Autor W�tek: Nowomowa hasselandzka  (Przeczytany 850 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

• Go��
Nowomowa hasselandzka
« dnia: Sobota, 11 Kwi 2015, 19:33:27 »
Wasza Królewska Mość,
Czcigodny Regencje,
Drodzy Współobywatele!

Dziś, w wolnej chwili postanowiłem zajrzeć na forum Królestwa Hasselandu. To co zobaczyłem w tym temacie przeszło moje najśmielsze oczekiwania i starego markiza rozbawiło niemalże do łez. Tamtejszy król (car), a raczej towarzysz z krwi i kości, próbuje ze wszystkich sił przeforsować własną wizję organizacji administracji rządowej na nowych ziemiach. Monarsze polecam zmianę sygnatury - z Bożej łaski na z nadania ludu pracującego miast i wsi. Oto najlepsze kwiatki, które do złudzenia przypominają nowomowę niezbyt rozgarniętych dygnitarzy partyjnych przemawiających do mas w okresie PRL.

Masło jest maślane...

Przekazanie tronu, a więc władzy jest równoznaczne z przekazaniem państwa pod moją opiekę.

Proponuję uznać tereny Złotej Rusi, jako własność Króla Hasselandu [...]. W związku z tym, że owe tereny będą czysto rosyjskie [...].

... woda wodnista...

Jedyną konstytucyjną władzę w Zjednoczonym Królestwie na ten moment stanowi Król, a więc ma osoba.

Jest ono błędne, gdyż nigdzie nie ma napisane, iż tak jest.

... a jeśli ktoś odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie.

Proszę głosować, a nie uskuteczniać zbędne dyskusje. Nie uznanie tej ustawy będzie jak strzał w stopę, gdyż musimy mieć tymczasową organizację na tychże terenach.

Przykro mi WE, ale jest WE elementem, który uniemożliwia sprawne funkcjonowanie państwa.

Jedna debata, a tyle radości. Nie pozostaje mi nic innego jak oczekiwanie na dalsze perypetie i wypowiedzi króla-cara-towarzysza. Aby umilić sobie ten czas zapraszam do dyskusji o języku w polityce i szeroko pojętej roli nowomowy w państwach totalitarnych/quasi monarchiach.

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
Odp: Nowomowa hasselandzka
« Odpowied� #1 dnia: Sobota, 11 Kwi 2015, 21:08:27 »
Ostatni cytat rozłożył mnie na łopatki. Rzeczywista nowomowa :) Ciekawą osobowość ma ów monarcha.

Cytat z całą wypowiedzią króla:
Jest to działanie niepoważne i nieprofesjonalne. Dzięki temu nie będziemy mieli organizacji nowych ziem. Przykro mi WE, ale jest WE elementem, który uniemożliwia sprawne funkcjonowanie państwa.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 12:19:56 »
Jak widać władze Hasselandu muszą się jeszcze wiele nauczyć, co widać na przykładzie ostatnich zachowań monarchy. Zważywszy na to,  że jego zachowanie pozostawia wiele do życzenia. Bardziej rażące jednak jest to, że w nikłym stopniu przypomina zachowanie monarchy Z łaski Bożej jakim to tytułem obecny monarcha się określa. Obecny Hasseland przypomina raczej Związek Radzicki, przesycony bezpodstawnym imperializmem i propagandą, a nie oświeceniową monarchię konstytucyjną.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 12:27:05 »
Legislacja czyniona na szybko, w pośpiechu, aby ukryć nieprawidłowości i brak legitymacji władzy.

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 12:36:46 »
To świadczy o braku profesjonalizmu elit Hasselandu. Obecnie Hasseland kreuje się na imperium i trochę nie trafnie łączy tytuły cara i króla Wielkiej Brytanii.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 17:24:35 »
To świadczy o braku profesjonalizmu elit Hasselandu. Obecnie Hasseland kreuje się na imperium i trochę nie trafnie łączy tytuły cara i króla Wielkiej Brytanii.

Oczywiście, Wasza Arcychrześcijańska Mość.

