Autor W�tek: Feria IV Cinerum MMXV  (Przeczytany 348 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Tomasz Mancini

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 74
    • Status GG
Feria IV Cinerum MMXV
« dnia: �roda, 18 Lut 2015, 09:06:21 »

Feria IV Cinerum
W Catedral de Santa Maria de Valencia, dnia XVIII II MMXV

Gdy tylko kler zgromadzony w stallach chóru katedry Marii Panny zmówił tercję, do ołtarza wyruszyła procesja. Na jej początku szedł turyfer z dymiącą kadzielnicą, potem zaś krucyfer z dwoma akolitami, asysta niższa, krucyfer z krzyżem arcybiskupim, asysta wyższa, a na końcu kardynał de Mancini ubrany w prostą albę przepasaną cingulum oraz we fioletową stułę i kapę. Na głowie kardynał miał prostą białą mitrę. Kiedy doszli do prezbiterium, arcybiskup Walencji przyklęknął i rozpoczął modlitwę na poświęcenie popiołu. Skończywszy je odmawiać, okadził i pokropił proch spoczywający na tackach na ołtarzu. Najpierw do ołtarza podszedł archidiakon, który posypał głowę kadynała popiołem. Następnie on sam posypywał głowy duchowieństwu. W tym czasie schola śpiewała antyfonę :

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=MjjDwoh0h0M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=MjjDwoh0h0M</a>

Po posypaniu głów duchowieństwu, kardynał Tommaso de Mancini podszedł do balasek. Jako pierwsza do posypania głowy poszła Jej Arcychrześcijańska Mość Eleonora I. Usłyszała Ona te same słowa, co każdy dzisiejszego dnia - nieważne, czy biedak, czy arystokrata - "Meménto, homo, quia pulvis es, et in púlverem revertéris". Do obrzędu przystąpił również Pierwszy Sekretarz Fernando Alvarez de Cordoba, który towarzyszył Królowej. Po jego zakończeniu celebrans umył dłonie, zasiadłszy na tronie przemówił tymi słowami :

Wasza Arcychrześcijańska Mość!
Czcigodni Bracia i Siostry!

Środa Popielcowa to dzień szczególny w roku liturgicznym - oto bowiem rozpoczynamy czas przygotowania do świąt Tajemnicy Odkupienia, Wielkiej Nocy. Jednak Wielki Post nie jest jedynie okresem, w czasie którego mamy przygotować się do uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego. Ten czas ma nam uświadomić kruchość i marność naszego życia oraz to, że bez łaski Bożej, bez Zbawienia, nasza egzystencja pozbawiona jest sensu. Dlatego Święty Kościół Matka nasza nakazuje nam, byśmy w tym czasie ćwiczyli naszą duszę, byśmy potrafili przemienić nasze słabości w moc, a także żebyśmy nauczyli się panować nad pokusami ciała. W prawdziwym poście nie chodzi tylko o niespożywanie pewnych pokarmów, lecz o uczynienie nas lepszymi. Bo tylko serce, które będzie potrafiło wyrzec się czegoś, poświęcić się, potrafi naprawdę kochać.
Niechaj ten Wielki Post przemieni nasze serca i przygotuje nas do tego, byśmy mogli umrzeć w Chrystusie i w nim zmartwychwstać. Amen

Po tych słowach kardynał pobłogosławił zgromadzonych i wyszedł do zakrystii wraz z całą asystą.
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Księstwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Odp: Feria IV Cinerum MMXV
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 18 Lut 2015, 14:42:48 »
Pierwszy Sekretarz Stanu, Don Fernando Alvarez de Córdoba klęka przed kardynałem, a ten posypując jego głowę popiołem przypomina mu o kruchości życia człowieka.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Fernando Luis de Córdoba

• Go��
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 18 Lut 2015, 15:07:12 »
Wielki Mistrz Zakonu św. Jakuba, Fernando Luis markiz de Córdoba, klęka przed kardynałem, a ten posypując jego głowę popiołem, przypomina mu o kruchości życia człowieka.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 18 Lut 2015, 15:39:11 »
Señor Felipe Miguel de Guzmán, klęka przed kardynałem, a ten posypując jego głowę popiołem, przypomina mu o kruchości życia człowieka.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Ivan von Lichtenstein

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 22
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 19 Lut 2015, 14:08:59 »
Gość z zagranicy Ivan Dymitr von Vincis-Kazakov, klęka przed kardynałem, a ten posypując jego głowę popiołem, przypomina mu o kruchości życia człowieka.
Sekretarz Wielki RON
Wicehrabia Księstwa Sarmacji
Ivan von Lichtenstein