Dzisiaj odwiedzając przelotnie Surmenię po dojrzeniu w sekcji "Ostatnie akty prawne" na szczęście
unieważniony akt prawny o uznaniu JKM Eleonory za prawowita pretendentkę Francji i Nawarry postanowiłem przeszukać surmeńskie forum i wpisałem w wyszukiwarce słówko "skarland" i okazuje się, że Archont Królestwa Surmeńskiego wygłosił swą przemowę o uzurpatorach francuskich, określając Francję i Nawarrę mianem nielegalnej.
O ile brak wiedzy Panu Konstatinosowi Mikisigosowi w zakresie rozróżnienia vaarlandzkiej Francji od Francji i Nawarry można wybaczyć o tyle brak wiedzy dyskwalifikuje Pana Fernando Álvareza de Córdoba, który w imieniu Imperium Skarlandu oraz Państwa Kościelnego Rotria (w przypadku Rotrii się nie dziwię) wyraził pełne poparcie dla opinii Archonta, a do ostatniego Króla Francji vaarlandzkiej daleko wcale nie jest.
Nie wiem czy działanie Archonta było celowe ale na przyszłość prosił bym aby się
ZWŁASZCZA Skarlandczycy nie znający tematu się dopytali co i jak aby potem uniknąć bezcelowych konfliktów.