Hrabia Bergamo

Offline Ametyst Faradobus

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 3
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 17:41:32 »
Bardzo klimatyczne zestawienie, prawie niczym połączenie tytulatur imperatora wszechrosyjskiego i wielkiego mistrza Zakonu Maltańskiego.
(-) Ametyst z rodu Faradobusów
Bardzo Wspaniały Król Hirshbergii i Weerlandu,
Król Anglii i Walii, Lord Zlewni etc.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 17:52:22 »
Na państwo trzeba mieć pomysł i zgadzam się z słowami Jej Arcychrześcijańskiej Mości oraz Jego Królewskiej Mości Ametysta Faradobusa. W mikroświece o potędze imperium nie świadczy jego powierzchnia na mapie v-świata, ale poziom i skuteczność jego dyplomacji oraz aktywność obywateli.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Wtorek, 14 Kwi 2015, 16:30:12 »
To co teraz robi Hasseland przypomina działania Hitlera przed II Wojną Światową - straszenie sąsiadów, mobilizacja wojsk przy granicy Austro-Węgierskiej, walka słowna i międzykrólewska wewnątrz kraju. Albo szybko zdziałamy i zdetronizujemy tego Hitlera mikroświata, albo pozwolimy mu robić co chce.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Wtorek, 14 Kwi 2015, 18:29:01 »
Wasza Królewska Mość ja jestem zwolennikiem polityki appeasmentu. Kto mieczem wojuje...

Hrabia Bergamo

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #10 dnia: Pi�tek, 17 Kwi 2015, 00:19:53 »
Po lekturze tematu umieszczonego na forum Królestwa Hasselandu przychodzi mi na myśl tylko jedno słowo- " dziękuję" :).  Chyba pierwszy raz styl i treść wypowiedzi "głowy Państwa" wywołał u mnie tak duże poruszenie ( czyt. salwy śmiechu).  Wybrane przez Fernando Luis de Córdoba kwiatki stanowią kwintesencję nowomowy partyjnej. Idealnym dopełnieniem zdań wypowiadanych przez Króla jest awatar z wizerunkiem "Carewicza Władimira" ( może pora na zmianę tytułu?). Chociaż po przeczytaniu fragmentu:

Jedyną konstytucyjną władzę w Zjednoczonym Królestwie na ten moment stanowi Król, a więc ma osoba
,
nabrałem wątpliwości, czy awatar idealnie oddaje klimat wypowiedzi... Być może bardziej adekwatny byłby wizerunek Króla Juliana? Tak, tego z " Madagaskaru".

A tak zupełnie poważnie- uważam, że piastowanie tak ważnego stanowiska powinno iść w parze z odpowiedzialnością , między innymi za formułowane przez siebie wypowiedzi. Zasób słownictwa, styl wypowiedzi i umiejętność wyrażania swoich myśli poprzez słowa daje nam jasny obraz osoby, która tej wypowiedzi udziela. W tym wypadku jest śmiesznie, lecz jest to śmiech przez łzy. Bo pośmiać się jest z czego, ale niesmak pozostaje...
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Czwartek, 7 Maj 2015, 18:14:51 »
Może podam to jako ciekawostkę, ale dziwne, że ludzie umierają, abdykują, odchodzą, uchodzą i w ogóle :P http://hasseland.eu/forum/viewtopic.php?f=58&t=1006

EDIT: a Edler von Maikowski z Monarchii Naddunajskiej znalazł jeszcze coś ciekawszego: http://skok.wandystan.eu/index.php?s=gierek&w=408
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Pi�tek, 8 Maj 2015, 23:09:56 »
Z Hasselandem jest ten problem, że to państwo nie odnalazło swojej tożsamości wśród swych mieszkańców. Ludzie nie potrafili wytworzyć kultury, zasad i jakiejkolwiek etyki, która mogłaby Hasseland uczynić poważną mikronacją. Skutek tego taki, że władcą był Iwan Pietrow. To dzięki jego panowaniu to państwo uległo całkowitemu pogrążeniu. Jeżeli ten człowiek będzie usunięty z życia Hasselandu to wyjdzie na plus.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia