach królewskich. Zachowując tytuł Królowej Leonu i Galicji ogłoszę secesję tych ziem. Skoro Skarland w obecnej formie nie będzie mógł funkcjonować jako suwerenne państwo to może Królestwo Galicji i Leonu, da szanse stworzenia nowej marki państwa iberyjskiego.

/-/ Eleonora I
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 15:03:30 »
Skarland ewidentnie potrzebuje reformy, tylko bez wsparcia obywateli nic się nie uda, na 10 obywateli zainteresowanych losem państwa są dwie osoby XD

Na chwilę obecną mamy kilka rozwiązań:
1.Rozwiązać Skarland, w tym przypadku powstaną prawdopodobnie dwa nowe państwa: Królestwo Galicji i Leónu i Królestwo Walencji jako dwa niezależne państwa.

2.Wprowadzić demokrację bezpośrednią, zrezygnować z wyborów, referendów itp. każdy obywatel będzie zasiadał w Kortezach Generalnych (obywatele będą się mogli zrzeszać w partie lub stowarzyszenia prezentujące konkretne poglądy) prace takiego parlamentu mógł by regulować jakiś luźny regulamin a do zarządu nad obradami skierować Prezydenta Kortezów mianowanego przez monarchę na np. 6 miesięcy.
Co się tyczy wspólnot autonomicznych to zrezygnować z nich zupełnie i zastąpić je królestwami składowymi gdzie będą panować monarchowie dziedziczni (lokalne monarchie) - pozycja takiego monarchy była by o wiele słabsza niż władcy Skarlandu bo taki monarcha wykonuje swoje działania w imieniu władcy Skarlandu i tytułu zawsze można pozbawić lub po prostu gubernatorów, władza ustawodawcza i wykonawcza spoczywała by w rękach lokalnych Rad Królewskich, które tworzone były by przez obywateli skarlandzkich z danego królestwa składowego (dodatek niekonieczny). Maksymalne uproszczenie administracji państwowej i lokalnej tak aby każdy wiedział za co odpowiada itd.

3.Dokonać całkowitej likwidacji Skarlandu. Zakazać ewentualnym następcą państwa uznania się za kontynuatora Królestwa Skarlandu.

(-) Norbert I de Catalán

Carlos José de Olivares

• Go��
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 22:45:18 »
Wasza Królewska Mość.

Wierzę, że Skarland i z tego kryzysu wyjdzie obronną ręką i znów zaświeci nad nim słońce. Z tego, co wiem Królestwo Skarlandu przeżywało nie jeden kryzys, a mimo tego nadal trwa. Póki są osoby, które chcą ratować to wspaniałe królestwo nasza Ojczyzna nadal będzie trwała. Dlatego proszę Waszą Królewską Mość o wiarę i wytrwałość.

Co jest powodem stagnacji Królestwa Skarlandu? To proste- kiepski klimat, straszny nieład, nie wiadomo czym tak naprawdę warto się zająć. Jak Wasza Królewska Mość zauważyła w prawie panuje niezły bałagan, konstytucja jest zbyt rozbudowana, a większość aktów prawnych kompletnie odbiega od stanu rzeczywistego.

Drugą sprawą są małe perspektywy rozwoju i kariery w Skarlandzie. Sądzę, że jak władza centralna postawi na świeżą krew i da jej władze w Skarlandzie mogą nastąpić pozytywne zmiany.

Co do samego klimatu Królestwa Skarlandu, proponuję osadzić nasze państwo w epoce Imperium Hiszpańskiego za czasów cesarza Karola V. Należy przebudować forum, zmienić flagę i herb państwowy oraz nadać stronie bardziej klimatyczny wygląd. Jego Królewska Wysokość Norbert jest bardzo dobrym grafikiem i pewnie bez trudu podała temu zadaniu. Jednocześnie należy zająć się reformom ustroju oraz prawa, dążąc do ich maksymalnego uproszczenia, tak by państwo mogło sprawnie działać. Popieram również wycofanie się z modelu państwa demokratycznego, po co nam wybory etc, skoro brak jest  zainteresowania nimi wśród obywateli . Zlikwidowałbym również wszystkie nazwy urzędów, które odwołują się do demokracji i Hiszpanii XIX wieku i zastąpiłbym je nazwami z epoki Cesarza Karola V.

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 22:51:35 »
Panie Olivares.

Pomysł zaprawdę ciekawy, może więc warto powołać do życia Imperium Skarlandzie, co prawda czeka nas dużo pracy z tymi wszystkimi zmianami, ale może warto zaryzykować nie mamy nic do stracenia. Dziękuję również Panu za słowa wsparcia i wiary w naszą monarchię.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 22:58:21 »
Może nie tak dosadnie w epoce Imperium Hiszpanii bo ja od 4 miesięcy buduję w Trainzie trasę kolejową Walencja-Tossa de Mar :D
Ale jeżeli chodzi o kwestie ustrojowe to jak najbardziej :D ponieważ w tej chwili Skarland potrzebuje solidnego kopa w d... :P

Należy przebudować forum, zmienić flagę i herb państwowy oraz nadać stronie bardziej klimatyczny wygląd. Jego Królewska Wysokość Norbert jest bardzo dobrym grafikiem i pewnie bez trudu podała temu zadaniu.

Przebudować forum? Jak przebudować? Jakieś propozycje?
A co z obecnymi symbolami jest nie tak? Owszem planuję podmienić orła na takiego bardziej zadziornego ale ogólnie symbole według mnie są okej a te z czasów imperium hiszpańskiego są takie nijakie:
Hiszpania od 1492-1898 miała taki wariant flagi:

szału niema, po za tym ten wzór jest wykorzystany na sztandar królewski.

(-) Norbert I de Catalán

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 23:04:04 »
Moim zdanie powinniśmy dostosować ustój, prawo oraz kulturę (tyczy się to również symboli narodowych oraz wyglądu forum i strony) do epoki Imperium Hiszpańskiego, przy czym zachowując wszelkie nowinki techniczne XXI wieku, czyli wojsko, infrastrukturę i tak dalej.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Czwartek, 16 Pa� 2014, 23:14:27 »
A więc przystępujemy do modernizacji państwa.
Zanim zaczniemy planować jak to krok po kroku rozplanować chciał bym się dowiedzieć kto będzie brał udział w tym skomplikowanym procesie.
Oprócz mnie i JKM Eleonory, Pan Olivares wydaje się być też zainteresowany udziałem w reformach czy się mylę? :D

(-) Norbert I de Catalán