0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.
Real DecretoMy, Eleonora I, z Bożej łaski Arcychrześcijańska królowa wszystkich ziem skarlandzkich, Walencji, Kastylii, Leónu, Nowego Skarlandu i Estelli Wschodniej, Księżna Galicji, Pani Wysp Zachodnich, etc., etc,. etc. dnia XXV miesiąca XI Roku Pańskiego MMXIV stanowimy, co następuje na wieczną pamiątkę:Artículo IDekretem niniejszym określamy tytuły honorowe przyznawane obywatelom Imperium Skarlandzkiego oraz zasady ich nadawania, używania oraz utraty.Artículo II1. Ustanawiamy się następujące tytuły honorowe wraz z przysługującymi zwrotami, w kolejności od najniższego:Primero, kawaler (caballero) - Szlachetny Panie;Segundo, baron (baron) - Szlachetny Baronie;Tercero, wicehrabia (vizconde) - Wielmożny Wicehrabio;Cuarto, hrabia (conde) - Wielmożny Hrabio;Quinto, markiz (marqués) - Prześwietny Markizie; Sexto, książę (duque) - Wasza Książęca Mość.2. Zalecamy, by dla kobiet niniejsze tytuły honorowe stosowane były w odpowiedniej formie.Artículo IIIWarstwę nobilitowanych obywateli dzielimy na dwie grupy:Primero, szlachtę tytularną - będącą stanem z nadania królewskiego. Stanowimy, by posiadała ona prawo posługiwania się nadanym herbem i tytułem szlacheckim, bez nadania posiadania ziem własnościowych. W skład szlachty tytularnej wchodzą posiadacze tytułu kawalera, barona oraz wicehrabiego. Segundo, grandów - najwyższą z warstw społecznych, do której nobilitowanie wiąże się wraz z nadaniem ziemskim adekwatnym do tytułu. Nakazujemy, jakoby w skład arystokracji wliczano hrabiów, markizów oraz książąt, zezwalając jednocześnie na posiadanie członkom onej grupy majątków ziemskich z nadania monarszego oraz godnego ich herbu.Artículo IV1. Ustanawiamy tytuły królewskie, przysługujące tylko członkom Rodziny Królewskiej:Primero, infant (infante) - Wasza Królewska Wysokość;Segundo, książę korony (príncipe heredero) - Wasza Królewska Wysokość;Tercero, król senior (rey senior) - Wasza Królewska Wysokość.3. Tytuł infanta przysługuje dzieciom Monarchy, prócz następcy tronu.4. Godność księcia korony Skarlandu należna jest jedynie następcy tronu.5. Tytuł król senior jest tytułem monarszym, którym zostaje obdarzony ustępujący z urzędu Król.Artículo V1. Tytuły szlacheckie i grandowskie nadaje Monarcha wedle własnego uznania.2. Król posiada możliwość odebrania tytułu wraz z przywilejami za postawę niehonorową lub zdradę stanu.3. Ustalamy, iż w gestii Króla jest decyzyjność w kwestii dziedziczności, bądź dożywotności każdego nadanego tytułu.Artículo VI1. Niezwłocznie po nadaniu tytułu zobowiązujemy, osobę nobilitowaną do złożenia publicznej przysięgi wierności Królowi według następującej roty:„Ślubuje uroczyście, że będę służyć wiernie Królowi i całemu Imperium, szerząc Ich wielkość i chwałę, oraz że w moim postępowaniu nie uczynię niczego, co uchybiałoby nadanej mi godności (określenie nadanego tytułu).” Pozwalamy, by przysięgę zakończyć formułką: „Tak mi dopomóż Bóg.”2. Warunkiem korzystania z praw i przywilejów wynikających z nobilitacji ustanawiamy obowiązek złożenia przysięgi wierności.3. Złożenie przysięgi następuje podczas ceremonii inwestytury z udziałem Króla.Por el bien de Nuestro Imperio lo que está escrito se pone en práctica.(-) Su Majestad Cristianísima Leonor I,por la gracia de Dios Reina del Imperio Scarlañol