Autor W�tek: Próba lokalizacji Francji i Nawarry na mapach v-świata  (Przeczytany 910 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Próba lokalizacji Francji i Nawarry na mapach v-świata
« dnia: Niedziela, 29 Mar 2015, 22:25:43 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość, Wasza Królewska Mość, Wasze Wysokości, Grandowie, Szlachto, Mieszkańcy Imperium.

Pragnę poinformować was o wystąpieniu niezwykle przykrej sytuacji. Królestwo Dreamlandu, które uważamy za przyjazne próbuje bez aprobaty innych państw, sygnatariuszy konwencji ustalonych podczas Kongresu Geograficznego samowolnie dokonać lokacji Królestwa Francji i Nawarry na mapie v-świata. Jako Pierwszy Sekretarz Stanu Imperium Skarlandu jestem zaniepokojony działaniami Królestwa Dreamlandu, które samowolnie decyduje o tak ważnych kwestiach jak lokacja nowych państw. O ile mi wiadomo, wiele państw jest przeciwnych umiejscowieniu Francji i Nawarry na mapach v-świata. Oświadczam zatem, że Francja i Nawarra nie znajdzie się ani na mapach Vaarlandu, ani Orientyki.

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
Odp: Próba lokalizacji Francji i Nawarry na mapach v-świata
« Odpowied� #1 dnia: Niedziela, 29 Mar 2015, 23:36:52 »
Wasza Książęca Mość,

Mam takie samo zdanie. Łamanie zasad i praw międzynarodowych jest godne tylko potępienia. Nie można dopuścić do hołdowania bezprawia.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 55
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 09:40:43 »
Drodzy Skarlandczycy,

jak Państwu jest zapewne wiadome, w Królestwie Dreamlandu piastuję w chwili obecnej dwie funkcje. Jako Premier Rządu Jego Królewskiej Mości reprezentuję Królestwo Dreamlandu. Jako zaś Kartograf Królewski reprezentuję Królewski Instytut Kartograficzny, który jest instytucją naukową, której misją jest prowadzenie badań naukowych i upublicznianie wyników tych badań. Jak wyraźnie wskazuje podlinkowany tekst mojego wystąpienia w Królestwie Francji i Nawarry, wystąpiłem tam w roli Kartografa Królewskiego z ramienia instytucji naukowej, którą we Francji reprezentuję, a nie Królestwa Dreamlandu. Z formalnego punktu widzenia Królestwo Dreamlandu jest neutralne wobec Królestwa Francji i Nawarry, gdyż nie posiada z tym krajem nawiązanych stosunków dyplomatycznych. Tak więc pod względem polityczno-prawnym Królestwo Dreamlandu nie jest zaangażowane w żadne działania międzynarodowa z udziałem Królestwa Francji i Nawarry ani na jego rzecz, gdyż moja Ojczyzna nie uznaje tego kraju.

Całkowicie inną sprawą jest z kolei działalność Królewskiego Instytutu Kartograficznego, który nie działa na niczyje zamówienie polityczne. Jest to instytucja naukowa, która nie realizuje polityki zagranicznej Królestwa Dreamlandu. Zajmując się nauką dąży do pokazywania prawdy i upublicznianiu faktów. Takim faktem jest istnienie Królestwa Francji i Nawarry, dlatego chcąc pokazać możliwie najbardziej prawdziwy obraz Mikroświata wystąpiłem do władz Królestwa Francji i Nawarry o wskazanie ich map i miejsca, gdzie mieliby i chcieliby się na mapie świata umiejscowić.

Konferencja Geograficzna GEO DREAMLAND 2014 zakończyła się podpisaniem dwóch konwencji: kartograficznej i o prawie morza. Żadna z nich nie określa zasad lokacji nowych państw na mapie, z wyjątkiem art. 12 konwencji o prawie morza, gdzie stwierdzone zostało, że nowe państwo lokując swoje terytorium na morzu może tego dokonać tylko na obszarze morza pełnego. Lokowanie terytorium na lądzie nie jest tam poruszane - co zrozumiałe ze względu na tematykę konwencji. Proszę więc stronę skarlandzką o ostrożność w formułowaniu, jak wskazałem powyżej, bezpodstawnych zarzutów i oskarżeń.

(-) Daniel markiz von Witt

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 11:08:32 »
Dla mnie również jest niedopuszczalne, by ten quasi - twór oparty na multikontach był w jakikolwiek sposób uznawany na arenie międzynarodowej.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #4 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 12:00:47 »
Francja i Nawarra w przypadku lokalizacji na Vaarlandzie musi uzyskać zgodę Skarlandu i Agurii, zgody Skarlandu na pewno kraj ten nie uzyska więc na Vaarlandzie na pewno się nie ulokują.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 12:23:54 »
Francja i Nawarra w przypadku lokalizacji na Vaarlandzie musi uzyskać zgodę Skarlandu i Agurii, zgody Skarlandu na pewno kraj ten nie uzyska więc na Vaarlandzie na pewno się nie ulokują.
Wasza Królewska Wysokość,

dziękuję za tę konstruktywną i merytoryczną wypowiedź. Doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Na mojej pierwszej mapie Vaarlandu tutejsze terytoria ziem niczyich oznaczone zostały jako ziemie kontrolowane przez Radę Vaarlandu i Antyry, tak więc bez stosownej zgody obejść się nie może. Jej brak zdyskwalifikuje oznaczenie Francji i Nawarry na mapie Vaarlandu jako państwa w pełni kontrolującego swoje terytorium (gdyż to kontroluje Skarland do spółki z Agurią).

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 12:59:35 »
Señor,

Widzę, że w Surmenii mój ojciec, będący premierem bardzo sprzeciwia się Francji rządzonej przez tych, którzy używają tytułów przynależnych skarlandzkiemu domu panującemu, aczkolwiek śmiem bardziej umiarkowanie podkreślić, że naprawę nie ma co tej Francji, którą rządzą samozwańcy pomagać. Naprawdę ta mikronacja jest podejrzana i nie wytrzyma długo.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 30 Mar 2015, 14:37:53 »
Święte słowa Señorita.

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Wtorek, 31 Mar 2015, 14:20:16 »
Wasze Ekscelencje,

Królewski Instytut Kartograficzny nie jest instytucją dobroczynną, tylko naukową. Pokazuje rzeczywistość taką, jaka ona jest - w tym wypadku mowa o geografii politycznej, także istnieniu Królestwa Francji i Nawarry.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Wtorek, 31 Mar 2015, 14:37:17 »
W sumie to nie wiem czemu ma służyć ta dyskusja, przecież swego czasu istniały dwie francje jedna na Vaarlandzie druga na Nordacie.
Zatem Francja i Nawarra na pewno znajdzie dla siebie jakieś zaciszne miejsce na przykład na Nordacie.

(-) Norbert I de Catalán

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Wtorek, 31 Mar 2015, 15:17:43 »
Państwo istnieje, bo tak to sobie ktoś powiedział?

Hrabia Bergamo

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Wtorek, 31 Mar 2015, 15:55:57 »
Istniało cesarstwo francuskie na nordacie i Królestwo Francji na Vaarlandzie/Estelli.
Nie widzę przeszkód aby Francja i Nawarra zajęła tereny po cesarstwie czyli te na nordacie.
Państwo istnieje, bo tak to sobie ktoś powiedział?
Francja i Nawarra kilku obywateli ma, jakaś aktywność istnieje więc skoro ludzie tam działający uważają, że ich kraj istnieje to nie nam o tym decydować.

