Wasza Królewska Wysokość!
Czcigodni Bracia i Siostry!
Zasmuciła nas wieść o wypowiedzeniu konkordatu przez Jego Królewską Wysokość Regenta. Skarland i Rotria to dwa kraje, które zawsze szły w ramię w ramię. Poza tym zerwanie tejże umowy powoduje też to, że struktury Kościoła przestają istnieć, a Jego majątek przechodzi w ręce państwa. Jest to do tego stopnia bolesne, że ja i zarówno wielu Skarlandczyków nie umie wyobrazić sobie Skarlandu bez Kościoła. Można by pokusić się aż o stwierdzenie, że rotriokatolicyzm jest mocno wszczepiony w tożsamość skarlandzką i jedno bez drugiego nie umie żyć.
Wzywamy więc, aby ta najwierniejsza Córa Kościoła, Skarland wróciła na łono Kościoła Rotryjskiego. Oddaję się do dyspozycji Waszej Wysokości i błagam, jak Dobry Pasterz, o to aby głos Kościoła został wysłuchany i by Zbłądzona Owca powróciła do stada. Jestem otwarty choćby na odbycie audiencji i przedyskutowanie przyszłości stosunków skarlandzko - rotryjskich. Jeśli to zaś moja wina, iż Skarland zerwał konkordat, to z całego serca przepraszam i błagam o wybaczenie.
Cum debita reverentia,
(-) Tommaso Domenico kardynał wicehrabia de Mancini
Arcybiskup Walencji