Drodzy Skarlandczycy,
jak Państwu jest zapewne wiadome, w Królestwie Dreamlandu piastuję w chwili obecnej dwie funkcje. Jako Premier Rządu Jego Królewskiej Mości reprezentuję Królestwo Dreamlandu. Jako zaś Kartograf Królewski reprezentuję Królewski Instytut Kartograficzny, który jest instytucją naukową, której misją jest prowadzenie badań naukowych i upublicznianie wyników tych badań. Jak wyraźnie wskazuje podlinkowany tekst mojego wystąpienia w Królestwie Francji i Nawarry, wystąpiłem tam w roli Kartografa Królewskiego z ramienia instytucji naukowej, którą we Francji reprezentuję, a nie Królestwa Dreamlandu. Z formalnego punktu widzenia Królestwo Dreamlandu jest neutralne wobec Królestwa Francji i Nawarry, gdyż nie posiada z tym krajem nawiązanych stosunków dyplomatycznych. Tak więc pod względem polityczno-prawnym Królestwo Dreamlandu nie jest zaangażowane w żadne działania międzynarodowa z udziałem Królestwa Francji i Nawarry ani na jego rzecz, gdyż moja Ojczyzna nie uznaje tego kraju.
Całkowicie inną sprawą jest z kolei działalność Królewskiego Instytutu Kartograficznego, który nie działa na niczyje zamówienie polityczne. Jest to instytucja naukowa, która nie realizuje polityki zagranicznej Królestwa Dreamlandu. Zajmując się nauką dąży do pokazywania prawdy i upublicznianiu faktów. Takim faktem jest istnienie Królestwa Francji i Nawarry, dlatego chcąc pokazać możliwie najbardziej prawdziwy obraz Mikroświata wystąpiłem do władz Królestwa Francji i Nawarry o wskazanie ich map i miejsca, gdzie mieliby i chcieliby się na mapie świata umiejscowić.
Konferencja Geograficzna GEO DREAMLAND 2014 zakończyła się podpisaniem dwóch konwencji: kartograficznej i o prawie morza. Żadna z nich nie określa zasad lokacji nowych państw na mapie, z wyjątkiem art. 12 konwencji o prawie morza, gdzie stwierdzone zostało, że nowe państwo lokując swoje terytorium na morzu może tego dokonać tylko na obszarze morza pełnego. Lokowanie terytorium na lądzie nie jest tam poruszane - co zrozumiałe ze względu na tematykę konwencji. Proszę więc stronę skarlandzką o ostrożność w formułowaniu, jak wskazałem powyżej, bezpodstawnych zarzutów i oskarżeń.
(-) Daniel markiz von Witt