Już powiedzieliśmy, że Francja i Nawarra zgody na lokalizację na Vaarlandzie/Estelli nie otrzyma, a jeżeli ulokują się na terenie po krótko istniejącym cesarstwie to cała dyskusja o uzurpowaniu sobie tytułów itp. będzie już bezpodstawna.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #12 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 23:38:49 »
Przyglądając się obecnej sytuacji na myśl przychodzi mi tylko jedno: cała batalia o tytuły i zabawa w uzurpatorów zaczyna przypominać przepychanki dzieci w piaskownicy. To zdecydowanie zabawa poniżej naszego poziomu.  Bardziej istotna jest kwestia naszej wschodniej granicy. Wszystko wskazuje na to, że doczekamy się nowej Nawarry, Barcelony, a może wkrótce i Walencji. Frustrujące staje się umiłowanie Francji do kopiowania poczynań Skarlandu. O ile mnie pamięć nie myli, historyczna Francja i Nawara, na której wzorują się nasi wirtualni "przyjaciele" nie miała tak daleko wysuniętych granic.  Być może jednak dołączymy do zabawy zapoczątkowanej przez naszych „ przyjaciół” i zainicjujemy powstanie nowego Dreampolis? Pomijając kąśliwe uwagi- może warto skupić się na wprowadzeniu większej kontroli nad tym, co dzieje się w V-świecie?. Poniżej załączam mapę proponowaną przez Dremland oraz mapę ukazującą rzeczywisty obszar historycznej Francji i Nawarry z czasów Ludwika XIII i XIV, na których to wzoruje się Francja i Nawarra. Widać wyraźny podział na Nawarrę Hiszpańską i Francuską.

Francja i Nawarra dreamlandzka :

/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Poniedzia�ek, 13 Kwi 2015, 09:10:02 »
To wygląda co najmniej dziwnie na tej mapie. Do tej pory pozostawałem neutralny wobec tej Francji i Nawarry, kiedyś nawet liczyłem na owocną współpracę.
Królewski Instytut Kartograficzny w Dreamlandzie nie reprezentuje stanowiska władz Królestwa Dreamlandu, ale za to usilnie próbuje stworzyć miejsce dla yoyonacji jaką jest Francja i Nawarra (bo choć o tym oficjalnie nie wspomniano to część zachodnia nowego lądu przypomina Francję) - Pel Nander ma nordatę, KIK też chce mieć własny konkurencyjny "produkt" szkoda, że kosztem Elderlandu.
Niemniej jednak zaznaczę po raz któryś z kolei, że Francja i Nawarra nie jest kontynuacją vaarlandzkiej oryginalnej Francji tak więc władcy Francji i Nawarry nie uzurpują sobie żadnych tytułów przynależnych Skarlandzkiej Rodzinie Królewskiej.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Poniedzia�ek, 13 Kwi 2015, 09:49:24 »
Bardziej istotna jest kwestia naszej wschodniej granicy. Wszystko wskazuje na to, że doczekamy się nowej Nawarry, Barcelony, a może wkrótce i Walencji.

O tym samym pomyślałem.

Niemniej jednak zaznaczę po raz któryś z kolei, że Francja i Nawarra nie jest kontynuacją vaarlandzkiej oryginalnej Francji tak więc władcy Francji i Nawarry nie uzurpują sobie żadnych tytułów przynależnych Skarlandzkiej Rodzinie Królewskiej.

Zgodzę się Waszą Wysokością. Temat pretensji praw do korony Francji, która nie ma nic wspólnego z tą vaarlandzką nie ma sensu.

Bolesnym jest fakt, że cała ta Nawarra to jedna wielka kalka klimatu iberyjskiego Skarlandu. Ogólnie proponowany przez Dreamland kształt królestwa Nawarry pochodzi z średniowiecza i nie ma nic wspólnego z monarchią burbońską. Południowa część Królestwa Nawarry została podbita przez Królestwo Kastylii i Królestwo Aragonii w 1512 r., a tym samym stała się częścią zjednoczonego Królestwa Hiszpanii. Barcelona nigdy nie była częścią ani Francji, ani Nawarry. Oczywiście, to v-świat ale nienawidzę takiego chamskiego kopiowania. 

Wydaje mi się, że  Dreamland chce z Francji zrobić drugi Elderland. Upadający kolos szuka nowych obywateli by ratować swoją osłabioną pozycję. Może wkrótce Jego Królewska Mość Marcin I Mikołaj będzie Królem Dreamlandu, Elderlandu oraz Francji i Nawarry.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.